Robbert Kalff maakt zich zorgen over voortbestaan Café Kalff Robbert Kalff maakt zich zorgen over voortbestaan Café Kalff

Robbert Kalff maakt zich zorgen over voortbestaan Café Kalff

Robbert Kalff maakt zich zorgen over voortbestaan Café Kalff
Robbert Kalff. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Robbert Kalff, de eigenaar van gay bar Café Kalff aan de Oudegracht, maakt zich zorgen over het voortbestaan van zijn café. Door de coronacrisis zijn de inkomsten sterk gedaald, er moet op korte termijn iets veranderen anders moet hij de zaak sluiten.

Robbert Kalff, de eigenaar van gay bar Café Kalff aan de Oudegracht, maakt zich zorgen over het voortbestaan van zijn café. Door de coronacrisis zijn de inkomsten sterk gedaald, er moet op korte termijn iets veranderen anders moet hij de zaak sluiten.

De coronamaatregelen hakken er aardig in bij gay bar Café Kalff. Door de maatregelen konden deze zomer geen van de grote evenementen plaatsvinden in Utrecht. Hierdoor liep het café nodige inkomsten mis. Want het zijn juist feesten als Utrecht Canal Pride en het Songfestival waar Kalff goede zaken doet.

“Het organiseren van die feesten is natuurlijk tweeledig”, zegt de horecabaas, “het is om onze cultuur te vieren, maar het is ook een businessmodel.” Zonder die feesten blijft er veel minder geld over, zegt Robbert, en kan Café Kalff eigenlijk niet bestaan.

Huurkorting

Robbert laat weten dat er iets moet veranderen, of dit wordt het einde van Café Kalff. “Je probeert mooi weer te spelen, maar de vooruitzichten worden niet veel beter.” Kalff wil graag verder, maar niet zonder meer zekerheid over de toekomst. “Zonder perspectief is het lastig om investeringen te doen.”

Hij vraagt daarom aan de eigenaar van het pand of de huurprijs tijdelijk aangepast kan worden. Op Facebook schrijft hij: “Dat is eigenlijk de enige manier om het café door te laten draaien tot aan het einde van de pandemie – of het einde van de maatregelen die daarvoor in het leven zijn geroepen.

Frustraties

Robbert heeft een uitgebreid verhaal geschreven op Facebook, dit was een manier voor hem om zijn frustraties rondom de coronamaatregelen te delen. “Heel veel mensen in de horeca hebben hier last van, maar niemand schreeuwt het echt van de daken.” Ook is het om de huurbaas en het publiek uit te leggen hoe de kroeg ervoor staat. Kalff wil niet per se vragen om financiële hulp. “Maar als er iemand nog een zak geld heeft, zeg ik daar geen nee tegen.”

In ieder geval tot 1 oktober is Café Kalff geopend ‘en gezellig’. “Voor zeurverhalen kom je niet naar de kroeg.”

17 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Tja er moet iets veranderen. Dat snapt iedereen maar de verhuurder ziet het liefst gewoon de huurpenningen en maakt zijn eigen afweging. Dat is het ondernemerschap.

 2. Cico

  “Heel veel mensen in de horeca hebben hier last van, maar niemand schreeuwt het echt van de daken.”

  Oh echt joh? Ik lees bijna dagelijks een ingezonden brief van een horeca ondernemer dat-ie het zwaar heeft. Zo’n beetje de luidste beroepsgroep

 3. utrechter

  Als er iets het hard schreeuwt dan is het de horeca wel. Het lijkt wel erg vaak of alleen déze groep getroffen is.
  Ondertussen hebben ze terrassen tot en met de overkant van de straat en probeert men van de toegestoken vinger meteen de hele hand te pakken te krijgen door deze maatregelen compleet uit te melken en permanent te maken.
  Nou, dan komen ze de binnenstadbewoners nog wel tegen….!!
  Voor Kalff zou ik zeggen, misschien trekt het cafe wat meer bezoekers als men de boel eens wat opknapte. Het ziet er behoorlijk verloederd uit aan de buitenkant. Niet echt een warm welkom

 4. Yoshua

  Ik las in een interview met Won Yip (slimme horecaondernemer) die gaat ervan uit dat over 18 maanden pas een einde komt aan de malaise die er nu is.
  Het merendeel van de horeca zal het niet redden en moet worden uitgekocht door de overheid, zodat de horeca ondernemer schuldenvrij een nieuwe carrière kan beginnen in een andere bedrijfstak volgens de heer Yip.
  Kalff wil een tijdelijke huurverlaging.
  Lijkt me beter dat hij zijn vaste klanten aanspreekt op hun loyaliteit en dat ze volgens vastgesteld rooster komen drinken voor een bepaald bedrag.
  Wanneer Kalff sluit zal er over vijf of tien jaar vast wel weer een nieuwe gay café worden geopend.

 5. Bas haren

  Als het Een ondernemer tegenzit wil men ineens korting zodat een andere ondernemer (verhuurder) dus opdraait voor gemiste inkomsten. Biedt hij ook aan als het goed gaat om meer te betalen en de verhuurder dan ook te laten delen in de extra winst?

