Definitieve uitslag van de provinciale statenverkiezing: Zo stemde jouw wijk | De Utrechtse Internet Courant Definitieve uitslag van de provinciale statenverkiezing: Zo stemde jouw wijk | De Utrechtse Internet Courant

Definitieve uitslag van de provinciale statenverkiezing: Zo stemde jouw wijk

Definitieve uitslag van de provinciale statenverkiezing: Zo stemde jouw wijk
De stemmen worden geteld in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De definitieve uitslag van de stemmen in de gemeente Utrecht bij de verkiezing voor de Provinciale Staten is bekend. In de stad werd GroenLinks met afstand de grootste. Alleen in de wijk Vleuten-De Meern was er een andere grootste partij: de VVD.

De definitieve uitslag van de stemmen in de gemeente Utrecht bij de verkiezing voor de Provinciale Staten is bekend. In de stad werd GroenLinks met afstand de grootste. Alleen in de wijk Vleuten-De Meern was er een andere grootste partij: de VVD.

Per partij

De uitslag per partij in de gemeente Utrecht (met tussen haakjes het verschil tov 2015):

 1. GroenLinks 27,9% (+13,3%)
 2. D66 14,6% (-11,0%)
 3. VVD 12,6% (-1,1%)
 4. PvdA 8,0% (-4,2%)
 5. Partij voor de Dieren 6,9% (+1,4%)
 6. Forum voor Democratie 6,8% (*)
 7. CDA 5,0% (-1,3%)
 8. DENK 4,3% (*)
 9. ChristenUnie 4,0% (+0,9%)
 10. PVV 3,7% (-2,9%)
 11. SP 3,6% (-5,9%)
 12. 50PLUS 1,4% (-0,2%)
 13. U26 GEMEENTEN 0,8% (geen deelname in 2015)
 14. SGP 0,3% (-0,2%)

*Geen deelname in 2015

Bron: Gemeente Utrecht

De uitslag per partij in de stad vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen en provinciale statenverkiezing in 2015

Uitslag per wijk

GroenLinks werd in alle wijken behalve Vleuten-De Meern de grootste – daar bleek VVD het grootst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was GroenLinks de grootste in 7 van de 10 wijken.

Bij de verkiezing voor de provincie in 2015 was D66 nog de grootste in 8 van de 10 wijken. In de verkiezingen van vorig week was D66 in 7 van de 10 wijken de op een na grootste.

West: GL – D66 – VVD
Noordwest: GL – D66 – VVD
Overvecht: GL – DENK – FvD
Noordoost: GroenLinks – D66 – VVD
Oost: GL – D66 – VVD
Binnenstad: GL – D66 – VVD
Zuid: GL – D66 – PvdA
Zuidwest: GL – D66 – DENK
Leidsche Rijn: GL – VVD – D66
Vleuten-De Meern: VVD – FvD – GL

Bron: Gemeente Utrecht

Uitslag per stembureau

Er waren woensdag 161 stembureaus in Utrecht, waar 123 keer GroenLinks het vaakst werd ingevuld. Alleen de VVD (bij 28 stembureaus in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) en DENK (bij 10 stembureaus in Overvecht en Kanaleneiland) werden bij de andere stembureaus het grootst.

Wil jij weten hoe er werd gestemd op het stembureau bij jou in de buurt? Kijk dan hier voor een overzicht per stembureau en meer cijfers.

Opkomst

De opkomst voor de Provinciale Staten was 60,9%. Vier jaar geleden kwam minder dan de helft van de stemgerechtigden stemmen (48,8%) en zelfs bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar (59%) was de opkomst lager.

De opkomst per wijk (exclusief mobiele stembureaus, Utrecht Centraal en Stadskantoor) was het hoogst in de binnenstad met maar liefst 82% en het laagst in Overvecht met 42%.

In totaal werden afgelopen woensdag 153.412 stemmen uitgebracht bij bureaus in de stad, waarvan er 973 blanco of ongeldig waren.

De opkomst in de stad. Bron: Gemeente Utrecht

De provincie

Dat GroenLinks zo groot is geworden in de stad zegt niet veel over de gehele provincie. Dat blijkt wel uit de voorlopige uitslagen van de provincie. Alleen in Utrecht, Amersfoort en Bunnik werd GL de grootste, de VVD verzamelde in 13 gemeenten de meeste stemmen.

Het CDA werd het grootst in Lopik, Oudewater en Woerden, SGP in Woudenberg, Renswoude en Rhenen, Forum voor Democratie in Nieuwegein en Vijfheerenlanden, ChristenUnie in Bunschoten en Veenendaal.

Bron: Gemeente Utrecht

Waterschap

Er werd ook gestemd voor de waterschappen. In de gemeente Utrecht waren er verkiezingen voor het bestuur van waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

In de gemeente Utrecht werd Water Natuurlijk de grote winnaar van de verkiezingen voor het waterschap in 2019 (WS19) met 30,4% van de stemmen. Bij de waterschapsverkiezing in 2015 (WS15) was dit 27,9%.

Water Natuurlijk is in alle Utrechtse wijken de grootste partij. De Partij voor de Dieren is de tweede partij in Utrecht met 16,5% van de stemmen.

Gekoppelde berichten

Fotoverslag

14 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Utrecht studentenstad,,,die zijn jong,,vatbaar voor de fakeklimaatplannen
  Plus dat het onderwijs zelf ook groenlinks d66 is
  Dan krijg je dit soort uitslagen

 2. Scherpschutter

  @Peet 25/3/2019 – 10:28

  Dat is slechts een deel van de waarheid, maar wel een interessant punt. Persoonlijk heb ik me er in ieder geval altijd ontzettend over verbaasd dat mensen onder de 25 jaar oud mogen stemmen, ongeacht wat ze nou stemmen overigens. Op je 25e is het menselijk brein pas volgroeid en kun je verwachten dat de persoon in kwestie in ieder geval een wezenlijke bijdrage levert in het betalen van de rekeningen (baan + belasting) en enige zelfstandige levenservaring heeft.

