Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel | De Utrechtse Internet Courant Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel | De Utrechtse Internet Courant

Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel

Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel
Achter Sint Pieter 140 (Arjan den Boer)
Het bijzondere 17e-eeuws pand op Achter Sint Pieter 140 opent volgende maand als een boetiekhotel. In het gebouw zat jarenlang antiquariaat en veilinghuis Beijers, maar op 1 september opent een hotel met veel historische elementen die herinneren aan de geschiedenis van het pand.

Het bijzondere 17e-eeuws pand op Achter Sint Pieter 140 opent volgende maand als een boetiekhotel. In het gebouw zat jarenlang antiquariaat en veilinghuis Beijers, maar op 1 september opent een hotel met veel historische elementen die herinneren aan de geschiedenis van het pand.

Hotel Beijers wordt een boutique én antique hotel. “Bij Hotel Beijers stap je echt een andere wereld binnen en lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Toch is het hotel allesbehalve stoffig of oubollig, omdat er is gewerkt met gedurfde kleurencombinaties, bijzondere antiquiteiten en het hotel is voorzien van alle luxe en moderne gemakken van nu”, aldus Utrecht City Concepts, het bedrijf dat het hotel zal runnen.

De afgelopen jaren is het pand getransformeerd naar hotel met aandacht voor de historie van het pand. Zo is er een kamer met een enorme 18e-eeuwse schouw en is in een andere kamer het toilet gevestigd in de voormalige pruikenkamer.

Het hotel heeft 15 kamers en geen enkele kamer is hetzelfde; elke kamer is bovendien ingericht met bijzondere antiquiteiten, kleuren en kunst.

(Tekst gaat verder onder foto)

Een van de hotelkamers. Foto: Chiel van Diest

Het oude hoekpand werd in 2008 aangekocht door antiekhandelaar en monumentenliefhebber Bert Degenaar, die het opknapte. Degenaar heeft er, samen met zijn zakenpartner Reinier Brummelkamp, voor gezorgd dat de historie van het pand in ere is gehouden.

“Ik heb er eerst een kantoorgebouw van gemaakt, maar kreeg de kamers niet goed verhuurd”, vertelde hij eerder al aan DUIC.  Zijn aanvraag om er een hotel van te maken werd met open armen ontvangen. Om overlast voor de buurt te voorkomen werd er niet voorzien in een café- of restaurantfunctie.

Haveloozenschool

Het Beijerspand huisvestte ooit de Haveloozenschool met als doel ‘kinderen uit de volksklasse tot degelijke leden van de maatschappij op te kweeken’. De school bood kosteloos christelijk onderwijs aan, aan armoedige kinderen uit de achterbuurten. Daarna zat het Utrechtse antiquariaat Beijers in het pand.

Het bedrijf Utrecht City Concepts zal het stokje overnemen tijdens de opening op 1 september en het hotel gaan runnen. Zij hebben al ervaring met kleinschalige hotels in de stad zoals Mother Goose, Eye Hotel, Court Hotel, Hotel26 en Malie Hotel.

Lees hier meer over de bijzondere historie van het pand in een artikel van Arjan den Boer.

10 Reacties

Reageren
  1. Montebello

    “In feite vindt er in onze historische binnensteden een veldslag plaats om de openbare ruimte, waarbij particuliere ondernemers ten bate van het eigen gewin zovel mogelijk willen toegeven aan de lucratieve slechte smaak van de toeristen en waarbij de overheid zichzelf, op grond van een dogmatisch vertrouwen in de vrije markt, alle machtsmiddelen heeft ontzegd om in te grijpen. Om de uitverkoop van onze stadscentra te stuiten moeten onze democratisch gekozen vertegenwoordigers de zeggenschap over de openbare ruimte uit de grijpgrage handen van de ondernemers rukken. Een andere weg is er niet. Anders wordt heel Europa één groot Venetië.” Ilja Leonard Pfeiffer – Grand Hotel Europa

  2. Luuk Upuuk

    Die meneer Degenaar is toch dezelfde die dat blikken ding op de hoek van de Drift en Kromme Nieuwe Gracht kocht voor zo’n 3/4 miljoen en om dacht te toveren in een bed- en breakfast?

  3. Utregter

    Hoeveel hotels heeft Utrecht nodig? Woonruimte is er nodig niet meer toeristen.

