Geen kinderfeest met cowboys en indianen meer bij TivoliVredenburg na beschuldigingen racisme | De Utrechtse Internet Courant Geen kinderfeest met cowboys en indianen meer bij TivoliVredenburg na beschuldigingen racisme | De Utrechtse Internet Courant

Geen kinderfeest met cowboys en indianen meer bij TivoliVredenburg na beschuldigingen racisme

Geen kinderfeest met cowboys en indianen meer bij TivoliVredenburg na beschuldigingen racisme
Het kinderfeest My First Festival met het thema cowboys en indianen in TivoliVredenburg is haar doel voorbij geschoten, dat zegt TivoliVredenburg. Er ontstond ophef rond het thema omdat actiegroep De Grauwe Eeuw het podium beschuldigde van het gebruik van racistische stereotypes als ‘redface’.

Het kinderfeest My First Festival met het thema cowboys en indianen in TivoliVredenburg is haar doel voorbij geschoten, dat zegt TivoliVredenburg. Er ontstond ophef rond het thema omdat actiegroep De Grauwe Eeuw het podium beschuldigde van het gebruik van racistische stereotypes als ‘redface’.

Het feest My First Festival vond vorig jaar op 4 juni voor het eerst plaats in het poppodium. Al snel beschuldigde actiegroep De Grauwe Eeuw TivoliVredenburg van ‘het vieren van genocide’. “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”, zei de actiegroep toen.

Directeur van TivoliVredenburg, Frans Vreeke, zei daarna dat er gesproken was met de actiegroep. “Laten we het vooral niet groter maken dan het is. Dit is voor ons nooit een racistisch festival geweest. Die motivatie hebben wij ook nooit gehad. TivoliVredenburg staat juist voor diversiteit en inclusiviteit.”

TivoliVredenburg zegt nu dat het gekozen thema te veel discussie heeft opgeroepen. “Het was een eenmalig thema, maar dat thema zullen we bij een kinderfeest niet meer organiseren. Het doel is om kinderen met verschillende soorten muziek in aanraking te laten komen. Daar gaat het om”, aldus een woordvoerder. “We hebben ook een debatprogramma. Daar past dit debat in, maar niet bij een kinderfestival.”

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. willem

  Volgens de actiegroep de Grauwe Eeuw zijn de cowboys verantwoordelijk voor de genocide op de Indianan, vergelijkbaar met de holocaust. Dat je met een club die zoiets beweert überhaupt in gesprek gaat, laat staan hun zin geeft!!
  Hou je rug eens recht TiVre!!!

 2. G. de Vries

  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.
  ( H.M. van Randwijk . 9 november 1909 – 13 mei 1966 was een Nederlandse verzetsman, journalist, schrijver en dichter. Hij was een verzetsleider en mede-oprichter van Vrij Nederland )

 3. cas

  Ik snap niet dat er naar deze gevaarlijke club geluisterd wordt.

 4. G.H.

  Ah, de Grauwe Eeuw.
  De groep die kinderen wilde bedelven onder de botsplinters en hersenen van Sinterklaas.
  Omdat die groep iets vindt, passen wij iets aan. Wat een logica.

 5. Herman

  Mogen kinderen nog wel cowboytje en indiaantje op straat spelen?

 6. Jan Coenen

  Ach ja hoor. Daar zijn de verongelijkte gefrustreerde (met name) mannetjes weer met hun reacties (mannetjes die uiteraard aan de zijlijn buiten spel staan).

  Iedere groep mag dingen aan de kaak stellen en TivoliVredenburg mag ook zelf bepalen of ze luisteren of niet. Kennelijk zijn er goede argumenten gebruikt waar TivoliVredenburg zich in kan vinden.

  Bij TivoliVredenburg doet overigens niemand moeilijk over het feest of dat er een feest in een andere vorm moet komen.

 7. Fred

  Tja, een actiegroep die maar wat blert en een podiumdirectie met een slappe ruggegraat en een te voorziene uitkomst.

  Laten de kindertjes maar lekker cowboytje en indiaantje op straat spelen en die brulkikkertjes maar anderen van racisme beschuldigen. Het zal me roesten.

