Vestigingen bibliotheek kunnen voorlopig openblijven na extra financiële steun gemeente Utrecht Vestigingen bibliotheek kunnen voorlopig openblijven na extra financiële steun gemeente Utrecht

Vestigingen bibliotheek kunnen voorlopig openblijven na extra financiële steun gemeente Utrecht

Vestigingen bibliotheek kunnen voorlopig openblijven na extra financiële steun gemeente Utrecht
Er gaan op korte termijn geen vestigingen van de bibliotheek in Utrecht dicht. De gemeente is bereid om de portemonnee te trekken. Het gaat om een compensatie vanwege alle prijsstijgingen door inflatie. Eerder liet Bibliotheek Utrecht weten in de financiële problemen te zitten en dat zes filialen de deuren moesten sluiten als er niks zou gebeuren. Er is echter nog geen structurele oplossing gevonden voor na 2024.

Er gaan op korte termijn geen vestigingen van de bibliotheek in Utrecht dicht. De gemeente is bereid om de portemonnee te trekken. Het gaat om een compensatie vanwege alle prijsstijgingen door inflatie. Eerder liet Bibliotheek Utrecht weten in de financiële problemen te zitten en dat zes filialen de deuren moesten sluiten als er niks zou gebeuren. Er is echter nog geen structurele oplossing gevonden voor na 2024.

Er zit een flink gat in de begroting van Bibliotheek Utrecht. Dit is niet nieuw. In 2022 werd al gesproken over het sluiten van drie tot vijf vestigingen. In maart dit jaar werd duidelijk dat de situatie verslechterde en er mogelijk zes locaties dicht zouden moeten. Vorig jaar kwam de gemeente Utrecht met 1 miljoen euro over de brug om de gaten voor 2023 te dichten, en nu wordt er dus weer geld beschikbaar gesteld voor 2024. De gemeenteraad moet hier formeel nog wel mee instemmen.

Deirdre Carasso, sinds twee jaar directeur van de Bibliotheek Utrecht, vertelt: “Wij voelen ons door dit besluit van het college gesteund in onze maatschappelijke betekenis voor de stad. We realiseren ons dat het financieel lastige tijden zijn, en ook de gemeente hierdoor voor moeilijke keuzes staat. We zijn het college dan ook zeer erkentelijk voor hun voorstel. En we hopen op eenzelfde draagvlak in de gemeenteraad, die in juli een definitief besluit neemt over de Voorjaarsnota. Als de raad instemt met het voorstel van het college, dan betekent dit dat we in elk geval in 2024 uitvoering aan onze activiteiten in dertien vestigingen kunnen blijven geven.”

Structurele oplossing

Toch zijn de problemen dus nog niet definitief verholpen. Want het tekort voor na 2024 is er nog steeds. Het gebrek aan geld is ontstaan door algemene prijsstijgingen, achterstalligheid in onderhoud en ICT en een benodigde professionalisering van de organisatie. Eerder dit jaar kwam er nog een onderzoek uit over de verschillende scenario’s voor de bibliotheek. In het kort komt het erop neer dat er dus vestigingen moeten sluiten, of dat er structureel geld bij moet.

Carasso zegt daar nu over: “Een besluit over een structurele oplossing vanaf 2025 blijft nog wel noodzakelijk. Op basis van het nieuws van vandaag zijn we hoopvol gestemd dat we de komende tijd samen met de gemeente een structureel, gezond toekomstperspectief kunnen ontwikkelen. Waarmee de bibliotheek van betekenis kan blijven voor elke Utrechter, toegankelijk en dichtbij.”

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
  1. rmn

    We gaan geen bibliotheken sluiten want de Overheid wil op lange termijn naar een model van Universal Basic Services, en bilbliotheken zijn daar onderdeel van. We gaan onszelf eerst in de schulden werken en daarna de belasting verhogen. Daar komt vervolgens weer een stukje nivellering bij kijken en zo gaan we langzaam naar een maatschappij van gelijke uitkomst.

  2. Ideetje van Keetje

    Heel goed.
    Nu nog even dat vreselijke ding van de gevel schroeven die het prachtwerk van Joop Crouwel te schande maakt. De elementen kunnen bij opbod verkocht worden en de opbrengst kan in het fonds voor de diverse filialen.

