Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in | De Utrechtse Internet Courant Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in | De Utrechtse Internet Courant

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in
Een rookruimte in TivoliVredenburg
Het verbod op rookruimtes in de horeca gaat vanaf 1 april 2020 gehandhaafd worden. Dat betekent dat alle rookruimtes in cafés, poppodia en coffeeshops in Utrecht vanaf dat moment gesloten moeten zijn.

Het verbod op rookruimtes in de horeca gaat vanaf 1 april 2020 gehandhaafd worden. Dat betekent dat alle rookruimtes in cafés, poppodia en coffeeshops in Utrecht vanaf dat moment gesloten moeten zijn.

Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen zijn sinds september eigenlijk al verboden. Toen besloot de Hoge Raad dat de rookruimtes allemaal dicht moeten. Wel werd duidelijk dat het verbod niet meteen gehandhaafd zou worden.

Nu is bekend geworden dat het verbod vanaf 1 april 2020 gehandhaafd gaat worden. Sommige horecaondernemingen in Utrecht, zoals poppodium De Helling, hebben de rookruimte al verwijderd. In andere zaken staan de ruimtes nog regelmatig blauw door rokende bezoekers.

Critici zijn bang voor extra geluidsoverlast doordat rokers nu op straat moeten staan. De voorstanders zijn blij dat roken verder wordt teruggedrongen.

TivoliVredenburg

Ook TivoliVredenburg heeft nog meerdere ruimtes waar bezoekers samengepakt een sigaretje roken. Er hangen wel al briefjes dat de rookcabines opgeheven gaan worden.

Eva Huisman van TivoliVredenburg vertelt: “We zijn blij dat we nu tot april hebben om ons goed voor te bereiden op het verbod. Alle inpandige rookruimtes gaan we sluiten. Gelukkig hebben we een aantal rookbalkons. We gaan de komende maanden gebruiken om te kijken hoe we de bezoekers zo goed mogelijk naar deze plekken kunnen leiden.”

Want TivoliVredenburg begrijpt dat het ook lastig kan zijn als grote groepen rokers voortaan op straat moeten staan: “Dat willen we natuurlijk voorkomen, dat kan voor overlast zorgen. We gaan uiteraard ook met de gemeente nog in gesprek hoe we dit het beste kunnen vormgeven, maar wij hebben gelukkig de balkons.”

Door het verwijderen van de rookruimtes komt er uiteraard ook weer wat ruimte vrij in het pand. Huisman: “We gaan de komende maanden ook gebruiken om na te denken over wat we met deze ruimtes gaan doen.”

Coffeeshop

Van oudsher wordt er in coffeeshops natuurlijk ook veel gerookt. Ook daar gaat het verbod op rookruimtes gehandhaafd worden. Het gaat echter om een verbod op tabak. De coffeeshops in Utrecht moeten nu gaan bedenken of ze alleen een afhaallocatie worden, of dat ze het roken van tabak gaan verbieden.

Coffeeshop Hii/Lo aan de Croeselaan licht toe: “Wiet kan ook puur gerookt worden, of met takabsvervangers of verdampt worden. Wij gaan de komende tijd onderzoeken hoe we met het verbod om willen gaan.”

Koninklijke Horeca Nederland

DUIC sprak Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, al eerder over het verbod. Hij heeft nog steeds dezelfde mening: “Utrechtse rokers worden nu letterlijk op straat gezet. Dit is ook vervelend voor omwonenden en de omgeving. Mensen konden tot nu toe keurig binnen roken maar moeten vanaf 1 april de straat op, daar kan zeker overlast door komen.”

 

12 Reacties

Reageren
 1. Simon

  Ik neem aan dat dit betekent dat op 1 april alle shisha-lounges in één klap verleden tijd zijn?

