Koopzondagsluiting.nl: winkeliers houden gezamenlijk de deur dicht op zondag | De Utrechtse Internet Courant Koopzondagsluiting.nl: winkeliers houden gezamenlijk de deur dicht op zondag | De Utrechtse Internet Courant

Koopzondagsluiting.nl: winkeliers houden gezamenlijk de deur dicht op zondag

Koopzondagsluiting.nl: winkeliers houden gezamenlijk de deur dicht op zondag

Waarschijnlijk was het u al opgevallen dat ondanks de invoering van de wekelijkse koopzondag, veel winkels nog steeds gesloten zijn. De eenmanszaken zijn na de lobby ‘Utrecht is geen Harrie’ gewoon doorgegaan in hun strijd tegen de koopzondag. “We laten ons niet gek maken.”

“Op de Steenweg zijn de ketens nog open, maar in de rest van de stad nauwelijks,” vertelt Ton Bals van de winkel Bureaubewust in de Zakkendragersteeg en tevens woordvoerder van de site koopzondagsluiting.nl. “Er zijn een paar winkels die wel open blijven, omdat ze het gevoel hebben toch open te moeten gaan. Wij willen het die winkeliers wat makkelijker maken door dit initiatief.”

De website is nu een week online en al 43 winkels hebben zich aangemeld om op zondag dicht te blijven of om op afgesproken zondagen juist wél met zijn allen open te gaan. “Die 43 winkels zijn er al ruim meer dan het aantal van 31 leden van de Vereniging Centrum Utrecht die zich vóór de verruiming van de koopzondag hebben uitgesproken.”

Het aantal groeit gestaag. “Het burgerinitiatief ‘Utrecht is geen Harrie’ kende 150 winkeliers die zich tegen de koopzondag schaarde, naar dat aantal willen wij ook toe. We laten ons niet gek maken.”

35 Reacties

Reageren
 1. erik kuijsten

  De gesloten rolluiken op de foto zijn van een winkel die gewoon op zondag open is ! Maar dan wel van 12.00 tot 17.00 uur ! Hidde Zwiers was waarschijnlijk vroeg zijn bed uit toen hij deze foto schoot !!

 2. Tom Broekman

  Correcte informatie geven is ook een kunst. Onze winkels, Thom Broekman en De Rode Winkel, zijn iedere zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend en onze klanten waarderen dat.

 3. Peter

  Opvallend hoe vaak die enkele tegenstanders van de koopzondag betrapt worden op leugens. Goed dat de echte winkeliers voor hun rechten opkomen om zelf te bepalen of men op zondag open gaat of niet.

  De timing van deze website, net voor de laatste stemming over de gemoderniseerde winkeltijdenwet in de 1ste kamer is goed gekozen door deze christenen die zogenaamd opkomen voor de kleine winkelier.

 4. nol hendriks

  Erik Kuijsten,Tom Broekman en mijnheer Peter,
  als ik over de eerste twee heren spreek moeten zij zich niet zo hypocriet opstellen of dat hun klanten maatgevend zijn ! en wat betreft Peter, je moet je eerst eens echt verdiepen in de vele onzin verhalen van de voorstanders en de daarbij gelogen cijfers en zogenaamde onderzoken voordat je je zo goedkoop uitlaat en domme onzin verteld..en je christen opmerking getuigd ook van niveau pannenkoek.

 5. nol hendriks

  Erik Kuijsten,Tom Broekman en mijnheer Peter,
  als ik over de eerste twee heren spreek moeten zij zich niet zo hypocriet opstellen of dat hun klanten maatgevend zijn ! en wat betreft Peter, je moet je eerst eens echt verdiepen in de vele onzin verhalen van de voorstanders en de daarbij gelogen cijfers en zogenaamde onderzoeken voordat je je zo goedkoop uitlaat en domme onzin verteld..en je christen opmerking getuigd ook van niveau pannenkoek.

 6. remco Vlierman

  Grappig dat Tom Broekman begint over correcte informatie geven.

