Proefopstelling op de Neude: hoe gaan de nieuwe terrassen eruitzien? | De Utrechtse Internet Courant Proefopstelling op de Neude: hoe gaan de nieuwe terrassen eruitzien? | De Utrechtse Internet Courant

Proefopstelling op de Neude: hoe gaan de nieuwe terrassen eruitzien?

Proefopstelling op de Neude: hoe gaan de nieuwe terrassen eruitzien?
Ondernemers draaien proef op de Neude.
Voorbijgangers kijken verheugd naar de terrassen die opgebouwd worden op de Neude in Utrecht. Horecamedewerkers lopen met rolmaten, touwen en krijt rond om te kijken hoe de tafels en stoelen neergezet kunnen worden om te voldoen aan de anderhalvemetersamenleving.

Voorbijgangers kijken verheugd naar de terrassen die opgebouwd worden op de Neude in Utrecht. Horecamedewerkers lopen met rolmaten, touwen en krijt rond om te kijken hoe de tafels en stoelen neergezet kunnen worden om te voldoen aan de anderhalvemetersamenleving.

Nog een kleine drie weken en dan mag op 1 juni de horeca weer open. De Koninklijke Horeca Nederland heeft maandag het protocol Heropening Horeca gepresenteerd. Het document kan ondernemers helpen bij het inrichten van hun zaak of terras.

Hoewel nog niet alles duidelijk is, zo ligt er in Utrecht ook een plan om horeca meer ruimte te geven, is het protocol een startsein om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Zo is een van de adviezen om maximaal vier personen aan één tafel toe te staan.

Tweede Pinksterdag

Op de Neude zijn verschillende ondernemers dan ook begonnen om de tafels en stoeltjes uit de magazijnen te halen en te kijken hoe het allemaal gaat passen. Met rolmaat, touwen en krijtstrepen worden de terrassen uitgezet. Op het stadsplein is een hoop ruimte en de ondernemers hebben nu lange rijen tafels neergezet als proefopstelling. Tussen de rijen zit steeds anderhalve meter.

Binnen in de horecazaken mogen maar maximaal dertig mensen komen, dat is inclusief personeel. Maar buiten op de terrassen geldt voorlopig geen maximum. Als de zon schijnt op 1 juni, dat ook nog een vrije dag is vanwege Tweede Pinksterdag, kan het zomaar zijn dat de Neude weer als van oudsher vol zit.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Karin

  Kom op mensen. Dit zijn toch veel te veel tafels en stoelen. Hier geef je echt een compleet verkeerd signaal mee af.

  Daarnaast staat in het horecaprotocol dat alle bezoekers, dus ook die van het terras, hun handen moeten kunnen wassen/ reinigen. Hoe zien die horecabazen dat voor zich met deze aantallen bezoekers; hoe willen ze dit, want dat moeten ze, gaan faciliteiten?

  Daarnaast zie ik overal tafels voor 4 mensen gedekt, terwijl 4 de max is, niet de norm. Het lijkt me dat je beter ook tafels voor 2 kan neerzetten, meer ruimte, minder aantrekkingskracht op bezoekers.

  En als ze niet met reservering gaan werken; hoe voorkom je rijvorming en opeenstapeling van mensen op zo’n openbare plek, hoe voorkom je dat mensen op tafels gaan zitten azen?

  En als je met reservering werkt, hoe dwing je af dat mensen meer bestellen dan 1 kopje thee?

 2. raar

  Ik zie nergens looproutes en 1-richtingsverkeer aangegeven. Hoe gaan de café’s dit reguleren. Bezoekers mogen elkaar niet tegenkomen namelijk?

  En hoezo mogen er buiten ineens onbeperkte aantallen mensen tegelijk ontvangen worden, ook nog met meerdere cafés vlak naast elkaar en zitten we binnen ineens aan maximumgroepen van 30 vast.

  Raarrrrrrrrrrrrr.

 3. Henk

  Gedachtenfout. 1,5 m afstand betekent niet 1,5 m tussen de rijen stoelen.
  1,5 m afstand betekent minimaal 3 m tussen de rijen stoelen. Mensen hebben de neiging stoelen naar achteren te schuiven bij opstaan, gaan zitten, om onderuit te hangen, etc etc.

 4. Robbin

  Je mag er alleen komen als je 3 familieleden meeneemt, begrijp ik dat goed?

 5. Kim B

  De Neude lijkt me de enige binnenstadslokatie waar het enigszins veilig kan. Maar wachtrijen, looproutes, aangeschoten grapjassen en zo…geen idee.
  Ik hou mijn hart vast en loop voorlopig een stukje om. Eerst de RIVM cijfers van half juni maar eens afwachten.