 8. Katja

  Wie heeft er nooit cowboy en indiaantje gespeeld ? En is daardoor blijvend racist geworden ?

 9. Bert

  Feitelijk wordt TivoliVredenburg gechanteerd door deze groep want niet luisteren heeft nu eenmaal gevolgen en die zijn niet te overzien. Deze organisatie pleegt geen strafbaar feit al zit dit voor mij wel op de grens van het toelaatbare.

  Persoonlijk zou ik als ondernemer hier ook geen zin in hebben en kiezen voor een andere opzet.

  Tja ook de Grauwe Eeuw moet ergens voor staan en vooral kunnen bestaan. Geen actie is geen bestaansrecht en dus geen salaris. Ik vermoed dat deze groep baalt dat TivoliVredenbrug zo flexibel is.

  Chapeau.

 10. Berend

  Zwichten voor het geschreeuw en gedreig van een marginaal groepje extremisten is nooit goed.

 11. peter R

  @Jan Coenen
  U praat onzin. TivoliVredenburg wordt van onze belastingcenten betaald en dient zich voor de programmering met zinnige argumenten te verantwoorden. Als TivoliVredenburg dan de oren blijkt te laten hangen naar een of ander irrelevant protestclubje, geeft TivoliVredenburg blijk van een volstrekt gebrek aan voeling met de samenleving als geheel, een eerste voorwaarde voor zo’n belangrijke instelling.

 12. Wim Vreeswijk

  Interessant is te weten in hoeverre deze kwalijke actiegroep die o.a. onze spring levende Sinterklaas met de dood bedreigde nog lokale, provinciale of nationale subsidie ontvangt van ons, belastingbetaler, want deze onzin zal niet uit idealisme uit eigen zak betaald worden. Wellicht om hier eens raadsvragen over te stellen. Levert wellicht extra kiezers op 21 maart a.s.

 13. Indian

  Onbegrijpelijk dat TiVre de oren laat hangen naar dit zeer dubieuze clubje. Weet u nog, van die voorman van die doodsbedreiging.

 14. Ben

  de utrechtse pow wow racisten hebben het kijken na. 😀

 15. Berk

  @Jan Koenen Ja met zo’n redenering kan je alles wel goedpraten, want ‘kennelijk zijn er goede argumenten gebruikt’ , lekker makkelijk. Dat is juist de hele vraag, laat Tivoli zn oren hangen naar een groepje radicalen die op basis van totale non-argumenten een onschuldig kinderfeestje willen verbieden? En zo ja waarom dan? Hetgeen ik hier lees, ‘dat het gekozen thema teveel discussie heeft opgeroepen’ (ja door dat groepje mafkezen!) vind ik als reden in ieder geval nogal slap

 16. BdV

  Wat mij betreft mag iedereen alles aan de kaak stellen, maar vanaf het moment dat je degene die voor Sinterklaas speelt, met de dood gaat bedreigen en enigszins op een radicale club met extremistische ideeën gaat lijken, ben je 99% van je geloofwaardigheid kwijt en kun je beter jezelf aan de kaak gaan stellen. Het maakt dan niet meer zoveel uit wat je zegt of schreeuwt, veel mensen zijn het niet graag met zulke clubjes eens.

 17. Jan Coenen

  @ Berk en anderen marginalen

  het zijn geen non-argumenten en het is dus geen ‘onschuldig’ kinderfeestje. Dat is nu net het puntje.

  En daarnaast is TivoliVredenburg degene die bepaalt en de baas is. Er is dus helemaal niemand die zijn oren ergens naar laat hangen. Verder is men gewoon in gesprek geweest. iets wat volwassen en verstandige mensen doen, ipv roeptoeteren en schreeuwen (en je eigen zin doordrammen).

  Het is eerder andersom. U wil koste wat kost uw wereldbeeld aan anderen opdringen, ook als die anderen ergens anders over denken. U wil per sé dat er een cowboy en indianen kinderfeest is. Dat is precies de zaak omdraaien. Dit terwijl er verder niemand echt wakker van ligt, of het er nu wel of niet is.

  Verder trouwens ook terecht dat het geen kinderfeestje meer is. Indianan zijn gewoon native Americans die uitgegroeid en uitgemoord zijn. Daar is weinig onschuldigs aan. Verder zijn zij gedecimeerd in de Amerikaanse samenleving en hebben zij nauwelijks beslissingsbevoegdheid wanneer het op henzelf aankomt.

