Stayokay op Neude in Utrecht krijgt groen licht voor uitbreiding hostel Stayokay op Neude in Utrecht krijgt groen licht voor uitbreiding hostel

Stayokay op Neude in Utrecht krijgt groen licht voor uitbreiding hostel

Stayokay op Neude in Utrecht krijgt groen licht voor uitbreiding hostel
Foto's: Bram van Toor
Het hostel van Stayokay op de Neude mag gaan uitbreiden. De plannen voor het uitbreiden van het hostel en het verplaatsen van de horeca naar straatniveau zijn voorlopig goedgekeurd. Omwonenden kunnen nog reageren op de verbouwplannen. De bezwaartermijn loop tot 11 november 2022.

Het hostel van Stayokay op de Neude mag gaan uitbreiden. De plannen voor het uitbreiden van het hostel en het verplaatsen van de horeca naar straatniveau zijn voorlopig goedgekeurd. Omwonenden kunnen nog reageren op de verbouwplannen. De bezwaartermijn loop tot 11 november 2022.

Stayokay liet in mei van dit jaar weten dat er plannen lagen voor het uitbreiden en verbouwen van het hostel aan de Neude. Volgens de huidige bouwplannen worden ook de kelder en de begane grond bij het hostel gevoegd. Aan de Neude 4 zat tot voor kort nog een bankwinkel van de ABN Amro. Het bestaande deel van het hostel is gevestigd in een voormalig kantoor van de ABN Amro. 

In het pand zijn daar nog enkele overblijfselen van te bewonderen. De oude glazen lift wordt gebruikt en de oude kluis van de bank dient nu als veilige opbergplek. Met het verdwijnen van de bankwinkel van ABN Amro neemt Stayokay het resterende deel van het pand in gebruik.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Café op straatniveau

Ook aan de indeling van het hostel gaat het een en ander veranderen. Dat is te lezen in de bouwplannen van de hostelketen. Momenteel zit de ontbijtzaal nog op de eerste verdieping. Die gaat in de nieuwe inrichting een verdieping naar beneden. De nieuwe eetzaal, die voor zowel hostelgasten als voor passanten geopend is als café, restaurant en ontbijtzaal, komt nu op de begane grond.

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen reageren op de plannen voor de verbouwing en uitbreiding. De bezwaartermijn van zes weken loopt nog tot 11 november. Bezwaar maken kan via de website van de gemeente Utrecht.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Bezwaarschrift

  Lees ik het nou goed
  Bezwaar maken kan tot 11 november
  De gemeente loopt hopeloos achter met bezwaarschriften
  In oktober 2021 is door omwonenden Ganzenmarkt massaal bezwaar aangetekend tegen karaokecafe in de tunnel Ganzenmarkt
  Geen reactie van de gemeente gehad
  Je kan bellen mailen wat je wilt, maar de afd gemeente bezwaar reageert met
  ,,,we zijn er mee bezig ,,,nu al een jaar,,,karaokecafe is al bijna een jaar open
  Ik vrees dat bezwaar stayoke ook zo gaat lopen
  Laat dit een waarschuwing zijn voor de omwonenden om die bezwaar willen maken

 2. Anne Marie ten Berge

  De betekenis van hostel:
  1) eenvoudig, goedkoop hotel, vaak met gemeenschappelijke slaapzalen, sanitair en kookfaciliteiten, dat onder meer bestemd is voor trekkers en jongeren; soms ook voor specifieke doelgroep zoals arbeiders of studenten voor langere tijd goedkoop onderdak, eetgelegenheid en een wasserette nodig hebben.
  1) Hotel 2) Jeugdhotel 3) Jongerenhotel 4) Jongerenpension 5) Kortstondige verblijfplaats 6) Logeergelegenheid 7) Nachtverblijf 8) Pension voor jongeren.
  Nu het Stayokay café op straatniveau komt en een buitenterras claimt valt de onderneming onder ‘horeca’. Mijn vraag: Hoeveel bezwaren tegen meer horeca in Utrecht zijn er tevergeefs ingediend?