 6. jaap

  Jeetje mensen rustig… Dit is een proefopstelling, schuiven, kijken, meten. En als je tafel voor 4 is kunnen mensen gelijk gaan zitten, ook met twee, hoeft niemand met stoelen te sjouwen naar tafel.
  Kalm aan, dit is dag 1, ze hebben nog geen markeringen aangebracht, geen handenwaspunten.
  De regel is 1,5m, dit is 2m zodat je kan lopen tussendoor en nogmaals. opstelling 1! Allemachtig, gelijk die achterste poten…
  doe eens normaal en ga weer eens als een normaal mens denken! ipv deze angstige, agressieve paniekzaaiers

 7. Ton

  Ik denk dat het op de Neude nog wel moet kunnen. Er mag nog wel wat gefinetuned worden zo te zien.

 8. Jos

  @ jaap

  Misschien moet jij de zaak eens niet zo gaan bagatelliseren. Golf 2 kan onze zorg niet aan. Daarom deden we dit namelijk allemaal, vanwege de zorgcapaciteit in ziekenhuizen. Nergens anders om. Het gaat dus nooit om de angst om zelf besmet te raken, maar om een katapult effect van anderen via, via, via, via besmetten.

  Tafel van 4 nodigt uit om mensen daar plaats te laten nemen die doen alsof ze familie zijn, acteren. Daarom moet je dit ontmoedigen. De mogelijkheid is er alleen voor gezinnen van 4. Er moeten dus simpelweg een aantal 4 persoonstafels zijn maar de meerderheid moet 2 persoons zijn. Geen probleem, aangezien je toch moet reserveren op tijdsloten. Er hoeft dus nooit met stoelen geschoven te worden.

  Dan over de proef: De ruimte tussen de rugleuningen van de stoelen is veel te krap ingemeten trouwens, als beiden de stoel naar achter schuiven zitten ze tegen elkaars rug aan. Er is daar dus ook te weinig looproute voor 2 mensen die plaats moeten kunnen nemen aan verschillende tafels en in aanraking kunnen komen met elkaar. Wellicht moet ook daar een plexiglas scherm tussen komen.

  Deze proefopstelling laat zien dat het de horecabazen gaat om zoveel mogelijk capaciteit te krijgen, door de richtlijnen en regels zo om te buigen, zodat er weer in minimale margewinst gedacht wordt. Dat is echt de verkeerde manier van denken momenteel.

  De reden dat mensen in jouw ogen heftig reageren, is misschien wel, omdat mensen op dit moment de horeca als sector enorm wantrouwen en dat heeft de sector, door de spreekbuizen die naar voren worden gebracht en de manier van eigen handelen, toch echt aan zichzelf te wijten.

 9. Harold

  Als iedereen 1,5 afstand moet kunnen houden dient er 3,5 meter tussen de tafels te zitten, want: die tafels zitten straks vol aan beiden zijden en je moet er tussendoor kunnen lopen(je neemt zelf ook nog een halve meter in). Dus twee keer 1,5 + 0,5 = 3,5 meter.

 10. Koel Hoofd

  Henk en Harold hebben gelijk.
  Het gaat om 1.5m tussen MENSEN en niet tussen stoeltjes of tafeltjes.
  Mensen lopen rond en bewegen, tafels en stoeltjes niet.
  Mensen zien bekenden en lopen er “ff heen om hallo te zeggen”, meubilair niet.

  Kortom, als de horeca open gaat is er 2 weken later een 2e golf dankzij vermaak wat de horeca niet gaat redden noch mensen hun baan laat behouden.
  Dat is vanaf hele grote hoogte politiek correct op de zorgverleners poepen.
  Hebben die al loonsverhoging gekregen en betere arbeidsomstandigheden?
  Nee, dat geld gaat naar die horeca om die verwende millennials te plezieren…

 11. Bernhard

  Fantastisch! Ik kan niet wachten om daar een drankje te doen. En met mij vele andere Utrechters.

 12. jaap

  @Jos heeft niks met bagatelliseren te maken. Het onzichtbare monster is minder schrikbarend dan beloofd is, dus moet je op een gegeven moment weer stappen gaan nemen want de huidige situatie is niet meer te verantwoorden. Deze mensen zijn ongeveer 8 uur bezig geweest met schuiven en meten net als in de rest van de stad. Zichzelf en hun hele zaak opnieuw aan het uitvinden na toch al maanden stress aan 1 stuk door. Dit was de allereerste opstelling, klik foto, bam paniek! Je kan de horeca ook de tijd en ruimte geven om te bewijzen dat ze het wel goed willen doen… En ik ben de eerste die toegeeft dat er op de Neude redelijk wat geldgraaiers zitten maar ook zij zijn erbij gebaat dat die tweede golf beperkt blijft. Want die komt toch, en daar moeten we sowieso doorheen, laten we alsjeblieft niemand voor de gek houden. Ook zij bloeden in twee maanden tijd keihard leeg. Maar het grootste deel van de horecaondernemers zijn ontzettend harde werkers die hun levenslange droom momenteel in rook op zien gaan en bovenal gewoon burgers, die gaan heus hun verantwoordelijkheid pakken. Binnen de gestelde normen, net als alle andere branches. Behalve dan de supermarkten, waar je al maanden niet op 1,5 m langs elkaar kan lopen, die al maanden meer dan 200% omzet draaien maar geen stuiver hebben afgedragen om op maatschappelijk vlak bij te dragen en waar 0 gehandhaafd wordt. Maar daar hoor je niemand over. Natuurlijk gaan ze proberen zoveel mogelijk capaciteit eruit te halen, waarom niet, maar geef ze een kans dit binnen de regels te doen.