  En dat nadat op de Harrie site wekenlang namen van zogenaamde voorstanders van de zondagsopening op de site stonden, dat enkele van deze genoemde winkeliers reeds overleden waren en dat zijn club berispt werd voor oneigenlijk gebruik van het gemeente logo…

  moest echt hardop lachen trouwens, dank daarvoor 😉

 7. Durk

  Het besluit tot koopzondagen was een van de reden om uit Utrecht te verhuizen. Er is nu geen mogelijkheid meer om als bewoner van het centrum te genieten, zonder kooplustige mensen die met dingen bezig zijn. Het gaat in Utrecht meer en meer om commercie; de behoefte van wonen krijgt steeds minder ruimte. Dit is net als bij de verbouwing van Hoog Catharijne: Dit wordt steeds minder dan waar Utrechters per referendum voor gekozen hebben, maar die keuze was financieel niet haalbaar stelt de gemeente. De Harry van toen heeft nog steeds de zelfde naam; hij heet Corio.

 8. Bill

  Het besluit tot koopzondagen zou voor mij juist een reden zijn om naar Utrecht toe te verhuizen. We wonen niet in een dorp en de economie van de stad moet draaien in deze tijd. Prima plan, en zeker pro koopzondag! In de andere 3 grote steden werkt dit ook, al is het een mindswitch.

 9. Jasper

  “Waarschijnlijk was het u al opgevallen”
  Mij niet hoor. Je kan er ook gewoon voor kiezen om niet te gaan winkelen op zondag. Er zijn al 6 dagen om dat te doen.

 10. Sander

  Inderdaad, ik sluit me bij Jasper aan, hoeveel koopmomenten moet een mens krijgen. En er is ook nog een term voor gevonden: consuminderen. Schijnt ook beter voor milieu te zijn. En de ‘heilige’ economische pijler waarop de maatschappij schijnt te moeten draaien mag bovendien ook wel wat meer in perspectief worden gezien, zeker als het beschouwd wordt in de mondiale ontwikkelingen sinds 2008. Is winkelen echt de toegevoegde waarde die je leven zin geeft? Maargoed: onwetendheid is een zegen.

 11. Ronald van Voorthuizen

  Leuk om te zien dat ondernemers nu eindelijk in vrijheid kunnen kiezen om wel of niet open te gaan.
  Zo te lezen zijn de meningen verschillend genoeg om tegen een zondagverbod te zijn.

  Laat de beste ondernemer de concurrentiestrijd maar winnen!

 12. RG

  Ik ben voor flexibiliteit! Voor mij als full-time werker, net als mijn partner overigens, is het prettig om nog een extra optie (naast de zaterdag, want ma t/m vr is het werken en de koopavond is in mijn geval ook geen optie) naast de zaterdag te hebben. Dus ik snap niet goed dat mensen 6 dagen als ‘shop optie’ zien.

  Als je van rust in de stad wilt genieten, neem een dag vrij en geniet van het feit dat mensen werken en het stadscentrum niet veel minder rustig zal zijn dan met een ‘gesloten’ zondag (ik zou zelf eerder de natuur intrekken, als je zo graag van ‘rust’ geniet).

  En als je een afkeer van mensen/drukte hebt, lijkt me een stadscentrum niet de meest ideaal gekozen plek om te gaan wonen… (ongeacht wat je medemens verder doet in z’n vrije tijd, het is wat kort door de bocht om te stellen dat iedereen aan het ‘consumeren’ is als hij/zij zich in de stad bevindt, hoewel het voor de economie, en toch ook de MKB’s zou ik denken, geenszins een slechte zaak zou zijn, iedere transactie is er toch weer een!)

 13. tooine Goossens

  Peter ……….?

  In alle discussie waar voorstanders met argumenten voor opening kwamen heb ik die steeds met uitgebreide argumenten als niet aan de orde en niet relevant aan de orde gesteld. De lagere verkopen zijn het gevolg van ander koopgedrag, en dat andere koopgedrag verander je niet met meer openingstijd, maar met een andere strategie.

  Ik voorzie dat ook winkeliers als Broekman over zullen stappen naar een horeca bestemming. Daar zit groei in, Utrecht wordt gemiddeld jonger.

  …….. Heb je ook een achternaam?

 14. sophia Berendsen

  prima initiatief!
  Middenstanders moeten ook ‘n zondag kunnen hebben.

