Van Gogh Museum past titel schilderij aan nadat Utrechtse chefkok fout ontdekt Van Gogh Museum past titel schilderij aan nadat Utrechtse chefkok fout ontdekt

Van Gogh Museum past titel schilderij aan nadat Utrechtse chefkok fout ontdekt

Van Gogh Museum past titel schilderij aan nadat Utrechtse chefkok fout ontdekt
Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Het Van Gogh Museum heeft de titel van een schilderij aangepast na een ontdekking van chef Ernst de Witte van Restaurant Feu in Utrecht. Het beroemde schilderij van Van Gogh had als titel ‘Rode kolen en uien’, maar De Witte zag tijdens een bezoek aan het museum al meteen dat er geen uien te zien zijn, maar knoflook.

Het Van Gogh Museum heeft de titel van een schilderij aangepast na een ontdekking van chef Ernst de Witte van Restaurant Feu in Utrecht. Het beroemde schilderij van Van Gogh had als titel ‘Rode kolen en uien’, maar De Witte zag tijdens een bezoek aan het museum al meteen dat er geen uien te zien zijn, maar knoflook.

De Witte houdt van eten en koken, maar hij is ook een kunstliefhebber en schildert zelf ook graag. Toen hij een bezoek bracht aan het Van Gogh Museum in Amsterdam viel hem echter bij één werk meteen iets op. “Toen ik op het bordje bij dit schilderij keek om te zien in welke periode het geschilderd was viel mij op dat de titel Rode kolen en uien was, maar er waren geen uien te zien maar knoflookbollen. Het kon natuurlijk een artistieke interpretatie zijn, maar het waren in ieder geval geen uien.”

De chef besloot toen hij thuis was om contact op te nemen met het museum. “Ze vroeg mij een mailtje te sturen waarna iemand van de research-afdeling contact met mij opnam. Ze vroegen of ik verder kon onderbouwen waarom het bijschrift bij het schilderij niet klopte.” Enkele maanden later kreeg De Witte bericht, na onderzoek van de researchafdeling van het museum en het inschakelen van een externe onderzoeker bleek inderdaad dat er geen ui te zien was, maar knoflook. De titel van het werk werd aangepast naar Rode kolen en knoflook

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Ik vind het vooral fascinerend dat er nooit iemand is geweest die heeft gedacht, dit zijn geen uien. Terwijl het een bekend schilderij is, van een beroemde schilder, waar heel veel naar gekeken en over geschreven is.”

Chefkok De Witte vond dit zo leuk dat hij de keuken in dook en een gerecht heeft gebaseerd op rode kool en knoflook. In zijn open-vuur-restaurant Feu aan de Veilinghavenkade pronkt het gerecht van gepofte knoflookcrème, gestoofde en gegrilde rode kool en kruidenolie van absinthium en citroenmelisse op het menu. Erbij wordt een bier geschonken – het restaurant werkt met 6 gangen bierpairing -, ook gebrouwen met venkelzaad en absinthium. Voor de echte Van Gogh kenner geen vreemde combinatie: Absinth was immers Van Gogh’s favoriete drank.

Bekijk hieronder hoe chef Ernst de Witte het gerecht maakt.

21 Reacties

Reageren
  1. Harm Hoeksema

    In het midden is toch een ui?
    Rode kolen, een ui en knoflook?

  2. Fam Ho

    Leuke, kleine bijdrage aan het leven en ook nog zo’n recept!

  3. Koel Hoofd

    Van gogh leefde en produceerde tussen 1853-1890, dus dit werk is minstens 130 jaar door vele kunstkenners en kunstliefhebbers bekeken.
    …. En al die tijd had dit werk de naam ‘rode kool met uien’???
    Wat een hilarisch verhaal!

    De kunstwereld staat bekend als stelletje elitaire zwevers, deze kwestie zou dat stigma dubbeldik onderstrepen. De kunstkenners weten niet eens het verschil tussen uien en knoflook…
    Maar toen ze er op gewezen werden door een chefkok (NB!), moest deze deskundige voedselkenner ‘onderbouwen’ waarom het knoflook is en geen ui…
    En vervolgens hadden de kunstexperts er nog eens maanden voor nodig om te onderzoeken of de kok inderdaad gelijk had. Wat die man uiteraard had want hij weet ook als geen ander het verschil tussen knollen en citroenen.
    Dat onderzoek naar knoflook zal wel veel subsidiegeld hebben gekost, een tripje naar de groentenboer was goedkoper geweest…

  4. S

    Knoflook en ui zijn nauw verwant.
    Overigens zie ik zowel uien als knoflook (en kool)

  5. Alwin

    We weten al een eeuwigheid dat het meisje met de parel geen parel draagt in het Mauritshuis, maar met de massa fictie rondom het schilderij, is het kennelijk lastig om het schidlerij een titel te geven die dichter bij de waarheid ligt.

  6. Hans

    De schilder bepaalt de titel. Niet een of andere kok.

  7. BW

    @Koel Hoofd
    Best knap hoe jij een grappig/sympathiek verhaal toch weer om zeep weet te helpen met wat volstrekt humorloze, kant-noch-wal-rakende overpeinzingen.

  8. Rob van Rob en Nico

    Super dat Ernst even gebeld heeft, zou ik ook gedaan hebben.

