Oudste muurschildering van Utrecht verdwenen na sloop pand aan de Adelaarstraat Oudste muurschildering van Utrecht verdwenen na sloop pand aan de Adelaarstraat

Oudste muurschildering van Utrecht verdwenen na sloop pand aan de Adelaarstraat

Oudste muurschildering van Utrecht verdwenen na sloop pand aan de Adelaarstraat
De gebouwen op de hoek van de Adelaarstraat en Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht worden gesloopt. Op deze plek komt een complex met acht nieuwbouwappartementen en een horecagelegenheid. Met de sloop van deze gebouwen verdwijnt ook de oudste muurschildering van Utrecht, ‘Ducdalf met schepen’.

De gebouwen op de hoek van de Adelaarstraat en Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht worden gesloopt. Op deze plek komt een complex met acht nieuwbouwappartementen en een horecagelegenheid. Met de sloop van deze gebouwen verdwijnt ook de oudste muurschildering van Utrecht, ‘Ducdalf met schepen’.

De muurschildering ‘Ducdalf met schepen’ was voor bewoners een herkenbaar baken van de wijk. Het is de oudste muurschildering in Utrecht en komt uit 1978. Het kunstwerk is gemaakt door Anne P. Boer in opdracht van de gemeente. Het werk werd later nog door haar gerestaureerd, in 1985 en 2003.

De laatste jaren heeft de muurschildering veel te lijden gehad onder graffiti die er regelmatig op werd aangebracht. De gemeente schrijft dan ook bij de vergunningsverlening: “De muurschildering is in het verleden als gemeentelijke kunstopdracht aangebracht en verkeert in slechte staat. Vanuit Culturele Zaken is het niet noodzakelijk dat de muurschildering behouden blijft.”

Tekst loopt door onder foto

Op de muurschildering is de Weerdsingel afgebeeld, die langs de rand van de buurt loopt. Er is onder meer een kademuur met schepen te zien, een meerpaal en een blauwe bal die aan de tekening voorbij drijft. Het idee van Anne Boer was dat de tekening overging in de werkelijkheid.

29 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Tsja. De ene muurkliedering nodigt uit tot de volgende.

  2. bawang

    beste Thai van Utrecht; Saowapa zit tijdelijk op Oudegracht 54!

  3. Barend Servet

    Nog meer schoonheid verloren Vervangen door schaamteloos gehorige hokken van beton, piepshuim en gipsplaat. Je moet maar durven om hier toestemming voor te geven als Gemeente.

  4. W

    En waarom wordt het pand gesloopt? Daar lees ik niks over…

  5. Robert

    Nieuw appartementencomplex is een nieuw canvas voor een prachtige nieuwe muurschildering. Iets hoger dan voorheen in dit geval, zodat de zieligen onder ons die menen hier graffiti op te moeten spuiten er niet meer bij kunnen…

  6. Raphael Klijn

    Jammer. Ik herinner me nog dat als kind die muurschildering indruk op me maakte. Dat was echt iets bijzonders in die tijd. Een andere was volgens mij iets met een luchtballon iets verderop.

  7. Charlie C.hui

    Weer een prachtig oud gebouw weg… COmpleet te renoveren. Maar nee. laten we een nepgevel van lelijke lasergesneden kartonboard neerzetten.

  8. De count

    Zonde. Mooie tekening, en lekker thais eten op de hoek. Panden verkeren wel in slechte staat. Hopelijk komt er iets terug wat goed in het straatbeeld van de weerd past. En een mooie tekening natuurlijk

  9. Katja

    Graag wel een gebouw dat past bij deze historische omgeving. En hupsakee, uiteraard weer horeca. Utrecht wordt klein 020.

  10. Appel

    Helaas worden graffiti spuiters niet aangepakt. Ook verwijderd de gemeente door een bezuiniging van 40.000 euro, graffiti ook niet meer van gebouwen, die geen gemeentelijk eigendom zijn. Hiermee krijgen de kladderaars en mensen die andere kunstwerken vernielen alle ruimte.

  11. Wil

    @katja: er zát al horeca in dit pand, namelijk een Thais restaurant. Die komt weer terug – goddank, wat het is het beste Thaise restaurant van Utrecht.
    Dus je opmerking slaat wederom helemaal nergens op.
    Ken je de buurt daar eigenlijk wel?!?!

  12. Pieter

    Jammer van de schildering, maar grote kans dat het er enorm op vooruitgaat op die hoek. Nu was het ook een gekke blinde muur aan die doorgaande weg met daarachter een vreemd klein schuurtje.

