Utrechtse culturele instellingen openen deuren uit protest tegen maatregelen: ‘Het is nu klaar’ Utrechtse culturele instellingen openen deuren uit protest tegen maatregelen: ‘Het is nu klaar’

Utrechtse culturele instellingen openen deuren uit protest tegen maatregelen: ‘Het is nu klaar’

Utrechtse culturele instellingen openen deuren uit protest tegen maatregelen: ‘Het is nu klaar’
Villa Concordia. Foto's: Bas van Setten
Verschillende culturele instellingen in Utrecht openden woensdag de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. De gemeente had vooraf aangegeven begrip te hebben voor de actie, maar ook op te treden. En dat is inmiddels ook bij een aantal plekken gebeurd.

Verschillende culturele instellingen in Utrecht openden woensdag de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. De gemeente had vooraf aangegeven begrip te hebben voor de actie, maar ook op te treden. En dat is inmiddels ook bij een aantal plekken gebeurd.

Museum Speelklok opende woensdagochtend om 10.00 uur de deuren als ‘Museum Gym’. Bezoekers konden hun spierballen trainen door aan een orgel te draaien. Volgens directeur Marian van Dijk is niet uit te leggen waarom andere sectoren wel weer mensen mogen ontvangen maar musea niet.

“We willen hiermee een signaal afgeven dat we weer veilig open kunnen. We houden ons ten slotte aan alle maatregelen zoals het vragen naar een QR-code en het dragen van een mondkapje. Het is nu klaar.”

Het museum aan de Steenweg kreeg rond 12.00 uur bezoek van handhavers van de gemeente Utrecht. Zij zouden gezegd hebben dat Speelklok om 13.00 uur de deuren weer moest sluiten. Om de actie nog iets langer door te zetten heeft het museum weliswaar de deuren dichtgedaan, maar zijn ze met een orgel de straat opgegaan.

Tekst loopt door onder afbeelding

Centraal Museum

Het Centraal Museum opende een uur later. In de expositieruimte van De botanische revolutie werden mensen vanaf 11.00 uur binnengelaten. “In zekere zin doen wij niet mee aan de actie”, zegt artistiek directeur Bart Rutten met een knipoog. Het museum had de ruimte namelijk geopend onder de noemer ‘winkel’ en winkels mochten sinds zaterdag de deuren weer openen.

“We willen laten zien dat wij weer veilig open kunnen. Er komen hier geen massa’s mensen en we houden ons aan de regels. Vandaag is een troost voor onze bezoekers en daarnaast kost een bezoek nu niks”, aldus Rutten. Ook het Centraal Museum is inmiddels gesloten nadat handhavers langskwamen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Villa Concordia

Villa Concordia aan de Concordiastraat was woensdag omgetoverd tot massagesalon. Om 13.00 uur gingen de deuren open en terwijl de mensen aan het wachten waren op hun beurt konden zij kijken naar een voorstelling van Theatergroep Aluin.

Bij het Rietveld Schröderhuis, dat om 14.00 uur opende, werd geschaakt. De Utrechtse schaakgrootmeester Hugo ten Hertog nam het op tegen bezoekers, waaronder de 11-jarige Max de Kleijn. “Zijn vader is ook schaker en zag dat dit ging gebeuren. Het leek Max wel leuk om het op te nemen tegen een grootmeester. Tenslotte kunnen we nu vanwege corona niet veel andere dingen doen”, vertel de moeder van Max.

Tekst loopt door onder afbeelding

Het Huis Utrecht organiseert tot slot om 15.30 uur een zogenoemde yoga-movement-sessie. “Ondertussen vinden er korte performances plaats: luister naar de elektronische muziek van Gagi Petrovic en singer songwriter Levi Manner. Lisa Chudalla brengt circus met onder andere haar Cyr wheel”, is te lezen in een aankondiging van Het Huis Utrecht.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Nou, hartstikke fijn. Ik ben ook klaar met corona dus ik denk dat ik maar gewoon ga stoppen om te luisteren naar centraal opgelegde maatregelen en lekker m’n eigen ding ga doen.

  Als we dat nou allemaal gaan doen, dan denk ik dat corona de hint wel snapt en lekker vertrekt.

 2. Scherpschutter

  Heel goed! En wat mij betreft open blijven ook. Genoeg is genoeg.

  Het is hoog tijd om deze corona-bestuurscrisis en de massa-psychose als gevolg van de bestuurscrisis definitief te beëindigen. In Engeland al geen QR, mondkapjes en andere totale flauwekul meer. Nu moet het traagste jongetje uit de klas nog even doorkrijgen dat het spreekwoordelijj echt maar een veredeld griepje was en nu niet eens een snotneus meer is.