 13. jaap

  @Jos en die spreekbuizen werkt natuurlijk hetzelfde als alle andere nieuwsverhalen. Geef de gekkies maar een podium. Vrijwel iedereen (alsin horeca eigenaren) was woest toen Laurens Meyer als een idioot riep al zn kroegen open te gooien. Man, man, man wat een droeftoeter. Maar dat is een beetje over een kam scheren. Ik geloof nog heilig in de verantwoordelijkheden van de ondernemer en ik denk dat ze deze ook gaan nemen. Ik ga m in ieder geval strak aan elke voorgeschreven regel houden.
  De reden dat er zo hard geroepen werd is omdat 1,5m tuseen elk persoon en de huidige slappe steunmaatregel zou betekenen datmeer dan 50% het niet zou gaan redden, dan ga je vanzelf met zijn allen een beetje morren als de regering net doet alsof ze je een kadootje geven.

 14. Fred

  De foto deed me meteen denken aan Het afdanken der waardgelders door prins Maurits op de Neude te Utrecht, door J.C. Droochsloot. De Neude gezien naar het oosten.

  Overigens zou ik liever een tafeltje op het Janskerkhof reserveren, vanwege meer schaduw.

 15. Jos

  @ jaap

  Veel horeca redt het niet door slechte bedrijfsvoering en overaanbod. Er moeten juist horecabedrijven omvallen om de markt gezond te houden. Begrijp me niet verkeerd: ik hoop niet dat mooie bedrijven omvallen en hardwerkende mensen de dupe worden en ik sta zeker niet aan de kant van de horecaimperiums, maar, veel bedrijven kwamen te snel in de knel en veel horeca gaat te kut met hun personeel om en te los om met de regels; en biedt ook nog eens slechte kwaliteit.

  1.5 meter is niet om te pesten, maar heeft een reden en slaat ergens op. Noodfonds is prima oplossing, niet 100%, maar dat kan ook niet.

 16. WvR

  Dit precies de hoeveelheid ruimte die ik graag onder normale omstandigheden zou willen zien. Ben niet zo hutjemutje-achtig.

  Corona-technisch lijkt me een ruimere opzet op z’n plaats, maar het is moeilijk inschatten vanaf de foto, en niemand verplicht me er te gaan zitten.

 17. Ralph

  @ Jaap: Van harte eens met je betoog. Het is hier net als op sommige andere sites zo dat mensen gelijk klaar staan om een ander af te serveren. Meer als in andere branches is de horeca zwaar getroffen door de maatregelen om het virus te beteugelen. Ik ken de meeste horeca ondernemers als hardwerkende ondernemers die op een verantwoorde wijze hun business runnen. Ik wens ze in Utrecht en elders veel succes om op pragmatische en slimme wijze plannen te implementeren binnen de randvoorwaarden voor (gedeeltelijke) openstelling per 1 juni. Ik kijk er naar uit weer een pint te kunnen drinken in de stad. 🍺👍

 18. wally

  @jaap je kan woest worden op Meyer en hem een droeftoeter noemen maar vergeet niet dat zijn druk in de media er wel voor gezorgd heeft dat er nu iets mag gebeuren op 1 juni. Zonder die man had elke horeca tot september op zn krent mogen zitten.

 19. D.

  Los van de vraag of ik het allemaal wel verstandig vind, is Neude weer een plein voor de terassen. Geen schutting en hekken voor een of ander festival. Dat is dan wel weer positief.

 20. Pee

  Ik weet niet of dit wel z’on goed idee is.
  Mensen gaan niet aan een tafeltje zitten zonder hun stoel te verplaatsen.
  Schuiven een stoel bij andere tafeltjes omdat daar bekenden zitten en gaan even een praatje maken,zo gaat dat.
  En wie gaat de boel in de gaten houden?
  Komt er soms rond het plein van die badmeesters stoelen om de boel te monitoren,met bijpassend fluitje.

 21. Karel

  “Voorbijgangers kijken verheugd naar de terrassen die opgebouwd worden op de Neude in Utrecht.” zegt Duic. Gelukkig is er dus niemand die roept: Daar begint het lawaai weer.

