Uitbreiding terrassen vervalt mogelijk deze maand; D66 oppert permanente uitbreiding op sommige plekken Uitbreiding terrassen vervalt mogelijk deze maand; D66 oppert permanente uitbreiding op sommige plekken

Uitbreiding terrassen vervalt mogelijk deze maand; D66 oppert permanente uitbreiding op sommige plekken

Uitbreiding terrassen vervalt mogelijk deze maand; D66 oppert permanente uitbreiding op sommige plekken
De tijdelijke uitbreiding van de terrassen in Utrecht komt officieel te vervallen op 1 november of wanneer de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. En volgens de huidige planning vervalt die laatste regel op 20 september. Maarten Koning van D66 heeft gezien dat deze uitbreiding op een aantal plekken succesvol is en hij is dan ook benieuwd of de tijdelijke vergunning in sommige gevallen omgezet kan worden in een permanente.

De tijdelijke uitbreiding van de terrassen in Utrecht komt officieel te vervallen op 1 november of wanneer de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. En volgens de huidige planning vervalt die laatste regel op 20 september. Maarten Koning van D66 heeft gezien dat deze uitbreiding op een aantal plekken succesvol is en hij is dan ook benieuwd of de tijdelijke vergunning in sommige gevallen omgezet kan worden in een permanente.

Utrechtse horecaondernemers konden lange tijd een vergunning aanvragen voor uitbreiding van hun terras. Met de maatregel wilde de gemeente de zaken meer ruimte geven, die vanwege de coronamaatregelen lange tijd de deuren gesloten moesten houden. De tijdelijke terrasuitbreiding werd vorig jaar in juni ingevoerd en vervolgens een aantal keer verlengd.

De uitbreiding geldt nu tot uiterlijk 1 november van dit jaar of tot het moment dat de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. Rutte heeft eerder tijdens een coronapersconferentie gezegd dat deze maatregel op 20 september vervalt. Dit zou formeel betekenen dat ook de tijdelijke terrasuitbreiding in Utrecht op dat moment komt te vervallen.

Vragen

Koning gaat donderdag in de gemeenteraad een aantal mondelinge vragen stellen. Hij wil onder meer weten of de tijdelijke uitbreiding ook daadwerkelijk vervalt wanneer de anderhalvemeterregel wordt afgeschaft. Ook wil Koning weten of het college bereid is de tijdelijke vergunningen weer te verlenen wanneer dit eventueel, vanwege bijvoorbeeld oplopende besmettingen, nodig mocht zijn.

Daarnaast zegt het raadslid dat afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat de tijdelijke uitbreiding van terrassen een ‘groot succes’ was. “Voor zowel ondernemers om het hoofd boven water te houden, en voor Utrechtse horecabezoekers. Voor de werkgelegenheid in de horeca is de maatregel essentieel geweest.”

Permanente vergunning

Ook noemt Koning een aantal plekken waar de tijdelijke uitbreiding in zijn ogen heel goed is gegaan. “Bijvoorbeeld aan de Oosterkade, op Rotsoord en langs de singel ter hoogte van Bunk, De Utrechter en TivoliVredenburg.” Koning wil dan ook dat de gemeente kijkt of de tijdelijke vergunningen in sommige gevallen omgezet kunnen worden in permanente vergunningen.

Tot slot zegt de politicus het belangrijk te vinden dat er in de groeiende stad ruimte blijft voor terrassen. Hij wil dan ook dat er gekeken wordt waar in Utrecht nog meer ruimte is om terrassen uit te breiden.

Gekoppelde berichten

45 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Mee eens om het om te zetten naar iets permanents op de genoemde plekken.
  Het is heerlijk zitten aan de Singel en de Oosterkade!

 2. GeeWee

  1 november is een mooie datum om je terras dicht te gooien. Veel te koud 😉

 3. Alec

  Ook bij Café het Hart is het nu logisch om het zo te laten, vroeger was er daar letterlijk een straat en nu niet meer. Hun piep klein terras is nu maar 50% groter of zo, wat veel beter is, en het voelt helemaal niet te groot als je daar langs loopt.

