Faillissement voor exploitant hotel The Anthony in Utrecht Faillissement voor exploitant hotel The Anthony in Utrecht

Faillissement voor exploitant hotel The Anthony: ‘Maar blijft in deze tijd beperkt open’

Faillissement voor exploitant hotel The Anthony: ‘Maar blijft in deze tijd beperkt open’
De binnenplaats van het voormalige klooster, nu hotel en restaurant.
De exploitant van het bijzondere hotel The Anthony in het monumentale voormalige Antoniusklooster aan de Kanaalstraat is failliet. De coronacrisis is de reden voor het faillissement. Maar de aanwinst blijft voor Utrecht behouden, de eigenaar van het pand gaat met een nieuw team zelf zorg dragen voor het hotel.

De exploitant van het bijzondere hotel The Anthony in het monumentale voormalige Antoniusklooster aan de Kanaalstraat is failliet. De coronacrisis is de reden voor het faillissement. Maar de aanwinst blijft voor Utrecht behouden, de eigenaar van het pand gaat met een nieuw team zelf zorg dragen voor het hotel.

Hotel The Anthony was pas sinds vorig jaar open. Het monumentale klooster, gebouwd in 1908, is volledig gerenoveerd. Voordat het hotel er opende heeft er ook nog jaren een zorginstelling gezeten. The Anthony Hotel sleepte in het eerste jaar al een nominatie binnen voor de Best Hotel Design-awards.

Het is de exploitant van het hotel niet gelukt om in een opstartfase met daarbij de huidige coronasituatie het hoofd boven water te houden. Deze week is het bedrijf failliet verklaard.

Doorstart

Het hotel blijft open. De eigenaren maken een doorstart. De naam blijft bestaan, de hotelkamers blijven hetzelfde, maar het gebouw en daarbij het restaurant en café gaan nog meer de deuren openen naar buiten. “Daarbij gaan we de kracht van het prachtige gebouw, wat het klooster is, nog meer benutten”, aldus Michiel Blaauw, de nieuwe general manager.

De in Utrecht geboren Blaauw werkt al jaren in de hospitalitysector, zowel bij TivoliVredenburg als bij buitenlandse hotels. Het is nu aan hem om hotel  The Anthony voor te bereiden op een nieuwe opening. “Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat het een lastige tijd is voor de hospitalitysector, zet het nieuws maar aan.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het monumentale gebouw aan de Kanaalstraat in Utrecht

Trots

De komende tijd gaat Blaauw alles binnen het hotel inventariseren: “Ik moet natuurlijk eerst goed gaan kijken hoe de vorige exploitant te werk ging. We gaan kijken wat we willen overnemen, maar er zullen ook veranderingen komen. Ik heb er onwijs veel zin in. Ik ben geboren in Utrecht, en vind het daarom extra mooi om hiermee aan de slag te gaan.”

De hotelkamers zullen niet veel veranderen, maar Blaauw wil wel dat Hotel The Anthony aan de Kanaalstraat nog toegankelijker wordt, voor omwonenden en andere Utrechters. “Het is een prachtig oud klooster, dat mag het uitstralen, het heeft heel veel potentie en dat gaan we nu beter benutten. Mensen moeten hier ook dagelijks gewoon naar binnen kunnen komen lopen voor koffie en taart of een goed abdijbiertje. Utrechters moeten trotst zijn op deze plek in de wijk.”

Door het faillissement staat het personeel ook op straat en gasten die nog boekingen hadden uitstaan zitten met vragen. Maar Blaauw laat weten dat het personeel erg waardevol is en wil zoveel mogelijk mensen meenemen. Wanneer het hotel en restaurant weer volledig open gaan, is nog onduidelijk. Zoals heel het land is hotel The Anthony ook afhankelijk van de coronamaatregelen.

16 Reacties

Reageren
  1. Ooginaller

    Het restaurant klopte niet. Te duur eten voor de geleverde kwaliteit en kwantiteit (we gingen met een halflege maag weg) en (hele lieve en vrolijke) werkstudenten die met te weinig waren om bij alle gasten tijdig het maal op tafel te krijgen, dat was onze ervaring. Dat was eens, maar voorlopig niet meer, namen we ons voor. En we waren niet de enigen, zagen we op Tripadvisor.

    Hopelijk gaat de nieuwe eigenaar dit verbeteren. Want een leuk restaurant om de hoek, dat lijkt me wel wat. En de locatie en het interieur zijn inderdaad geweldig.