 22. Janah

  Het leven in een hedonistische maatschappij en het adequaat bestrijden van het corona virus is een onmogelijke combinatie.

 23. Gerard Brugmans

  Er moet 1,5 meter ruimte tussen alle stoelen vrijgelaten worden, niet alleen tussen een tafel + 4 stoelen. Onze horecacowboys zijn al weer lekker over de grenzen van de regelgeving heen aan het denken, dat gaat goed zo…

 24. peter R.

  Gezien het gedrag van de bevolking de afgelopen weken in supermarkten en de immer dalende ziekte- en sterftecijfers ligt de conclusie voor de hand dat het besmettingsrisico in de buitenlucht onmeetbaar klein is als je een beetje afstand houdt (1 meter zegt de WHO). Dus geen paniekzaaierij aub, wat je moet doen is groepen mensen die in binnenruimtes dicht op elkaar staan en elkaar toehoesten als de pest mijden, daar zit het gevaar!

 25. W

  Misschien moet je zorgen dat aan elk gebrachte glas of kopje thee/koffie een tijdslot zit! Dan geef je al aan meer mensen gelegenheid om van een terrasje te genieten! Je houdt een doorstroming en de hele Neude hoeft geen terras te worden. En de uitbaters verdienen dan ook meer inkomsten! Bommel verzin een list!
  Zij hebben op dit punt ook de verantwoordelijkheid dat de proef goed verloopt. Je moet rustig beginnen met het openen van terrassen, dat is toch de bedoeling van de toestemming voor die proef? Niet teveel mensen bij elkaar en het gaat terecht over 1.5 m tussen mensen. Op de Neude lopen ook altijd mensen langs de tafeltjes aan de buitenkant.
  Bij een tweede Coronagolf gaat alles weer een tijd op slot en dan heeft niemand iets en wordt het weer thuisdrinken!
  Met zoveel mensen ineens, hoe doet men dat trouwens met de sanitaire stops?

 26. wollie

  jacobse en van es zouden heel flevoland als terras inrichten. alleen eruit met een pasje.

 27. Elsje

  Eindeloze discussies over vier of twee stoeltjes en de afstand tussen de tafeltjers. Maar komt er nou niemand op het idee de Neude anders in te richten? Niet volgeplempt met zoveel mogelijk tafeltjes en stoeltjes maar gewoon veel, heel veel groen ertussen. Mooie boompjes in potten die later worden vervangen door echte bomen. Dan wordt het nog een keer de moeite waard op de Neude voor “groen Utrecht, fietsstad”.

 28. BdV

  Er is natuurlijk één ding wat we met zijn allen van deze crisis hebben geleerd: de economie moet zo snel mogelijk weer de hoogste prioriteit krijgen.

 29. Wim

  Zucht,
  Blijven jullie toch gewoon huis kunnen anderen weer van het terrasje genieten

 30. uu

  Alles staat veel te dicht op de rand van de stoep, ook van de weg dient minimaal 1,5m vrijgehouden te worden want anders komen fietsers te dicht bij de zittende mensen of andersom… en een looproute voor het bedienend personeel, 1,5 meter van de rand en 1,5m van de tafels dus 3 meter… Dus randen 3 meter vrij/leeg aan de weg.

 31. John

  Ik vraag me af of de functie van het plein van openbare weg zomaar in een horeca voorziening kan veranderen. Moet de gemeenteraad daar geen besluit over nemen.
  En hoe zit dat met de precario?

 32. maxgbw

  Heerlijk, kunnen we eindelijk weer tussen de tafeltjes fietsen.
  max

 33. Peet

  Ik vraag me af of de gemeente de schaarse openbare ruimte In de binnenstad zomaar mag claimen voor horeca,ivm Corona
  Dan kunnen andere bedrijfstakken ook openbare ruimte claimen
  De gemeente moet kunnen aantonen ,dat andere ondernemers die ruimte niet willen
  Waarom alleen horeca?
  Kappers
  Viswinkels
  Groentewinkels
  Slagers
  En nog veel meer

 34. Ton

  @ Peet. Je vergeet de sportscholen nog.

 35. wollie

  is het rookverbod op terrassen al rond? al die aerosolen…

 36. christiaan

  Het coronavirus verspreidt zich nauwelijks in de buitenlucht, dus al die opwinding over 1,5 meter of 3 meter tussen de tafels lijkt me onterecht. Volgens mij kun je op een terras veilig met drie vrienden aan een tafel zitten, maar helaas staan de regels dat niet toe. De toiletten binnen zijn een groter probleem.

 37. Paul

  Een ieder die dit niet veilig vindt, dient weg te blijven. Klagers staan altijd vooraan en daar zitten we helemaal niet op te wachten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).