 4. Bernhard

  Men heeft er nauwelijks van kunnen profiteren door de slechte zomer en het onzinnige vroege sluiten. Verlengen dus.

 5. Wim

  Ja hoor. Dat was te verwachten. De feestpartij probeert zijn kans te grijpen. Geef ze een vinger en ze pakken de hele hand. Terrassen, terrassen, terrassen. Dat er ook nog geleefd moet worden in de stad komt niet in de heer Koning op.

 6. Joost helberg

  Ik hoop dat er wel rekening gehouden wordt met rolstoelers. Utrecht heeft op dit gebied een slechte reputatie.

 7. Baliekluiver

  Maarten Koning, loopjongen van de utrechtse horeca en D66 feestlijsttrekker zegt dat er ook gekeken moet worden waar in Utrecht nóg meer ruimte is om terrassen uit te breiden. Kijk maar uit, straks pikt Maarten ook nog uw balkon of achtertuintje in om er zo’n fijn ‘tijdelijk’ terras van te maken!

 8. PvC

  De Mariaplaats (eind Zadelstraat) is er toch ook een stuk aantrekkelijker door geworden. Houden zo lijkt mij!

 9. Binnenstadbewoner

  Ze zouden alle Corona terrassen volgend jaar weer moeten vergunnen. Die ondernemers hebben nog jaren nodig om de schade van de afgelopen 1,5 jaar in te lopen.

 10. Uuutje

  Het was te verwachten van d’66. Maar nee dus. Tijdelijk is tijdelijk en openbare ruimte is van iedereen en schaars en dus niet privè. D’66 behartigt een zeer eenzijdige belangenagenda. Zoals dus 1 jaar geleden al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren. Toen ontkende d’66 heel hard.

 11. [email protected] 🤔

  Geef er een Groen Milieu draai aan en je bent er zeker van dat dit definitief blijft,dat is Utrecht 😉.

 12. geert

  Om de dooie dood niet!!! Tijdelijk betekend tijdelijk!

  Dat D66 dit niet helemaal begrijpt en daarmee alweer laat blijken dat deze politieke partij zich niet aan afspraken wenst te houden komt alles behalve betrouwbaar over. Hoe geloofwaardig ben je dan eigenlijk nog??? Daar wil je toch geen zaken mee doen?

  Los van het feit dat sommige horeca blijkbaar voorgetrokken kunnen worden tegenover anderen is al discutabel maar belangrijker: er is meer dan genoeg horeca + terrassen in de stad.
  Vreten en zuipen…..
  Je kan hier kruipend van de ene tent naar de andere. Ik geloof niet dat hier iemand iets te kort komt!

 13. Binnenstadsbewoners

  80 procent van alle horeca in Utrecht stad zit al in de kleine binnenstad gepropt
  Nou lees ik dat D66/ Maarten de koning de Corona terrassen die tijdelijk waren
  Om die permanent te maken
  Corona gebruiken om openbaar gebied op te eisen als verdienmodel van horeca
  Alsof er geen Binnenstadsbewoners bestaan
  Enorme herriehoreca overlast,,,mariaplaats Ganzenmarkt Stadhuisplein
  Genoeg is genoeg
  Afspraak is afspraak
  31-10 geen coronaterrassen meer!!
  Binnenstadsbewoners hebben ook recht op wonen

 14. Sammie

  Het bericht dat je wist dat zou komen is eindelijk hier; Dollartekens66 die onze openbare ruimte verkoopt aan de horecaondernemers. Langleve Utrecht pretpark

 15. Katja

  Niet doen ! De terrasterreur neemt al teveel plaats in. En in de winter zeker overal van die energieverspillende terrasverwarmers. Onzin.

 16. Tom de Laat

  Mooi dat de Koning vergeet dat naast de economie en toerist er ook nog zoiets is als leefbaarheid. Voor de werkgelegenheid zijn de terrassen niet nodig, er zijn meerdere artikelen geschreven over een schreeuwend tekort aan personeel.

