Utrecht Canal Pride belooft zaterdag weer één groot feest te worden; dit is het programma Utrecht Canal Pride belooft zaterdag weer één groot feest te worden; dit is het programma

Utrecht Canal Pride belooft zaterdag weer één groot feest te worden; dit is het programma

Utrecht Canal Pride belooft zaterdag weer één groot feest te worden; dit is het programma
Foto's: Bas van Setten
De organisatie van de Utrecht Canal Pride trekt aanstaande zaterdag weer alles uit de kast om er een groot feest van te maken. In 2020 kon het evenement vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan en een jaar later werd een afgeslankte versie met drie boten georganiseerd. Dit jaar echter kan de botenparade weer in volle glorie plaatsvinden.

De organisatie van de Utrecht Canal Pride trekt aanstaande zaterdag weer alles uit de kast om er een groot feest van te maken. In 2020 kon het evenement vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan en een jaar later werd een afgeslankte versie met drie boten georganiseerd. Dit jaar echter kan de botenparade weer in volle glorie plaatsvinden.

Om 13.30 uur gaan de trossen los, op dat moment vertrekken de vijftig deelnemende boten een voor een vanaf de Catharijnesingel, ongeveer ter hoogte van de Martinusbrug. De gekleurde stoet vertrekt vanaf daar richting Hoog Catharijne om bij de Bemuurde Weerd de Oudegracht op te draaien. De parade eindigt bij het Ledig Erf. De laatste boot komt hier ongeveer om 18.00 uur aan.

Tijdens de edities die plaatsvonden voor 2020, het jaar waarin veel evenementen niet door konden gaan vanwege de coronamaatregelen, trok de Canal Pride tienduizenden mensen naar de Utrechtse binnenstad. Mede door het zonnige weer en de goede sfeer, was het altijd één groot feest. Zoals het er nu uitziet blijft het aanstaande zaterdag droog.

Na de botenparade is het feest nog niet voorbij. Op verschillende plekken in de stad gaan om 18.00 uur vier straatfeesten van start. Een daarvan is te vinden bij Roost aan de Singel, de andere drie zullen in de omgeving van Café Kalff plaatsvinden.

Bekijk hier het volledige programma.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een vriendelijk verzoekje aan de deelnemers; je hoeft niet in je blote billen met een leren string rond te lopen. Ook met wat meer klasse en smaak in kledingkeuze is er vast een leuk feestje van maken. Dat hedonistische exhibitionisme is nergens voor nodig.

 2. Dorine

  Feest weet ik niet, herrie & overlast gegarandeerd!
  Overigens niets mis met de reden van deze parade, wel met het feit dat iedereen maar denkt dat geluidsoverlast iets is dat er gewoon bij hoort (of wordt genegeerd) terwijl dit een belangrijke oorzaak is voor gezondheidsschade.
  Nog een keer:
  Geluidsoverlast is een belangrijke oorzaak voor gezondsheidsschade!

 3. Henkie

  Nieuw college wil evenementen terrein.
  Prima, kan de pride in de toekomst op Haarrijnse plas.
  Blijft de binnenstad van die herrie verschoond.

 4. Geenstijl@Utrecht

  2021 het jaar waarin homoseksuele mannen nog altijd niet hand in hand over straat kunnen lopen,maar laten we vooral feest vieren en weg blijven kijken,en net doen of er niets aan de hand is in deze stad.
  Ondanks alles wens ik iedereen een fantastisch feest toe.

 5. wijk-c-er

  Van de week hebben de bewoners van Wijk C een bericht van de organisatie gekregen dat we er maar rekening mee moeten houden dat er overlast zal zijn. Hun feestje wordt erg gezellig en dat in samenwerking met de gemeente hebben we begrepen..

  Waar men echter géén overleg mee heeft gehad zijn de bewoners van de buurt waar men notabene te gast is!
  Die mogen de hele middag tot s’avonds laat in een enorme dreun en drukte zitten van de verschillende straatfeesten in onze wijk waar wij verder niets mee van doen hebben.
  Koningsdag wordt nog eens overgedaan zij het in een andere setting.
  Ik gun ieder zijn feestje en leuk die bootparade maar op een gegeven moment is het wel genoeg!

 6. Len

  Amen wijk-c-er. Kermis Utrecht voor alles

 7. Heumo in Utrecht

  Precies zoals Geenstijl@Utrecht schrijft,maar daar hoor je niemand over in de politiek, maar wel op de boot staan en aan symbool politiek doen,over de rug van de Gay comunity.

