PVV: ‘Mag er naast de beeltenis van Che Guevara ook een beeltenis van Hitler staan?’ | De Utrechtse Internet Courant PVV: ‘Mag er naast de beeltenis van Che Guevara ook een beeltenis van Hitler staan?’ | De Utrechtse Internet Courant

PVV: ‘Mag er naast de beeltenis van Che Guevara ook een beeltenis van Hitler staan?’

PVV: ‘Mag er naast de beeltenis van Che Guevara ook een beeltenis van Hitler staan?’
Foto: Bas van Setten
De PVV in Utrecht wil weten of de gemeente een standbeeld van een acteur die Adolf Hitler speelt zou toestaan. De partij is teleurgesteld in de uitleg van de gemeente na ophef over een standbeeld van een straatartiest die Che Guevara uitbeeldt.

De PVV in Utrecht wil weten of de gemeente een standbeeld van een acteur die Adolf Hitler speelt zou toestaan. De partij is teleurgesteld in de uitleg van de gemeente na ophef over een standbeeld van een straatartiest die Che Guevara uitbeeldt.

De PVV heeft liever dat er geen verwijzing naar Guevara of Hitler is in de stad, maar zegt een bericht te hebben gekregen van een kunstenaar met het idee om een beeld te maken van de Duitse acteur Oliver Masucci als Adolf Hitler. Aangezien het beeld van een uitgebeelde Guevara ook mag, wil de partij weten of dat zou mogen.

De fractie van PVV stelde eerder vragen over het beeld van Che Guevara op de Croeselaan in Utrecht. Het plaatsen van een levensgroot standbeeld van Che Guevara zorgde na berichtgeving op DUIC voor veel discussie. Het beeld werd later zelfs beklad. De PVV vroeg of het beeld verwijderd kon worden.

Beeltenis straatartiest

De gemeente besloot om een informatiebord bij het beeld te gaan plaatsen en schreef: “Belangrijk is om vast te stellen dat het hier niet om een monument voor Che Guevara gaat, maar om een beeltenis van een straatartiest die Che Guevara uitbeeldt. Het is niet de intentie van de kunstenaar om Guevara te eren. Het is feitelijk geen beeltenis van Guevara, maar een beeltenis van een straatartiest.”

De Cubaanse revolutionair Che Guevara is in de optiek van de kunstenaar zo vaak afgedrukt op affiches en T-shirts dat het een oppervlakkig symbool is geworden.

Masucci als Hitler

De PVV vindt die reactie teleurstellend. “Het komt er dus op neer dat het standbeeld van Guevara mag en kan blijven staan, omdat een kunstenaar een beeld heeft gemaakt van iemand anders die Guevara nadoet. En hiermee niet de intentie zou hebben om Guevara te eren”, vat fractievoorzitter Henk van Deún samen.

De partij meldt nu een bericht te hebben gekregen van een kunstenaar. Deze kunstenaar geeft aan ook kunst te maken om tot maatschappelijke discussies te komen. “Zo heeft hij het idee opgevat om een beeld te maken van de Duitse acteur Oliver Masucci als Adolf Hitler. Dit naar aanleiding van de verfilming van het boek Er ist wieder da, een satirische roman uit 2012 van de Duitse journalist en schrijver Timur Vermes, die ook stof deed opwaaien”, aldus Van Deún.

Het is de bedoeling van zowel Vermes als van de kunstenaar in kwestie om te voorkomen dat Adolf Hitler een oppervlakkig symbool zou worden, omdat steeds meer jongeren niet meer precies weten wie hij was. De PVV wil weten of het college in Utrecht open zou staan om ook dit beeld in Utrecht op een prominente plek neer te zetten.

Van Deún sluit af met de vraag: “Is het college het inmiddels gewoon niet eens met de PVV-fractie dat noch een beeld van een artiest die Hitler of Guevara nadoet in onze mooie stad zou moeten staan?”

Gekoppelde berichten

40 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Was Hitler ook een vrijheidsstrijder dan..?

 2. Scherpschutter

  @Erwin 7/5/2019 – 16:08

  Of iemand een vrijheidsstrijder is, hangt af van degene die je het laat definiëren. Als u het mij vraagt waren zowel Guevara als Hitler primair (socialistische) massamoordenaars en hadden beiden werkelijk niets met het zijn van een vrijheidsstrijder te maken.

