Verdwenen horeca: Hoog Brabant in het Radboudkwartier Verdwenen horeca: Hoog Brabant in het Radboudkwartier

Verdwenen horeca: Hoog Brabant in het Radboudkwartier

Verdwenen horeca: Hoog Brabant in het Radboudkwartier
Radboudkwartier in 1983 (Het Utrechts Archief)
Dit is een herpublicatie van de serie Verdwenen horeca in Utrecht. Krijg je geen genoeg van deze verhalen over de Utrechtse horeca? Deze artikelen en meer worden gebundeld in een boek. Mooi als cadeau, of voor op de koffietafel. Steun dit project door het boek nu te bestellen.

Dit is een herpublicatie van de serie Verdwenen horeca in Utrecht. Krijg je geen genoeg van deze verhalen over de Utrechtse horeca? Deze artikelen en meer worden gebundeld in een boek. Mooi als cadeau, of voor op de koffietafel. Steun dit project door het boek nu te bestellen.

Hoog Catharijne bracht Utrecht in 1973 allerlei landelijke primeurs, ook op culinair gebied. Het tegenwoordige concept van de ‘food plaza’ — meerdere eetformules onder één dak — deed er in rudimentaire vorm zijn intrede. Hoog Brabant, het ‘culinaire trefpunt in Hoog Catharijne’, bood namelijk voor iedereen een eigen restaurant. Ook was het een populaire vergaderlocatie, gunstig gelegen bij parking en station.

Begin 1973 kregen de gasten van het aloude hotel-restaurant Noord-Brabant aan het Vredenburg 3 hun suikerklontjes in een papiertje met opdruk: ‘Straks in Hoog Catharijne, hartje Utrecht, het trefpunt-nieuwe-stijl: 12 vergaderzalen, 4 restaurants, bar, terrasjes, coffeeshops, met lift naar parkeergarage. Open vanaf oktober a.s. Onthoud nu vast de naam voor straks. Hoog Brabant, een project van Noord Brabant.’ De nieuwe vestiging opende tegelijk met het winkelcentrum op 24 september, eerder dus dan aangekondigd. Naamgever Noord-Brabant op het Vredenburg zou nog blijven bestaan als café-restaurant, maar de nieuwe eigenaar Bredero maakte daar al snel een einde aan.

Diverse pluimage

Hoog Brabant bestond uit vergader- en feestzalen, bars en diverse restaurants rondom een groot binnenplein. Daarop trok het terras met palmbomen en oranje parasols de aandacht. Dit paste helemaal bij de opzet van Hoog Catharijne, waar de winkels over twee niveau’s waren verdeeld en verschillende pleinen als ontmoetingsplek dienden. Eén van de architecten, K.F.G. Spruit, vertelde in de HC-krant: ‘Wij zien Hoog Catharijne niet als een gebouw, maar als een stuk stad.’ Deze krant schreef kort voor de opening ook: ‘Hoog Brabant is trouwens een verhaal apart. Kenmerkend voor de activiteiten van dit bedrijf worden de verschillende horeca-mogelijkheden rond het Radboudplein. Vanaf terrasjes kunt u daar alle bezigheden gadeslaan.’

Volgens een personeelsadvertentie was deze opzet nieuw en uniek voor Nederland. ‘Een groot aantal horecaondernemingen van diverse pluimage onder één dak. Ondernemingen die elk een eigen leven leiden, ‘n eigen gezicht en eigen naam hebben, maar samen weer Hoog Brabant heten.’ Beneden aan het binnenplein lag de laagdrempelige ‘coffeeshop’ annex ‘snackbar’ De Brabander, boven waren de andere eet- en drinkgelegenheden. In het Hoog Brabant Restaurant konden ‘connaisseurs’ terecht, De Brabanderie was ‘het grote restaurant voor iedereen’ en bij de Brabant Grill at men in Amerikaanse stijl ‘gezellig met z’n allen aan de counter’. Ook populair was de Brabant Club, een cocktailbar met lounge die later Brabant Pub werd genoemd.

Tekst loopt door onder de foto

Hoog Brabant Restaurant, ca. 1975 (Het Utrechts Archief)

Op de menukaart van De Brabanderie stonden hoofdgerechten als Wiener schnitzel, Halve kip ‘Bonne Femme’, Hollandse biefstuk in Mexicaanse saus en Kalfslever uit Albion. Ook de desserts waren klassiek: Chipolatapudding, Coupe Hoog Brabant en Pêche melba. Eens per jaar was er een ‘Wiener Woche’. Iedere zaterdagavond organiseerde Hoog Brabant een Diner Dansant met speciaal viergangenmenu. Daar trad bijvoorbeeld Thérèse Steinmetz op of er was live ‘balkanmuziek’.

Een jaar na opening meldde de Hoog Brabant Kiosk, een eigen krant, dat er al vernieuwingen waren gerealiseerd, zoals een buitenentree aan de Stationsstraat en een trap vanaf het Radboudplein naar de omloop. En met een tweede verdieping had het vergadercentrum er maar liefst tien zalen bijgekregen. Tot slot was Hoog Brabant voortaan ook op zondag geopend.

