Utrecht krijgt kunstwerken die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn Utrecht krijgt kunstwerken die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn

Utrecht krijgt kunstwerken die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn

Utrecht krijgt kunstwerken die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn
Archieffoto: Park Lepelenburg
Op vier plekken in Utrecht moeten kunstwerken komen die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn. De kunstenaar speelt zo met perspectief, hoogte en diepte. Op straatniveau zien voorbijgangers als ze naar het kunstwerk kijken abstracte vormen of lijnen, maar kijkend vanaf de Domtoren moet alles op de juiste plek vallen.

Op vier plekken in Utrecht moeten kunstwerken komen die alleen vanaf de Domtoren ‘goed’ te zien zijn. De kunstenaar speelt zo met perspectief, hoogte en diepte. Op straatniveau zien voorbijgangers als ze naar het kunstwerk kijken abstracte vormen of lijnen, maar kijkend vanaf de Domtoren moet alles op de juiste plek vallen.

De Domtoren staat al geruime tijd in de steigers, en ook de komende jaren blijft de trotst van de stad nog verscholen. In het kader van de restauratie is een kunstopdracht gestart. Beeldend kunstenaar Krijn de Koning heeft een ontwerp gemaakt van vier afzonderlijke werken op vier verschillende plekken in de stad.

De kunstenaar speelt met vormen, met hoogte en diepte. Zijn werk is eigenlijk een soort raadsel. Loop je door de stad dan zie je in de Zadelstraat, op Janskerkhof, in Park Lepelenburg en op het dak van parkeergarage Springhaver een lijnenspel dat onlogisch lijkt. Sta je op de Domtoren dan vallen alle lijnen op zijn plek en zie je figuren die met de Domtoren te maken hebben, zo is te lezen in een wijkbericht van de gemeente Utrecht.

Park Lepelenburg

In Park Lepelenburg komt een tekening in het gras, opgebouwd uit betonnen trottoirbanden. Daarnaast komt er een abstract kleurig beeld, als een lijntekening in de lucht. Vanaf de Dom vloeien de platte lijntekening en het 3D-object samen tot een geheel. Op de andere locaties gaat het om lijntekeningen die geschilderd worden.

De planning is dat de kunstwerken begin juli gereed zijn. De kunstwerken blijven tot eind 2024, of tenminste zolang de restauratie van de Domtoren duurt. De vergunningsprocedure van het kunstwerk loopt op dit moment nog.

17 Reacties

Reageren
 1. N.

  “De planning is dat de kunstwerken begin juli gereed zijn. De kunstwerken blijven tot eind 2024, of tenminste zolang de restauratie van de Domtoren duurt.”

  Is er dan wel gelegenheid om deze ‘kunstwerken’ vanaf de Domtoren te bekijken, of hoeft dat dat niet, en gaat het — zoals bij veel zogenaamde ‘kunstwerken’ — slechts om het (duur betaalde?) idee. Hè, wat weer een flauwe bedenkingen bij een ‘leuk’ idee ….

 2. Koel Hoofd

  Alleen zichtbaar vanaf de Domtoren?
  Wat is dit voor krankzinnige geldverspilling?

 3. Baliekluiver

  Betonnen trottoirbanden in het gras van Lepelenburg, dat park blijft werkelijk helemaal niets bespaard!

 4. Natte Otter

  Goed om te zien dat de gemeente verstandig met de uitgaven om gaat. Ga er vanuit dat wij deze hobby mogen betalen?

 5. Bart

  Is de verhouding hier niet een beetje zoek? Waarom beton in de grasmat voor een drukbevolkt park stoppen voor een tijdelijk kunstproject waarvan de zichtbaarheid nog valt te bezien…

 6. Jos Stelling

  Haal “de kunst” weg bij de politiek en hun ambtenaren.

 7. Hetty

  Dit project doet me denken aan dat zogenoemde kunstproject op de Neude, waar bouwvakkers bezig waren met het bouwen van niets. Ik kan me wel nuttiger besteding van alle omhoog geschoten parkeergelden en peperdure WOZ-belastingen bedenken, die aan bijvoorbeeld de Voedselbank besteed zouden kunnen worden

 8. W

  Belachelijk idee!
  Welke ‘kunstpaus’ heeft dit weer verzonnen?
  Hebben we een park met GraS, gooien we er beton in!

 9. Katja

  Typisch Utrecht, groen vervangen door beton. Tijdelijk ? De afdruk zal nog jaren te zien zijn.

 10. Utrechtse Jantje

  Eigenlijk’n belachelijk onzinnig plan om op te reageren , maar ik doe het toch …. Zondegeld !!!

 11. DB

  Stop je geld in zaken die er echt toe doen zou ik zeggen.

 12. Martien Schwencke

  Geheel eens met Jos Stelling!

 13. Utrechter2

  Ik heb een lijstje van allerlei zaken waar de gemeente Utrecht zegt geld te kort voor te komen en/of geld voor vraagt bij het Rijk…

 14. Pee

  Ja ze geven enorm om groen , dus niet.

 15. Koel Hoofd

  Het is duidelijk.
  De ‘Duic Reaguurders Raad’ heeft het kolderieke plan unaniem weggestemd.
  Waarvan acte.
  😀

 16. Roy Stekelenburg

  De kunstwerken blijven tot eind 2024, of tenminste zolang de restauratie van de Domtoren duurt.

  Dus zichtbaar vanaf de Dom, maar die is in renovatie, speciaal voor de bouwvakkers daar aan het werk.

 17. Vissers

  Dit hadden we 22 jaar geleden toch al met Panorama2000, met als overblijfsel nog de UFO op de Inktpot

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).