  Je zet geen beelden van massamoordenaars in een stad. Simpel.

 3. WHL

  @Erwin : wel ook een massa-moordenaar! Beiden hebben veel leed veroorzaakt in andere landen!

 4. Lombokker

  Volgens mij loopt Henk van Déus een beetje achter. De ophef over het standbeeld ontstond een paar weken geleden, en er is reeds een uitgebreide discussie over geweest.

  Henkie zou beter eens kunnen vragen hoe het staat met de opsporing en vervolging van de relschoppers bij de Pegida demonstraties.

 5. WvR

  @Erwin:
  Che was verre van, heeeeeeeeeeeeel voorzichtig geformuleerd, onbesproken gedrag. “Vrijheidsstrijder” is één van de eigenschappen die hem worden toegedicht, en dat is een behoorlijk vloeibaar begrip.
  Maar dat terzijde.

  Ik heb overigens niks tegen het standbeeld (anders dan dat ik het beoordeel met een “meh”, en het idee om “standbeelden-van-mensen-die-personen-nadoen-als-levend-standbeeld” waardeer ik met een 1-voor-de-moeite).

  Wat mij verbaast is dat de (lokale) PVV dom genoeg is om Hitler er bij te halen. Zelfs de CD was slim genoeg om (bij mijn beste weten) Hitler niet in enige discussie als argument te betrekken.

  Aflopende zaak daar.
  Mooi.

 6. Ton

  Wie is dan die kunstenaar ? Ik zou wat meer over de achtergrond willen weten .

 7. WvR

  @Ton:
  Je kan natuurlijk ook zelf even onderzoek doen. De links in het artikel volgen bijvoorbeeld. De eerste link in dit artikel bevat de naam van de artiest.
  Succes!

 8. Drpsgk

  Ik vraag me af mee Henkie de desbetreffende film ook gezien heeft, aangezien deze film de nog steeds aanwezige helden cultus voor Hitler aanstipt….

 9. BW

  @Scherpschutter
  Hitler was een socialist, want ‘nationaal-socialisme’? Volgens diezelfde logica is Noord Korea een democratie, want ‘Democratische Volksrepubliek Korea’.
  Voor de goede orde: Noord Korea is geen democratie en Hitler was geen socialist.

 10. Herman

  Vooruit dan maar weer, de PVV vraagt er zelf om.
  Historisch besef ontbreekt volkomen als je een dergelijke vraag stelt. Hebben ze dat niet, te weinig aandacht of…..

 11. Ton

  Sorry WvR, dat is de kunstenaar die het beeld van de straatartiest heeft bedacht.
  Waarom ontbreekt de naam van de kunstenaar die een bericht gestuurd zou hebben naar PVVUtrecht ?
  En hoe dacht die duidelijk te gaan maken dat het een afbeelding van een persiflage gaat worden ?

 12. WHL

  @Lombokker : Nou die discussie was nav vragen die oa de PVV heeft gesteld. Daar heeft het college dan een antwoord opgegeven en daar stelt de PVV nu vervolgvragen over. En de relschoppers daar heeft de PVV ook allang naar gevraagd, wel een beetje opletten he.

 13. Joep

  Beetje kinderachtig van de PVV dit en het kost werkelijk echt waar weet ik niet hoeveel onnodig veel belastinggeld om deze kwestie kost wat kost steeds weer te blijven oprakelen en op de agenda te zetten e de gemeenteraad hierover te laten vergaderen. Alleen maar vanwege symboolpolitiek om hun eigen achterban tevreden te houden. Heeft niks met goed en fatsoenlijk bestuur (meer) te maken.

  De lezing van de gemeente was gewoon de juiste, namelijk de lezing van de kunstenaar die de kunstwerken gemaakt heeft.

  Overigens denk ik dat een kunstenaar wel degelijk een kunstwerk van een straatartiest die Hitler uitbeeld mag maken en ergens mag neerzetten; echter. hitler wordt niet massaal door straatartiesten ter wereld uitgebeeld, daarnaast gaan er niet massaal t-shirts en andere attributen met een afbeelding van Hitler erop over de toonbanken, bij Che gebeurd dat wel en het is natuurlijk vreemd dat een communistisch uithangbord zo massaal kapital;istisch wordt uitgebuit. Precies de punten die de kunstenaar aan de orde wil stellen en vandaar een beeld van een levend standbeeld van Che.

