Het Beijers Hotel in het monumentale Beijerspand Achter Sint Pieter zal begin 2019 haar eerste gasten ontvangen. Althans, dat is het plan van eigenaar Bert Degenaar. De verbouwing van het pand tot logement is nog in volle gang.
“Ik geef monumentaal erfgoed een hedendaagse bestemming en maak het toegankelijk, zonder dat ik daarmee de oorspronkelijke structuur aantast”, vertelt antiquair en monumentenliefhebber Bert Degenaar terwijl hij kijkt naar het Beijerspand. Zijn project, dat over niet al te lange tijd open zal gaan als volwaardig logement.
Te koop
Degenaar kreeg het pand in 2008 in handen, toen hij de vennootschap die het Beijerspand in bezit had overnam. “Ik heb er eerst een kantoorgebouw van gemaakt, maar kreeg de kamers niet goed verhuurd”, vertelt hij. “Vijf jaar geleden heb ik daarom een aanvraag gedaan om er een hotel van te maken. Die aanvraag werd met open armen ontvangen.”

Al vijf jaar lang is Bert Degenaar bezig met de transformatie van het Beijerspand tot het Beijers Hotel. Toch stond het pand in 2016 enige tijd te koop, voor drie miljoen euro. Uiteindelijk zag Degenaar af van de verkoop. De juiste partij meldde zich niet, liet hij eind vorig jaar weten. “Er was wel belangstelling, maar die partijen wilden het gebouw splitsen of ombouwen tot studentenwoningen. Dat vonden we zonde, en het was financieel niet haalbaar.”
Degenaar kocht van Stadsherstel de tuin en het huis op Pieterskerkhof 1 en voegde die toe aan ‘project Beijers Hotel’. Ook de kamers boven Smood Juicebar op de Vismarkt, wat ook van Degenaar is, zullen onderdeel worden van het hotel. “In het Beijerspand komen 18 kamers, allemaal in het wat duurdere segment. De kamers op de Vismarkt zijn wat eenvoudiger, maar nog steeds heel authentiek.”
Beijers Hotel
Tijdens een korte rondleiding door het Beijerspand komt het monumentale karakter van het pand onomstotelijk naar voren. Het houten trappenhuis verbindt de drie verdiepingen waar de kamers van het logement in aanbouw zijn met elkaar en de historische kelder is omgetoverd tot ontbijtzaal.
“Ik hecht er veel waarde aan dat de ziel van het pand behouden blijft”, maakt Degenaar duidelijk. “Om die reden wordt er ook reversibel gebouwd. Dat is een toverwoord in monumentenland. Het sanitair van elke kamer is als een soort aanbouwkast tegen de muur geplaatst. Mocht het pand ooit een andere invulling krijgen, dan kan dat zo weer worden weggehaald.”

Om overlast voor de buurt te voorkomen is er niet voorzien in een café- of restaurantfunctie. Het pand heeft daarom alleen een ontbijtzaal in de kelder. “Gasten kunnen hier ontbijten, maar we gaan ook samenwerken met omliggende ontbijtzaakjes. Daar kunnen ze ook terecht.”
Vergeten gebouwen
Het Beijerspand huisvestte ooit de Haveloozenschool met als doel ‘kinderen uit de volksklasse tot degelijke leden van de maatschappij op te kweeken’. De school bood kosteloos christelijk onderwijs aan armoedige kinderen uit de achterbuurten. Daarna zat het Utrechtse antiquariaat Beijers in het pand. Eerder berichtte DUIC hier uitgebreid over in de reeks ‘Vergeten gebouwen’ van Arjen den Boer. Ook toen werd er kort aandacht besteed aan de plannen van Degenaar.
Overigens leidde een plan van Bert Degenaar om van het bijzondere gebouw op de Kromme Nieuwegracht 2 een bed and breakfast te maken eerder deze week tot schriftelijke vragen van het Utrechtse CDA aan het gemeentebestuur.

5 Reacties
ReagerenEen rijkaard met zo’n liefde voor de geschiedenis en onze stad moeten we koesteren. Zo te horen is het niet iemand die uit is op winstmaximalisatie (geen horeca met oog op de buren) maar hij steekt wel veel geld in die mooie maar moeilijke gebouwen. Hulde
Geweldige ontwikkeling. Ik heb in de jaren 60 gewerkt in het lage gebouwtje achter het Hoogeland. Daarnaast was het venduehuis.
Mooi verhaal hoor, hoop dat alle geruststellende woorden ook in de praktijk bewaarheid zullen worden.
Uniek: een vastgoedbelegger die niet voor het snelle geld van de hokkenbouw voor starters en/of studenten gaat. HULDE!
@ barend
Helemaal eens. Blij dat Degenaar zich niet in het koor van de hokkenproppers plaatst.