  2. Yoshua

    Komt wel goed met dat klooster.
    Mijn ouders wonen er schuin tegenover en mijn oom woont er naast.
    Dat is voor oneindig veel mensen een reden om daar te overnachten.
    Denk dat 99% van de horeca de corona crisis makkelijk kan overleven wanneer ze hun best doen.
    Als ik zie hoeveel koffie tentjes er zijn.
    Die overleven makkelijk deze crisis, koffie kost weinig en water helemaal niets.
    Ik maak mij meer zorgen voor de ondernemende middenstanders die hun winkeltje open hebben maar geen omzet hebben.

  3. Jozzzz

    De Coronacrisis is na 4 weken natuurlijk niet de oorzaak, dus ze jokken hier natuurlijk een beetje, maar wel een aanleiding. (Weken waarvan men zeker in die week van 12 maart nog gewoon vol draaide waarschijnlijk.) En hoezo heeft men niet het noodfonds aangeschreven en op basis daarvan afspraken met de banken en gemeente gemaakt?

    De oorzaak is een te beperkte financiële reserve en een bedrijfsvoering die dus geen rekening heeft gehouden met onvoorziene scenario’s, zoals natuurrampen en andere crisissen.

  4. Menno

    Succes! Hopelijk wacht een betere toekomst.

    Als buurtbewoner wil ik wel een voorzichtige suggestie doen: verander de kaart in een duidelijke culinaire richting. Niet zo’n fusion kaart met combinaties die, laten we zeggen niet altijd een schot in de roos waren..

    Aan pizza geen gebrek, maar Utrecht (en zeker onze omgeving) kan wel een fijn traditioneel Italiaans restaurant gebruiken. Of een goede concurrent voor het immer uitverkochte Indonesische restaurant Blauw (springweg), ook niet onlogisch in Lombok:)

  5. WV

    Jozzzz dank voor je les bedrijfsvoering. Maar tot mijn spijt ben je gezakt. Als een baksteen. Volgens welke tovenarij denk jij dat een beginnend bedrijf reserves kan aanleggen? En heb je wel eens gehoord van aanloopverliezen? Inregeltijd? Rekening houden met natuurrampen? Corona? Come on and get real.

  6. Jaap

    @Jozzzz beetje oneerlijk lijkt me… Weinig bedrijven die in hun eerste ondernemingsjaar financieel zijn opgewassen tegen een pandemie en dus het volledig wegvallen van inkomsten. Helemaal na verbouwing en inrichting van een hotel.
    Plus hoe duur denk je dat dit pand is?? En de vergoeding voor personeel waar iedereen het over heeft helpt enorm maar deze wordt berekend over het netto bedrag wat de werkgever kwijt is, dus vakantiegeld en werkgeverslasten (die zijn tussen de 30&35%,dat is nogal wat) lopen gewoon door. Jammer voor deze ondernemers die in Utrecht een risico durfden te nemen en nu gestraft worden door een ondenkbaar scenario wat helaas te vroeg kwam om op te vangen omdat er nog geen financiële buffer was opgebouwd na zo’n korte periode.

  7. Herman

    Alles gaat gewoon door….
    Behalve de schuldeisers die hebben pech gehad. Over onbehoorlijk ondernemen gesproken!

  8. Ger

    @Herman : ik denk dat de eigenaar van het hotel idd veel huur van de horeca pachter mis loopt

  9. Cico

    Ironisch dat er steeds wordt gepraat over ‘naar buiten openen’ bij een klooster dat per definitie naar binnen is gericht en ook als zodanig is ontworpen. Staat haaks op elkaar.

    Ook een hotel krampachtig willen verbinden met lokale belangen staan haaks op elkaar. Hotels zijn NOOIT gericht op een buurt maar op reizigers, wie houdt wie voor de gek? Dat is ontzettend zichtbaar bij dit pand: fancy design prijzen in vaktijdschriften, oplaadpaal voor je Tesla voor de deur, duur menu, iets met bubbels en dat allemaal midden in een gemengde volkswijk? Leuk voor wat PR praat, maar de tent ging direct failliet in een tijd dat de inkomsten van buitenaf opdroogden. Wat bleek, het had helemaal niks te bieden aan de buurt of stad.

    Die zorginstelling die er eerst zat, daar zaten de opa’s en oma’s van buurtbewoners in, zodat ze vlakbij hun familie konden blijven. Dat was pas een social-maatschappelijke verbinding. Maar goed, monumentaal pand op gouden grond… dan weet je hoe laat het is in Utrecht. Dus laten we snel verder praten over Utrechtse bitterballen bij een IPA van de Leckere Brouwerij.