  13. Ridele

    Het goed besturen van de stad ? Daar zit de klad in !

  14. Johan Blad

    Zelfs pyramides van duizenden jaren oud kunnen worden gerenoveerd en gerestaureerd. IN alle landen worden oude gebouwen geconserveerd (verplicht: zie italië (venetië alleen al) en doen ze koste wat kost er alles aan om gebouwen aan de nieuwe normen te laten voldoen. Herstellen. Hout vervangen, tot hele kapconstructies toe. het moet moeilijker worden gemaakt oude gebouwen te slopen. of eigenlijk verkrotting moet met enorme boetes worden tegengegaan. Extra zorgplicht voor oude historische woningen. Ipv moet elke woning die langer dan 80 jaar staat automatisch rijksmonument worden. Ook al zijn er ‘genoeg van in de binnenstad te zien. Het gaat om het totaalplaatje. Ook de ornamentiek moet niet meer zomaar weg worden gesloopt voor zielloze moderne binnenhuisarchitectuur. origineel laten. Wil je dat niet? ga je in een moderne woning elders wonen. Heel simpel !

  15. W

    @johan: ken het gebouw wel wat er stond? En dat vergelijk je met een Venetiaans palazzo?!?!
    Hahahaha

  16. Bram van Reemst

    Zie ook twee eerdere artikelen op DUIC:
    * https://www.duic.nl/cultuur/kunst-aan-gebouwen-gezichtsbedrog-de-vogelenbuurt/
    * https://www.duic.nl/algemeen/utrecht-gaat-werken-aan-nieuw-ontwerp-voor-gebied-rondom-weerdsluis-poort-naar-de-binnenstad/

    Daar staat sinds eergisteren al commentaar op deze sloop (want dit nieuwsbericht was er toen nog niet). Dat ga ik maar niet allemaal hier herhalen.

  17. de Kreek

    Als ik iets wil veranderen aan mij huis, dan krijg ik 99 keer van de 100 dat het niet mag (wel van de gemeente) van de welstand commissie!!!!!!
    Jammer van de muurschildering.
    Zo meteen gaat de gemeente weer klagen, dat het te druk wordt in de wijk, ze willen maar niet begrijpen als je een huis of flat enz. afbreek en er komt een veel val van appartementen/huizen of flats/hoogbouw voor terug, dat de bewoners aantal in die wijken ook oploopt. Dat het dan weer druk wordt op de fietspaden, weg/parkeren, trottoir en de druk op energienetwerk en waternetwerk enz. in die wijk of hebben ze nu geen last van overbelasting en extra uitstoot van stikstof in de wijk???

  18. Bram van Reemst

    Dit bericht citeert de vergunning over de ‘slechte staat’ van het kunstwerk. Dit slaat waarschijnlijk niet alleen op de graffiti, maar ook op de barsten in het stucwerk. Maar dat viel met een restauratie wel te verhelpen. Liefhebbers hadden daar vast aan willen bijdragen.

    De graffiti is van na 2003, want toen was de laatste restauratie. Is de norm onder graffitisten om niet over andermans werk heen te spuiten, verleden tijd?

  19. Bram van Reemst

    Pieter heeft het over een ‘vreemd klein schuurtje’. Ik vermoed dat het lage gebouw, dat intussen al platligt, van oorsprong inderdaad een schuur was die bij het hoekhuis hoorde. Het huisnummer was 1A, later ingevoegd dus omdat het volgende huis al nummer 1 had. Inmiddels was het al jaren een zelfstandige woning. Het was wel veel te groot voor het verkleinwoord ‘schuurtje’; veel mensen zouden een moord doen voor zo’n huis. Twee huizen verderop staat nog zo’n laag huis, maar dan met wit pleisterwerk. Ze zijn karakteristiek voor de vroegere stadsrand.

    De blinde muur is te verklaren doordat de Adelaarstraat ten tijde van de bouw nog minder belangrijk was. Voor wie een ijsje stond te eten, was deze dankzij de muurschildering juist een lust voor het oog. Het is niet dat het er doods was door die blinde muur, het was al levendig genoeg rond de brug.

  20. Bram van Reemst

    W. vraagt zich waf waaróm dit zo nodig moest. Het is wel vrij duidelijk waarom de projectontwikkelaar dit wilde: geld. Om te beginnen het lage gebouw vervangen door een appartementencomplex. Daardoor hebben de hogere verdiepingen van het hoekhuis geen licht meer door de achterramen, dus krijgen die zijramen. Waarschijnlijk die verdiepingen ook gesplitst in meer appartementen.
    De zijramen zouden de muurschildering natuurlijk aantasten, maar misschien was daar nog wel iets op te bedenken. In elk geval zal de eigenaar berekend hebben dat nieuwbouw per saldo meer zou opleveren dan een goede renovatie.

