Ruim 10.000 mensen lopen mee met tweede editie Unmute Us-protestmars in Utrecht Ruim 10.000 mensen lopen mee met tweede editie Unmute Us-protestmars in Utrecht

Ruim 10.000 mensen lopen mee met tweede editie Unmute Us-protestmars in Utrecht

Ruim 10.000 mensen lopen mee met tweede editie Unmute Us-protestmars in Utrecht
Foto's: Bas van Setten & Robert Oosterbroek
Ruim tienduizend deelnemers liepen mee tijdens de tweede editie van de Unmute Us-protestmars door Utrecht. Tijdens de voorgaande keer, die plaatsvond op 21 augustus, waren zo’n vijfduizend mensen op de been.

Ruim tienduizend deelnemers liepen mee tijdens de tweede editie van de Unmute Us-protestmars door Utrecht. Tijdens de voorgaande keer, die plaatsvond op 21 augustus, waren zo’n vijfduizend mensen op de been.

De protestmars begon net als vorige keer op de Maliebaan. Vanaf daar liep de stoet over de Nachtegaalstraat de binnenstad van Utrecht in. Ook dit keer waren er weer allerlei wagens waarop dj’s stonden.

Vanaf de binnenstad liepen de deelnemers de Catharijnesingel op om tot slot te eindigen in Park Lepelenburg. Met de rijdende demonstratie lieten festivalorganisatoren, leveranciers, artiesten, evenementenlocaties, sympathisanten en vele anderen hun gevoelens van onbegrip zien over het kabinetsbesluit rondom de evenementensector.

Tekst loopt door onder afbeelding

 

Maatregelen

Op 13 augustus liet demissionair premier Mark Rutte weten dat de geldende maatregelen voor evenementen worden verlengd tot ten minste 19 september. Dit betekende dat er een streep werd gezet door de festivalzomer. Veel organisatoren vinden dat er met twee maten wordt gemeten omdat er bijvoorbeeld wel toeschouwers worden toegelaten bij voetbalwedstrijden en het Formule 1-evenement.

Omdat de organisatie van Unmute Us na het eerste protest niet tevreden was over de reactie vanuit Den Haag werd er een tweede demonstratie georganiseerd. Naast Utrecht gingen er ook in Leiden, Maastricht, Enschede, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam mensen de straat op.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. Justin

  Haha, “Kap eens met VVD stemmen” . Daar komt het wel op neer ja.

 2. Bernhard

  Prachtig initiatief en een heerlijk sfeertje in de stad. Dit hadden we gemist met z’n allen. Hopelijk wordt de branche dit keer wel gehoord.

 3. Terence

  Trots op m’n stad!

 4. Lombokker

  Denemarken heeft vanaf morgen geen coronaregels meer. Hun geheim: een hoge vaccinatiegraad, en invoering van een coronapas(!) voor toegang tot evenementen én horeca. Zonder al het gezanik en discussies die we hier hebben.
  https://www.ad.nl/buitenland/denemarken-heeft-vanaf-morgen-geen-coronaregels-meer-nederland-heeft-er-een-zooitje-van-gemaakt~a77e0012/

 5. Baliekluiver

  Demonstreren voor feessies, dat tekent deze generatie. Had die energie gebruikt om te demonstreren voor een vaccinatieplicht. Dat maakt de samenleving structureel veilig en dan komt er vanzelf ook weer ruimte voor leuke dingen. Maar misschien is dat te veel lange termijn denken als je niets beters te melden hebt dan het schoolplein argument “ja, maar als hullie mogen willen wij ook, anders is het nie eerlijk”?

 6. Pol

  Zou dit nu echt een protestmars zijn of voor de meesten gewoon een mogelijkheid voor een eigen feestje?

 7. Scherpschutter

  Prachtig hoor! Kijk toch eens wat een enorme mensenmassa. Zeer indrukwekkend. Met afstand het grootste protest in jaren. En minstens even indrukwekkend dat een generatie die vaak beticht wordt van totaal-ongeinteresseerse lapzwanserij uitgerekend diegenen zijn die opstaan tegen de tirannieke onderdrukker, terwijl de oudere generaties zwijgen en soms zelfs oproepen tot nog meer onderdrukking. Er is hoop voor de jeugd!

  Dat deze hartverwarmende bevrijdingsfestivals nog maar heel vaak mogen plaatsvinden!

 8. Bernhard

  Pol: beide. Feestend protesteren. Reken maar dat 99% de evenementen en nachthoreca vandaag nog open wil hebben.

 9. bawang putih

  @scherpschutter aka losse flodder
  tirannieke onderdrukker? gebruik eens je verstand ipv die Baudet retoriek!

 10. W.

  @Baliekluiver: en de kunst en cultuur sector reduceren tot “een feessie” tekent uw generatie zeker? En wat is er mis met dat ‘schoolpleinargument’ als onze overheid er blijkbaar geen antwoord op heeft? Wel een classic VVD/Ruttiaanse move overigens om alle kritiek te smoren door het belachelijk te maken door middel van kinderlijke taal en dan denken dat je het daarmee beantwoord hebt.

 11. Speak Up

  @ Pol

  Ja, als de overheid het niet keer op keer verprutst met alles door op verkeerde momenten dan wel te versoepelen dan wel te laat strenge regels in te voeren, waren er gewoon festivals geweest in de buitenlucht afgelopen zomer en was deze beroepstak niet zo uitgehold.

  Het nacht-/clubleven had waarschijnlijk idd nog niet open gekund, maar de festivals wel.

  Zonder piek in juli, hadden we dus nu stabielere lager cijfers gehad waarin festivals prima zouden kunnen bestaan.