 3. Lexus

  @Bezwaarschrift (ik hoop dat deze reactie wel geplaatst wordt): u vestigt de aandacht op een toenemend zeer ernstig probleem, namelijk dat de overheid zich steeds minder aan de wettelijk voorgeschreven regels houdt. Ook op landelijk niveau heeft dit plaats. Zo komt er langzamerhand maar onontkoombaar een einde aan de rechtsstaat en ontstaat er in Nederland een dictatuur. Buitengewoon treurig.

 4. Baliekluiver

  Bezwaar maken tegen horeca in Utrecht is volstrekt kansloos, en omwonenden worden weggezet als ‘beroepsklagers’. Horecaondernemers worden tot in het absurde ‘geholpen’ en er wordt altijd iets voor hun ‘geregeld’. Stayokay gaat nu vol gas voor de bieromzet op die horeca A-lokatie, dat ‘hostel’ verhaal is slechts voor de bühne.

 5. Greet Huizer

  Ah nog meer kans op wandluis! = bedbugs !

 6. J

  @bezwaarschrift gewoon naar de rechter voor een dwangsom als er niet gereageerd wordt
  Heeft de gemeente juist veel ervaring mee opgedaan in kader van de werven😉

 7. André van Hulst

  @bezwaarschrift @annemarie de gemeente doet dit opzettelijk, ze willen van Utrecht een totale feesttent maken. Wonen is er niet meer bij. Vaste bewoners worden weggetreiterd door studenten, daar lijken verhuurders wel premies voor te krijgen.

 8. Realist

  Wie heeft er nu bezwaar tegen een extra terrasje op een deel van de Neude waar nu een soort fietsenkerkhof is. Het wordt er eigenlijk alleen maar beter op. Daarna nog een mooi parkje in het midden en de Neude krijgt zowaar wat sfeer.

 9. Lexus

  @J: in dat laatste door u genoemde geval heeft de gemeente de pech gehad dat een burger het niet op zich heeft laten zitten en zich daadwerkelijk is blijven verzetten. Dit betekent niet alleen dat er uiteindelijk een smak gemeenschapsgeld naar die burger is gegaan, maar ook dat een incompetent ambtenarenapparaat er uiteindelijk toch veel tijd — en dus gemeenschapsgeld — in is blijven steken. Ik ben bang dat deze stinkende gemeentelijke ambtenarenstal — maar het geldt net zo goed die van de rijksoverheid — niet op korte termijn is uit te mesten, zoals het met de bekende stal van Augias gebeurde, maar dat het de samenleving nog lange tijd ongelofelijk veel geld zal blijven kosten dat vele malen beter besteed kan worden. Triest maar waar…

 10. Marlous

  De coffeeshops/supermarkten gaan gouden tijden tegemoet met dit publiek.
  Dit is een verrijking voor de stad deze low budget reizigers..
  Nu nog fiets taxi’s/kaas/Nutella en souvenirs winkels
  kom maar op gemeente Utrecht

 11. J. Weet

  @ Marlous

  Stay Okay trekt vrijwel nergens dat soort publiek. Het is een hele nette keten.
  En iedere Stay Okay heeft een restaurant/ cafeetje.

  Heb in Amelsweerd/ Rhijnauwen zelden overlast ervaren. Waarschijnlijk krijgt de Stay Okay Neude een mini terras.

  Dat er te veel horeca is in bepaalde delen van de stad/ bepaalde wijken: ja
  Is deze Stay Okay een probleem: nee. Anders had dit gebouw leeg gestaan.

 12. Lexus

  @Realist: ík heb er bezwaar tegen. Uiteraard gaat mijn ergernis uit naar verkeerd gestalde fietsen, maar evenzeer naar de terrassen die een behoorlijke doorgang voor voetgangers belemmeren. Even tussen haakjes: ik vind het schandalig dat ondanks de gigantische energiecrisis en de naderende klimaatcatastrofe terrasverwarmers nog zijn toegestaam. Ook hier blijft de gemeente, met notabene een zogenaamde milieupartij in het college, onvoorstelbaar in gebreke. Schande!

