Zo groot wordt een horecaterras volgens de anderhalvemeterregels Zo groot wordt een horecaterras volgens de anderhalvemeterregels

Zo groot wordt een horecaterras volgens de anderhalvemeterregels

Zo groot wordt een horecaterras volgens de anderhalvemeterregels
Als horecaondernemers net zoveel gasten willen ontvangen op hun terras als voorheen dan moeten ze veel meer ruimte krijgen. Dat laten onderstaande tekeningen zien. Of dat realistisch is moet gemeente Utrecht besluiten, want de publieke ruimte is schaars in de stad.

Als horecaondernemers net zoveel gasten willen ontvangen op hun terras als voorheen dan moeten ze veel meer ruimte krijgen. Dat laten onderstaande tekeningen zien. Of dat realistisch is moet gemeente Utrecht besluiten, want de publieke ruimte is schaars in de stad.

In de stad wordt al volop gesproken over het gebruik van de publieke ruimte. De Fietsersbond vraagt om meer ruimte voor fietsers, sportscholen trekken eropuit in de parken, winkeliers richten winkelstraten in en horecaondernemers vragen meer ruimte voor terrassen.

Joris Coenen, mede-eigenaar van Soia en festivals als Soenda en Smeerboel, wil met onderstaande ontwerp bijdragen aan het gesprek en onder meer laten zien dat de extra ruimte voor terrassen niet bedoeld is om extra gasten te ontvangen. “We hebben gekeken wat de impact is van de anderhalvemeterregel op de ruimte die er nodig is voor een terras”, vertelt Coenen. “Want natuurlijk leven wij ook de richtlijnen en regels na.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Op dit moment is echter nog niet volledig duidelijk hoe de regels er precies uit gaan zien. Zo spreekt de Koninklijke Horeca Nederland in het protocol van 1,5 meter tussen tafels, maar is het ook mogelijk dat het Kabinet 1,5 meter tussen elke gast wil zien. Coenen: “Daarom hebben wij in kaart gebracht wat die twee verschillende scenario’s betekenen.”

Veel vierkante meters

Er zijn heel veel vierkante meters nodig als iedereen 1,5 meter van elkaar moet blijven: “Wij hebben bijvoorbeeld 800 m2 terrasruimte, als wij de richtlijnen van het KHN doorvoeren hebben we 3000 m2 nodig en als iedereen 1,5 meter afstand moet houden dan hebben we 6000 m2 nodig. Dit wordt heel moeilijk. De impact is groot, de afbeelding illustreert het probleem. Ruimte in de stad wordt nog veel essentiëler.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gemeente Utrecht

Coenen’s bedrijven Soia en festivalorganisatie Elevation Events van  zijn gezonde bedrijven: “Wij hebben de eerste tik kunnen opvangen, maar het is de vraag hoe lang dit gaat duren. Er komt nu helemaal niks binnen. Met de opening van Soia gaan we weer investeren, de vraag is natuurlijk hoe lang de situatie houdbaar blijft. Want we kunnen geen grote plannen voor de toekomst maken.”

Op 1 juni moet het in ieder geval gaan gebeuren. Als de coronacijfers de juiste kant op blijven gaat de horeca dan weer open. Er ligt onder meer al een visie van D66 voor de meer ruimte voor terrassen. De komende weken moeten de regels van het Kabinet duidelijk worden. Ook is de gemeente Utrecht aan het bekijken of er meer ruimte beschikbaar komt voor ondernemers. Tegelijkertijd kijkt de gemeente ook of voetgangers en fietsers niet in de knel komen, of er wel genoeg ruimte is om kinderen veilig naar scholen te brengen en wat de behoeften zijn van bewoners en andere partijen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Pete

  Grote gevaren

  Zodra de Binnenstads horeca per 1 juni opengaat , komen er Bij goed weer duizenden mensen naar de horeca In de binnenstad
  Cafees terrassen zullen worden overlopen,,iedereen wil zijn plek!!
  Controle handhaving gaat nooit Lukken
  De Corona regels Worden Door overmacht Snel overtreden
  Er ontstaan groepen
  Biertje er bij
  Staand drinken
  De chaos zal snel toeslaan
  Gevolg, tussen die duizenden stappers zitten uiteraard ook mensen met Corona
  Voor dat je het weet, komt er een golf van Corona,,ziekenhuizen raken weer overbelast
  Ook voor horecapersoneel heel gevaarlijk
  Ik hoop dat handhaving gaat lukken
  Maar ik vrees het ergste

 2. Incidentele terrasbezoeker

  Iets efficientere invulling door het brede pad van 4 meter om en om te doen, en het andere geen pad te maken maar alleen tussenruimte. Dan ~2 meter tussen de tafels zodat je een leeg tafeltje kunt bereiken zonder bij een al bezette tafel te komen.

