Utrechters in de rij voor eerste tapbiertje in maanden; Fieldlabexperiment van start Utrechters in de rij voor eerste tapbiertje in maanden; Fieldlabexperiment van start

Utrechters in de rij voor eerste tapbiertje in maanden; Fieldlabexperiment van start

Utrechters in de rij voor eerste tapbiertje in maanden; Fieldlabexperiment van start
Foto's: Bas van Setten
De eerste gasten druppelden woensdag binnen bij de vijf Utrechtse horecazaken die meedoen aan Fieldlab Cafés. Eindelijk gingen de cafés weer open. Daarvoor moest iedereen wel van tevoren reserveren en ook moesten de mensen een negatief testbewijs laten zien.

De eerste gasten druppelden woensdag binnen bij de vijf Utrechtse horecazaken die meedoen aan Fieldlab Cafés. Eindelijk gingen de cafés weer open. Daarvoor moest iedereen wel van tevoren reserveren en ook moesten de mensen een negatief testbewijs laten zien.

De vijf Utrechtse cafés die meedoen zijn De Beurs, Hofman, Ubica, VinVin en ’t Oude Pierement. Burgemeester Sharon Dijksma en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken waren woensdagochtend aanwezig bij de opening van de cafés. “We gaan iets heel spannends doen de komende drie dagen”, zei burgemeester Dijksma.

Het experiment begon woensdagmiddag om 12.00 uur. De gasten die voor het eerste tijdslot hadden gereserveerd meldden zich bij de ingang van de verschillende horecazaken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Media

Naast de mensen die na ongeveer een half jaar weer voor het eerst in Nederland naar het café gingen was er ook veel media-aandacht. Naast lokale en nationale journalisten waren er ook mediabedrijven uit het buitenland aanwezig, waaronder de BBC.

Het experiment is vandaag begonnen en duurt tot en met zaterdag. Gasten moeten binnen een tracker dragen. Hierdoor kunnen de bewegingen van alle mensen worden gevolgd. Onder andere op basis hiervan kan TNO later kijken hoe mensen zich gedragen.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Gezellig, deze mensen vieren dat de ziekenhuizen op omvallen staan! Zijn we dik een jaar verder maar absoluut nog niks wijzer geworden. Onze burgemeester vindt het allemaal heel spannend, ik vind het vooral triest.

 2. Ton

  Deze ondernemers zijn niet echt open.
  Ze hebben hun zaak tijdelijk ter beschikking gesteld voor een ‘experiment’.

 3. Mel

  Ik drink net zo lief thuis een biertje op een tijd die ik prettig vind, zonder test, en doe dus niet mee als proefkonijn.

 4. Scherpschutter

  Een negatief testbewijs en dan een mondkapje op en afstand houden…in de buitenlucht. LOL

  Dit is gewoon sociale engineering. Niets meer of minder.

 5. kobalt

  Dat er zoveel mensen zijn die vrijwillig als proefkonijn gebruikt willen worden .

 6. Utrechtse Jantje

  @ Mel …helemaal met je eens hoor!!!

 7. Utrecht1955

  Jammer dat ondernemers in Utrecht meedoen met het zogenaamde ‘experiment’ . Het zal uitmonden in een toegangsbeleid van het tonen van testuitslagen. Zij doen mee met het creëren van de komende test- en tweedeling in de maatschappij.

 8. G.H.

  @Scherpschutter: niet in de buitenlucht, binnen. Journalisten mogen er echter niet in, vandaar de buitenfoto’s.
  En nee, niemand wil dit geneuzel natuurlijk. Maar totdat we dit achter ons hebben liggen is het, voor sommigen althans, beter dan niets.

 9. erwin

  @Utrecht1955: gelukkig maar dat er een toegangsbeleid komt (gevaccineerd of negatieve testuitslag). Niemand zit volgens mij graag in een kroeg met corona-spreaders. Die mensen kunnen zich toch ook laten vaccineren? En als je daar geen zin in hebt (om wat voor reden dan ook) dan laat je je gewoon ff sneltesten. Snap niet wat je probleem is.
  Overigens vind ik het wel zo sociaal en solidair om je wel te laten vaccineren. Iets met groepsimmuniteit, weet je wel?

 10. Theo

  Dat testen op een ziekte die je niet hebt is een voorbeeld van de maatregelen die tijdelijk genoemd worden maar die misschien wel permanent worden.
  Het is werken aan een maatschappij die ik niet wil.

 11. JdV

  Helemaal van de pot gerukt, dat overheidsbeleid. Ben laatst bij een vaccinatiepunt geweest. Mensen worden gevaccineerd. En zitten daarna met enige tientallen personen minimaal 15 minuten op 1,5 meter van elkaar. Verschil met kroeg of terras? Geen drank.

 12. Janine

  @theo: je goed recht natuurlijk, maar wat stel jíj voor dan..?

 13. Ciska

  Helemaal met Erwin eens

 14. Reactionaire rechtse zak.

  erwin 15/4/2021 – 13:45
  Als u van meester Hugo niet een stoere stempel in uw schriftje krijgt, dan weet ik het ook niet meer.

 15. Malle Aggie

  @Erwin, “solidair om je wel te laten vaccineren. Iets met groepsimmuniteit, weet je wel?” Nee, groepsimmuniteit ontstaat als je het al gehad hebt (zoals ik), dan ben je immuun: 8 weken volgens GGD, 12 weken volgens Amerikaans onderzoek, of een halfjaar volgens het voorstel paspoort in UK. En die luiers om je gezicht in de buitenlucht, onzin.

 16. Len

  Als ze nou wat van dat vaccinspul op de tap gooien, dan hebben we binnen no-time iedereen gehad! 2 vliegen in 1 klap.

  Maar even serieus, dat hele testgedoe gaat toch allemaal veel te ver jongens? We geven veel te veel toe aan het hele circus en veroorzaken daarmee zelf de gewoonte die we eigenlijk niet willen zien. Maargoed ik negeer de wereld al zolang ik mezelf ken, het is mij om het even, jullie doen maar!

 17. Peet

  Cafés en evenementen bezig met try out
  Terwijl coronazorg richting code zwart gaat
  Mensen gaan dood
  Mensen creperen
  Horeca klagen klagen
  Loop eens week mee op de ic
  Grote gevaar met het heropenen van horeca terrassen
  Geef horeca een pink ,ze trekken je arm uit de kom
  Op naar code zwart inc vierde golf

 18. Theo

  @Janine, wat bedoel je precies?
  Dit experiment levert niets op want als je misschien ziek bent kom je er niet in.
  We worden er dus niets wijzer van. Het zal geen nieuwe besmettingen opleveren.
  Een openstelling zonder voorwaarden, daar kan je iets van leren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).