 8. Wim

  @ Dorine
  Heb ik slecht nieuws voor je. Die nieuwe wethouder van S&S wil de regels voor evenementen opruimen. ‘Tegen de vertrutting’, zegt ze in de Volkskrant,

 9. jolige harry

  Scherpschutter: “Even een whiskey’tje. Daarna doen de buren en ik doen onze bandana’s op en starten we met het bouwen van een hoog hek om de gated community, na een gezellige vlees-BBQ en een paar burn-outs met de V8 bi-turbo door de straat, terwijl onze shotguns overwinningssalvo’s laten klinken.”

  Ook Scherpschutter: “bah, hedonistisch exhibitionisme”

  Of is het probleem hier niet het hedonistisch exhibitionisme, maar dat ze homo zijn?

 10. RABE

  Ik steun de reactie van scherpschutter. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.

  Steeds vraag ik me af waarom deze groep mensen zoveel aandacht vraagt voor zichzelf. Hier komen haters op af. Wees gewoon een mens onder de mensen.

 11. Leon

  Wat een verrassing dat de eeuwig zeikende, onaangepaste en rechtse reaguurders, een afkeer hebben van de gaypride. Niet dus.

 12. Roze Utreg

  @Dorine: wat zeg je, ik versta je niet?! 😛

  Even zonder dollen, lieve Dorine, je zegt er wel bij dat er niks mis is met de reden, maar in een tijd waarin mensen steeds vaker vanwege hun seksuele geaardheid gevaar lopen (in heel Europa, niet alleen Oostblok) is het juist extra nodig om Pride luidruchtig te vieren. En zeker als je het van tevoren weet, dan ga je toch even in een hutje op de hei zitten als je bang bent voor evt gezondheidsschade…??

 13. Koel Hoofd

  @jolige harry
  Hoe goed ken jij de Nederlandse taal?
  – ex·hi·bi·ti·o·nis·me (het; o) = neiging bij mannen tot het publiekelijk ontbloten van de geslachtsdelen (vandale online)

  – het exhibitionisme zelfst.naamw. = sterke neiging om en de daad van je (deels) bloot te laten bekijken door onbekenden en daar seksueel opgewonden van raken (www.woorden.org)

  Niet iedereen heeft er behoefte aan om te worden geconfronteerd met hitsige mensen die hun geslachtsdelen aan iedereen (dus ook kinderen in het publiek) laten zien. Dat is geen kwestie van homofobie, maar van beschaving.

  Verder wens ik iedereen gewoon een leuk feestje in de gracht.
  Aan de omwonenden, beste manier om met die pokkeherrie om te gaan is door gewoon mee te feesten. De gay community zijn ook gewoon mensen hoor en ze kunnnen feesten alsof het echt de allerlaatste keer is. Dat kunnen die standaard studenten niet, die kunnen niet eens fatsoenlijk zuipen zonder hysterisch te worden (zogenaamd gedrogeerd op de skipistes en needle spiking, losers)

 14. Wim

  @ Rozige Utrecht

  Als het aan onze nieuwbakken wethouder van S&S ligt, wordt dat dan een permanent verblijf in het hutje op de hei. Die jongedame heeft als eerste beleidsmaatregel aangekondigd de regels voor evenementen op te ruimen. De stad kan zijn lol op de komende vier jaar.

 15. BW

  @Koel Hoofd
  Op de gay pride zijn geen geslachtsdelen te zien. En als er al leren strings te zien zijn (want daar had ûs Scherpschutter het over), dan houdt dat met één of twee boten (van de vijftig) ook wel op. De overgrote meerderheid van deelnemers zijn redelijk brave jongens en meisjes.

 16. Scherpschutter

  @jolige harry 2/6/2022 – 13:11

  “Even een whiskey’tje. Daarna doen de buren en ik doen onze bandana’s op en starten we met het bouwen van een hoog hek om de gated community, na een gezellige vlees-BBQ en een paar burn-outs met de V8 bi-turbo door de straat, terwijl onze shotguns overwinningssalvo’s laten klinken.”

  *Begint te juichen, joelen, klappen en op zijn vingers te fluiten*

  @Koel Hoofd

  Dank. Ik neem persoonlijk de moeite niet eens meer. Je kunt niet communiceren met iemand die weigert de betekenis van woorden serieus te nemen.

 17. Koel Hoofd

  @BW
  Dat zei ik ook, het zijn gewoon mensen.
  Gewoon lekker feestje bouwen met zijn allen morgen!