  We gaan toch ook geen beeldenstorm-kinderfeest houden, of een Spaanse Inquisitie-kinderfeest? Of we gaan toch geen heksenverbrandingskinderfeest houden, of wel soms?

 18. Sinterklaas

  Shame on you Tivoli…

 19. Peter R

  @Jan Coenen
  Nou, het is me duidelijk uit welke hoek de wind bij u waait. Elke vorm van menselijke expressie wordt door u tegen de hyperpolitiek-correcte morele meetlat van uw volstrekt particuliere geschiedenisboek gehouden. Elk schilderij, elke roman, elk kinderfeest, elk verkleedpak, elke theatervoorstelling wordt eerst door de mangel van uw morele superioriteit getrokken, en wat er dan nog resteert, is een zouteloze brij waar kraak nog smaak aan is. Wat u beoogt, is de vernietiging van het Europese cultuurgoed, dat zoals elk cultuurgoed uit misstanden, conflicten, discriminatoire voorkeuren en menselijke vergissingen voortkomt.
  Kom, ik pak mijn Pipo de Clown-video nog maar eens en ga me lekker zitten verkneukelen over die malle Klukkluk!

 20. Berk

  @Jan Coenen u vind “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest” een goed argument? En zo ja, dringt u dan niet uw kromme wereldbeeld aan mij op? U gaat er hier met gestrekt been in door mij en anderen hier marginalen te noemen. Ik ben benieuwd naar de argumenten van Tivoli, dat is het enige wat ik hier zeg. U zegt ‘men is gewoon in gesprek geweest’ , ja prima, maar wat is er dan besproken en met wie dan? Weet u dat?

 21. Zucht

  Het begint ridicuul te worden, ik snap niets meer van die hele racisme discussie. Discriminatie om welke reden dan ook dient keihard aangepakt en bestraft te worden. Het Sinterklaasfeest is een KINDERfeest, dat was zo, dat is zo en dat blijft zo. Cowboytje SPELEN, is ook bedoeld voor kinderen. Actiegroepen die hiertegen zijn moeten eens beseffen wat ze kapotmaken en wat ze veroorzaken. Het is werkelijk ongelofelijk wat Tivoli nu besloten heeft. En nee, ik ben geen racist en voor mij is iedereen gelijk. Wordt tijd dat we weer een beetje normaal gaan doen als het om dit soort onderwerpen gaat.

 22. Cow Boy

  @ Coenen

  Wat een geleuter. “Verder is men gewoon in gesprek geweest”. In gesprek met wie? Dat grauwe groepje van een zestal extremistische radicalen? Shame on Tivoli als ze daar inderdaad mee in gesprek zijn gegaan. Met extremisten die niets anders dan hun eigen rabiate ideeen vertegenwoordigen ga je niet in gesprek.

 23. Jacob

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ‘Jan Coenen’ bij dat rare actiegroepje hoort.

 24. Berend

  Er is geen enkele rationele grond voor dit besluit van TiVre. Daarom houdt J.P. Coen het ook bij drogredeneringen, belediging en geschreeuw. Als men constant moet conformeren aan al het geroeptoeter van splintergroepjes activisten/beledigden/herrieschoppers – enkele tientallen of honderden op landelijk niveau – dan kunnen we de hele kunst en cultuursector beter opheffen.

  Er zal zich ALTIJD wel iemand gekwetst, aangevallen, benadeeld of gekrenkt voelen door een cultuuruiting. Of het nu een schilderij, foto, liedje of boek is. Onderdeel van leven in een pluriforme samenleving is dat je geregeld zaken tegenkomt die niet helemaal rijmen met jouw wereldbeeld. Zo lang er geen wetten overtreden worden is er maar een manier om daarmee om te gaan; deal with it.