 3. Koel Hoofd

  Kortom, die 1.5m economie gaat niet werken in het propvol gebouwde Utrecht.
  Al helemaal niet als je de fietsersbond hun zin geeft want dan moet iedereen binnen blijven om de fietser ruim baan te geven.

 4. Gerard Brugmans

  Kom op jongens, waar zijn we nou mee bezig? Dit wordt een enorm geforceerde toestand en er zullen in de directe omgeving van zo’n enorm corona-terras allerlei levensgevaarlijke knelpunten ontstaan. Laten we elkaar nou niet voor de gek houden. Dit kan gewoon absoluut niet, tenzij de horecacowboys de regels aan hun laars gaan lappen. Hoe zit het trouwens met de aansprakelijkheid van zo’n corona-terras uitbater, of doen hun kamikaze klanten vooraf tijdens het verplichte onderzoekgesprek afstand van het recht op medische zorg? En mag een zielige ZZP’er met een corona-uitkering zijn gratis geld komen opdrinken op zo’n terras, of wordt die uitkering dan automatisch stopgezet?

 5. Pee

  Er is toch duidelijk gezegd dat mensen 1,5 meter van elkaar moeten blijven en niet tussen de tafels of stoelen.
  Als ze dit zien en weten dat het geen haalbare kaart is moeten ze er niet aan beginnen .
  Maar ze geven een vinger en de horeca trekt zowat de arm uit de kom.
  Wie is er verantwoordelijk dat die afstand tussen de mensen garandeert .
  En wie gaat dat in de gaten houden en handhaven?

 6. Scherpschutter

  @Gerard Brugmans 21:24

  Ieder mens kan prima zelf een gezondheidsafweging maken op basis van alle informatie die beschikbaar is. Ben je 50+? Dan kun je misschien beter niet op een terras gaan zitten, ook al blijkt uit de laatste wetenschappelijke studies uit Duitsland, Zuid-Korea en China dat van de 200 coronabesmettingen er gemiddeld 199 INDOOR worden opgelopen en slechts 1 outdoor. Corona verspreidt zich als de griep: het zit in de lucht en buiten is het risico op besmetting verwaarloosbaar. Waar het mis gaat is in slecht geventileerde afgesloten ruimtes. Cruiseschepen, carnaval (kroegen), kerken, kantoorgebouwen (eigenlijk alles met slechte HVAC luchtcirculatiesystemen), bejaardentehuizen, het OV, theaters, etc etc.

  Stellen dat een terrasuitbater verantwoordelijkheid zou moeten dragen voor iemand die het coronavirus oploopt door vrijwillig op zijn of haar terras te gaan zitten is overigens sowieso wel flauwekul naar mijn mening. Je bent op de 1e, 2e en 3e plaats zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. Ieder individu kan prima zelf een gezondheidsafweging nemen en draagt daarmee ook zelf de verantwoording.

  Ben je bang? Ga niet op een terras zitten. Simpel. Doe je het wel en raak je besmet: eigen schuld. Je HOEFT het niet te doen tenslotte.

  De hele coronadiscussie gaat sowieso veel te veel over terrassen. De terrassen zullen niet de besmettingshaarden van de nabije toekomst zijn. De nieuwe grote besmettingshaarden (superspread events) zullen denk ik de theaters zijn…Want 100 mensen (vaak ouderen ook nog!) die uren samen in een afgesloten ruimte zonder verse lucht vertoeven: DAT is vragen om problemen. Niet wat jongeren (50-) op een terras in de buitenlucht, waar de aerosols al weggeblazen of opgestegen zijn na uitademing.

  Denk aan sigarettenrook. Het vervliegt buiten in 5 seconden, waar je het binnen nog uren ruikt omdat de deeltjes in de lucht zweven.