  @Scherpschutter
  Semantiek begint echt een kunst voor gevorderde masters te worden.
  Dat ouwe kennisoverdracht en instructie onderwijs was toch echt stukken beter dan het “in contextrijke leeromgeving in het eigen tempo leren door -samen in groepjes- doen” met de nadruk op algemene sociale vaardigheden i.p.v. op kennis.
  Commissie Dijssebloem constateerde in 2008 al dat die studenten toch een stuk minder vakinhoudelijke kennis hadden dan hun voorgangers, maar wel betere algemene sociale vaardigheden hadden. (Rapport ‘Tijd voor onderwijs’, 2008, pagina 62/63) Kortom, ze weten minder maar voelen meer en kunnen daar heel goed over vertellen. Kijk nou eens vanuit dat perspectief naar onze nieuwe coalitie of die 60% van de Utrechtse bevolking…

 18. De Utrechtse bevolking

  We zijn inderdaad veel te dom voor je, Koel Hoofd. Laat ons maar snel achter en vertrek naar het hoogbegaafde Hongarije, waar ze je waarden massaal delen. Dag hoor!

  Oh ja, het is Dijsselbloem en een gedeelte tussen haakjes is onderdeel van je zin, dus voor de punt. Met je kennis 🤣

 19. passalacqua

  wees toch eens blij dat je in een land leeft waar dit mogelijk is, iedereen kan zijn wat ie wil, en accepteer dat er mensen zijn die ‘anders’ zijn, zodra je dat toelaat ziet de wereld er vriendelijker uit, is ook gezonder voor jezelf en omgeving, ipv je tegen alles te verzetten 😉

 20. Geenstijl@Utrecht

  Ik hoop dat het een leuke dag wordt voor iedereen in de stad Utrecht, en dat er respect komt voor elkaars levenswijze of beleving.

 21. Dorine

  Beste allen,

  Dorine weer. De gemeente heeft de PLICHT om een gezonde leefomgeving te creeren voor alle bewoners. Ook die in de binnenstad. Geluidsoverlast is schadelijk voor de gezondheid.
  Ik weet dat veel mensen dat niet willen horen (of kunnen) horen, maar dat is de wet. Dat gaat de nieuwe wethouders ook nog wel horen, wacht maar af!

  En ja, het is inderdaad schandalig dat je niet meer hand in hand met je geliefde van hetzelfde geslacht over straat kunt lopen. Ik heb dan ook geen probleem met de pride zelf. En een feestje op zijn tijd in de stad vind ik ook prima hoor.

  Maar waar het over gaat: geluidsoverlast geeft gezondheidsschade. En geluidsoverlast moet dus bestreden worden. Ook geluidsoverlast van feestjes en horeca en evenementen. Dat is geen leuke boodschap voor nachtelijke feestvierders, ik weet het, maar dat is het anti-rookbeleid voor rokers ook niet. Deal with it!

 22. Jacques

  Wij hebben natuurlijk geen benul maar zijn daarom heel gelukkig met ome Scherpschutter. Hij weet tenminste wat klasse en smaak is.

 23. WV

  @ Dorine

  Urgenda heeft met succes een beroep gedaan op het EVRM.
  Het EVRM lijkt me langzamerhand ook van toepassing op het Utrechtse pretpark. Die nieuwe wethouder, die roept dat ze de regeltje voor evenementen gaat afschaffen, zou hier wel eens heel snel tegenaan kunnen gaan lopen. Gaat ze snel levenservaring opdoen 😏

 24. Matt

  @Dorine: helemaal mee eens. Toevoeging: bescherming tegen geluidsoverlast is al belangrijk voor de bevolking in het algemeen maar er zijn ook groepen zoals autisten die er extra onder lijden.

  @Roze Utreg en anderen die vinden dat urenlange geluidsoverlast maar moet kunnen: ga zelf maar in een hutje op de hei zitten, dan weet je voortaan dat je daar vergaat van de herrie van landbouwmachines.

 25. w

  @Dorine
  misschien is een setje otoplastieken iets voor u?

 26. Fred

  @rabe: blijkbaar is het nodig. We kunnen wel net foen alsof we iedereen accepteren, maar dat is dus veelal niet het geval. Check alleen hier de reacties al. NL heeft nog een lange weg te gaan.

 27. Scherpschutter

  @Jaques 12:24

  Dat zult u mij niet horen zeggen, maar ik durf het wel aan om hardop uit te spreken dat in het openbaar in je blote reet met een leren string lopen in ieder geval niet bepaald van klasse en beschaving getuigt.

  We zijn toch geen Bonobo apen?

 28. Jantientwintig

  @w …zorgelijk als mensen zoals u en roze utreg geluidsoverlast normaal vinden. Blijkbaar hebben velen van u blijkbaar al blijvende gehoorschade.
  Van muziek genieten van ook op een lager volume…
  Maar als jullie dat niet goed kunnen horen raad ik toch echt een bezoek aan een audicien aan !

 29. Kaat

  De hetero’s hier in Tuinwijk vieren nu ook flink feest, en de homo’s nu in wijk C. Dus ach tja.

  Het was een leuk feestje vanmiddag, maar wat een troep weer na afloop. Dat is toch wel schokkend. Dit moet toch anders kunnen?