 15. tjark reininga

  misschien moeten we proberen de gemeente ervan te overtuigen dat zij moet bepalen dat winkels per week tenminste één periode van 36 uur aaneengesloten gesloten moet zijn. dan hebben alle ondernemingen bij de keuze van hun openingstijden in ieder geval op dat punt een gelijk speelveld.

 16. Mia Amram

  Bij de tegenstanders van de zondagopenstelling vraag ik me af of en wanneer zij werken, veel van mijn klanten werken nl. hard de hele week en als ze al willen winkelen doen ze dat erg graag op zaterdag/zondag.
  Ik vind dit artikel erg eenzijdig. Als winkelier ben ik wel blij met de flexibiliteit en er zijn genoeg “kleine ondernemers”, die al een onrendabele maandag (6 uur) en dinsdag (8 uur) ingeruild hebben voor een zondagmiddag van 5 uur, maar die kregen het woord niet in dit artikel.

 17. Peter

  Opvallend weer hoe hard de christelijke tegenstanders het weer spelen.. Voorstanders zijn volgens heer Nol hypocriet etc etc..

  En ja dan heb je natuurlijk ook weer die stoute kleine winkeliers… Blijf je als overtuigd christen maar zeggen dat je opkomt voor de belangen van de kleine winkelier … En dan blijkt steeds weer dat de kleine winkeliers gewoon zelf in vrijheid willen kunnen bepalen of men open is of niet…

 18. Peter

  Echte ondernemers weten zelf wel of het verstandig is om open te zijn op maandagochtend , de meesten zijn dan lekker dicht of om open te zijn op zondagmiddag …. Laat in binnenstad Utrecht nou meer winkels op zondagmiddag open zijn dan op maandagochtend …maar ja dat mag niet van heer Nol dan ben je hypocriet…

 19. Ruud

  Je zou van de verstokte tegenstanders die zeggen dt ze voor de kleine winkelier opkomen op z’n minst excuses verwachten aan Mia die wel een echte kleine ondernemer is.

  Niet Erik en Tom zijn de hypocrieten maar al die gelovigen die zeggen voor de eenmanszaken op te komen.

 20. Ruud

  Ik heb die website nog eens bekeken om te zien wie tegen is… Grappig om te zien dat een landelijke keten met tientallen winkels heeft getekend maar heel veel kleine winkeliers zoals Mia er niet op staan.

  Nog een feitje dat onderstreept dat deze hele discussie niets maar dan ook helemaal niets heeft te maken met de positie van de kleine winkelier maar alles met de christelijke zondagsrust.

 21. Paul Wilke

  Zondag is de ideale koopdag voor mij,ondernemers gebruik je mogelijkheden , ipv van dicht te zijn op het moment dat de meeste consumenten vrij zijn..

 22. Frank

  Ruud en Peter, ga eens lekker op zondag tellen hoeveel zelfstandige winkeliers er wel en niet open zijn voordat je zomaar dingen beweert.

  De heer Nol Hendriks hierboven is trouwens ook een zelfstandige winkelier, en niet “een christelijke tegenstander”.

 23. Peter

  @Frank

  Op maandagochtend zijn er meer winkels gesloten dan op maandag, maar dat interesseert de christenen niet dus laat deze website alleen zien welke winkels op zondag open zijn.

  Deze website van zogenaamde kleine zelfstandige winkeliers (waar minstens een landelijke keten laat weten niet op zondag open te willen zijn ) laat allen zien wie zich aan de zondagsrust houdt en heeft niets maar dan ook niets te maken met de belangen van de zelfstandige Utrechtse winkeliers.

  Integendeel, Utrechtse winkeliers zoal Erik, Mia en Tom, blijven zich verzetten tegen deze door christenen opgelegde zondagsdwang en mijn steun hebben ze en niet alleen van mij maar ook van een ruime meerderheid van de mede inwoners , Utrechtenaren en Utrechters . Talloze onderzoeken tonen dat steeds weer aan , zie onder andere het koopstromenonderzoek 2011 uitgevoerd in opdracht van de overheid/ gemeente Utrecht.

  Blijft opvallend hoe fel de tegenstanders hier weer reageren, voorstanders zijn hypocriet, beweren zomaar dingen etc etc. terwijl de christelijke tegenstanders alleen maar komen met doemverhaaltjes en feitenloze verdraaiingen.