 25. Scherpschutter

  Uitstekende beslissing van Tivoli. Duidelijk dat dit om een fascistisch feestje gaat uiteraard. Witte kindertjes die door hun schuimbekkende ouders met bloeddoorlopen ogen worden aangezet tot het haten en vermoorden van bruingekleurde indiaantjes: dat moet natuurlijk subiet verboden worden. Alsof het hier hier écht om een onschuldig kinderfeestje gaat waar kindertjes zonder bijbedoelingen gezellig actief met elkaar spelen, de ene keer verkleed als indiaan en dan weer als cowboy, terwijl de ouders onschuldig keuvelend toekijken…Maak dat de kat maar wijs! Virulent racisme. Treinen naar het Oosten. Etc etc.

  Heel goed Tivoli! Zeer verstandig. Zo gelukkig dat er voor gekozen is om ieder mogelijk kwetsgevoeltje onder de honderdduizenden in Nederland woonachtige indianen preventief te ruimen. Wat een leed voorkomt u hier. Dit soort waanzin dient uw organisatie natuurlijk niet aan mee te werken en daarom heel goed dat u hier het pad van van rede en ratio verkoos om te bewandelen.

  Lekker bezig Tivoli! Ik ben toch zo gelukkig dat u mijn belastingcenten ook de komende jaren maar zult blijven ontvangen om de wereld te verbeteren. Echt, ik zou niet weten wat ik zelf beter met dat geld zou kunnen doen.

  Nou, vriendelijke groetjes he!

 26. Luuk Upuuk

  Als ze dan toch al politiek correct willen zijn, laten ze dan eerst eens de juiste feiten napluizen. Cowboys waren gewone veehoeders die met kuddes over de vlakten trokken. De cavalerie (het amerikaanse leger dus) zorgde voor de moordpartijen omdat de indianen (oops native americans) de cowboys met hun kuddes die over hun land trokken steeds aanvielen. Van genocide is feitelijk nooit sprake geweest omdat de native americans in reservaten opgesloten werden. Moraal van dit alles; het is nooit zo zwart wit geweest en ook voor de komst van de europeanen voerden de native americans onderling oorlog, dus het “uitmoorden” was al lang aan de gang.

 27. Toine Goossens

  De uitspraken:

  ‘Zwarte Piet is racisme’, en
  “Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi’s en Jodenfeest”,

  Zijn verboden uitingen van discriminatie en een regelrechte bedreiging van de Fundamentele Rechten van de Mens. We kunnen daar een einde aan maken door het College voor de rechten van de Mens, om een uitspraak te vragen.

  Lees wat het College hier over publiceert:
  https://www.mensenrechten.nl/wat-zijn-mensenrechten/discriminatie

  Het is kwestie van clubs als de grauwe eeuw met gelijke munt terugbetalen.

 28. Peter van Zoest

  Dit land is knettergek aan het worden.

 29. KOen

  Eerst zwarte piet en nu de cowboys en indianen, who’s next? Het moet niet gekker worden.

 30. klaas

  Doodzwijgen, geef deze geen voedingsbodem, niet op reageren

 31. Karel van Hilten

  Onvoorstelbaar dat we zulke dingen niet meer zouden mogen vanwege een kleine grauwe minderheid. Laat ze eens hard gaan werken, dan hebben ze geen tijd meer om zulke dingen uit te denken. We worden geregeerd door een minderheid van 3%!

 32. Paul

  Als we dan toch zo ver terug gaan in de historie

  Ik wil geen Spanjaarden en Portugezen meer doen in Nederland die hebben hier huis gehouden tijdens de 80 jarige oorlog.

  Ik wil geen Italianen meer zien…de Romeinen hebben alles onder de grote rivieren leeg geplunderd.

  Ik wil geen Turken meer hebben gezien de massale genocide in Europa destijds.

  Geen Noren want de Noormannen hebben ook gemoord.

  Etc.etc.etc…wat een land …wat een schande van Tivoli…ik zet er geen stap meer over de vloer.

  Je word door dit zaken wel gedwongen om FvD of PVV te stemmen!

 33. Angelique

  Hoeveel echte chinooks of apaches zouden hier door beledigd worden?

 34. Frank Reinke

  Bied mijn welgemeende excuses aan,heb nml zo’n 50 jaar geleden regelmatig Cowboytje en Indiaantje gespeeld!! Echt onvoorstelbaar racistisch en het ergste is dat ik niet alleen was….zeker 25 kinderen van toen uit mijn dorp zijn ook schuldig! Hoe kan ik hier ooit mee leven…slapen gaat nu al moeilijk,ben de hele dag aan het denken…..NEDERLAND IS GEK GEWORDEN!!