 30. Eugene

  @scherpschutter: weinig strings gezien, en minder ontblote lijven dan tijdens, pak-hem-beet een zomercarnaval.

  Enne, gewoon een feestje? Dit evenement is wel degelijk belangrijk. Dit is bijvoorbeeld helaas de enige dag dat mijn man hand in hand met me durft te lopen door de stad. Voor ons is dit een heel fijne dag. Ik hoop dat je het ons gunt.

 31. Scherpschutter

  @Eugene

  “Dit is bijvoorbeeld helaas de enige dag dat mijn man hand in hand met me durft te lopen door de stad.”

  Misschien moet hij zich even vermannen en staan voor z’n eigen overtuigingen.

  “Voor ons is dit een heel fijne dag. Ik hoop dat je het ons gunt.”

  Kerel, ik gun iedereen alle geluk. Het ging me om de onsmakelijkheid van mensen die menen publiek in hun blote achterste te moeten rondlopen. Is toch geen gezicht man.

 32. JM

  @scherpschutter
  Hoeveel mannen heb je nu precies “in hun blote reet met een leren string” op een boot zien staan? Ik denk dat je een beetje gefixeerd was op die ene boot 😉

  En hoezo moet iemand zich vermannen? Wordt er ooit iets naar jouw gegooid als je met je partner hand in hand loopt?, Of wordt je nageroepen/gescholden? Zomaar even een paar voorbeelden die mijzelf zijn overkomen. Ik houd in deze gevallen liever mijn mond en laat mijn hand los voordat ik een paar klappen krijg.

  En dit is dus precies de reden dat er een keer per jaar een feestje in onze prachtige stad georganiseerd wordt. Ik ben trots op de stad, de deelnemers en de bezoekers.

 33. Scherpschutter

  @JM

  “Hoeveel mannen heb je nu precies “in hun blote reet met een leren string” op een boot zien staan?”

  Nul, want ik ga niet naar evenementen waar mogelijk mensen (man of vrouw) in hun blote bips menen te moeten rondlopen. Ik vind het zeer onsmakelijk en onbeschaafd.

  “En hoezo moet iemand zich vermannen? Wordt er ooit iets naar jouw gegooid als je met je partner hand in hand loopt?”

  Jazeker. Lang geleden heb ik een prachtige vrouw van Iraanse afkomst gedate. Geen haar op m’n hoofd die er ooit over nadacht om haar hand niet langer vast te houden, als bepaalde groeperingen verwensingen toewierpen.

  “Of wordt je nageroepen/gescholden? Zomaar even een paar voorbeelden die mijzelf zijn overkomen. Ik houd in deze gevallen liever mijn mond en laat mijn hand los voordat ik een paar klappen krijg.”

  Man up, butter cup… Wees geen watje en laat niet over je heen lopen.

  “En dit is dus precies de reden dat er een keer per jaar een feestje in onze prachtige stad georganiseerd wordt.”

  En dat helpt dus allemaal niets. De dag erna krijg je weer dingen naar je hoofd geslingerd. Omdat je over je heen laat lopen.

 34. Confusius

  @ Scherpschutter

  Zeg je dit ook tegen iedereen op het strand of in het zwembad?

  Wat is er trouwens mis met seksualiteit of sex? Het is nogal een wezenlijk en belangrijk deel van de identiteit of het leven van mensen. Misschien juist kinderen leren dat het bij het leven hoort in de plaats van het weg te stoppen (juist bij mensen die hun gevoelens weg stoppen zie je een verstoorde seksuele ontwikkeling, met alle gevolgen van dien), maarrrrrrrrrrrrr……..de pride gaat helemaal niet over sex. Wel over mensen die geen zin meer hebben om mee te gaan in het bekrompen en benepen gedachtegoed dat door andere mensen aan andere mensen opgedrongen wordt (dit wordt dus juist opgedrongen). Waar bemoeien al die conservatievelingen zich eigenlijk mee?

  Als er 1 groep de neiging heeft te willen bepalen wat andere mensen denken en doen, zelfs in hun eigen gedachtenwereld of in hun eigen leefwereld, dan zijn het de conservatieven op aarden wel.

  Overigens, de pride is precies opgericht tegen denkbeelden als die van SS. Logisch dat hij moeite met een pride heeft.

  En al die agressieve taal over zich vermannen en vechten voor hun standpunten. Dat is precies wat die agressieve uitdagers de hele tijd willen. Juist goed om hier niet in mee te gaan.

 35. Binnenstadbewoner

  Vrolijk en ontspannen feestje in gemoedelijke sfeer. Qua kleding ook relatief ingetogen. Geen mannen in strings en ontblote bovenlijven (gelukkig). Alle commentaren hierover kunnen naar de prullenbak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).