 24. Peter

  @Frank

  Op maandagochtend zijn er meer winkels gesloten dan op maandag, maar dat interesseert de christenen niet dus laat deze website alleen zien welke winkels op zondag open zijn.

  Deze website van zogenaamde kleine zelfstandige winkeliers (waar minstens een landelijke keten laat weten niet op zondag open te willen zijn ) laat allen zien wie zich aan de zondagsrust houdt en heeft niets maar dan ook niets te maken met de belangen van de zelfstandige Utrechtse winkeliers.

  Integendeel, Utrechtse winkeliers zoal Erik, Mia en Tom, blijven zich verzetten tegen deze door christenen opgelegde zondagsdwang en mijn steun hebben ze en niet alleen van mij maar ook van een ruime meerderheid van de mede inwoners , Utrechtenaren en Utrechters . Talloze onderzoeken tonen dat steeds weer aan , zie onder andere het koopstromenonderzoek 2011 uitgevoerd in opdracht van de overheid/ gemeente Utrecht.

  Blijft opvallend hoe fel de tegenstanders hier weer reageren, voorstanders zijn hypocriet, beweren zomaar dingen etc etc. terwijl de christelijke tegenstanders alleen maar komen met doemverhaaltjes en feitenloze verdraaiingen.

 25. tjark reininga

  vroeger, @Peter, konden we op zondag heerlijk over de zonnige Oudegracht wandelen, in alle rust. nu de winkels daar alle dagen open mogen, is er geen moment meer waarop we van de rust van die mooie gracht kunnen genieten. dat vind ik een groot gemis voor de stad, voor bewoners en bezoekers, waar het geldelijk gewin van een paar ondernemers (merendeels filialen van (inter)nationale concerns) niet tegenop weegt.

 26. Mia Amram

  Beste Tjark Reininga, wat rustig langs de grachten lopen betreft, dat kan tegenwoordig elke ochtend doordeweeks wel, zo druk is het namelijk helemaal niet. Tot zeker 11 uur komt er haast geen klant in de winkel, bij de kleine winkels niet, maar ook niet bij de grootwinkelbedrijven. Dus tot die tijd kunt u, nog meer dan vroeger, rustig van de Oudegracht genieten, Ik wens u veel zonneschijn toe.

 27. tjark reininga

  waarom moet ik daarvoor vroeg opstaan en mag ik niet in de warmte van de middag genieten, Mia? waarom is de stad op zonnige (na)middagen alleen voor de kooplustigen en voor degenen, die hen wat willen verkopen? tot voort kort hadden we in ieder geval nog zo’n drie zondagen per maand, terwijl jullie de 27 andere dagen terecht konden. waarom ontnamen jullie ons zelfs die laatste dagen? waar is de rechtvaardigheid, wat dat betreft?

  en erger natuurlijk, waarom misgunnen jullie de kleine ondernemer eigenlijk ieder vrij uur? want als zijn concurrenten van het grootwinkelbedrijf open zijn, kan hij niet achterblijven. iedere koper die de winkel binnenkomt is er uiteindelijk één!

  ik respecteer degenen, die vanuit een religieuze opvatting een dag claimen om aan hun religieuze plichten te voldoen, al ben ik niet religieus. en ik respecteer degenen, die aan religie geen boodschap willen hebben, als die hen hindert bij het boodschappen doen.
  mijn probleem zit in de marktongelijkheid, die voortkomt uit de geldingsdrang van het grootkapitaal en het gemak, waarmee dat velen voor haar karretje weet te spannen, hoewel daarmee hun eigen belangen niet wezenlijk gediend zijn. en natuurlijk in de uitbuiting van winkelmedewerkers (de vakkenvullers en caissieres, vooral) die met een nul-uren-contact voor een minimale beloning (moeten) werken. en met de winkelmedewerkers voor wie binnenkort een nieuwe CAO wordt vastgesteld die geen compensatie meer kent voor werken op zon- en feestdagen of onregelmatige uren, omdat zulke uren tot de ‘normale’ winkelpraktijk behoren. ik vind dat niet normaal!

 28. nol hendriks

  Beste Peter,
  jij hebt zeker je beroep gemaakt van ongefundementeerde zinloze onzin en kritieken te geven. Ben je door een pastoor aan je piemeltje gezeten of zo, dat je zo’n kritiek geeft op de christenen, wat hier geen ene moer mee te maken heeft.

