VVD Utrecht komt niet in de coalitie; gesprekken met vier andere opties | De Utrechtse Internet Courant VVD Utrecht komt niet in de coalitie; gesprekken met vier andere opties | De Utrechtse Internet Courant

VVD Utrecht komt niet in de coalitie; gesprekken met vier andere opties

VVD Utrecht komt niet in de coalitie; gesprekken met vier andere opties
De aanwezige partijen tijdens de uitslagenavond in TivoliVredenburg
De nieuwe coalitie in Utrecht zal naar alle waarschijnlijkheid zonder de VVD zijn. De partij haalde 6 zetels bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar staat volgens GroenLinks te ver af van hun ambities op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. Vanavond spreken de twee grootsten (GroenLinks en D66) over een coalitie met een kleinere partij.

De nieuwe coalitie in Utrecht zal naar alle waarschijnlijkheid zonder de VVD zijn. De partij haalde 6 zetels bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar staat volgens GroenLinks te ver af van hun ambities op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit. Vanavond spreken de twee grootsten (GroenLinks en D66) over een coalitie met een kleinere partij.

GroenLinks (12 zetels) en D66 (10 zetels) zijn de twee grootste partijen na de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Die partijen hebben samen 22 zetels – een zetel te weinig voor een meerderheid. Alle partijen in de raad noemden GroenLinks en D66 als zogeheten ‘ruggengraat’ van een te vormen coalitie.

Vóór de formatie gaf GroenLinks al aan een coalitie met de VVD niet te zien zitten. Dat wordt nu nog eens bevestigd na gesprekken met de partij. “We hebben gesproken met de VVD, maar we denken dat we op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit geen verdere stappen kunnen zetten met de VVD”, aldus fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks. “Gezien de verkiezingsuitslag zou een coalitie GroenLinks–D66–VVD een te liberale zijn geweest en te weinig klimaatgericht.”

Onoverbrugbare verschillen

Fractievoorzitter van de VVD, Dimitri Gilissen, vindt het jammer dat zijn partij niet zal deelnemen aan een coalitie. “Het was eigenlijk meer een mededeling dan een gesprek. Het is jammer dat wij niet de gelegenheid krijgen om in een gesprek te bekijken welke bijdrage we kunnen leveren. Volgens GroenLinks zijn er echter te veel onoverbrugbare verschillen.”

Gilissen benadrukt dat een deelname van de VVD volgens hem wel recht zou doen aan de verkiezingen. “Wij zijn ook een van de winnaars, omdat we zijn gegroeid. Ons aanbod blijft staan om bij te willen dragen, maar GroenLinks denkt daar anders over. Het is nu afwachten.”

Overige opties

D66-lijsttrekker Klaas Verschuure vindt het jammer dat de derde partij van de verkiezingen niet mee zal doen in een nieuwe coalitie. “Daar baal ik wel van, hoewel natuurlijk nog niets definitief is. Ik had graag onderzocht hoe een coalitie met de drie grootste partijen eruit zal zien. Nu gaan we in gesprek over welke andere partij er nog bij zal komen.” Een van het D66 voorstel voor een minderheidscollege werd door andere partijen eerder van tafel geveegd.

Denk, PVV en Stadsbelang gaven eerder aan de verkenner aan terughoudend te zijn over deelname aan een coalitie. Dat betekent dat er vanavond gesprekken worden gevoerd met de ChristenUnie, CDA, Student&Starter en PvdA, om een derde partij te vinden voor een meerderheid. Ook een coalitie met vier partijen behoort nog tot de mogelijkheden – hoewel dat niet voor de hand ligt op dit moment.

De Boer: “De conclusie was heel duidelijk dat D66 en GroenLinks het nieuwe college moeten vormen. Daarom gaan we vrijdagavond ook samen in gesprek met de overige partijen. Gezamenlijk moeten we kijken wat het beste past bij onze ambities.”

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Rob

  Helemaal terecht dat de VVD niet in het college komt. Dat is en blijft een partij die alleen maar meer consumptie, brede wegen, de middenstand eerst en geen beperkingen die alleen ten behoeve van de leefbaarheid, klimaat en duurzaamheid zijn.

 2. Berk

  @Rob, het is dus terecht omdat jij het niet met ze eens bent? Veel mensen hebben op de VVD gestemd en in een democratie hoop je dat dat wordt beloond. Persoonlijk denk ik dat een tegengeluid voor GroenLinks wel gezond zou zijn.

 3. Marcel

  Student & Starter erbij en klaar is kees!