  Ondanks dat Che ook misdaden op zijn kerfstok heeft staan is het wel echt een way andere league dan Adolf. Lachwekkend eigenlijk, het punt van de PVV. Het lijkt er eerder op dat ze meer sympathie voor Adolf willen creëren met hun loze punt.

  Adolf vergelijken met Ché qua misdaden is echt lachwekkend en staat buiten alle proporties. Alleen al vanwege alle misdaden tegen de menselijkheid die Adolf zo veel meer op zijn geweten en kerfstok heeft staan.

 14. Sjaak

  Ik neem aan dat de PVV ook vragen gaat stellen over JP Coen waarnaar een straat in Utrecht is vernoemd. Schijnt ook geen lieverdje te zijn geweest.

 15. Jeroen

  De PVV heeft echt niks beters te doen he? Vlaggen, beelden, lekker belangijk allemaal.

 16. Jeroen

  @Scherpschutter beelden van bijvoorbeeld Jan Pieterszoon Coen: ook niet vies van een massamoordje hier of daar, ook maar weghalen dan? Of de Coentunnel van naam veranderen? We willen geen massamoordenaars eren toch?

 17. Scherpschutter

  @BW

  Nee, Hitler was een socialist want hij had zijn complete samenleving sociaal-economisch en bestuurlijk volledig ingericht op socialistische idealen. Als het over Hitler gaat dan gaat het snel over de holocaust en jodenhaat, maar als je dat even wegdenkt en gewoon nuchter kijkt naar hoe Hitler bestuurde, wat hij nastreefde en ook welke retoriek hij gebruikte, dan is de conclusie dat hij een socialist in hart en nieren was ronduit onvermijdelijk.

  Een socialist…met extreem nationalistische visie. Een nationaal-socialist. Nou moe, zou dat woordje socialisme er dan toch niet voor niets staan?

 18. Gregor

  JP Coen is een Nederlander en is uit een volstrekt ander tijdperk. Totaal niet te vergelijken met de massamoordenaars anno 20e eeuw. Noch Che, noch Adolf in onze stad. En dus wel JP Coen, weliswaar met een bordje erbij!

 19. Scherpschutter

  @Jeroen

  Mandela was ook niet vies van een massamoord. Tegelijk wordt die wel gezien als held, omdat hij naast alle gruwelijkheden ook enkele goede dingen heeft gedaan. Het gaat dus om de opgetelde som der delen in de ogen van het publiek. Pieterszoon Coen was natuurlijk ook veel meer dan een massamoordenaar alleen die, als je hem beoordeelt zoals het publiek ook Mandela beoordeelt, ook heel veel goede dingen heeft gedaan waardoor de optelsom netto positief is.

  Dat kun je over de socialistische massamoordenaars genaamd Hitler en Guevara natuurlijk niet zeggen. Die lieten vrijwel niets anders achter dan bloed en ruines.

  Ik moet u dus gelijk geven. Mijn uitspraak behoeft nuance. De ene massamoordenaar is de andere niet.

 20. jan

  De pvv kost onze maatschappij zo belachelijk veel geld met al die manoeuvres en kamervragen die helemaal niet de gewone man helpt waar ze zeggen voor te staan. En met al dat geroeptoeter van geert erbij haal je als nederland alleen maar het negatieve nieuws in het buitenland wat eerder bijdraagt tot de onveiligheid in nederland. Mensen stem op positieve ingestelde partijen. Beste media geef aub zo weinig mogelijk aandacht aan de pvv.

 21. waldorff

  @Jeroen: goed ingebracht! Van de ongeveer 15000 inwoners van de Banda eilanden overleefden er slechts een paar honderd. JP Coen huurde Japanse samoerai vechters in om deze mensen in 2-en te klieven…
  En dat enkel en alleen omdat deze mensen hun nootmuskaat verkochten aan de hoogste bieder-Portugezen en Engelsen.

 22. Wim

  Heeft dat PVV raadslid niets beters te doen dan het aankaarten van onderwerpen als vlaggen en beelden?

 23. cas

  @ Jan, die paar kamervragen zijn maar een paar cent op de totale begroting…. laten we nu niet gaan overdrijven.