 6. De count

  De verhuurder heeft ook gemiste inkomsten als kalff de tent sluit en er geen huur meer betaald wordt. De ondernemers kunnen samen naar een oplossing werken, wat heel normaal is als ondernemer, samenwerken en soms wat tegenslag accepteren. Neem aan dat ze beiden slim genoeg zijn om er op een voor hun acceptabele manier uit te komen, daar hoeven we hier op duic niks van te vinden

 7. G.H.

  @Bas haren: die ‘andere ondernemer’ is een rijke vastgoedboer of een kapitaalkrachtige investeringsmaatschappij. Dat is wel even van een andere orde dan een collega-ondernemer met een eigen zaak.
  Niet dat die grote jongens daarom ergens toe verplicht zouden moeten worden, maar vragen staat vrij lijkt mij.
  En wellicht staat men open voor dit verzoek gezien de ‘wederdienst’ dat ze dan nog vele jaren een goede huurder in hun pand hebben.

 8. Willem

  @Yoshua Creatieve oplossing, dat verplicht consumeren. U vergeet echter dat vanwege corona de overheid het juist heeft verboden om uw plan uit te voeren. Aan de ondernemers zal het niet liggen. En als consument zou ik ook niets liever doen dan weer uit te gaan! Zo zou ik ook graag weer verplicht naar bijvoorbeeld TiVre, de schouwburg en enkele festivals gaan. Ik heb hier overigens nog een aantal tickets liggen waar al behoorlijk wat stof op ligt. Stuur mij er maar weer verplicht naartoe.

  En ik ben benieuwd hoe uw oplossing dan precies bij een onderneming zoals KLM werkt? Moeten we bij KLM dan volgens een vastgesteld rooster gaan vliegen?

 9. Koel hoofd

  @Yoshua, Yip heeft het gewoon over de noodzakelijke koude sanering en ondernemersrisico. Iets waar de warmbloedige horeca niet aan moet denken en bepaalde politieke partijtjes ook niet want dan gaan ze zich vervelen.

  Je hebt een goed idee, betalende loyaliteit inroosteren: help kalff de winter door.

 10. Kadoendra

  Het is niet te hopen dat met de heer Robbert Kalff hetzelfde gaat gebeuren als wat er met het kalf is gebeurt, want toen het kalf was verdronken dempte men pas de put!

 11. JtG

  @ G.H. Die ander ‘andere ondernemer ‘is de naastliggende sportschool, die het ook behoorlijk zwaar voor zijn kiezen gekregen heeft in de afgelopen periode. Kalff heeft veel goodwill opgebouwd bij zijn klanten, lijkt mij logisch dat hij daar een reddingsboei van moet maken om te overleven.
  De goodwill bij deze sportschool wordt alleen maar minder zolang verhuurder de zwarte piet toegeschoven krijgt door het geroeptoeter op sociale media en de huurder niet reageert op meerdere verzoeken om in contact te treden voor overleg over de huurachterstand.

 12. Gregor

  Je bent ondernemer of niet. In voorspoed klotst het tegen de plinten, nu moet het zuur genomen worden. Voorzie dit soort ontwikkelingen en houdt er rekening mee. Typische kenmerken voor een ondernemer zou je zeggen.

 13. Scherpschutter

  @Bas haren 17:26

  “Als het Een ondernemer tegenzit wil men ineens korting zodat een andere ondernemer (verhuurder) dus opdraait voor gemiste inkomsten. Biedt hij ook aan als het goed gaat om meer te betalen en de verhuurder dan ook te laten delen in de extra winst?”

  Eigenlijk willen ondernemers gewoon korting op de structurele roof van vruchten van arbeid die de overheid pleegt (minder belasting), maar de kans is groter dat je een dodo op de Oude Gracht tegenkomt. Dus moet je het bij tegenwind ergens anders vandaan halen. Simpel…

 14. Yoshua

  @Willem,

  Uw vergelijking met een eenmanszaak en de KLM is uiterst correct.
  De KLM vliegt uitsluitend volgens rooster, altijd al zo geweest.
  U kunt niet ala minute bepalen dat de KLM vliegt naar Rio terwijl er passagiers inzitten voor Praag.
  Vandaar dat rooster.
  Onzin dat het volgens u verboden zou zijn.
  Kalff mag een bepaald aantal gasten ontvangen.
  Wanneer Kalff om 6 uur open gaat in de ochtend kan die zijn maximale aantal klanten voor een blok van vier uur ontvangen en dat door tot in de nacht.
  Zo komt Kalff de winter makkelijk door.

 15. Martin

  Als ik de verhuurder was, zou ik echt niet blij worden van een huurder die de media inschakeld om zijn verzoek om huurverlaging te communiceren.

 16. ja

  Bas haren: heb je weleens bedacht dat de eigenaar van het pand voorlopig helemaal geen huurinkomsten kan verwachten als kalff zijn café moet sluiten? Er staan niet direct 100 mensen in de rij om een café te openen in deze tijd …

 17. Piet

  @Ja, uiteraard maar de verhuurder heeft ook helemaal geen 100 mensen nodig. Eentje is voldoende en die gaat hoogstwaarschijnlijk meer betalen kan ik je vertellen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).