 2. Gerard Brugmans

  Die dreigende taal van Pieter Honing, het utrechtse opperhoofd van Koninklijke Horeca Nederland is ronduit schandalig. Binnenroken is helemaal niet ‘keurig’, en voor de deur overlast veroorzaken is ook zeer asociaal. De horeca kon decennia lang zijn gang gaan, maar nu is het echt over, en niemand kan nog roepen dat hij het niet heeft zien aankomen. Vraag me af of alle horeca-ondernemers echt blij zijn met zo’n slechte verliezer als voorzitter, moeten ze daar niet zo langzamerhand gaan uitkijken naar iemand die van deze tijd is?

 3. Lombokker

  Op zich vind ik het prima dat roken zoveel mogelijk wordt ontmoedigd. Maar we beginnen nu toch een beetje door te schieten.

 4. Harry

  Zie je nou wel. Die hele anti rook ideologie is 1 grote foute April grap. Laten we wat meer energie en geld stoppen in het helpen en genezen van deze verslaving. Maar dan als onderdeel van een gehele verslavingsaanpak van pillen, poeders, alcohol, drugs, spellen en smartphones. Dat anti rook gezeur is te eenzijdig.

 5. Brhhhhh

  Loop eens dagje mee op de longafd umc,,,,brhhhhhhorrorrr

 6. G.H.

  @Harry: Tabak is -na crack en heroïne, die zeer minimaal worden gebruikt- de schadelijkste drug. XTC-pillen en mdma-poeders daarentegen zijn nauwelijks schadelijk, zeker niet bij normale gebruikershoeveelheden (plaats 12 van 15).
  Zie https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/
  Bovendien wordt tabak door veel meer mensen gebruikt dan XTC, en ook veel vaker. De schade door tabak is vele honderdduizenden malen groter dan die van XTC. Logisch dus dat voor de beperking van die schade het Pareto-principe wordt gehanteerd, en de tabak als eerst wordt aangepakt.

 7. M.

  Het gevolg zal zijn dat er veel meer op straat gerookt gaat worden, met name in de omgeving van de horecagelegenheden. Voor niet-rokende voetgangers, waaronder ik mezelf reken, is dit geen prettig vooruitzicht. Stoepen zullen deels worden geblokkeerd, wat overigens soms nu al het geval is, en je loopt er ook nog in een stinkende en kankerverwekkende walm. Het is een ondoordachte maatregel, waarvan ik mij afvraag of die het roken zal verminderen. Beter lijkt het me de rokers hun eigen kankerpaviljoens te blijven gunnen en het roken op andere manieren te ontmoedigen.

 8. bee

  @ simon

  je was me voor.
  ik denk dat daar wel weer het een of ander voor geregeld gaat worden.

 9. Kadoendra

  @Brhhhhh

  Goed kijken naar de “reclame”foto’s op een pakje sigaretten bespaart de roker in eerste instantie dat loopje.

 10. Koel Hoofd

  Dus straks gaat een roker even buiten stilletjes een peuk roken. Die wordt binnen 1 minuut door niet-rokend vriendje/vriendinntje wat zichzelf niet kan vermaken, die wordt weer gemist door andere nietrokende zielen die met 10 seconden een groepsapp verzenden, en voor je het weet staat men gezellig met zijn allen buiten de rooklucht van die ene roker in te ademen en de hele buurt wakker te houden met hun bezopen gebral.

  Ben zo blij dat ik niet meer in de binnenstad woon. Mensen die er nog wel wonen, heel veel succes. En als u daardoor ‘s nachts wakker ligt, dan komt dat niet door de rokers. Maar door dat stelletje intolerante antirooknazis wat naar de rechter stapte om gelijk te krijgen en het werkelijk totaal niet interesseerde dat u daarvan wakker ligt.

 11. Fred

  De overlast van die antirook secte begin zo langzamerhand de spuigaten uit te lopen. Ben benieuwd wat de horeca-ondernemers er van zullen vinden als de rokers wegblijven en de nietrokers niet komen opdagen.

 12. André

  Handig geregeld. Als de rokende bezoekers van TivoliVredenburg in de pauze vanuit de Pandora (7 hoog) of zelfs CloudNine naar buiten moeten is de pauze nooit lang genoeg!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).