 13. Marlous

  @J.Weet
  Ik adviseer u om eens kijkje in Amsterdam te gaan nemen
  Loop eens even binnen in de Stay Oke in het Vondelpark dan praat u anders.
  Rijnauwen ligt te ver weg van het centrum voor de jongeren ze willen in de stad daar leeft het en niet in een bos

 14. J. Weet

  @ Marlous

  Ik logeer in zo’n beetje alle Stay Okays in het land (ik heb ze allemaal wel eens gehad geloof ik) en logeer ook vaak in jeugdherbergen in het buitenland. Vrijwel nergens ervaar ik overlast van hanggroepjeugd. Ook niet in de grote steden.

  Stay Okays trekken overigens ook gewoon 40+’ers en gezinnen/ families en overwegend nette studenten.

  Utrecht is daarnaast geen Amsterdam. Al zijn we wel hard op weg om te verworden tot een Amsterdam. Dat ligt niet aan de Stay Okay, dat ligt aan anderen krachten, die van Utrecht een 2e Amsterdam willen maken. Iedere avond dat ik in het centrum kom, begint Utrecht steeds verder (negatief) onherkenbaarder te veranderen.

  Maar kennelijk is er een slag volk dat permanent in een soort Las Vegas wil wonen tussen de dronken en kotsende uitgaansmensen/ toeristen, want anders zou de stad zogenaamd saai zijn. Maar daar is de Stay Okay nu net niet debet aan.

 15. Realist

  @Lexus. Die fietsen staan nu ook al in de weg dus de doorgang zal niet veel slechter worden en het is een aanname dat er terrasverwarmers komen. Je bezwaren aanhorende is het volgens mij meer een principekwestie, in de praktijk zullen weinigen er daadwerkelijk last van hebben.

 16. Lexus

  @Realist: een aanname dat er terrasverwarmers komen? Komt u wel eens in de binnenstad? Principekwestie? Weinig last? Verklaar u nader.

 17. Realist

  @Lexus. De vraag is wat de motieven van bezwaarmakers zijn. Ondervinden deze mensen persoonlijke hinder van dat specifieke terras op dat punt of wordt er bezwaar gemaakt op basis van principes. Dit kunnen zijn; teveel horeca in het algemeen, slecht beleid van de gemeente of in jouw geval een aversie tegen terrasverwarmers.

 18. Lexus

  @Realist: hoe komt u erbij dat mijn bezwaar tegen dat terras het gebruik van terrasverwarmers is? Mijn bezwaar tegen ieder nieuw terras in de Utrechtse binnenstad is dat er al veel te veel terrassen zijn, die bovendien soms ook nog de normale doorgang van met name voetgangers belemmeren. Uit het gebruik van terrasverwarmers blijkt verder dat een flink deel van de horeca niet aan het klimaat maar aan de eigen winsten denkt. Schandelijk gedrag dus, dat alleen maar kan worden tegengegaan door een opgelegd verbod. Maar het Utrechts gemeentebestuur staat kennelijk aan de kant van de horcea. En dat terwijl GroenLinks en D66 het nog wel eens willen doen voorkomen alsof zij klimaat- en milieuvriendelijk zijn. Niet dus, wel in hoge mate hypocriet.

 19. Realist

  @Lexus. Je bevestigt enkel wat ik al aangaf. Dat zijn dus principiële bezwaren en de ondernemer is daar simpel gezegd de dupe van.

 20. Lexus

  @Realist: de vraag was welk principieel bezwaar. Wat is er overigens tegen principiële bezwaren tegen maatschappelijk onwenselijke ontwikkelingen? Overigens is aan de horeca verregaand tegemoetgekomen in verband met de coronacrisis, wat nog wel enigszins te billijken was. Nu de coronacrisis voorbij is — althans niemand zich meer aan enige maatregel daartegen houdt — kunnen de privileges zonder enig bezwaar worden ingetrokken (dus veel minder terrassen en al helemaal geen terrasverwarmers).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).