 4. Adriaan

  @Rob: Lees dit boekje eens, geschreven door mensen met een eens wat activistische groene achtergrond, die tot het inzicht zijn gekomen dat de groene weg dood loopt. CO2 is een zegen voor de mensheid: inderdaad meer voedsel consumeren op de zelfde hoeveelheid grond gekweekt, waardoor er meer ruimt is voor natuurontwikkeling. en die treedt al op, de aarde vergroent door CO2 prima.

  https://www.bol.com/nl/p/ecomodernisme/9200000071290369/?suggestionType=typedsearch&bltgh=665b43c9-14e5-4f38-bbb8-d4958dde8eff.1.2.ProductImage

 5. Chantal

  Partij voor de Dieren erbij en klaar is kees!

 6. UtrechtseSjoerd

  Plusje voor @Berk.

 7. Jasper

  Ik dacht ook aan Student en Starter, kunnen die zich eens bewijzen.

 8. G.H.

  Student en Starter graag.
  Zelf geen student en ook geen starter meer, wel op gestemd. Jonge mensen met dito ideeën en keuzes zijn nodig om de boel vooruitstrevend te houden.

 9. Pieter

  jee,

  Hopelijk eindelijk een halt aan de al decennia durende macht van de projectontwikkelaars, een halt aan Utrecht in de uitverkoop aan bijv. het toerisme, een halt aan Utrecht alleen voor de rijken, een halt aan te megalomane groei.

  @Berk. Aangezien GL en D’66 de grootste 2 zijn en maar 1 of 2 extra partijen nodig hebben voor een meerderheid, hebben zij voor het zeggen. Daarnaast begrijpen veel mensen niet hoe het systeem werkt in NL. Ook de oppositie heeft veel macht, want er wordt op moties gestemd. Zetelaantal doet er dus toe, ook als je in de oppositie zit. We hebben dan ook gemeenteraadsverkiezingen en geen coalitie verkiezingen.

  Er is vast een reden waarom de VVD niet meer mee mag doen. Zowel GL als D’66 weten hoe de VVD achter de schermen werkt als coalitiepartner. Waarschijnlijk is men de politieke spelletjes beu en de naar corruptie neigende tactieken of het in de schoenen geschoven krijgen van de schuld van zaken waar de VVD mede verantwoordelijk voor is. Zo ondersteunde de Utrechtse VVD het Utrechtse verkeersbeleid van van Hooijdonk en is het plan ooit zelfs op de tekentafel gekomen onder VVD-mensen.

 10. Jasper

  Partij voor de Dieren had meer (aantal)stemmen dan Student & Starter, dus is het m.i. eerst aan hun of ze mee willen besturen.

 11. Karla

  Waar is de Partij van de Dieren? Past prima in een groene coalitie!

 12. Marcel Bovy

  @Adriaan: Het is waar dat door meer CO2 in de atmosfeer planten sneller groeien, maar de negatieve effecten, zoals zeespiegelstijging, hittegolven en stormen wegen veel zwaarder, zoals je kunt lezen in de rapporten van de IPCC.

 13. Jan

  Hogeropgeleid Links=Groen Links wil de stad en haar bestuur voor zichzelf hebben. De lager opgeleiden zijn al verdreven naar de buitenwijken. De VVD’ers moet de mond gesnoerd. De binnenstad kan zo een een prachtig groen laboratorium worden waar De Nieuwe Mens zich volledig kan ontplooien.

 14. Barend

  Slappe knieën, D66. Teleurstellend dat jullie je oren laten hangen naar het Groenlinkse machtsspel. #nooitmeerd66#

 15. Johan

  Bizar. Dit neigt naar autocratie ipv democratie. De grootste partij, die in haar machtsdenken zonder rekening te houden met andersdenkenden grote groepen kiezers uitsluit.

 16. Yoshua

  Logisch dat de VVD niet mee mag doen, die komen beter uit de verf in Bilthoven en Zeist.
  VVD is helemaal niet geschikt voor Utrecht, die willen fietsers niet weren uit de binnenstad en ook geen automobilisten het leven zuur maken.
  GL heeft een verstandig besluit genomen door niet met de VVD,PVV en DENK te gaan overleggen.
  Die partijen vertragen alleen maar de toekomst naar een klimaatvriendelijke stad.

 17. Adriaan

  @Marcel:
  die rapporten zijn voor velerlei uitlegbaar, de alarm-versie of de ecomodernisme way……
  Even wat feiten:.
  zeespiegelstijging bedraagt al jaren 20cm per eeuw, geen probleem dus.
  Meer hittegolven en meer stormen: statistisch aantoonbaar dat dit niet waar is.
  Of denk je ook dat de aarde opwarmt? dat doet hij al 15 jaar niet meer en het ziet er door aanvullend onderzoek steeds meer naar uit dat de opwarming de komende jaar aanmerkelijk minder zal zijn dan de doemscenarios.
  Maar ja, dat past niet in de politieke waan van de dag. De kloof tussen wetenschap en politiek wordt steeds groter. En wie mag dat betalen? Juist, jij en ik!
  zuiniger aan doen en op zoek naar betere alternatieven is een lange maar nuttige weg. maar zon en wind zijn niet de geschikte alternatieven, onmogelijk. accus onbetaalbaar. korte termijn: kernenergie, of gewoon nog even gas gas en niet te moeilijk doen.
  Duurzame energie heeft ook iets asociaals: arme landen kunnen dat niet betalen. wij bouwden onze welvaart met goedekope fossiele energie en toen we het konden betalen namen we milieumaatregelen om de negatieve effecten op te lossen. de geschiedenis leert dat het overal op aarde zo gaat.
  en armoedebestreiding is de nummer 1 doelstelling vd VN, al 25 jaar en succesvol. Klimaat staat op een andere prioriteit….