 24. VincentZ

  Dit lijkt erg of bluf van de PVV “Een Kunstenaar” en nee WrR je kunt geen links volgen naar de kunstenaar. Waarschijnlijk om deze simpelweg niet bestaat.
  Als ik de gemeente was zou ik hier heel serieus mee omgaan, ofwel overbluffen: Een gesprek aanvragen met de kunstenaar, portofolio, motivatie etc. Waarschijnlijk bindt de PVV in omdat ze dit niet kunnen leveren.

 25. Gerben

  Ik denk dat de PVV jaloers is dat hun verzetsstrijder ontbreekt aan de Croeselaan.

 26. Jelle

  Puur retorisch heeft de PVV gelijk. Het verweer over het beeld van Che is dat het geen beeld van Che is, maar van een straatartiest die hem nadoet. Wat Che heeft gedaan, doet volgens de verdediging van dit standbeeld niet terzake.

  Voor een beeld van een acteur die Hitler (of JP Coen voor mijn part) speelt, geldt PRECIES hetzelfde. Allebei weghalen of allebei toestaan, anders meet je met twee maten.

 27. Gea

  Wat de partij voor de VRIJHEID toch zou moeten weten is dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en soms bevochten moet worden. Kijk bijv naar de rol van het verzet ten tijde van de tweede wereldoorlog.
  Ook in andere delen van de wereld wordt soms gestreden tegen vreemde overheersers of tegen dictators, opdat het volk daarna in VRIJHEID kan leven.
  Che was een vrijheidsstrijder. Snap niet dat de PVV daar dus moeite mee heeft.

 28. Jeroen

  @Scherpschutter wat heeft J.P. Coen precies voor een goeds gedaan? Heleboel geld roven uit het Verre Oosten en daarvoor massaslachtingen aanrichten. Wij zijn best rijk geworden over de lijken van de inheemse bevolking, Maar om dat nou goed te noemen? Dan was de Transatlantische slavenhandel ook best goed.

 29. Scherpschutter

  @Jeroen 12:33

  Ja, vergeeft u mij, maar ik heb weinig trek in hier de basisschool geschiedenisleraar uit te hangen, maar als dat werkelijk het enige minibeeldje is dat u heeft bij Coen dan betreur ik dat ten zeerste voor u en kan ik weinig anders dan u adviseren de basis van de Nederlandse geschiedenis nog eens tot u te nemen.

  Soms vraag ik me af of Baudet gelijk had toen hij zei dat geschiedenis in de beleving van zoveel Nederlanders weinig anders is dan: “eerst waren er Egyptenaren, toen kwamen de Middeleeuwen, WOII en daarna het nu…

 30. bee

  liever geld kwijt aan vragen stellen dan aan de zoveelste uitheemse die in de watten gelegd moet worden tot zijn/haar dood.
  pvv heeft in deze gewoon gelijk .
  wie die che als vrijheidsstrijder ziet heeft het dus niet begrepen of kent de hele geschiedenis niet.

 31. JdV

  @gea. In het kader van de vrijheid pleit ik dan voor standbeelden van de poolse koning Jan III Sobieski, die met zijn troepen Europa redde van de Turken. Het einde van het Ottomaanse rijk en het feit dat Hongarije een Europese natie is geworden is te danken aan deze held uit 1683. Een standbeeld waardig. Of wat te denken van een standbeeld voor Ferdinand 2 uit Spanje die in 1492 de laatste moren verdreef en Spanje bevrijdde van de moorse bezetting. De voltooing van de zgn Reconquista is een voorbeeld van eeuwenlang verzet van de lokale bevolking met als resultaat vrijheid en het verdrijven van de gehate bezetters. Ik zeg standbeeld! Er is op Kanaleneiland of Overvecht vast wel een plekje te vinden.

 32. ACTK

  Beelden en straatnamen zijn uitstekende aanleidingen om verhalen te vertellen over daden en misdaden die gedaan en begaan zijn. Ik kan me best voorstellen overigens dat de PVV geen voorstander is van verhalen over een man die eenzaam leiding gaf en aan het hoofd van een ‘partij’ stond, die vele volgelingen had die zijn domme gedachten blind volgden en zo tot steun van dom en misdadig beleid kwamen. Zulke verhalen zouden maar associaties oproepen met huidige leiders. En dat, begrijp ik, wil de PVV graag voorkomen…

 33. Joep

  Wat een slap verweer, weer, Scherpschutter.

