Nieuwe poging om coffeeshop te openen op Lage Weide in Utrecht Nieuwe poging om coffeeshop te openen op Lage Weide in Utrecht

Nieuwe poging om coffeeshop te openen op Lage Weide in Utrecht

Nieuwe poging om coffeeshop te openen op Lage Weide in Utrecht
Archieffoto
Er ligt weer een plan op tafel om een coffeeshop te openen op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. De gemeente laat weten positief te zijn over de locatie aan de Elektronweg – want het college heeft een voorkeur voor coffeeshops buiten woonwijken. Vorig jaar was er ook een initiatief voor een coffeeshop op deze plek, na bezwaren zijn de plannen nu aangepast.

Er ligt weer een plan op tafel om een coffeeshop te openen op bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. De gemeente laat weten positief te zijn over de locatie aan de Elektronweg – want het college heeft een voorkeur voor coffeeshops buiten woonwijken. Vorig jaar was er ook een initiatief voor een coffeeshop op deze plek, na bezwaren zijn de plannen nu aangepast.

De coffeeshop moet komen aan de Elektronweg 38. Een plek die in principe op goedkeuring kan rekenen van het college, als aan alle andere voorwaarden wordt voldaan.

“De plek voldoet aan het coffeeshopbeleid want ligt buiten een woonwijk op een industrieterrein en grenst aan diverse uitvalswegen”, aldus het college op vragen van het CDA. De gemeente ziet ook graag dat coffeeshops meer verspreid over de stad zitten, zodat de druk op bestaande locaties in de stad afneemt.

Zorgen

Vorig jaar lag er ook een plan om hier een coffeeshop te open. Verschillende ondernemers die gevestigd zijn op het bedrijventerrein Lage Weide waren hier niet blij mee. In een persverklaring, aangevuld met een in scène gezette foto van een gewapende overvaller, werd er gewaarschuwd voor ripdeals en onveilige situaties voor vrouwen.

Na bezwaren is dat plan aangepast, zo zijn onder meer de openingstijden van de coffeeshop veranderd. Ook laat de gemeente op de vragen van het CDA weten dat de ervaring juist is dat coffeeshophouders zich ‘goed houden aan de gemaakte beheerafspraken voor de omgeving’ en dat er normaliter maar weinig overlastmeldingen zijn rond coffeeshoplocaties.

De vergunningsaanvraag wordt op dit moment beoordeeld.

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Niet roken maar wel drugs nemen waar zijn we bezig

 2. Martijn

  Roken is schadelijker dan sommige drugs, ondanks dat sommige drugs op de harddrugs lijst staat, Wim.

 3. houtman

  “Ook laat de gemeente op de vragen van het CDA weten dat de ervaring juist is dat coffeeshophouders zich ‘goed houden aan de gemaakte beheerafspraken voor de omgeving”

  De coffeeshop op het Werkspoorterrein beloofde maar beperkt open te zijn een aantal dagen in de namiddag en avond. Toen hij er eenmaal zat veruimde hij meteen zijn openingstijden dagelijks van ‘s morgens 10 tot ‘s avonds. De beloofde surveillance in de buurt bleef uit en er zijn meerdere incidenten geweest. Ik begrijp dat coffeeshops ergens moeten zitten en een industrieterrein lijkt ideaal, maar de eigenaren moeten zich wel aan hun beloftes houden, anders zijn ze totaal niet geloofwaardig.

 4. Mary Mossel

  In het Werkspoor Kwartier is een hele mooie coffeeshop met zelf toegang voor rolstoelen. Ik woon erachter. Aanvankelijk was enorm veel protest, en is niets gebeurd. Er waren 3 meldingen met een klacht. Bleek te gaan om vuurwerk afkomstig van het enorme feestpalen, zoals nog steeds meerdere keren per maand. Heel feestelijk.

 5. hilco

  Goed dat de gemeente zich inspant om drugscriminaliteit te faciliteren! Stel je toch eens voor dat er een gelijk aantal of minder coffeeshops zouden zijn zeg.

 6. Anthon

  Ja, heel slim. Roken verbieden we, en blowen mag wel. Kanker van blowen is zeker minder ernstig?
  Of liever darmkanker van de spacecake?

 7. W

  De Elektronweg is onderdeel van de Doorfietsroute Lage Weide-Houten en dient als belangrijke fietsverbinding tussen bijv. Maarssenbroek en de stad. Naast dat je er nu al steeds bijna dood gereden wordt door vrachtwagens die door rood rijden, kun je dadelijk je kansen op een noodlottig ongeval uitbreiden met allerhande ongure figuren in snelle wagens, al dan niet onder invloed van drugs. Utrecht doet wel echt haar best om de fiets als alternatief voor de auto te promoten…

  ‘s Nachts zou ik er dan als vrouw al helemaal niet meer durven komen.