  In mijn beleving is het ronduit belachelijk dat afhankelijke broekies van 18-24 mogen stemmen en daarmee meebeslissen over het geld en leven van anderen en vermoedelijk is juist(!) het totale gebrek aan kwalificaties onder deze emotionele groep stemmertjes de reden dat ze mogen stemmen. Het komt het linkse establishment nooit verkeerd uit, zeg maar…

 3. Rob H.

  @Scherpschutter: Wat is een wezenlijke bijdrage? Vrijwel alle studenten moeten erbij werken om rond te kunnen komen. Ze wonen op zichzelf, zijn zelfstandig, krijgen loon en betalen belasting. Strikt noodzakelijk om alle rekeningen te kunnen betalen. De emotionele stemmers zitten eerder aan de rechterkant, waar men iedere verkiezing meewaait met welke populistische partij nu weer de grootste mond met onrealististiche voorstellen heeft (LPF, PVV, FvD).

 4. Marcel

  Uiteindelijk maakt t niks uit wie er in de staten komen. Polderen is het enige wat overblijft. Dat je je kan verbazen over stemgedrag dat is een zekerheid. GL wint en doet de belasting betaler een rekening toekomen van ff extra 120 miljoen. Daar zou je echt wel nog andere dingen mee kunnen doen. De verantwoordelijke wethouder blijft lekker zitten terwijl er echt met witte zakdoekjes wordt gezwaaid. Als ondernemer in Utrecht kan ik mij alleen maar verbazen over zoveel onkunde van bestuurders. Helaas zal dit ook na deze verkiezingen zo blijven.

 5. Joep

  Grappig, Veluten-de Meern, suburbia ten top en daar stemt men forum? Als het ergens païs en vree is. Zoals je ziet, mensen vrezen het vrezen zelf het meest. Mensen die tenmidden van de zogenaamde problemen (probleemwijken) wonen stemmen dus niet rechts 😉 Hilarisch 😉

 6. Niels

  Wat maar weer aantoont dat LR en VdM niet bij Utrecht horen…

 7. Harry

  Ik juich verdere versnippering alleen maar toe. Het huidige piepende en krakende democratische partijenstelsel op basis van de meerderheid en dus de macht is net zo uit de tijd als de term burger. Beide termen komen nog uit een tijd dat het overgrote deel van de bevolking niet naar school ging en op het land leefde. De adel bepaalde toen wel even wat de burger moest denken. En met dit gedachtegoed zitten we nog steeds opgescheept.

  200 jaar later wordt het dus de hoogste tijd het democratische gebouw in Nederland te moderniseren. Eentje met als basis dat de bevolking van Nederland niet op een partij stemmen maar op uitgewerkte ideeën van verschillende partijen kunnen stemmen. Met een roulerend premierschap (1 jaar) en een verbod op lobbyen zodat bevolkingsvertegenwoordigers ook daadwerkelijk de bevolking weer gaan vertegenwoordigen.

  O shit dit bestaat al in Europa! Het Zwitserse democratische model

 8. Ties

  Het opkomstpercentage in de binnenstad lijkt me niet echt representatief vanwege massaal stemmen op centraal station van mensen van elders…….

 9. Ties

  Herstel. Opkomst% binnenstad is zonder die van CS en Stadskantoor. Dus je mist feitelijk een groot gedeelte. Verder dus hoog vanwege iedereen die er werkt, maar niet woont. Lijkt dus niet zoveel te zeggen……

 10. Sjaak

  @Scherpschutter: ik zou nog een stapje verder willen gaan. Ook 35-plussers uitsluiten. Hun verstandelijke vermogens nemen immers in rap tempo af. Ze doen niet onder voor 18-25 jarigen.

 11. WvR

  @Scherpschutter:
  In mijn beleving ontwikkeld rond de 90% van de mensen nooit het vermogen ergens weloverwogen over te oordelen. Als je een partij “burgers voor bier & braadworst” opricht maak je een goede kans in het kabinet te komen.

  Churchill had gelijk.

 12. Wouter

  Gevarieerd palet in Overvecht: GL, DENK en FvD als top 3

 13. Bart

  Is de provinciale uitslag ook ergens gepubliceerd? Met namen en voorkeurstemmen enzo?

 14. Scherpschutter

  @Rob H. 25/3/2019 – 11:43

  Het zijn geen netto bijdragers, Rob. En ik vind dat alleen netto belastingbetalers zouden mogen stemmen (van 25+), en uiteraard met een stem die zwaarder meeweegt naarmate men meer belasting betaalt. Het is onverdedigbaar dat een student van 18 die (spreekwoordelijk) niets weet, nergens voor betaalt en nog nooit iets meemaakte in het leven een even zware stem heeft als iemand die (bijvoorbeeld) netto 10 miljoen belasting betaalt en een gewichtige rol vervult in de samenleving. Emotionele kiezers vindt u overigens links en rechts.

  @Sjaak 25/3/2019 – 17:29

  Ze betalen de rekeningen, Sjaak. Wilt u die werkelijk weg hebben?

  @WvR 25/3/2019 – 18:40

  Churchill had zeker gelijk. Het is schrikbarend waar een gemiddelde Nederlander zijn stem van laat afhangen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).