  3. Don

    Kijk zo komt de gemeente utrecht aan een tekort van € 72 miljoen. Bibliotheken geven hub geld uit aan allerhande kul die niets te maken hebben met het uitlenen van boeken. Vervolgens ga je je handje ophouden bij de gemeente die hier weer met beide benen intrapt en de tekorten aanvult met gemeentelijk belasting geld.

  4. Robbert

    Heb de agenda van alle 7 bibliotheken eens bekeken met wat ze allemaal organiseren, nou daar druipt het enthousiasme niet vanaf.

    Utrecht heeft teveel organisaties (Utrecht Natuurlijk, Bibliotheek, Sport Utrecht etc.) die jarenlang subsidies trekken maar waar de effectiviteit nooit van onderzocht wordt.

  5. JdV

    Iedereen beschikt over tablet of computer. Bibliotheken fysiek sluiten is een hele goede oplossing, stel boeken digitaal beschikbaar. Meteen een goede stimulans om mensen digitaal vaardiger te maken.

  6. Koel Hoofd

    @rmn
    Daarom stuurt de overheid nu al digibete bejaarden naar de bieb om daar van wildvreemde (en soms ook wereldvreemde) kleuters (vanuit het bejaarde perspectief) hulp te krijgen met hun privézaken (communicatie overheid = belastingen, pensioentjes etc) omdat de overheid ze dwingt om dat online te doen. De overheid is niet de enige die de meute online dwingt, maar wel een hele belangrijke.

    Beste medereaguurders, er zijn echt heel veel digibete bejaarden.
    Immers, dat ze een Facebook post kunnen plaatsen of met Whatsapp/facetime overweg kunnen of hun email 2x per dag lezen maakt ze niet digitaal vaardig. Ze hebben slechts geleerd op welke knoppen ze moeten drukken om contact met familie/vrienden te krijgen.

  7. Uuu

    Van welk geld betaalt de gemeente dit weer? Ze hebben een tekort van tientallen miljoenen op de begroting (over achterstallige schuld nog niet gesproken).

    En waarom kan de bibliotheek niet snijden in extra aanvullende taken, waardoor juist haar kerntaken meer overeind blijven? Waarom kan de bieb niet bezuinigen op het salaris van haar managers en directie die buitensporig veel verdienen voor een organisatie die de bieb is. Waarom levert de directeur niet tienduizenden euro’s op haar jaarasalaris in, vrijwillig? Daar kan zomaar weer een extra taalcoach voor aangenomen worden. Waarschijnlijk twee. De bieb op de Neude hoeft niet iedere avond tot heel laat open te zijn en ook niet iedere zondag open te zijn. In Duitsland, zelfs in Berlijn, is zo goed als alles dicht op zondag. Iedere zondag. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-zondagsrust-past-bij-het-karakter-van-berlijn-misschien-wel-de-traagste-westerse-wereldstad~b3f24b66/

    Pas je jezelf wat meer aan aan de rest van Nederland )of wereld) als bieb (doe niet of Utrecht New York of London is), dan bespaart je dat tonnen/ miljoenen per jaar, zonder dat je dienstverlening echt achteruit holt. Het kunstwerk boven de hoofdingang kan ook voor tonnen verkocht worden aan een museum voor moderne kunst. Zo heb je precies genoeg bespaart om je kerntaken voort te zetten.

    Een verder erg progressieve Uuu

  8. Uuu

    Rnm geloof te veel in complotten.

    Verder prima dat overconsumptie en consumentisme en het neoliberale model aangepakt worden. Ze vernietigen al 100 jaar de leefbaarheid op de planeet, vergroten de klasseverschillen tussen mensen en polariseren de samenleving erg heftig.

    Overconsumptie en het neoiberalisme aanpakken heeft niks te maken met het socialisme of communisme. De in de vorige eeuw opgebouwde verzorginsstaat had daar ook niks mee te maken.

    Als de verschillen tussen arm en rijk te groot worden en de wereld alleen maar bezig is met materialisme, dan gaat de wereld heel erg hard naar de klote. Graaigraaigraai.