 3. Bill

  @Scherpschutter, helemaal mee eens! Engeland is tenslotte volstrekt identiek aan Nederland, ook op het vlak van waar de piek van de besmetting zit in de tijd. Daarom moeten we het VK gewoon blind volgen en ook alle maatregelen afschaffen.

  En die mensen die bij ons langdurig ziek zijn gebleven van corona kunnen we even doorverwijzen naar deze pagina, want ze zijn tenslotte helemaal niet ziek! Het is maar een veredeld griepje waar je niet eens een snotneus van krijgt.

 4. Baliekluiver

  Gaan al deze stoere aktie-aktie-aktievoerders straks ook voor de deuren van de ziekenhuizen staan om patiënten weg te jagen als de verpleegafdelingen uitpuilen? Of is dat niet gezellig en mogen die suffe zorgmedewerkers dan weer het vuile werk opknappen?

 5. Cultuur sector steunen.

  De regering heeft geen enkele feitelijk wetenschappelijke onderbouwing gegeven waarom de cultuur sector gesloten moet blijven. Ook is de sluiting van de cultuursector in Europa een unicum..
  Tevens heeft de sector als geen ander juist verantwoordelijk getoond met het in acht nemen van alle vereiste maatregelen
  Dus terecht dat hun geduld op is,en ze deze protest dag is georganiseerd.
  Dat heeft dus niets te maken, met wat anderen hierboven beweren, dat het gaat om alle regels aan hun laars te lappen.

 6. Speak Up

  @ Bill

  De cultuursector ontkent Corona niet, dus je posts slaan nergens op.

  Waar het om gaat is dat de Ikea eerder open mag als een museum. Een Ikea, waar honderden/ duizenden mensen hutje op elkaar lopen; niet getest, soms niet gevaccineerd, soms niet een mondkapje dragend> maar een museum met 10 bezoekers per uur kan niet? Dit terwijl voedsel voor de geest net zo nodig is, zo niet nodiger dan de consumentistische honger stillen. Ikea essentieel?

  Daarnaast hebben zich zo goed als nooit besmettingen in de culturele sector afgespeeld De enige sector die structureel controleert op mondkapjes, qr, minder mensen binnen laat, werkt met tijdsloten en reserveringen, de beste luchtverversingssystemen kent, etc..maar desalnietemin al 6x gesloten is, voor langere perioden op rij.

 7. Probleem

  @bill: misschien is het een idee om niet blind de overheid te volgen. De regels slaan nergens op.

 8. Speak Up

  Voor Bill (en Baliekluiver in het andere topic)

  Kijk nu eens even, zonder vooringenomenheid, onderstaande video. Kijk en laat het even op je inwerken, zonder rode lap op een stier:

  https://fb.watch/aEWXaYljPG/

 9. Realist

  Dat ‘voedsel voor de hersenen’ is nogal zwaar overdreven in deze sector. Het meeste voedsel wat ze serveren eet ik in ieder geval niet maar ze hebben wel een punt, de maatregelen lijken scheef te lopen.

 10. JdV

  Dus deze culturele instellingen ontvangen geld van de overheid maar wensen zich niet te houden aan de regels die diezelfde overheid oplegt. Prima. Wiens brood men eet wiens taal men spreekt. Per direct een stop op alle geldstromen van de overheid naar deze criminele clubs die doelbewust de volksgezondheid in gevaar brengen en de regels aan hun laars lappen. We gaan uiteraard niet met belastinggeld criminele organisaties in de lucht houden. Als je als onschuldige vishandel, boordjeszaak of autoverkoper per ongeluk een handgranaat aan je voordeur aantreft sluit de burgemeester direct de deuren van de betreffende gelegenheid. Lijkt me prima om dit ook op lokaal niveau te doen. Was het tenslotte niet de horecaondernemer die zijn zaak wilde openen zonder zich aan de regels te houden die door de burgemeester wedt gesloten? Gelijke monniken gelijke kappen. Dicht met die musea, theaters en andere volstrekt overbodige subsidiesponzen. Gewoon 6 maanden dicht, dan zullen we constateren dat niemand ze mist.

 11. wollie

  laten ze zelluf es een keer versoepelen!

 12. BdV

  Alleen kijkend naar de sterftecijfers zou het besluit om te stoppen, met alles wat met corona te maken heeft, inderdaad best moeten kunnen. Vorige week waren er 100 sterfgevallen minder dan normaal, lees ik net. Ik kan me ook wel weer voorstellen dat de leidinggevenden nog even willen afwachten hoe hoog deze golf wordt en wat het gevolg voor de IC en de sterftecijfers wordt. Daarnaast is het ook niet 100% zeker of het loslaten van alle maatregelen nog ongewenste gevolgen heeft, maar op dit moment zou ik bijna durven te gaan hopen op het aanbreken van een postcoroniaal tijdperk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).