Op bezoek bij Broodje Ploff: “Als je het aankan, is ’s nachts werken hartstikke leuk” | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Broodje Ploff: “Als je het aankan, is ’s nachts werken hartstikke leuk” | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Broodje Ploff: “Als je het aankan, is ’s nachts werken hartstikke leuk”

Op bezoek bij Broodje Ploff: “Als je het aankan, is ’s nachts werken hartstikke leuk”
Eigenaresse Melissa Ma van snackbar Broodje Ploff aan de Ganzenmarkt. Foto: Romy de Weert / DUIC
Broodje Ploff is al meer dan dertig jaar een begrip in Utrecht. Bijna iedereen die tijdens het nachtelijk stappen door de straatjes van de stad struint, is wel eens bij deze snackbar aan de Ganzenmarkt beland. “Van zwervers en studenten tot mannen in pak; iedereen komt hier langs.”  

Broodje Ploff is al meer dan dertig jaar een begrip in Utrecht. Bijna iedereen die tijdens het nachtelijk stappen door de straatjes van de stad struint, is wel eens bij deze snackbar aan de Ganzenmarkt beland. “Van zwervers en studenten tot mannen in pak; iedereen komt hier langs.”  

Kaassoufflés, kroketten, frikandellen en bitterballen. Een greep uit het aanbod van menig snackbar. Maar waar snackbar Broodje Ploff zich in elk geval mee onderscheidt van de rest is de naam. “Het is een begrip in Utrecht geworden”, vertelt eigenaresse Melissa (Suyun) Ma, die de snackbar al elf jaar runt. De naam bestaat al meer dan dertig jaar en het verhaal gaat dat de oprichter nogal gezet was. “Vandaar de naam ‘ploff.’ Wat twintig jaar geleden al een begrip was, is dat nu nog steeds. Mensen die hier zijn geboren en getogen kennen het bijna allemaal van het stappen.”

Werken overdag en ’s nachts is volgens Ma een wereld van verschil. “Je maakt van alles mee ‘s nachts. Van dronken studenten tot mensen die een pilletje op hebben.” Maar veel last heeft ze daar niet van. “Het hoort erbij en als je het aankan, is ’s nachts werken hartstikke leuk.” Want het zijn wel lange dagen die Ma maakt. Tijdens de stapavonden is de snackbar in de nachturen geopend en staat regelmatig stampvol hongerige mensen die hun maag willen vullen. 

Voldoening haalt Ma uit de waardering die ze van klanten krijgt. “Mensen zijn zó blij en enthousiast als ze de zaak binnenlopen.” Het contact met de mensen is iets waar ze blij van wordt. Ze heeft de zaak vrijwel altijd open. Pas vorig jaar is ze voor het eerst in elf jaar een weekje op vakantie geweest en heeft ze de tent gesloten. “Ik was zo bang dat de mensen niet meer zouden komen”, bekent Ma. “Ik praatte daarover met klanten en die zeiden: ‘ga er nou eens even lekker tussen uit, ik kom heus wel terug’. Dat vond ik zó lief.”

Concurrentie

In het centrum is de concurrentie groot, maar daar merkt de eigenaresse weinig van. Vooral de laatste drie jaar zijn er veel zaken bij gekomen met verse frietjes, zoals het Frietatelier en de Dapp Frietwinkel. “Maar we mogen echt niet klagen. We hebben gelukkig onze eigen vaste klanten die hier langskomen.”

Dat de zaak goed loopt, komt ook doordat Broodje Ploff de friet anders bereidt dan de meeste snackbars. Het zijn verse aardappelen die Ma nog met de hand na-pit. “Het is dus allemaal puur. En zolang de zaak al bestaat werken we met arachideolie.” Een dure olie, waardoor de patat een stuk lekkerder en knapperiger wordt, beweert Ma.

‘Relaxte mensen in Utrecht’

De sfeer in Utrecht is volgens de eigenaresse heel relaxed. Anders dan in andere steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar ze hiervoor ook een aantal zaken heeft gehad. “Mensen zijn hier een stuk vriendelijker en tonen meer interesse. Ze waarderen je meer”, legt Ma uit. Ze heeft een speciale band met de stad ontwikkeld: “Als ik buiten mijn werk in de stad kom, herkennen mensen mij.” De eigenaresse is blij met iedere klant: “Voor mij is er geen onderscheid: van zwervers tot miljonairs. Ik ben blij als ze er zijn.”

3 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Vooral de satesaus is erg smakelijk. Gewoon blijven doorgaan Ploff!!!

  2. Peter Elsendoorn

    Ik gun eigenaresse het beste hoor. Maar persoonlijk vind ik broodje Ploff niet meer hetzelfde. Vroeger (…was alles beter), toen je nog onder het genot van volksmuziek en meezingers lallend probeerde een “broodje ploff” te bestellen… nu is het toch gewoon “een van de” geworden

  3. Kroegtijger

    Stelt weinig voor
    Achterhaalde patatzaak

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).