    De vraag is natuurlijk of dit opweegt tegen het verlies aan historische waarde, zowel van de muurschildering als van de twee huizen op zich, in deze oudste ‘buitenwijk’ van Utrecht. Ik vind het heel jammer dat de gemeente is meegegaan in dit plan (volgens de regel ‘toestemming zolang het in het bestemmingsplan past’) en niet zelf een afweging heeft gemaakt wat het beste is voor de buurt.

    Door de nieuwbouw rond o.a. de Kaatstraat is de Bemuurde Weerd sinds een halve eeuw verdeeld in een oude, oostelijke en een nieuwere, westelijke helft. De architect heeft wel moeite gedaan om aan te sluiten bij historische bouwstijlen – ook op aandrang van de welstandscommissie – maar ik denk dat dit hoekhuis zou moeten markeren dat je daar het oude deel van de buurt betreedt.

    Voor wie een beeld wil hebben van hoe het wordt: zie https://vanderwardtbouw.nl/nieuw-8-appartementen-horeca-in-utrecht/
    In elk geval nog drie flinke vlakken beschikbaar voor graffitisten of schilders…

  21. Len

    Als iets als een TivoliVredenburg door de welstandscommissie komt, zou ik er maar niet teveel op vertrouwen dat het iets moois gaat worden.

    Wie controleert de welstandscommissie trouwens? Daar mag nog best een laag boven, en ik meld mij daar graag voor aan.

  22. Jacqueline

    Deze muurschildering was van mijn moeder. Jammer dat we niet wisten dat het weg ging. Heb het in 2003 samen met haar gerenoveerd. Jammer dat er geen behoud plaats kon vinden. We waren er trots op. Anne P. Boer is zelf enige jaren terug overleden. Allesinds vergankelijk, behalve de liefde. Zei mijn moeder, de kunstenaar altijd

  23. Spitsberg

    Schaamteloos oude mooi huizen vervangen voor ? Als ik naar een stad ga kijk ik graag naar oude gezellige huizen dan een gebouw zonder ziel. De wethouders maken Utrecht kapot.

  24. Wim

    @ Bram
    Dank voor de link. Het straatbeeld knapt er erg van op. Prima.

  25. Barbarossa

    Dat de gevel blind was komt omdat de Adelaarstraat een relatief moderne doorbraak was. Op de kadastrale kaart van 1823 is er nog geen Adelaarstraat. In 1905 werd de doorbraak gemaakt, zie beeldbank het Utrechts archief 219008, een paar decennia later werd de Stenenbrug verbreed. In die zin gaf de blinde gevel wel een leuk inzicht in de ontwikkeling van het gebied. Je kan ook nog wel zien dat er een gebouw tegen de gevel heeft gestaan.
    De nieuwbouw is wel aardig, maar het verdwijnen van de eenlaagsbouw met Mansardekap erachter gumt ook een stukje historie uit. Iets creativiteit op dat vlak voor het ontwerp zou geen kwaad hebben gekund.

  26. Trotse Utrechter

    @w : hou je sadistische opmerkingen voor je
    @barbarossa: elk ornamentje kost een eurocentje . Dat is het. Dit zijn geen stedelijke bewoners. Zelf zitten ze in een neoclassicistische Villa in ‘t Gooi. Ze zien ons als vuilnis , en dat mot in vuilnis wonen. Het is een kwestie van een mooie gevel en iedereen is tevreden. De gemeente laat dit allemaal toe. De regels om te bouwen in de oude wijken zouden strenger moeten zijn en historiserend tot in detail (handgesneden ornamentiek van hout)

  27. Trotse Utrechter

    @wim ga je schamen. MIjn vader heeft mij als kind uitgelegd wat een dukdalf is… En als kind genoot ik altijd van dit Schilderij als ik naar mijn oom op visite ging in de Merelstraat die precies naast t zwarte water woonde. 2 hele mooie herinneringen.

  28. Jules

    Oef van ranke raamstijlen naar lompe baksteen. Wat een armoedige oplossing die nieuwbouw. Groot, zwaar en uit verhouding met de buurt. Weinig welstand.

  29. Gijsbert

    Was dat pand vroeger niet in gebruik door aardappelhandel Peek? En om.fe hoek zat sigaren.magazijn van Rooyen waar op zonfag altijd de voetbal uitslagen te lezen.waren.
    Gijsbert, oud bewoner uit de Lauwerecht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).