  9. Otto Nelemans

    Ik vind het een geweldige actie van Ernst. Zeker wanneer je er van uit gaat dat veel schilders hun schilderijen niet eens een naam hebben gegeven. Blijkbaar is er in de vele brieven van Vincent niets over dit schilderij gevonden. Vaak werden later een naam gegeven. In de handel niet zelden omdat een schilderij dan een hogere opbrengst konden garanderen. Richt je op een doelgroep met hoge sentimentswaarde plus de kaptaalkrachtige leden van die groep en die prijzen rijzen de pan uit. Dit is hier niet aan de orde, maar het is maar om aan te geven hoe hard titels van kunstwerken kunnen zijn. Dus Hans roept maar wat. Het koele hoofd heeft makkelijk praten achteraf. Niemand heeft er op gelet, maar een dubbel getalenteerde beschouwer in dit geval zag het goed. Dat een museum er enige tijd over doet om een aanpassing te maken is logisch omdat je uitsluitend op basis van harde bewijzen iets wijzigt en een second opinion kan in dezen absoluut geen kwaad, Je zult er maar naast zitten en weer terug moeten. Het gebeurt vaak en kunstexperts geven ook niet zo graag toe. Maar zie, kom je goed beslagen ten eis, dan wordt jouw observatie gehonoreerd. Dat de naam van Ernst de Witte nergens te vinden is in de receptiegeschiedenis van het museum vind ik buitengewoon ongepast. Evenals het ontbreken van de naamswijziging zelf. Nogmaals chapeau Ernst en vooral ook dat je er achteraan bent gegaan en dan ook nog een mooie creatie erachteraan!

  10. woutvr

    Ja, als Van Gogh dit uien noemt, dan zijn het toch uien.

  11. w

    de uien klopt toch, je kunt hooguit zeggen dat er ook knoflook bij ligt, maar we hebben het hier over impressionisme! alles benoemen wat je ziet, dat lijkt mij niet de bedoeling!

  12. w

    of is de doorgesneden “ui” in t midden ook een kool? dan klopt t verhaal 🙂

  13. Rutger

    @Hans @woutvr
    Van Gogh heeft het doek nooit een naam gegeven.

  14. Peter

    Als ik het zo bekijk zijn het Bloemkolen, uien en knoflook

  15. WvR

    Ben benieuwd wat’ie doet als’ie “ceci n’est pas une pipe” van Magritte ziet 😉

  16. carla

    mooie freepublicity toch?

  17. Kloek

    Het is duidelijk dat de gemiddelde reaguurder, naast een gebrek aan kennis over alles, dus ook alweer een gebrek aan kennis over kunst heeft.

    Soms/ vaak is het niet de schilder/ kunstenaar die de naam voor een kunstwerk bedenkt, maar wordt deze achteraf bedacht (veel werken zijn “werk zonder titel”).

    Veel kunstenaars, zoals van Gogh worden pas tegen het einde van hun carrière/ na hun carrière ontdekt en verzameld.

    Punt.

  18. WV

    En joepkloekfloep?
    Die heeft verstand van alles.

  19. Hans

    Oproep aan JanIsDeMan:

    Alstublieft, maak, geïnspireerd op de onvolprezen van Gogh een fijne langwerpige muurschildering op nog een saaie flatgevel, met als basisingrediënt dit prachtige recept:

    En thans broeders en zusters, willen wij gezamenlijk zingen Dat heerlijke lied: Knolraap en lof, schorseneren en prei Op bladzijde 85 van onze bundel:
    Rampen bedreigen ‘t menselijk leven, knolraap en lof, schorseneren en prei
    Waar zijn geloof, hoop en liefde gebleven, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Gif in de bodem, lawaaiige buren, knolraap en lof en schorseneren en prei

    Buien en lagere temperaturen, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Libanon, El Salvador, Suriname, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Weekbladen, roddel en etherreclame, knolraap en lof, schorseneren en prei.

    Degeneratie en makelaardij, knolraap en lof, schorseneren en prei Heel onze wereld wordt een woestenij, knolraap en lof, schorseneren en prei. (Halleluja!).

    Dalende omzet en stijgende lasten, knolraap en lof, schorseneren en prei Liegen, bedriegen, oneerbaar betasten, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Vuil en verval en terreur in de straten, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Popidioten en voetbalfanaten, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Kwalijke ziekten en vieze gezwellen, knolraap en lof, schorseneren en prei

    U hoef ik zeker wel niets te vertellen, knolraap en lof, schorseneren en prei.

    Duistere driften en afgoderij, knolraap en lof, schorseneren en prei Wie zal ons redden, wie maakt ons weer vrij, knolraap en lof, schorseneren en prei (Prijs de heer!).

    Overal zien wij ze groeien de horden, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Mensen die steeds minder menselijk worden, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Mensen die jengelen, mensen die bulken, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Mensen die lasteren, schimpen en pulken, knolraap en lof, schorseneren en prei

    Mensen verschoond van gevoel en geweten, knolraap en lof, schorseneren en prei

    En wat die mensen niet allemaal eten, knolraap en lof, schorseneren en prei.

    Nooit meer, nooit meer keert ‘t getij, knolraap en lof, schorseneren en prei

    En zet U dit er dan ook nog maar bij: Knolraap en lof, schorseneren en prei! knolraap en lof, schorseneren en prei (5x).

    Drs. P. Zaliger.

    Alstublieft Jan, doe het! We hebben vitaminen nodig!

  20. Janssen

    @WV

    U = Realist?

  21. WV

    @ janssenfloepkloekuuuu

    Nee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).