Utrechters laten het traditionele café vaker links liggen en kiezen eerder voor het terras of restaurant Utrechters laten het traditionele café vaker links liggen en kiezen eerder voor het terras of restaurant

Utrechters laten het traditionele café vaker links liggen en kiezen eerder voor het terras of restaurant

Utrechters laten het traditionele café vaker links liggen en kiezen eerder voor het terras of restaurant
We gaan met z’n allen steeds minder naar het ‘gewone’ café om bijvoorbeeld een biertje te drinken. Er zijn anno 2023 zelfs een stuk minder cafés in Utrecht dan in 2010. Het aantal (café-)restaurants en terrassen stijgt daarentegen juist. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) herkent de ontwikkeling en ziet steeds meer mengvormen van horeca in de stad.

We gaan met z’n allen steeds minder naar het ‘gewone’ café om bijvoorbeeld een biertje te drinken. Er zijn anno 2023 zelfs een stuk minder cafés in Utrecht dan in 2010. Het aantal (café-)restaurants en terrassen stijgt daarentegen juist. Koninklijke Horeca Nederland (KNH) herkent de ontwikkeling en ziet steeds meer mengvormen van horeca in de stad.

Hoewel er steeds meer mensen wonen in Utrecht, is er tegelijkertijd een afname van het aantal cafés. Een café is volgens de gemeente: “Een horecabedrijf dat tot hoofddoel heeft het verstrekken van dranken voor consumptie ter plaatse, al dan niet met als nevenactiviteit het verstrekken van maaltijden.”

In de wijken is het aantal sinds 2010 met bijna 40 procent afgenomen en zijn het er momenteel nog maar 31. Ook in het centrum zien we ondanks de sterke groei van de stad een daling van het aantal cafés. Zij het met een kleiner percentage. Er waren in 2010 110 cafés in het centrum. Nu zijn het er 88. De coronaperiode heeft volgens de gemeente geen grote invloed gehad op het aantal cafés. Sinds 2019 zijn er namelijk maar twee cafés minder in de stad.

Reden

Volgens Jan Hagenouw van KNH zijn er verschillende redenen voor de afname van het aantal cafés. Als belangrijkste reden noemt hij het verdienmodel dat onder druk staat. Cafés op goede locaties hebben te maken met hoge huren en hogere personeelskosten dan vroeger. Cafés gaan vaak pas om 16.00 uur open. Als je in een duur pand een horeca-concept opent waarbij je eerder opengaat en bijvoorbeeld ook lunch aanbiedt, heb je extra inkomsten.

Naast het verdienmodel zijn er eenvoudigweg ook weinig plekken in de stad waar vergunningen voor cafés worden verstrekt. Hierdoor zie je dat er in de stad restaurants komen die bijvoorbeeld ook cocktails aanbieden of een uitgebreide wijnkaart hebben. Tot slot noemt Hagenouw de veranderende behoefte van de consument – die bijvoorbeeld ook een hapje wil kunnen eten – als oorzaak van het dalende aantal cafés die alleen gericht zijn op het schenken van drank.

Terrassen in de wijk

Hoewel het aantal cafés afneemt ziet de gemeente dat mensen steeds meer gebruik maken van andere vormen van horeca. Terrassen zitten op zonnige dagen bijvoorbeeld vaak overvol. De gemeente wil de druk op de binnenstad ontlasten en het beleid is er daarom op gericht meer horeca in de wijken te openen. Zo wordt horeca opgenomen in de plannen voor nieuwbouwwijken zoals het Beurskwartier en de Merwedekanaalzone.

De gemeente laat weten dat dit beleid in de praktijk het gewenste resultaat heeft. Zo is de groei van de terrassen in de wijk de afgelopen jaren bijna 20 procent hoger dan in de historische binnenstad. Op dit moment zijn er 290 cafés, winkels, restaurants, ed. met een terras in de binnenstad. In de wijken zijn dit er 250, aldus de gemeente.

Hagenouw herkent de trend. De consument heeft volgens hem meer behoefte aan horeca in de wijk. Hij verwacht dat deze ontwikkeling door zal zetten. Het echte uitgaan zal in het centrum blijven plaatsvinden, maar de ruimte in het centrum is beperkt. Er zit dus een grens aan de hoeveelheid horeca en het aantal terrassen dat in het centrum gerealiseerd kan worden. Op een aantal plekken in de binnenstad komt de grens in zicht. In de wijken is er meer plek voor horeca en terrassen en is er nog ruimte voor groei.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. cas

    En toch kan ik mij heel goed voorstellen dat veel mensen die in een normale woonwijk wonen echt niet staan te springen om allemaal horeca in de straat te krijgen met alle gevolgen van dien.