  De lezing van Jeroen over Coen is een enorm juiste. Dwarsgetekende, een historicus, in tegenstelling tot uzelf.

 34. Joep

  Scherspchutter is af.

  Hitler een socialist noemen. ……

  WTF. De socialisten waren zo’n beetje de eersten die in de concentratiekampen (eerst gebouwd voor politieke tegenstanders) terecht kwamen.

  Typsiche manipulate en indoctrinate van de rechterzijde van het politieke spectrum.

  Hitler was allesbehalve een socialist en nationaal-socialisme heeft niets, maar dan ook niets met het socialisme te maken.

  Socialisme> verschillen in de samenleving verkleinen, internationaal georiënteerde beweging om met name arbeidersklasse te verheffen (emancipatie) en de bovenlaag iets gelijker hun financiën en materiële zaken te laten delen met de klassen daaronder, strijden voor opheffing klasses, etc., etc..

  Nationaal-socialisme kent het recht van de sterkste (darwinisme) , de zwakkeren hebben het nakijken (drie keer raden welke klasse dat vaak is en wil dus eigenlijk juist klasseerschillen hebben), het nazime werd gesteund door het grote, multinationale bedrijfsleven (denk aan Ford), die dus juist de arbeiders uitbuiten. Hett is nationalistisch van aard, itt het socialisme dat niet aan nationalisme gekoppeld is (het lijflied is niet voor niets de internationale),er zitten fascistische elementen in het nazisme (1 leider, hiërarchisch) terwijl het socialisme geloofd in coöperatieve bestuursvormen, stichtingen, belangenclubs, e.d., om daadwerkelijk de macht bij de arbeider, het volk te leggen.

  Het nationaal-socialisme was voor afschaffing van de democratie, door andere partijen te verbieden. Er was maar 1 waar geloof: het nazime. Het socialisme probeert via de democratie, via partijen en vrije verkiezingen, zijn standpunten er door te krijgen. Verwar het socialisme nooit met het communisme overigens.

 35. Scherpschutter

  @Joep

  https://meervrijheid.nl/?pagina=2474

  Veel leesplezier, goede man, met deze uitgebreide analyse en glasheldere conclusie. Hitler was een socialist in hart en nieren.

 36. Hans

  Een beeld van een acteur die Wilders in allerlei poses uitbeeldt mag ook hoor. Deze blonde verlosser verdient wat mij betreft een plekje in de eregalerij van schertsfiguren der politiek. Maar nee, Adolf, beste jongens en meisjes van de PVV, hoe sympathiek of onsympathiek die door sommigen (?) ook gevonden moge worden, lijkt me niet kunnen. Vragen naar de bekende weg en open deuren intrappen, wat bezielt de PVV toch? Zijn er in het belang van de inwoners van Utrecht geen gewichtiger onderwerpen aan te snijden? En nee: begin nou niet weer over vlagvertoon in het Stadhuis. De nickname Partij Van de Vaantjes ligt serieus op punt van uitbreken hoor.

 37. Ton

  Sorry Scherpschutter, J P Coen werd op onze lagere school helemaal niet behandeld (en dan ben ik van minstens een generatie eerder schat ik zo; Che leefde nog)
  Coen is toch vooral een held van de 19de eeuwse Hollandse elite die probeerde een Nederlands nationaal bewustzijn te creeren. (En dat wilde in het katholieke zuiden nooit helemaal lukken.)
  Niets zo boeiend en leerzaam als de geschiedenis van de geschiedenis. Absolute historische waarheden blijken niet te bestaan.

 38. VincentZ

  Misschien gewoon dat beeld maar aanschaffen. Doen we er een verklarend bordje bij: De PVV wilde ook graag een beeld toevoegen aan de galerij, zij kozen voor een beeld van Hitler.

 39. Ton

  Kleine aanvulling: historische feiten worden met de tijd steeds nauwkeuriger en genuanceerder. De waarderingen voor historische feiten (Coen, Che, Caesar) blijken zelden absoluut of tijdloos en zeggen meer over het tijdperk en de context waarin het oordeel wordt gegeven.

 40. wim

  Ze kunnen net zo goed om een beeld van Baudet of Wilders vragen,
  wel een beetje bij de tijd blijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).