Nadat eind vorig jaar in de Utrechtse Oudwijkerdwarsstraat een skelet van zo’n 300 jaar oud werd gevonden, is er nu een middeleeuwse nederzetting ontdekt. De archeologen die aan het werk zijn op de plek stonden naar eigen zeggen ‘te springen als gekken’ toen de ontdekking werd gedaan.
Er vinden momenteel werkzaamheden plaats aan de Oudwijkerdwarsstraat. In verschillende fases wordt de weg opengebroken om onder andere de riolering aan te pakken. Tot nu toe blijkt de plek een schatkamer van historische vondsten.
Zo werd in november 2020 een skelet van ongeveer 300 jaar oud ontdekt. Dat was een opmerkelijke vondst. Annette Bakker, archeoloog bij de gemeente Utrecht, zei nooit geweten te hebben wat de bodem na deze ontdekking nog meer in petto zou hebben.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Nederzetting
Nu is er een nederzetting uit de 7e of 8e eeuw na Christus gevonden. “Het gaat om een flinke nederzetting, van minstens 160 meter lang”, zegt Bakker. Over die lengte liggen nu allerlei kaartjes met nummers in de modder. Op verschillende plekken zijn mensen voorzichtig met een schep aan het graven en met enige regelmaat wordt er iets gevonden.
Tot nu toe zijn tientallen zakken met vondsten uit de grond gehaald, waaronder barnsteen dat met name werd gebruikt voor sieraden, maar daarnaast ook gebruiksobjecten zoals kook- en bewaarpotten en muntjes.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Uniek
“De grond zit propvol materiaal”, zegt Marieke Arkema, ook archeoloog bij de gemeente Utrecht. “We vinden hier veel meer objecten dan op andere vindplaatsen uit de middeleeuwen. Daarnaast is alles op deze plek goed bewaard gebleven.”
De ontdekking laat zien dat er in de vroege middeleeuwen mensen woonden aan de oostkant van Utrecht. Dat is uniek, want volgens de archeologen is in dit gebied nog nooit bebouwing uit deze tijd aangetroffen.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Handel
“Je moet je voorstellen dat alles wat hier is gebouwd er vroeger niet stond. Het was een ongecultiveerd landschap en de rivieren, waaronder de Rijn, hadden nog de vrije loop. De nederzetting was dan ook op de oever van de voormalige Rijn gebouwd. Dat is bijvoorbeeld gunstig voor de handel”, zegt Bakker.
De sporen en vondsten worden ingetekend en de komende maanden verder onderzocht en geanalyseerd. Wanneer de werkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat een nieuwe fase ingaan, wordt mogelijk nog meer ontdekt.
Gekoppelde berichten
Skelet van ongeveer 300 jaar oud gevonden in Utrecht: ‘Wat doet deze persoon hier?’
Tijdens de werkzaamheden aan de Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht is een skelet gevonden dat mogelijk dateert…
23 Reacties
ReagerenHeel gaaf. Hopelijk komen we hier nog veel over te weten.
Laat die archeologen maar lekker graven want het levert meestal wel veel interessante zaken en verhalen op.
Overigens weer een zeer goede actie van DUIC om het verhaal te ondersteunen met foto’s.
““Je moet je voorstellen dat alles wat hier is gebouwd er vroeger niet stond.”
Oke… Ga ik proberen…
Wow
Ben benieuwd wat de archeologen nog meer gaan vinden.
Vooral lekker blijven doorgraven!
Super ! Hopelijk is er voldoende tijd om alles goed bloot te leggen, zodat dit toegevoegd kan worden aan de Utrechtse historie
Wordt een beetje moe van die archeologen die keer op keer spectaculaire vondsten doen.
In de praktijk meestal een ondefinieerbare klomp stenen, wat verkleuring in de grond of een aar scherven.
Vroeger veel gespeeld, gajes woonde daar zeg
Als je ziet wat er al ligt aan riool en afwatering is het opmerkelijk dat het nooit eerder is ontdekt. Een historische aanwinst voor de stad.
Fantastische vondst! Ik had overigens graag die tekening(?) (artist impression?) die Annette Bakker vasthoudt beter willen zien.
Wat mij tot nu toe in de berichtgeving opvalt is dat niemand het heeft over de straatnaam. Daarin zit het toponiem Oudwijk. Wijk is de vertaling van het Latijnse Vicus. Oudwijk betekent mijn inziens ‘oude vicus’. Net als Oudkerkhof ‘oud kerkhof’ betekent hetgeen in de vorige eeuw correct bleek.
Vervolgens lag er tot de reformatie een belangrijke middeleeuwse abdij van benedictinessen, de Stevensabdij, in het huidige Oudwijk. Die abdij zal niet gesticht zijn in niemandsland.
Niels, als je die foto opslaat en inzoomt kan je goed zien wat er staat.
Een middeleeuwse nederzetting.
Wat bijzonder interessant
@ Herman.
“een ondefinieerbare klomp stenen, wat verkleuring in de grond ”
Als je het zo ziet kun je voetbal natuurlijk ook “een beetje rennen achter een bal” noemen.
Vindt men het keramiek gerestaureerd en al, of… heeft men even snel een voorbeeld op tafel gezet van wat er in stukken en brokken wordt opgediept?
Geweldig. Letterlijk: het heden is gebouwd op het verleden.
het lijkt wel of er vroeger ( 100 jaar geleden ofzo ) ook al mensen woonden in Utrecht
Nu staan ze nog te springen, maar over een paar dagen komen die archeologen erachter dat deze oude nederzetting gewoon een rijtje slecht onderhouden portiekwoningen uit de jaren vijftig is van Mitros…
@ Oudwijker
Sterker nog.
Zelfs zo’n 1.300/1.400 jaar geleden woonden er al mensen in Utrecht.
En niet alleen op en rond het huidige Domplein.
Juist dat maakt deze vondsten zo bijzonder: plaats en ouderdom.
@ Herman
@Casper
Naar verluidt (en bij de archeologen bekend) is er een (historische) studie en boek in de maak over Oudwijk en de kloostergemeenschap aldaar. Misschien verschijnt die nog in de loop van dit jaar!
7e of 8e eeuw na Christus, indrukwekkend!
@Oxysept 2/3/2021 – 18:52
Dat is me nogal een wetenswaardigheid dat alles wat er nu staat er vroeger niet stond.
@Oxysept 3/3/2021 – 16:22
Met de bewoners en al.
@Niels Bokhove
http://www.bouwgeschiedenisutrecht.nl/useruploads/images/projecten/merovingisch_dorp/dorp_rivier.jpg
@Daan
Bedankt voor de link, het DUIC artikel wordt hierdoor nog indrukwekkender!