Het Volksbuurtmuseum kreeg vorige week een positief oordeel maar een negatief subsidieadvies van de gemeentelijke Commissie Cultuurnota. Met het stopzetten van de bijdrage wil de commissie overschrijding van het Utrechtse cultuurbudget voorkomen.
De beslissing komt hard aan bij het museum dat slechts één vaste werknemer heeft en volledig wordt gerund door vrijwilligers. Het museum had gevraagd om 120.000 euro subsidie.
De commissie liet zich in haar oordeel positief uit over de waarde van het museum voor de stad. Het museum begrijpt niet dat de commissie het museum voor ‘zo’n klein bedrag’ liever failliet zou zien gaan.
Het museum geeft zelf aan al jaren een gestage groei van het aantal bezoekers te zien en dat stopzetting van de subsidie zou leiden tot opheffing van het museum.
Gekoppelde berichten
Een groot compliment aan de lobby van ’t Hoogt
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant.…
19 Reacties
ReagerenIedereen zag het aankomen. Het Muziekpaleis wordt met 2 miljoen extra overeind gehouden. Je kunt het geld maar één keer uitgeven. Dus dit soort initiatieven hebben het nakijken. Verschraling van het cultuuraanbod dankzij foute beslissingen van de gemeenteraad om Utrecht op de kaart te willen zetten met het megalomane project Muziekpaleis.
Hoe kan iets kleins als dit in godsnaam al 120.000 nodig hebben? Waar gaat dat aan op?
Dit museum kreeg slechts een paar duizend bezoekers per jaar. Mooie hobby voor de vrijwilligers; maar als er per bezoeker een paar tientjes achteraan moeten en je je pand ook nog gesponsord krijgt door Mitros is het misschien goed om goedkoper te werken of er mee te stoppen…
@Jaap,heb liever een mooi TiVre dan een volksbuurtmusem anders!
Ik vind een museum over een wijkje in Utrecht ook tamelijk megalomaan. Leuke hobby voor in de garage, maar als het tonnen kost denk ik niet dat we dat met elke buurt in Utrecht moeten doen.
Net het jaarverslag bekeken:
– 60K personeels kosten, daarvan 1800 werk voor derden (o.a. schoonmaak). Grootste post is voor de directeur, met ong een brutosalaris 3250.
– huisvesting e.d. zo’n 58K (dus niet gesponsord)
– ze hebben afgelopen jaar een extra (!) bijdrage gekregen van E67.200 van de gemeente voor uitbereiding
– eigen inkomsten zo’n 50K (waarvan bijna 21K uit sponsoring en 17K aan entreegeld)
– totaal zijn er 8060 vrijwilligersuren gedraaid, wat neerkomt op E241.800. Flinke ‘donatie’ dus
Trek zelf je conclusies maar…
Tja als heel wijk C niet zoveel onnodige bezwaren hadden ingediend tegen de verbouwing van de Bijenkorf dan hadden ze daar een verzoek om sponsoring in kunnen dienen.
Gewoon lekker die lokatie verkopen. Brengt het nog wat op ook.
Het is niet (meer) alleen “Wijk C” museum, maar (nu) NL “Volksbuurt” museum, met algemen aandacht voor de eigenaardig sociale en karakteristieken van dit soort wijken in NL in het verleden. Ik was er tovallig vorig maand voor het eerst, en vond het erg leuk en informatief, en heb ook erg genoten van de zeer interessant tijdelijk tentoonstelling “Geknipt door de vijand” over “moffenmeid” in WWII. Het museum geeft een levendig beeld van een verdwenen stuk geschiednis. Klein maar fijn, en ERG jammer al het verdwijnt.
Jaap slaat de spijker op zijn kop. Het is niet alleen dit museum, ook RASA wordt de nek om gedraaid.
Het belachelijk klein bedrag dat het Volksbuurt Museum vraagt (zeker in vergelijking met de andere aanvragers die tonnen en miljoenen subsidie vragen) MOET er gewoon komen. Dit is een geweldig museum, een museum van de kleine man.
Als ze bij Tivoli-Vredenburg gewoon de lichten snachts uitzetten, dan kan de besparing naar het Volksbuurt Museum.
Politiek: dit Museum mogen jullie absoluut niet sluiten. SVP niet alleen geld aan elitaire zaken uitgeven!