 29. Ruud

  @Mia,

  Nogmaals mijn respect voor de wijze waarop u als kleine ondernemer durft om uw nek uit te steken .

  De felle reacties van gefrustreerden (christenen
  en anderen ) baren mij zorgen en ik hoop dat uw winkel verschoont blijft van vandalistische acties.

  Groet ruud

 30. Wouter uit Zeist

  Ik was benieuwd naar de winkelier achter de nieuwe kledingwinkel in “town” .

  Nou als bovenstaande Nol Hendriks dezelfde is zul je mij niet in die winkel zien… Wat een gefrustreerde respectloze reacties , bij zo iemand koop je niet …niet op zondag niet op maandag..dan is de winkel dicht …niet op koopavond want dan is de winkel ook al dicht… Zal ik zeker vrij moeten nemen om te mogen kopen bij de frusto grevo… Dacht het niet…

 31. William

  Ik snap niet waarom de mensen die tegen de koopzondag zijn zo krampachtig blijven reageren. Er is een meerderheidsbesluit genomen met de uitkomst voor openstelling. Dit zal geaccepteerd moeten worden.

  Ik begrijp ook niet waarom in de media dit soort berichten met foto’s van gesloten winkels, wat helemaal niet zo is, gepubliceerd wordt. Dit is negatieve stemmingmakerij. Het lijkt mij niet de bedoeling dat de Nederlandse consument gevoed wordt met nog meer negatief nieuws. Dit bericht is tevens negatief voor de winkeliers en horeca ondernemers die wel open zijn!

  Misschien moet DUIC eens nadenken wat zo’n bericht als dit voor gevolgen kan hebben voor de Utrechtse economie!

  Zelf ben ik ook ondernemer. Ik ben blij dat ik als ondernemer zelf mag kiezen of ik open ga of juist gesloten ben. Ik ben blij dat de overheid de kans heeft geboden om zelf kansen te creëren binnen het ondernemerschap. Zelf hecht ik waarde aan mijn weekend. Ik geef mijn klanten en nieuwe klanten de mogelijkheid om op afspraak te komen. Hiermee bied ik ruimte en flexibiliteit aan mijn klanten om toch op zondag langs te kunnen komen en heb ik evengoed mijn vrije dag!

 32. Ruud

  @william , Mia en al die andere echte ondernemers

  Deze discussie gaat tussen de hard core SGP / overige christelijke aanhang en de rest van Nederland met de simpele vraag: Wie is de baas op zondag ? De zondagsheiliging of een vrije invulling waar de Nederlanders zelf bepaalt wat hij/zij op zondag doet.

  Niks meer en minder .

  En inderdaad DUIC zou over deze discussie gebalanceerder moeten berichten.

 33. Grs

  De laatste paar weken is het aantal zondag funshoppers fors toegenomen.

  Misschien kan DUIC deze “rapportage” eens b

 34. Peter

  Nog geen jaar later. Een aantal tegenstanders bestaan niet meer als winkel, waaronder de winkel van Nol Hendriks (maar die was al van te voren van plan om Utrecht te verlaten). Andere winkels zijn om en gaan nu wekelijks open op zondag. En de kleine ondernemer die al voor was-Mia-ja die zijn er gewoon nog.

 35. Peter

  Veel winkeliers die eerst tegen de (wekelijkse) koopziondag waren, zijn dat nu niet meer. In tegendeel, veel eerdere tegenstanders hebben hun openingstijden aangepast, zijn dicht op bijvoorbeeld maandagochtend en of dinsdagochtend , hebben geen slechtlopende koopavond meer. Maar zijn wel elke zondag open als er klanten zijn… Sommigen zijn hardnekkig gebleven.

  Een triest voorbeeld is Brothers. Na eerst de winkel in Utrecht dicht te hebben gedaan, heeft ook Zeist een opheffingsverkoop gehad. Tsja Nol als men niet met de tijd meegaat. Of is het god die straft zie ook bovenstaande tekst “ongefundementeerde zinloze onzin en kritieken te geven. Ben je door een pastoor aan je piemeltje gezeten of zo, dat je zo’n kritiek geeft op de christenen, wat hier geen ene moer mee te maken heeft.”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).