  Tijdelijk een geweldige oplossing, maar blijf bij de belofte dat dit een tijdelijke maatregel is. Niemand zit te wachten op een pretpark en er zijn ook mensen die willen ontspannen in de openbare ruimte zonder bij een ondernemer een drankje te moeten kopen.

 17. BdV

  Ik weet niet waaraan je kunt zien of een uitbreiding succesvol is, misschien bij meer opbrengst of wanneer de bezettingsgraad van de uitbreiding boven de 50% ligt, ik weet ook niet of alle beschikbare ruimte moet worden ingenomen door terrassen, maar zolang het doorgaand verkeer zonder ongelukken kan passeren, zou dat wel kunnen worden overwogen.

 18. Ahme

  Ik denk dat uitbreiding op sommige plekken wel goed kan, maar niet in het hart van de historische binnenstad. Aan de randen is er wel degelijk voldoende ruimte en komt de leefbaarheid niet in het geding

 19. Binnenstadbewoner

  De extra terrassen voor horeca is een tijdelijke steunmaatregel vanwege corona. Alle tijdelijke steunmaatregelen/ – pakketten worden niet meer verlengd en dat moet dus ook gelden voor deze extra terrassen.

  Bovendien wordt het zo veel te druk in de binnenstad. Te veel extra overlast en drukte. De binnenstad is ook een woonwijk.

 20. bawang putih

  bijv Mariaplaats is zoveel levendiger met uitbreiding terrassen, houden zo!

 21. Pee

  Wat begrijpen ze niet aan woord ‘tijdelijk’?.
  En met de prijzen van de drankjes hebben ze de schade zo weer terug verdiend.

 22. Rv

  Misschien toch ook nog plaats voor een pannenkoekenrestaurant in Overvecht…

 23. Uuutje

  Buiten dat tijdelijk, tijdelijk is en een permanente uitbreiding ook nog nadelen met zich mee brengt, naast voordelen (levendig/ gezellig), wil ik toch opmerken dat er met 2 maten gemeten wordt. Slechts bepaalde (deels genoemde) ondernemers krijgen uitbreiding en niet alle ondernemers. Dat is juridisch niet houdbaar en kan dus eigenlijk helemaal niet. Bepaalde ondernemers worden giga voorgetrokken (zijn dat eigenlijk al) en hebben daar economisch voordeel bij. Toevallig ondernemers met lijntjes naar D’66? Belangenverstrengeling?

  Ook opvallend: zijn ondernemers wel gebaat bij deze extra capaciteit gelet op het personeelstekort in de horeca? Is het niet zo dat sommige zaken een dag per week dicht moeten, omdat ze de roosters niet rond krijgen? Waarom dan capaciteitsuitbreiding als je de basis niet gedraaid krijgt?

  Dan is er ook nog het terechte punt dat openbare ruimte die van iedereen is ingewisseld wordt voor ruimte die soort van van iemand is. Ik kan dus niet meer gratis mijn eigen drankje of hapje op die plek drinken of eten, maar wordt gedwongen iets duurders af te nemen bij iemand die deze plek geclaimd heeft. Waarom mogen mensen niet vrijelijk meer zitten of genieten in de vrije open ruimte (picknicken), maar moet alles voor veel geld gefaciliteerd worden door ondernemers (die daar als het goed is zelf beter van worden)? Dat is gewoon niet in de haak.

  En let wel. Ik vind veel van de genoemde terrassen ook leuk, gezellig en soms straatbeeldverrijkend, maar er moet ook iets anders zijn. Er moet ook openbare ruimte zijn.

 24. Keed

  Voor de D66 wethouder met de Binnenstad in haar portefeuille wegen de horecabelangen zwaarder dan de leefbaarheid van de binnenstad. De Binnenstad bewoners delven straks opnieuw het onderspit. Hun positie is de afgelopen jaren op allerlei manieren verslechterd. Ook deze ”tijdelijke’ ‘uitbreiding blijkt straks gewoon weer via politieke spelletjes een opmaat voor een permanente verslechtering.
  Hopelijk wordt die partij daar 16 maart 2022 eindelijk eens op afgerekend.