De negatieve reacties zijn duidelijk van mensen die nog nooit in het Volksbuurtmuseum zijn geweest. Mensen, ga er eens kijken, en laat je verrassen door wat hier in dertig jaar tijd door voornamelijk vrijwilligers en voor een paar stuivers is opgebouwd.
Dit museum bedient een niche en Tivoli spreekt een veel breder publiek aan. Als we moeten kiezen dan vind ik het toch belangrijker dat Tivoli geld krijgt in plaats van een museum dat neerkomt op goedbedoeld hobbyisme.
“De volksbuurt” is een Utrechts fenomeen. Een volksbuurtenmuseum hoort in en bij Utrecht. Met iets meer armslag kan het nog interessanter worden (niet TE groot) en nog wat meer publiciteit kunnen genereren. Utrecht zou hier blij en trots mee moeten zijn (veel dank aan de vrijwilligers) en het mooie kans/toekomst moeten geven. Musea en cultuur horen bij elkaar.
Ik raad de mensen aan die negatief reageren eens aan om in het Volksbuurtmuseum te gaan kijken. Kijk daar naar de geschiedenis van je opa of opoe, Ik ben er als Utrechter trots op dat er een Volksbuurt museum is.
Vergeet niet dat het subsidiebedrag wat het Volksbuurtmuseum per jaar krijgt een schrijntje is wat b.v. het Centraal museum jaarlijks aan subsidie ontvangt. Ik heb in het verleden spullen van mijn groot(ouders) geschonken met de bedoeling dan blijft het bewaard, en kunnen ook andere mensen er van genieten.
Er zijn genoeg mensen die dit museum koesteren en dat zijn NIET ALLEEN de bewoners van Wijk C.
Nergens anders vind je de geschiedenis van de gewone man of vrouw. Ik gun elk mens zijn vertier of dat nu in Tivoli Vredenburg is of waar dan ook. MAAR LAAT HET MUSEUM BEHOUDEN BLIJVEN, DAT MAG NIET VERLOREN GAAN!!!
Dit eenmalige museum, waarin de geschiedenis van Utrecht zowel in de kern en op elk maatschappelijk niveau, ook zijnde het handels- en nijverheidsmiddelpunt van toen en in de betekenis van de stadontwikkeling op levendige wijze voorgesteld wordt, mag NIET verdwijnen. Het is tevens een museum voor de gewone man, die opgroeide in de volksbuurten van Utrecht, het zijn de herinneringen van duizenden Utrechters, die hier de geschiedenis herbeleven. Wat hier tentoongesteld wordt interesseert ook de jeugd, die op zoek is naar zijn roots. Er is al genoeg verdwenen door foute beslissingen van stadsbestuurders. We zijn het ook in nagedachtenis aan de grote jongens zoals Anton Geesink verplicht. Ik ken geen museum in Utrecht, waar de levensomstandigheden van 100 jaar geleden duidelijker en met alle zintuigen beleefd kan worden. Respect voor de aard en wijze waarop dit museum, mede door de vele vrijwilligers ontstaan en gaande gehouden wordt! Zonder verleden geen toekomst!
Beste mensen.
Miljoenen worden en weggegooid.
Neem nu onder anderen het Goy laan 7 miljoen? (groen links)
En dat stukje Utrechts Historie?
Nee daar hebben ze geen centen voor.
Belachelijk ,dit moet blijven.
Even een rekensommetje ter vergelijking:
Het muziekpaleis ontvangt van de gemeente Utrecht 10 miljoen euro op jaarbasis. Als je dat bedrag deelt door 365 dagen dat is het bedrag wat het paleis kost per 4 DAGEN het JAARBEDRAG n.l. 120.000 euro wat er nodig is om het VOLKSBUURTMUSEUM open te houden. U begrijpt hoe mijn keuze zal zijn als ik kiezen kon!!!!
Zou inderdaad heel jammer zijn als dit leuk opgezette museumpje met vaak interessante expo’s zou verdwijnen! Mensen die die dit vergelijken met een soort van hobbyclub hebben het duidelijk nooit bezocht maar helaas wel hun oordeel klaar. Mocht men zich wel interesseren in de ontwikkeling van een stad, haar bevolking en sociale cohesie dan is het Nederlands volksbuurt museum een aanrader!
Waarom kan dat andere Utrechtse volksbuurtmuseum, het “Museum van Zuilen”, het wel zonder subsidies en is het Wijk C museum ten dode opgeschreven? Misschien moeten ze eens een kijkje in Zuilen gaan nemen.