 7. Peet

  Gevaarlijk
  Dat wordt geheid sjoemelen
  Tafeltjes schuiven
  1,5 meter afstand gaat nooit lukken
  Hopen dat men daar op gaat handhaven
  Anders hebben we heel snelle mega Corona in de stad
  Moet er niet aan denken
  Ik blijf lekker thuis

 8. Koel Hoofd

  @ Sscherpsschutter, hou eens op met je hetze tegen 50+ ers.

  Jonge mensen gaan misschien niet gelijk dood aan corona, maar ze krijgen wel net zoals oudere slachtoffers wel te maken met beschadigde longen en problemen met het bloed. En niemand weet of dat zal genezen of hoe lang dat gaat duren noch hoe dat op de lange termijn zal uitpakken. Dus ze kunnen misschein wel levenslang arbeidsongeschikt worden. Daar denken die jonkies niet eens over na, jij al helemaal niet.

  Ze willen alleen maar hun “huidhonger te kunnen voeden”, bij hun sociale contacten in de aura te rondhangen want dat virtuele wereldje blijkt toch tegen te vallen. Het zijn ook de jongeren die zonder symptomen wel corona kunnen hebben en dat probleemloos kunnen verspreiden omdat ze nog jong en fit zijn.
  Maar het zijn ook de jongeren die lak hebben aan regels want ze zijn zo verwend, dat ze letterlijk denken dat hun hele wereldje om hun draait. En ze gingen janken toen ze werden ze keihard bestraft met een coronaboete voor hun egotrip.

  Dat kan je de 50+ers wel verwijten, dat ze verzuimd hebben om hun kostbare kroost op te voeden en te leren om met tegenslag om te gaan.

 9. Katja

  Niet meer ruimte geven, gewoon minder terras. Bovendien heeft iedereen tijdens deze “winter” met terrasverwarmers buiten gezeten, dus al lang genoeg geduurt die onzin.

 10. Peet

  1.5 meter dat is vragen om sjoemelen
  Geef de horeca een pink,,ze trekken je arm uit de kom
  Handhaving gaat nooit lukken
  Op naar de tweede golf Corona

 11. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Klein probleempje. Waar is het BEWIJS voor die stelling Koel Hoofd? WAAR zijn dan uw 50-‘ers met longbschadigingen en bloedproblemen…? Waar zijn die levenslange arbeidsongeschikten dan? Ik zal het u verklappen. Die bestaan (vrijwel) niet! Gezonde 50-‘ers komen in de eerste plaats al nagenoeg niet in ziekenhuizen terecht…Kijk de cijfers en feiten nou eens na! Het zijn er een paar honderd en die vrijwel allemaal het ziekenhuis zo weer uitgelopen om thuis op te knappen. He-le-maal nergens ook maar een gram bewijs voor blijvende schade.

  Er zijn in heel Nederland tot nu toe ‘slechts’ 22 mensen van onder de 50 overleden, waarvan 80% met onderliggend lijden…Laten we zeggen 4(!) gezonde 50-‘ers dus op een groep van 10.000.000. Even uw koppie gebruiken gaarne en u laten leiden door BEWIJS. De kans op gezondheidsklachten na Corona is voor 50- is bijna net zo ‘groot’ als de kans om de loterij te winnen…Werkelijk: waar zijn we nou mee bezig met z’n allen?

  Laten we weer eens even gaan nadenken. Ongezonde 50+’ers vermijden als ze een beetje kunnen nadenken sowieso de stadse drukte nu. Waarom dan gezonde 50-‘ers het leven zuur blijven maken en de economie en passant werkelijk totaal de vernieling in helpen? Wat kan daar nou in hemelsnaam uw bedoeling van zijn? Puur uit een soort rancune richting jongeren…?

 12. Wouter

  @Scherpschutter: het is nog heel te vroeg om daar met enige zekerheid iets over te kunnen zeggen. Je gaat in al je betogen over deze ziekte steevast volledig voorbij aan het feit dat we van veel aspecten simpelweg nog heel weinig weten, waaronder de effecten op de langere termijn voor mensen die de ziekte gehad hebben. Het zou je sieren eens met wat minder dedain naar andere mensen hier te spreken. Ik word zelf in elk geval een beetje moe van je geschreeuw hier de hele tijd…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).