 25. Kees

  Voor de D66 wethouder met de Binnenstad in haar portefeuille wegen de horecabelangen zwaarder dan de leefbaarheid van de binnenstad. De Binnenstad bewoners delven straks opnieuw het onderspit. Hun positie is de afgelopen jaren op allerlei manieren verslechterd. Ook deze ”tijdelijke’ ‘uitbreiding blijkt straks gewoon weer via politieke spelletjes een opmaat voor een permanente verslechtering.
  Hopelijk wordt die partij daar 16 maart 2022 eindelijk eens op afgerekend.

 26. Hertz

  D66 wil zich niet aan de afspraken houden ! Onbetrouwbare partij !
  Wederom weer slecht voor het vertrouwen in de politiek.
  Wat snapt deze partij niet aan het woord “tijdelijk” ?

 27. W

  Niets is zo definitief! als een tijdelijke vergunning!
  Bij de Raad van State weten ze dat maar al te goed!
  En D66 zorgt ervoor dat dit een waarheid als een koe is. En de rest van de politici huppelt er helaas achteraan!
  D66, de terrassenpartij! Wat jammer dat Van Kooten en De Bie er niet meer zijn! Die wisten hier wel raad mee.
  Stoppen/kappen nu met die terrassen uitbreidingen svp. Je gaat de herfst/winter in en de maatregelen stoppen ook nu.
  Denk toch ook eens aan binnenstadsbewoners en mensen die slecht ter been zijn, moeders met kinderwagen, mensen met rollators, enz., enz. Wees nou eens svp een keer een partij voor álle inwoners!!!

 28. Ook binnenstadbewoner

  Rare tegenstelling wordt er door sommige “binnenstadbewoner(s)” gecreëerd. Het is prima wonen in de binnenstad, terrasje pakken hoort daar ook bij. Bovendien is de wegkwijnende binnenstad alleen maar gebaar met meer reuring en bezoekers (shoppen doet nml geen hond meer) en zeg nou zelf: de mariaplaats is er enorm op vooruitgegaan, net als lucasbolwerk, bunq, muzieklokaal, cafe t hart etc.

 29. isabelle

  Ga maar lekker horeca in je eigen straat oprichten, in al die mooie Vinex-wijken rond Utrecht, meneer D66.

  O nee, dat wil je niet, want dan lig je ‘s nachts wakker van de brallende, lallende, brakende menschen.

  Dus dat.

 30. Erwin

  Het lijkt me met deze gestaag stijgende coronacijfers een illusie dat de anderhalvemetermaatregel per 20 september wordt opgeheven. De terrassen kunnen dus gewoon blijven.

 31. Tja…

  Jammer als het weer terug naar ‘voor Corona’ gaat want het is toch wel een vrolijk beeld.
  Hopelijk blijven de fietsvrije straten wel bestaan.

 32. Don

  Typisch D66 geen peil op te trekken onbetrouwbaar dus. Even rekening mee houden bij de komende verkiezingen en alle ronkende verhalen die daar bij horen.

 33. Realist

  Opportunisme van D66. Scoren ze lekker mee maar ondertussen bewijst dit ook dat ze een onbetrouwbare partij zijn. De afspraak is namelijk dat dit tijdelijk zou zijn.

 34. Martijn

  D66 wethouder Verschuure wil toch zo graag een 10-minuten-stad. Maak die extra terrassen dan allemaal 10 minuten buiten het centrum. Dan kan de rest van Utrecht ook eens genieten van zo’n ‘gezellig’ terras voor de eigen deur. Het is toch egoïstisch van D66 om die ervaring alleen voor te behouden aan binnenstadbewoners.