 8. Nico

  Gemeente Utrecht waarom zo moeilijk doen? U heeft ruimte voldoende op de beganegrond van uw mooie witte gebouw op stadsplateau 1. Maak daar een gezellige coffeeshop en zadel niet anderen er mee op of dat nu in een woonwijk of op een industrieterrein is. Ik gok dat ik dit verkeerd zie want ooit verstrekte u ook methadon in uw witte gebouw maar al vlot moesten de verslaafden weg. Te veel overlast. Maar zo vlug als u ze weg kreeg zal ergens anders niet gebeuren toch?
  Dus gaat het fout, sterkte ondernemers wegkrijgen doe je ze niet meer ben ik bang.

 9. Onschuldig?

  @Martijn,

  Ik had altijd begrepen dat de temperatuur van een joint aanmerkelijk hoger is dan die van een gewone peuk, en daarmee veel schadelijker! Dat uiteraard nog naast de vaak permanente schade die je aan je brein aanricht natuurlijk.
  ‘Softdrugs’ wordt vaak als wat onschuldig voorgesteld, maar is dat alles behalve. Verder bestaat die ‘droomwereld’ van een trip natuurlijk ook niet echt.
  Doe mij maar het ‘gewone leven’. Boeiend genoeg!

 10. Remco

  Mijn werk zit vrijwel naast de Coffeeshop op het Werkspoorkwatier, geen centje overlast.

 11. Remco

  W, belangrijke doorfiets route tussen Maarssenbroek en de stad??? Fiets zeker 2-3 per week van Maarssenbroek naar Utrecht, maar Lage Weide is echt nooit in mij opgekomen als keuze.

  Voor de rest is associatie van cannabis gebruik en criminaliteit echt zwaar overtrokken. Meest cannabis gebruikers doen dat puur als ontspanning of medicinaal. Normale mensen die het op een normale manier ergens willen kopen, net als alcohol.

  Met de juiste afspraken met de onderneming kan het vrijwel overlastloos

 12. Len

  Het geeft vooral aan in wat voor kleine wereld de mensen leven die denken dat elke blower een onguur persoon is. Hoewel er misschien een bepaald aandeel ongure personen met het meest opvallende alfagedrag zijn die blowen, is het slechts een correlatie en geen causaliteit. En overigens is het de overheid die uitnodigt de zaken onguur te houden, want dat is in essentie eigenlijk helemaal niet nodig. Ik vind de bekrompen reaguurder eerder een onguur persoon. En ik blow trouwens niet.

 13. JdV

  @W: ik vraag me af wat je als fietser zoekt op een industrieterrein als je daar niet perse moet zijn voor je werk. Zelfde geldt voor vrouwen die daar volgens u in de nacht rondhangen.

 14. W.

  @Remco: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/fiets/fietsroutes/doorfietsroute-utrecht-lage-weide-houten/

  Ook nu al rijden daar in de spits veel fietsers, maar zelf rijd ik dan vaak liever via de Straatweg, om bovengenoemde redenen – zeker ‘s avonds nu het dan weer donkerder wordt – ondanks dat het via Lage Weide een tikkie sneller is.

 15. arbeider

  Laat de mensen lekker een blowtje kopen…doe niet zo moeilijk…de 1 wil muntthee uit een blad, de ander een blow…

  Waar is toch de open minder gebleven,die de oude generatie 50+ wel had?

  De nieuwe generatie maakt van onze kinderen watjes, kom op bakfiets generatie!

 16. Statler

  Volgens mij is blowen minstens zo ongezond als gewoon tabak opsmeulen. Het verbaast me dan ook dat blowen buiten het anti-rook beleid lijkt te vallen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 17. W

  @JdV: in Maarssenbroek wonen ook mensen die wel eens in de stad moeten zijn. Bijvoorbeeld omdat ze daar werken. Dan is via Lage Weide vanuit een aantal wijken gewoon de snelste route, maar niet altijd de meest prettige (als je het mij vraagt) en dat vind ik zonde.

 18. Cico

  Het is niet zo relevant om te zeuren dat wiet roken ongezond is. Dat is algemeen bekend. Alcohol is ook gelegaliseerd en er zijn honderden gebruikersruimtes in Utrecht, ondanks de problem omtrend gezondheid, dodelijke verkeersongevallen, verslavingen en sociale problematiek.

  Ik vind het sowieso onveilig om in de avond op een industrieterrein te fietsen. Maakt niet zoveel uit of het een boulderhal of coffeeshop is, er is vrijwel geen sociale controle zoals in een straat.

  Er kan ook gewoon goed worden gehandhaaft met goede beveiligers, op kosten van de coffeeshop zelf. Dit heeft tot nog toe goed gewerkt bij een aantal bestaande verkooppunten in de stad

 19. Statler

  @Cico:
  het maakt mij hoegenaamd niets uit of iemand rookt of blowt. Het is de inconseqentie die me stoort. Overigens wordt de lobby tegen alcoholgebruik ook steeds sterker.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).