Tekst loopt door onder de foto

Folder Hoog Brabant, 1973 (Het Utrechts Archief)

Vergadertijgers en bejaarden

Net als bij de rest van Hoog Catharijne verbleekte de allure van Hoog Brabant in de loop der jaren, al bleef het vanwege de ligging een populair vergadercentrum. Intermediair schreef in 2003: ‘Een bezoek aan Hoog Brabant is een trip back to the seventies. Alles lijkt sinds de opening in 1973 bij het oude gebleven, van de bolle letters van het logo en de snoeiharde plastic tandenstokers die je verder alleen bij een Chinees restaurant krijgt, tot het tapijt tegen de muren en de taugé waarmee de gerechten zijn gegarneerd.’

Toch was er wel iets veranderd: de restaurants waren deels omgebouwd tot vergaderruimtes. Inmiddels beschikte Hoog Brabant over ’27 vergaderzalen met airconditioning van 2 tot 175 personen’, waaronder een ‘Boardroom’. Wat restauratie betreft waren alleen het lunchbuffet en het ‘Atrium Terras‘ overgebleven. Behalve bij de vergadertijgers bleef Hoog Brabant populair bij winkelende bejaarden, volgens een jongerenreisgids. ‘Binnen mag je alleen zitten als je gebruik maakt van het (dure) lunchbuffet. Gelukkig kan je op je campingstoel, met glimmend tafelkleedje, genieten van een simpel broodje kaas. Op het gebied van drank is Hoog Brabant wat vrijgeviger: wijn sip je namelijk uit een koeienbel van een glas.’

Na 40 jaar kwam er een einde aan Hoog Brabant. Vastgoedeigenaar Corio zegde de huur op vanwege de vernieuwing van Hoog Catharijne. Op zelfgemaakte posters stond: ‘Aan onze trouwe gasten. Per 1 juli 2013 moeten wij helaas sluiten. Oorzaak herontwikkeling van H.C. Wij danken u voor uw bezoeken en wensen u alle goeds voor de toekomst! Het Hoog Brabant Team.’ 22 medewerkers verloren hun baan en een bekende naam verdween.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Arjan den Boer

Arjan den Boer

Arjan den Boer is publicist over geschiedenis, design, monumenten en architectuur. Voor DUIC schrijft hij dit jaar over verdwenen villa's in Utrecht.

Profiel

10 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Ze hadden er een uitstekende macaronischotel! Mis het nog steeds.

  2. WvR

    Hoog Brabant!
    Nam m’n oma me als broekie naar toe om te lunchen. Kiezen wat je wilde, al kan ik me niet herinneren iets anders dan kroketten te hebben gekozen. En bij oma waren geen opvoedkundige regels voor ontbijt, lunch of diner. Die kwamen wel weer als m’n ouders me oppikten.
    Zij feest, wij feest was haar motto 🙂

  3. VRV

    Hier meerdere keren met mijn ouders gegeten als tiener in de jaren 90, ik vroeg me al af waarom het weg was.

  4. stefan

    Het oude Hoog Catharijne had toch echt meer charme dan het nieuwe…

  5. Joey

    Hc, sowieso mijn speeltuin vroeger.
    Bleef er maar hangen en slenteren.
    Inmiddels 38, maar er hangt ook gewoon een andere sfeer.

  6. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Mooi stuk weer Arjan,glorieuze tijden van weleer in Utrecht.

  7. Moniek

    Toen was er meer sfeer, Joey, om niet te zeggen dat het na de verbouwingen bijna sfeerloos is geworden, zeker met al die oersaaie kleding-, schoenen- en frutselwinkels. Maar als ik de foto bezie, zag het er uiteindelijk toch wel oubollig uit. Kind met het badwater weggegooid dus.

  8. Marcel

    Geweldig artikel! Wat een mooie tijd was dat en leuk om de foto’s erbij te zien. Mijn opa werkte op HC bij expeditie van destijds Bredero. Ik ging als jongetje vanaf een jaar of 5 mee naar zijn werk en inmiddels ben ik 51. Zo heb ik veel voetsporen in HC maar ook in de verborgen gangetjes en ‘catacomben’. Altijd even met de eerste PC’s stoeien bij V&D, muziek luisteren bij de Free Record Shop, even wat scoren bij de keuken van de Chinees en bakkerij Do Schat die zijn puddingbroodjes van de dag ervoor voor retour klaar had staan. Zo kan ik wel even doorgaan. Geweldige herinneringen aan het oorspronkelijke HC! Bedankt opa!

  9. Atilla Vigh

    Met 55 jaar heb ik als klein jochie HC gebouwd zien worden en het was beter dan al die oude onlogische meuk daarvoor. Helaas zijn er echt fouten gemaakt met de betonnen nieuwbouw. Zeker ook een 1,5 km snelweg aanleggen midden in een stad. Hoog Brabant klonk bij ons thuis als “duur”. Dus wij zaten op andere stekjes, soms buiten HC of dat tentje de Gasterij in het Godebaldkwatier, het oude stationsrestaurant of de oude V&D (voordat het een La Place werd). Zelfs de Hema had vroeger een meer volks restaurant. Dat mis ik nog wel eens.
    Tegenwoordig moet alles hip en deftig, veganistisch en verantwoord. Dan blijf ik wel thuis. Ik ben benieuwd hoe lang Kleppiere de huren zo hoog houdt in HC. Ik verwacht een pand dat straks veels te groot is voor het aantal potentiële huurders. Online en ander gedrag van bezoekers zal leiden tot verschraling. Sommige steden zien dat al lang, het centrum kleiner maken en meer woningen. Utrecht gelooft nog dat ze een metropool worden of zijn.

  10. passalacqua

    ik lees zowaar in 1 zin het woord HC en sfeer en charme lol

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).