 35. Edinho

  Wat een geroeptoeter weer!!. Op basis waarvan dan? Die lui kunnen zich beter druk maken om de armen in de wereld.

 36. Miranda

  Ik denk niet dat kinderen die cowboytje spelen denken laten we die indianen even lekker uitroeien want ik ben de witte overheerser. Kinderen vinden het nou eenmaal leuk om met een klappertjes pistool rond te rennen en andere kinderen willen graag met een mooie verentooi en pijl en boog rond rennen. Later leren ze wel op school hoe het echt zit. Laat kinderen gewoon lekker spelen en maak je eens druk om dingen waar het echt om gaat in dit leven. Je kan je tijd ook besteden aan eenzame ouderen bijvoorbeeld.

 37. Kees

  @ Karel van Hilten

  Grappig dat je zegt dat we geregeerd worden door een minderheid.

  Volgens mij is de VVD toch echt al 2x op de rij de grootste partij geworden en zijn de PVV en het Forum VVD-afgeleiden/ afsplitsingen. De meeste gemeenten in het land kennen VVD-wethouders of VVD-beurgmeesters (vaak bij corruptie betrokken ook nog eens).

  Inhoudelijk zijn ze het, zeker over het geven van macht aan het bedrijfsleven en het steeds verder inperken van de macht van de burger, gewoon eens.

  Vind je Nederland niet meer zo leuk, dan zou ik eens gaan rondkijken bij de verantwoordelijken. En die zijn toch echt juist aan de rechterzijde te vinden.

  Dit land kent bijna altijd regeringen waarin de VVD en CDA een nogal grote rol hebben, als ze er niet beiden in zitten. Er wordt bijna altijd neo-liberaal beleid gevoerd. De PvdA is vanaf de jaren negentig gekaapt door Nijenrode mensen, corpsballen die eerder bij de VVD thui horen dan bij de PvdA. Je mag je best afvragen of dit bewust zo gedaan is.

  Je kan je ook afvragen of het afsplitsen van Wilders en de PVV (uit de VVD) niet gewoon afgesproken werk is. Zo ben je als VVD namelijk regeringspartij en beheers je ook nog eens de mondige oppositie.

  Maak je jezelf zorgen over Nederland, zou ik eerder eens kijken bij de hoofdverantwoordelijken aan de rechterzijde; daar waar de echte macht ligt (en bij het bedrijfsleven natuurlijk).

 38. Arjan Verhoeven

  Toen ik op de kleuterschool zat schoten de Indiaantjes nog met banaantjes. Ik geloof niet dat er een native American was die daar aanstoot aan nam.

  Ik denk dat al die Indianen in Nederland blij zijn dat eindelijk het iemand voor ze opneemt.

  De winkel van links is nooit leeg, meneer Holman.
  https://www.parool.nl/opinie/de-winkel-van-links-is-nooit-leeg-mijnheer-holman~a4573210/

 39. Wim van Wezel

  Al jaren las ik de boeken van Arendsoog en Witte Veder van P. Nowee. Spannend en vredelievend. Wij hebben het over Nederland.

 40. Ouwe henk

  Dit vindt kluk kluk niet leuk,,,,pipoooooo,,,,koooooeieeeee

 41. Toine Goossens

  Ja Wim,

  Ook Nowee en Karl May horen op de shortlist van verderfelijke personen thuis. De IS, hé nu als Internationale Socialisten, zal wel al een vlugschrift aan het voorbereiden zijn.
  De IS erfgenamen zullen over enkele eeuwen ook de schrijvers van fantasy en science fiction boeken in de ban doen. Ook die schrijvers, zo zal dan blijken, hebben er racistisch en discriminatoir op los gefantaseerd.

  De Grauwe Eeuw is een een-persoonssplinter van de splinter van de Internationale Socialisten. Een minimalistisch clubje dat alleen invloed heeft omdat zij media aandacht krijgen en ‘politieke’ bestuurders het nodig vinden om zich dan te distantiëren van zoiets als volkscultuur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).