  9. Pee

    Alles wat zonder subsidie niet overeind blijft moet het afgelopen voor zijn.
    Geen genoeg animo meer dus dan moet de subsidie het gat maar vullen denken ze.

  10. Benki

    Hoe lang blijven we fossielen reanimeren?

  11. Toine Goossens

    @JdV, Oeps even niet doorgedacht,

    Er studeren dagelijks MBO studenten in de bibliotheken. Het is hen namelijk verboden om in de bibliotheken van het HBO en de universiteit te studeren. Studieplekken zijn een belangrijke maatschappelijke voorziening.

    Óf u stelt uw opinie bij, óf u gaat eisen dat ook alle HBO/UU studieplekken worden opgeheven. Wat wordt het?

  12. Hans

    @ JdV

    Bibliotheken zijn culturele instellingen.
    Jouw redenering even doortrekken: sluit concertpodia want iedereen heeft een cd-spelertje.
    Doe filmhuizen dicht want je kan alles on-line streamen.
    Schouwburg? Hoeft niet, we hebben Goede Tijden Slecht Tijden.
    Enzovoorts enzoverder.

    Gelukkig hebben we een democratisch gekozen stadsbestuur. Instellingen die niet op aarde zijn om winst te maken maar om het volk te verheffen (want zo is het toevallig ook nog ‘es een keer) worden geholpen door onze gemeente als dat nodig is.

  13. Scherpschutter

    Hans

    Het volk te verheffen… LOL

    Hier heeft u een overzicht van de meest geleende boeken in 2022. De Donald Duck staat er nog net niet tussen, maar verder…

    https://www.bibliotheekutrecht.nl/collectie/Meestgeleend.html?cq_ck=1675342306376

  14. Moniek

    Dat valt best mee, Scherpschutter. Een deel ervan is ook niet mijn smaak, maar wees blij dat mensen überhaupt nog lezen.

  15. rmn

    @Uuu

    Nee, ik spreek gewoon wekelijks ambtenaren en wetenschappers die hier op Europees niveau mee bezig zijn. Veel ideeën en sommige publicaties hebben wel degelijk een zeer scherp socialistisch, zelfs communistisch randje.

  16. JdV

    @hans: prima idee. Opheffen die bibliotheken, theaters, schouwburgen, filmhuizen en andere subsidiesponsen die uitsluitend bestaan om een hele kleine groep liefhebbers te plezieren. En om stichtingen en vriendjes van GL en D66 geld toe te schuiven uiteraard.
    De gemiddelde inwoner van deze stad gaat naar een concert en krijgt geen subsidie. Of naar de bioscoop zonder subsidie. Of koopt een boek of tijdschrift in een winkel zonder subsidie. Dus inderdaad, prima om die subsidies op te heffen.

  17. Uuu

    @ rmn

    O ja, met welke ambtenaren en wetenschappers spreek je dan? Namen en rugnummers graag, anders wordt het wel heel makkelijk om desinformatie te verspreiden.

    En knap dat je de technocratische neoliberalen die Europa runnen, die politiek bedrijven in dienst van het internationaal opererend bedrijfsleven en bankleven, socialisme en communisme verwijt. Het is het tegenovergestelde van socialisme en communisme. Het is de overheid gebruiken ter meerdere eer en glorie van de winsten voor de aandeelhouders en vermogenden, ten kostte van de onderklasse en met name lagere middenklasse.

  18. woutvr

    Kan dat schreeuwende werk bij de entree worden verkocht?

  19. Floep

    @Scherpschutter, wat is er precies mis met die lijst meestgeleende boeken? Niet genoeg Ayn Rand en teveel David van Reybrouck?

  20. Luus

    @rmn: dat vinden (extreem) rechtse mensen al snel.

    @toine: wat een vreemd argument! Daar zouden mbo-scholen zelf voor moeten zorgen, sterker nog: dat doen ze ook! Nog wel eens op een mbo geweest lately?

  21. rmn

    @Uuu

    Kan ik natuurlijk niet doen maar men komt van verschillende DGs en is over het algemeen vrij senior. Enerzijds komt dat door de gemiddeld hoge leeftijd binnen de Commissie, anderzijds zetten jongere officials vaak hun carrière op de eerste plek en zijn daarom wat voorzichtigeren met het uiten van hun ideeën.