  Als het organiseren van demonstratie-parades het enige is dat de sector kan doen, dan doen ze dat dus.

  Daarnaast ie het niet verboden om plezier te hebben tijdens een demo. We zouden maar permanent boos moeten zijn. Iets dat sommige politieke partijen bewust na lijken te streven in het polariseren van de bevolking (om zo ook zelf buiten schot te blijven).

 12. Ik ben geen viroloog

  Wat zijn er toch veel virologen in Nederland

 13. Esrin W.

  Ja prachtig toch? In de trein en bus wél een mondkapje op en hier op de foto kan het allemaal gewoon zónder.
  Zie je wel? Als je maar wíl.

 14. Bernhard

  @Baliekluiver: Als de door jou voorspelde megapiek des doods door deze (en de vorige) demonstratie uitblijft, beloof je je dan nooit meer te laten zien op DUIC?

 15. Paul

  Trots op Utrecht, wat een power ! Geen chagereine maar blije mensen die staan voor hun rechten. Terecht, want alle Field Labs hebben aangetoond dat de event branche verantwoordelijkheid niet schuwt.
  De regering vindt sport belangrijker dan cultuur, Utrecht is cultuur stad!

 16. Rv

  Laat de Singelloop maar gewoon doorgaan ook

 17. Anne

  Een megapiek in tinnitus en andere gehoorproblemen verwacht ik wel: tot in Oudwijk trilden de huizen op hun grondvesten!

 18. Don

  Misschien een goede suggestie voor de zorg medewerkers een unzorg us mars. Dagje de stad in biertje muziekje alle ongevaccineerde corona patienten al dan niet besmet op een festival of club een dagje naar adem snakkend op de stoep van het ziekenhuis laten wachten. Moet kunnen na voetbal formule 1 en unmute us.

 19. Theo

  “En minstens even indrukwekkend dat een generatie die vaak beticht wordt van totaal-ongeinteresseerse lapzwanserij uitgerekend diegenen zijn die opstaan tegen de tirannieke onderdrukker” – Scherpschutter, 12 september 2021

  Goed verhaal, Scherpschutter. En morgen brand je dezelfde medewerkers uit de cultuursector weer tot op hun schoenveters af omdat ze subsidie ontvangen om hun vak uit te kunnen oefenen.

 20. Speak Up

  @ Anne

  Niet zo raar, de parade ging dan ook door Oudwijk heen, over de Maliebaan.

  Daarnaast van de bassen krijg je juist geen gehoorschade, die voel je in je lijf, je krijgt gehoorschade van hoge pieken en piepen. Maar mensen in de muziekbusiness kunnen over het algemeen geluid best goed afstellen, als ze willen. En zelf niet doof zijn 😉

  EN dat je dit protest moest voelen, was natuurlijk gewoon de bedoeling.

  En de gemeente had natuurlijk kunnen meten en handhaven op geluid, maar die waren weer te druk met weekend vieren. Want je stopt op vrijdag om 17,00 met werken (16.30) en begint op maandag om 9.05 (9.30/ 10.00).

  Maar goed, prima protest!

 21. Bernhard

  @Anne: Heerlijk hè? Eindelijk weer wat reuring in de stad.

 22. Hans

  SS heeft de oorlog niet meegemaakt.
  Dat bijkt wel uit zijn terminologie ‘tirannieke onderdrukker’. Shame on you.

 23. Realist

  @Speak. De Maliebaan is geen Oudwijk en waarom moeten anderen overlast hebben van mensen die zo nodig een feestje willen vieren.

 24. Koel Hoofd

  Ruim 10.000 mensen die meeliepen?
  Geloof er niets van.

 25. Speak Up

  @ Koel Hoofd?

  En waarom geloof je dit niet?

  Of is het weer eens ongemakkelijk dat er zoveel mensen zijn die voor deze zaak opkomen in jouw stadsie? Een zaak waar je zelf niet achter staat, klaarblijkelijk.

  Het waren er overigens ongeveer 15.000.

  Als er iets is dat evenementenmensen goed kunnen, is het het bijhouden van publieksaantallen. Dat hoort namelijk bij de verantwoordelijkheid van organisatoren.

  Een klein rekensommetje op basis van de foto’s en video’s maakt al dat je met gemak op 15.000 mensen uitkomt.

 26. Speak Up

  @ Koel Hoofd

  Achter 1 vd trucks tel ik al met gemak duizend mensen. Dat er in totaal minstens het tienvoudige aanwezig was is dus met vrij veel gemak vast te stellen. Ga maar eens de poppetjes tellen achter 1 truck; er waren dus veel meer trucks.

 27. trol

  Realist…serieus..overlast? Overdrijven is ook een vak…neem niet alles zo zwaar op. Verder gelachen om Balie, ok boomer, kluiver.

 28. Scherpschutter

  @Hans 12:57

  Nee….Je probeert toch niet serieus over de ruggen van alle WOII slachtoffers een of ander punt te maken Hans? WOII? Serieus…? Ik stel voor dat je je voortaan wat socialer opstelt en rekening houdt met de gevoelens die dit kan veroorzaken onder mensen die WOII wel hebben meegemaakt.

  Dit kan niet.

 29. Bernhard

  Met gemak 10.000 mensen. Alleen achter de Smeerboel truck liep al meer dan 1000 man, zoals duidelijk te zien is op de overzichtsfoto vanuit Tivoli.

 30. Hans

  @ Scherpschutter / boter op het hoofd
  Wanneer, in de recente geschiedenis ging de Nederlandse bevolking ook al weer gebukt onder ‘de tirannieke onderdrukker’ ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).