 35. Eva

  De weerstand tegen extra terrassen in het centrum vooral doordat de gemeente Utrecht totaal niet handhaaft bij ernstige overlast en slaapverstoring. Als ze dat eerst op orde krijgt zal de weerstand tegen terrassen (en andere horeca) vermoedelijk snel afnemen. Want het is een hardnekkige mythe dat bewoners tegen horeca zijn of Utrecht centrum zo stil willen hebben als de hei.

 36. Wittejan

  En ondertussen zitten de terrassen (nagenoeg) vol

 37. Peter pastoors

  Er was toch echt afgesproken,,,tijdelijke coronaterrassen
  Omwonenden die begrip toonden voor problemen horeca ,,gingen accoord
  Maar weer was het D66 horecapartij met horecafanaat Maarten de koning,,,die zonder overleg met omwonenden
  Openbaar gebied tot extra verdienmodel voor de horeca willen maken
  D66 volstrekt maling omwonenden aan enorme horecaoverlast aan bijv Stadhuisplein Ganzenmarkt mariaplaats
  Afspraak is afspraak na 31-10 geen coronaterrassen meer
  Binnenstadsbewoners hebben ook recht op beetje normaal wonen

 38. Willem

  @peter pastoors: horeca hoort gewoon bij “normaal leven”. Ga anders in doods tuindorp wonen ofzo

 39. Ook binnenstadbewoner

  @peter pastoors, welke enorme horeca overlast aan het Stadhuisplein en de Mariaplaats? Voor zover ik begrepen heb vanuit de gemeente zijn er op die 2 pleinen alleen 2 veelklagers onder de bewoners die elke dag de gemeente bellen en mailen. Maar is de rest van de omwonenden zeer enthousiast over de horeca daar.

 40. Koel Hoofd

  Waar staat die D bij 66 toch voor?
  Drammers, draaikonten, dicators, dbielen?
  Hoe dan ook, dit is typisch weer een staaltje van D66 onbetrouwbaarheid

 41. BdV

  @Willem, ja, horeca hoort bij normaal leven, vooral normale horeca, maar wat de ene normaal vindt gaat de andere te ver of juist niet ver genoeg. Je kunt moeilijk zeggen dat alles moet kunnen en dat er voor de binnenstadbewoners nog ruimte is buiten het pretpark. Ik hou wel van een authentiek functionerende binnenstad, waar een redelijke hoeveelheid huizen nog ouderwets wordt gebruikt om in te wonen, waar mensen leven die een band hebben met hun omgeving, die wat langer duurt dan een paar weken vakantie. Toerisme, feest, terras, disco, patat en laat iemand anders de troep maar opruimen, zodat de volgende er weer in kan. Wie niet mee doet hoort er niet bij, moet niet zeuren, loopt in de weg en moet aan de kant.

 42. Ooginaller

  Ik vond het heerlijk, die extra terrassen deze zomer. Maar: tijdelijk is tijdelijk, in principe. Wellicht met een heel incidentele uitzondering waar omwonenden geen overlast ervaren. Bunk lijkt me mogelijk een voorbeeld om uit te zoeken. De Mariaplaats was geweldig als terrassenplein, en ik heb er heerlijk geborreld, maar dat permanent maken, kun je echt niet maken naar de omwonenden.

 43. WV

  @ ook binnnenstadbewoner

  Oh? Dat kan jij helemaal niet weten want dat soort informatie wordt niet gedeeld. #spinner

 44. Erik

  De eigenlijke man achter dit idee is natuurlijk wethouder Klaas Verschuure. Ja hij weer , de man die de hele binnenstad benadert als economisch wingebied voor ondernemers. Onze Klaas kan dit natuurlijk niet zelf vertellen. Dan treedt hij op namens het College en daarvoor is het nog te vroeg. Dan huur je Maarten Koning in. Onze opper spreekstalmeester. Die is nooit te beroerd om dit soort klusjes voor onze Klaas te doen. Goed gedaan Maarten; het wethouderschap lonkt.

 45. Henny Diemer

  Yana Het zou fantastisch zijn als de Mariaplaats op b.v. 1 April de Parijselijke sfeer terug zou kunnen krijgen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).