    > En knap dat je de technocratische neoliberalen die Europa runnen, die politiek bedrijven in dienst van het internationaal opererend bedrijfsleven en bankleven, socialisme en communisme verwijt.

    Ambtenaren bedrijven vanuit hun rol formeel gezien geen politiek. (Klimaat-) wetenschappers doen dat wel steeds meer en roepen elkaar ook op om positie te nemen in het publieke debat.

    Verder ben ik volledig met je eens dat Europa over de achterliggende decennia vooral neoliberaal beleid gevoerd heeft. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de adviescommissies op bepaalde beleidsgebieden, dan zitten die vol met gewichtige figuren uit de industrie die op de achtergrond een belangrijke vinger in de pap hebben bij het wetgevingsproces.

    Mijn punt is dan ook dat het allebei niet oké is. Het neoliberalisme is niet oké maar de afslag die we nu lijken te nemen is ook niet oké. Men wil tot een soort van wereldwijde gelijkheid komen. Het breekijzer wat hiervoor gebruikt wordt is klimaat. De boodschap luidt: Als je niet meedoet gaat de wereld ten onder.

  22. Toine Goossens

    @Luus,
    Wel eens gepraat met MBO leerlingen?

  23. Hans

    @JdV

    ‘Prima idee. Opheffen die bibliotheken, theaters, schouwburgen, filmhuizen en andere subsidiesponsen’.

    Het is wel duidelijk. U bent geen voorstander van culturele voorzieningen die toegankelijk zijn voor alle lagen van de bevolking. Dat is een beetje jammer natuurlijk maar een probleem is het natuurlijk niet. Want in het politieke spectrum zijn immers voorstanders van het opheffen van de door u genoemde voorzieningen niet of nauwelijks te vinden. Noem mij, zo u dat niet met mij eens bent anders maar eens man en paard. M.a.w. bij welke politieke stroming vindt uw opvattingen in deze een onderdak? Ik ben zeer benieuwd.

  24. Nina

    Waarom zit de bibliotheek op één van de duurste locaties in Utrecht? Waarom zijn de openingstijden ruimer dan van veel supermarkten? Waarom een duur (lelijk…) kunstwerk voor aan het gebouw gekocht?

    Ik zie heel veel besparingsmogelijkheden, dus waarom steeds opnieuw weer geld erbij?

  25. Toine Goossens

    @Nina als vragensteller. Maar antwoorden? Ho maar. De bijl erin, Nina.

  26. Pragmatist

    Waarom wilde de gemeente/bieb beheerder nou die Las Vegas lichtshow op de gevel in de midden van de stad?

    Ik kan me helemaal niet vinden in hun gedachtegang dat dit nodig is.

  27. Nina

    @ Toine Goossens

    Het zijn retorische vragen. Dat zijn vragen die het antwoord in zich hebben. Dus de vragen zijn op zichzelf de besparingsmogelijkheden en daardoor de antwoorden.

    Een bibliotheek die ieder jaar steeds weer opnieuw de hand ophoudt voor extra geld is te makkelijk. We moeten allemaal bezuinigen door de gestegen kosten.

  28. Toine Goossens

    @Nina, waw vragen die het eigen antwoord zijn. Wat een wijsheid.
    Gelukkig vinden veel mensen wijsheid in het bestaan van de Utrechtse bibliotheken. Gestolde wijsheid en de rust om die wijsheid tot je te nemen.

  29. Nina

    @ Toine Goossens

    Bedankt voor de aanvulling: “Gestolde wijsheid en de rust om die wijsheid tot je te nemen.” Dat kan nog steeds wanneer de bibliotheek:

    – geen duur kunstwerk aan het gebouw hangt
    – de openingstijden verkrapt
    – de dure locatie Neude verlaat voor een goedkopere plek elders in de stad

  30. Pragmatist

    Ik ben het eens met Nina. De bieb en met name de bieb in de foto, moet zich gaan versoberen om de kosten te drukken. Nu gedraagt deze bieb zich als een hippe stadsdisco wat het niet is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).