  Kijk deze video eens:
  https://www.rtlz.nl/opinie/het-eenzame-gevecht-van-een-klimaatoptimist

  Adriaan

 18. Purquoi

  @ Johan

  Hoezo?

  De twee grootste partijen gaan met elkaar praten en gaan beleid bepalen. D’66 vertegenwoordigt de liberale stem. Er zijn andere partijen die ook winst geboekt hebben en genoeg mensen in de stad vertegenwoordigen om mee te doen. Er is maar 1 partijtje nodig om een meerderheid te halen. Een meerderheid dus, dan heb je dus recht van spreken.

 19. WvR

  @Johan:
  Eens met @Purquoi

  Heb zelf VVD gestemd.
  Er zijn meerdere wegen die naar een meerderheid leiden. Groen Links ziet een kans dat zonder de VVD te doen, en je kan het ze niet kwalijk nemen dat dan ook zonder de VVD te proberen.

  Heeft niks met autocratie te maken, maar alles met democratie.

 20. Jacobson

  Partij voor de dieren. Als je daar op stemt, weet je dat ze niet mee gaan doen. Dus een heleboel principes, maar uiteindelijk zit GroenLinks met CU aan tafel. Wat voegt PvdD dan toe? Zonder die versnippering geen CU.
  Maar ja, eigen principes eerst…

 21. Pieter

  @ Redactie

  Waarom mag iemand als een Adriaan hier eigenlijk aantoonbare onzin verkopen?

  Waarom wordt daar niet op gefilterd? Hier is iemand aantoonbaar fake news aan het produceren.

  Er is wetenschappelijk consensus over klimaatverandering en opwarming, zeker in de laatste 15 jaar.

  Er is wetenschappelijke consensus in de wereld over steeds sneller wisselende weertypes, met als gevolg stormachtig weer.

  Waarom mag iemand hier de zaak precies omdraaien en dan ook nog net doen alsof hij zijn mening op wetenschappelijke feiten baseert?

  Hier wordt aantoonbare onzin de wereld in geslingerd en erg genoeg geloven sommige mensen deze onzin ook nog.

  Wetenschappelijke rapporten van klimaatontkenners komen steevast uit de zeer rechtse hoek en dergelijke rapporten worden steevast gefinancierd door grote oliebedrijven en andere veruivelende bedrijfstakken die er alle belang bij hebben om het maatschappelijk speelveld te beïnvloeden, waarmee ze dus ook meteen wetenschappelijk onbetrouwbaar zijn geworden.

 22. Adriaan

  @Pieter:
  Waar baseer jij je op? Achtergrond/opleiding?
  Je lijkt iemand die de feiten niet kent. Graag hoor ik je onderbouwing, die leverde je er niet bij. Ik bekijk dit klimaatverhaal vanuit een ingenieursachtergrond.
  DUIC doet gewoon aan hoor en wederhoor.

  Waarom zou een dergelijke mening bij uiterst rechts horen? Dat stem ik niet.
  Ecomodernisme komt voort uit de linksere/groenere hoek.
  Mensen komen wel eens tot andere inzichten….
  Zoals Pim Fortyn wel eens zei: ‘alleen wie nadenkt, verandert wel eens van mening’.

  Ik zeg niet dat er niks moet gebeuren, ben alleen realistisch. De groene weg loopt dood.

  Voorbeeldje: leuk om te schermen met de lage kostprijs van wind op zee zonder subsidie. Tja, dan moet je er wel bij vertellen dat de overheid het stopcontact op zee en de vergunningen betaalt en de marktpartij de molens….., een aanzienlijke kostenpost en weggenomen onzekerheid voor ondernemers.
  Dat is gen fake news, maar het halve nieuwsbericht.

  Met 30 miljard subsidie in Duitsland op duurzame energie, blijft het CO2 daar stabiel danwel stijgt iets, daalt in ieder geval niet. Tja, dat krijg je als je kerncentrales uit zet…..

  De grafieken over frequenties van stormen en zo zijn gewoon beschikbaar, ook in de IPCC rapporten…. bekijk die zelf maar eens. De consensus waar je het over hebt is in de wetenschappelijke wereld niet zo groot als men in de politiek beweert……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).