  4. Kadoendra

    @Montebello @Utregter

    De toeristische industrie is de 2e economie van de wereld en binnen een paar jaar zal deze economie de 1e economie van de wereld zijn.
    Want het zal niet meer heel lang duren voordat de olie industrie verdrongen gaat worden van de 1e plaats.
    Dus iedereen die een aversie heeft tegen de toeristische industrie kan ook weten dat hij/zij een aversie heeft tegen de economie.
    Mijn inziens is het slechts mogelijk om de toeristische industrie in goede banen te leiden en dan is het bovenstaande hotel een beter oplossing dan een Airbnb, want die zorgen niet zoals een hotel voor meer banen en ook ontbreekt er bij een Airbnb het toezicht houden op de tijdelijke bewoners en laat dat nou net een grote maatschappelijke klacht zijn van veel mede wijkbewoners die te maken krijgen met tijdelijke Airbnb toeristen.

  5. Cico

    Ilja Pfeiffer kan het beter beschrijven dan ik. Maar het sluit ontzettend goed aan bij mijn overtuiging dat erg geen enkel oog is voor de nadelen van de totale commercialisering van de binnenstad.
    Venetië is de nachtmerrie. Brugge trouwens ook. Amsterdam begint er paal en perk aan te stellen. Maar Utrecht zet er nog altijd vol op in.

  6. V. Hoyng-Geel

    Heeft het hotel een vrije parkeergarage voor gasten?

  7. b te u

    @V. Hoyng-Geel die vraag schoot mij ook te binnen.
    Niemand kan in zo’n pand wonen en ook nog eens goed onderhouden. En wat hierboven gezegd wordt, goede plek voor toeristen in tegenstelling tot airbnb die woonruimte verdringt. Ik ben best trots op Utrecht en fijn als anderen van buiten Utrecht dat ook kunnen zien en meemaken. Zie vele geïnteresseerden dagelijks bij het Rietveld Huis staan en dat is super! We gaan toch zelf ook op vakantie, of niet? Stedentripjes of anderzijds? of blijft iedereen hierboven in Utrecht. We laten allemaal een footprint achter, overal.

  8. Kadoendra

    @b te u

    Ik herken het genieten van jouw als je bemerkt als bezoekers van Utrecht zich laven aan de leuke en mooie dingen die Utrecht uniek maakt.

    Zeer geregeld denk ik nog met veel plezier terug aan een leuk moment die ik voor de ingang van het Centraal Museum had met Japanse toeristen.

    Een Japanse man en vrouw te samen met hun kleine kindje (peuter leeftijd) vroegen mij voor de hoofdingang van het Centraal Museum waar het Nijntje Museum was.
    Het gaf mij een enorm geluksgevoel om deze mensen met alle vriendelijkheid te verwijzen naar de overkant.

    De gebeurtenis heeft + – 7 jaar geleden plaatsgevonden, maar de herinnering heeft nu een mooi plekje in mij gekregen.

  9. Bert Degenaar

    Beste allemaal, hier is die meneer Degenaar,

    Ik begrijp de angst voor massatoerisme en ben ook van mening dat daar paal en perk aan gesteld moet worden. Hier hebben we het over een bedrijfsgebouw dat ingezet wordt als hotel om kwaliteit toerisme onderdak te bieden, nationaal en internationaal. Een plek waar men van historisch Utrecht kan genieten. Er zijn geen woningen onttrokken. Wij hopen jonge ondernemers een kans te geven mee te werken onze economie uit deze Nachtmerrie te trekken. Ik ben van mening dat wij allemaal de schouders er onder moeten zetten om dit te bereiken, in plaats van zure kritiek te uiten en niets te doen.

    Hoera en sterkte voor onze ondermemers!!

  10. Lauk

    @Kadoendra: ‘De economie’ is een verhullend begrip. Het hangt er maar helemaal vanaf vanuit welk perspectief je kijkt: de aandeelhouders, de huizenbezitters, zeer uiteenlopende ondernemers, werkers, de natuur, onze kinderen… Als men het heeft over ‘de economie’ wordt meestal verzwegen om wiens belangen het gaat. We weten al heel lang dat rijkdom bij een toplaag niet automatisch betekent dat iedereen mee profiteert, vaak zelfs integendeel. Dit geschreven hebbende: liever zo’n hotel dan weer een AirBnB. Zet er wel even bij wat een overnachting kost….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).