  2. Katja

    Dacht dat we crisis hadden ? En mensen geen geld (vooral studenten) ?
    Maar de restaurants en terrassen zitten vol, met vaak jonge mensen. rara, hoe zit dit ?

  3. Tuinwijker

    @cas: meer horeca in onze wijk is meer dan welkom, hoeven we niet steeds naar het centrum. Heerlijk, gewoon deur uit, kroeg op de hoek.

  4. Jes

    Ik snap dat wel. Als je als binnenstadsbewoner de deur uitstapt, zit je immers al op een terras.

  5. W

    Heeee @katja pssst, er is helemaal geen crisis. Het geld klotst bij de mensen teven de plinten. Waar baseer jij op dat er een crisis zou zijn?

  6. PvC

    @W Loop eens langs de voedselbank. De mensen daar zul je niet op een terras treffen denk ik.

  7. Jan

    Ik kom helaas niet meer in cafés of op terrassen omdat ik dat niet kan betalen. De Participatiewet waarvan ik afhankelijk ben vanwege een ernstige rugblessure en chronische pijn, biedt mij geen mogelijkheden tot sparen.
    Zo zullen er velen zijn die het uitgaan niet meer kunnen betalen. Maar die mensen zie je niet want ze zitten thuis.
    Ik verbaas me inderdaad ook hoe vol de terrassen zitten, maar het lijkt me goed voor de horeca, en het ziet er gezellig uit. 👍🏻

  8. Baliekluiver

    Hé Cas, de binnenstad is ook een gewone woonwijk hoor, alleen worden we daar als tweederangs burgers behandeld waar kennelijk niemand rekening mee hoeft te houden!

  9. www

    @Katja
    ook al zou er een crisis/recessie zijn, dat treft niet iedereen

  10. Barend

    @Tuinwijker
    Begin met het opknappen van de verpauperde winkels aan Samuel van Houtenstraat
    Vroeger leefde de straat veel kleine zelfstandigen slager groenteman supermarkt etc etc laat dat terug komen inplaats van horeca daar zitten alleen de jonge nieuwkomers op te wachten,

  11. W.

    @cas: wat versta je dan onder “allemaal horeca” en denk je niet dat daar gradaties in zijn? Er wordt hier zo vaak gedaan alsof “horeca” alleen maar feestcafés met drommen dronken mensen kan zijn, terwijl het evengoed een leuk restaurantje kan zijn dat om 21.00 (of doe eens wild, 22.00) uur sluit. Van dat laatste kan ik me prima voorstellen dat een wijk daar profijt en weinig last van heeft.

  12. W

    @pvc: ja dus? Dat is een supersuperkleine minderheid. De meeste mensen hebben het enorm goed, goede banen, 10% loonsverhoging, teringhoge bankrekeningen na corona. Waarom denk je dat de rente stijgt, omdat mensen te weinig te besteden hebben..?

  13. Ron

    De authentieke cafés blijven het altijd goed doen (Cafe Derat, Kafe Belgie, Oude Pothuis). De zielloze zuiplocaties bruine kroeg zonder eigen authentieke sfeer, ja die krijgen het moeilijk.

  14. jos stelling

    cafés , restaurantjes e.d. vormen een wezenlijk onderdeel van onze samenleving.
    Zonder een plek waar mensen elkaar informeel kunnen ontmoeten blijft er niet veel over van een stad. Cafés vormen een wezenlijk en belangrijk onderdeel van wat sommigen ook wel ‘cultuur’ noemen. Geschreeuw laat op straat is geen reden om cafés te sluiten. Men schaft het voetbal om die reden ook niet af. Het kind niet met het badwater weggooien a.u.b.

  15. Sleep City

    Qua nachtleven is het hier ook allemaal eenheidsworst. Er zijn drie smaakjes: De eeuwige authentieke kroeg, de studentendanstent met top-40 hitjes en het linksdraaiende poppodium. Meer keuzes zijn er eigenlijk niet, dus goed uitgaan doe ik hier allang niet meer.

  16. Koel Hoofd

    Terrasjes op loopafstand en gentrification gaan hand in hand.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).