  10. MJPD

    @Cico
    “Die zorginstelling die er eerst zat, daar zaten de opa’s en oma’s van buurtbewoners in, zodat ze vlakbij hun familie konden blijven. Dat was pas een social-maatschappelijke verbinding.”

    Inderdaad. De zorginstellingen in Utrecht die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd, zoals wzc Tolsteeg ten faveure van 180 millennial verhuurhokken. Ouderen die familie hadden in de buurt konden naar elders verkassen. Opeengepropt in zorginstellingen waar het Coronavirus om zich heen grijpt en de overledenen niet worden meegeteld in de dagelijkse statistieken, wat België wel doet. Het jarenlange afbraakbeleid van de kabinetten Rutte wat nu zijn tol gaat eisen.

  11. Johan

    Types als jozzz hebben geen flauw benul van ondernemen en kennen dus niet het verschil tussen normale ondernemersrisico’s en extreme onvoorziene omstandigheden. En dan wel wel langs de lijn roepen ‘eigen schuld, dikke bult’. Wat een armoe.

  12. Eric

    Als buurtbewoner kwam ik er vaak, fantastisch en stijlvol onmoetingspunt, heerlijk voor een glas wijn of een kop koffie. En aanvullend voor de buurt, erg stijlvol, dat mag ook. Goed om te horen dat er een doorstart komt.

  13. Zwaontjue

    Sorry hoor dames en heren,

    Er gaan nog vele malen meer horeca/hotels en aanverwanten failliet, denk herbij ook aan de Jaarbeurs. Nu weet ik niet of jullie het wereld nieuws bijhouden, maar het toerisme zal voor min. 1 jaar weg zijn en weg blijven, los van dat er een trent komt, dat mensen bij elkaar gaan drinken/eten ivm in een restaurant en/of bar, waar ze vreemde mensen om zich heen hebben.

    Deze trend zal voortduren, totdat de vaccin er is …… in ieder geval ben je in deze periode zwaar de l*l als je in de horeca zit en evenementen sector, los van de bioscopen en allerlei andere aanverwanten sectoren.

    Ik mot zeggen, als je in deze sectoren werkzaam bent of eigenaar en je hebt nog spaargeld over, om door te starten in een ander sector en/of je huur op te zeggen als je geen eigenaar bent. En anders 25% van je huidige huur betalen en gelijk uitonderhandelen dat het voor min. 5 tot 10 jaar word vastgelegd. Maar aankomende 18 maanden klappen bijna alle bedrijven in deze sectoren en dat zal mede komen door de té hoge huren 🙁

    Ikzelf zit in het buitenland, maar hou me oren en ogen wel open, waar ik straks over 18 mndn. voor een appel en een ei alles kan opkopen en laten doorstarten, zo heeft elk nadeel een voordeel …….. voor sommige mensen dan 🙂

  14. Yoshua

    @Zwaontjue

    Lache woar.
    Dat je niet in de politiek zit is onbegrijpelijk.
    Ze hebben juist iemand als jij nodig die exact weet hoe de wereld er uit ziet over 18 maanden.
    Je mot in ieder geval trendsetter van beroep worden dan wordt je rijker dan van het opkopen van failliete bedrijven denk ik.

    @MJPD
    De opa en oma’s uit de buurt wonen er nog steeds hoor.
    Niet in een zorginstelling maar wel in een ouderen voorziening.
    Boven het gezondheidscentrum wonen op drie etages onze ouderen en aan de achterkant staat nieuwbouw voor de ouderen.

  15. Koel Hoofd

    @Cico en MJDP Jullie hebben helemaal gelijk!
    Alleen is er een generatie opgestaan (nou ja, gecreeerd) die werkelijk compleet wereldvreemd is en er volledig van is overtuigd dat de wereld naar hun hand is te zetten en naar hun smaakbubble in te richten.
    Die krijgen nu genadeloos de kous op de kop dankzij corona. Een minuscuul virus waarvoor een peperdure microscoop nodig is om het uberhaupt te kunnen zien. En daarme viel en valt het dus compleet buiten de scope van de wereldbeleving van die ‘maakbaar generatie’.

  16. Wesley Mostien

    Denk je dat schuldeisers (waaronder mezelf) een kans hebben om op 1 of andere manier hun geld terug te zien? Zo ja, alle tips zijn welkom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).