Partij voor de Dieren pleit voor verbod eenden voeren | De Utrechtse Internet Courant Partij voor de Dieren pleit voor verbod eenden voeren | De Utrechtse Internet Courant

Partij voor de Dieren pleit voor verbod eenden voeren

Partij voor de Dieren pleit voor verbod eenden voeren
Archiefbeeld brooddumping
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het voeren van brood aan vogels in heel Utrecht, waaronder aan de Timorkade in Lombok. De Timorkade kwam al eerder in het nieuws vanwege het dumpen van brood maar de hulp van de gemeente mocht hier niet baten.

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een verbod op het voeren van brood aan vogels in heel Utrecht, waaronder aan de Timorkade in Lombok. De Timorkade kwam al eerder in het nieuws vanwege het dumpen van brood maar de hulp van de gemeente mocht hier niet baten.

De Partij voor de Dieren trekt een duidelijke lijn. “Wij willen niet alleen het brood dumpen verbieden maar ook het voeren van brood aan vogels. Eenden worden gemiddeld 20 jaar oud maar door het vele brood waaraan zij bloot komen te staan worden ze maar vier of vijf jaar oud”, vertelt raadslid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren.

De Timorkade kwam al eerder ter sprake vanwege brooddumpingen. De dumpingen trekken ongedierte aan, het is ongezond voor de eenden en de schimmelige broden zijn niet aantrekkelijk voor het straatbeeld. Veel bewoners hebben hun klachten laten horen aan de Partij voor de Dieren. In april gaf de gemeente aan te gaan handhaven. Volgens Van Esch mocht dit niet baten. “Ze pakken het probleem niet bij de bron aan. Ze komen af en toe langs om het brood weg te halen maar daar los je het probleem niet mee op. Wij zijn hier liever een verbodsbord staan.”

De dumpingen zijn volgens Van Esch onder meer het gevolg van een religieuze denkwijze. “Veel mensen met een Islamitische achtergrond mogen volgens het geloof het brood niet weggooien uit respect voor het graan. Ik vind dit op zich prachtig, maar het is niet de bedoeling dat dieren hieronder lijden. Een oplossing hiervoor zou een broodvergister zijn. Deze is in Amsterdam al in gebruik en in Zuilen zijn ze er ook mee aan de slag gegaan. De installaties zetten het gedumpte brood direct om in gas, waardoor hiermee gekookt kan worden op dezelfde manier als met aardgas. Dit zou ook een mooie oplossing zijn voor bewoners rond de Timorkade.”

Woensdag gaat de Partij van de Dieren onder andere op de Timorkade een verbodsbord voor vogels voeren, plaatsen.

21 Reacties

Reageren
 1. P. van Mourik

  Religie en onwetendheid is altijd een moeilijke combinatie. Dit keer met ergerlijk zwerfvuil als gevolg: brood vaak nog in plastic zak in park of plantsoen. Mooi vormgegeven broodvergisters, bij voorbeeld door de Industrieel Ontwerpers van TU Delft op elke hoek van de straten waar dat gewenst is. Ook makkelijk om aan te geven waar je woont!

 2. P. van Mourik

  Religie en onwetendheid is altijd een moeilijke combinatie. Dit keer met ergerlijk zwerfvuil als gevolg: brood vaak nog in plastic zak in park of plantsoen. Mooi vormgegeven broodvergisters, bij voorbeeld door de Industrieel Ontwerpers van TU Delft op elke hoek van de straten waar dat gewenst is. Ook makkelijk om aan te geven waar je woont!

 3. Mikel

  Wees blij dat die vliegende ratten maar 5 jaar leven ipv 20!!! Flink blijven voeren die beesten!!

 4. Stef

  @Mikel: eenden vliegende ratten…? Heb je het artikel wel gelezen?

 5. Stef

  @p. Van Mourik: religie en onwetendheid een moeilijke combinatie? Volgens mij gaan die twee juist hand in hand… 😉

 6. Jeroen de vries

  Ja dat gaat zeker helpen. Plaats een bord en het voeren stopt. Dat is namelijk overal zo. Of het nou gaat om snelheid, parkeren of los laten lopen van een hond, het plaatsen van een bord lost alles op.
  Wereldvreemde zwevers met bakfietsen en hipsterbaardjes die PvdD. Jammer dat er geen verbod op dit soort subsidievretende onzinorganisaties kan komen.

 7. Herman Gallé

  &Mikel: Eris maar één diersoort die echt overlast schade veroorzaakt. Jij en ij behoren helaas tot die soort. Makkelijk en kortzichtig om dan toch onschuldige, onschadelijke dieren te blameren.

 8. Objectivist

  Broodvergisters een mooie oplossing?! We hebben hier te maken met mensen die illegaal hun afval op straat flikkeren, waardoor het begint te rotten, met alle risico’s van doen. Dan is de oplossing natuurlijk niet om met gemeenschapsgeld peperdure broodvergisters neer te zetten (in de hoop dan maar dat men ze zal gebruiken), maar om torenhoge boetes aan deze vervuilers uit te delen. Afval gooien we in Nederland in de prullenbak. Niet op straat. Doe je het wel? Direct 500 euro boete. Moet je eens opletten hoe snel het afgelopen is.

  Wat volgt, PvdD? Chemisch depots in het bos om te voorkomen dat XTC-producenten met hun illegale dumpingen wel eens de larven van de gespikkelde blauwbek-tor zouden kunnen beschadigen? Alsjeblieft zeg.

 9. Zonnewende

  Educatie lijkt me een betere oplossing dan dure machines of nieuwe verboden. Leer ze dat als het brood bij het gft afval gedaan wordt, het ook een nuttige bestemming krijgt. Dat kan via gebedshuizen bijvoorbeeld.

 10. Martijn

  Helaas raakt het een religie die nog steeds een ver van ons bed show is en daarmee is de kous af. Spreek maar eens iemand aan op brooddumping. Constateer het en los het op. Gebruik verstandige argumenten, maar ga niet klootzakken met de infrastructuur. Dan weerleg je het probleem. Individualistisch stelletje gespreks-ontduikers zijn jullie!

 11. wenteldinges

  Ik hoop toch wel dat die broodvergisters niet uit algemene middelen betaald gaan worden maar door de religieuze gemeenschap die de problemen veroorzaakt. Zelf dokken draagt bij aan de motivatie om er echt gebruik van te maken.

  Educatie gaat niet helpen: moslims flikkeren dat brood niet in de openbare ruimte omdat ze geen gft-bak hebben maar omdat ze vasthouden aan lang achterhaalde overtuigingen.

 12. UtrechtseBert

  Citaat: “Veel mensen met een Islamitische achtergrond mogen volgens het geloof het brood niet weggooien uit respect voor het graan”

  Ooit aan gedacht om deze mensen te leren minder groot in te kopen? Het is en blijft voedsel verspilling, of het nu in de kliko verdwijnt, in de broodvergister of in de eendenvijver.

 13. Pauline

  Helemaal mee eens.
  Geen brood meer. Maak daar maar wentelteefjes of iets anders van.
  Toch watervogels voeren koop dan in de dierwinkel speciaal voer voor hen.

  Maar stop deze dodelijke ziekmakende traditie!

 14. Broodje dier

  Partij van de Broodvergisters. Af en toe schaam ik me om hier te wonen. Een land waar politieke partijen zich met dit soort trivialiteiten kunnen bezighouden zal aan decadentie ten onder gaan.

 15. Herman Gallé

  @Broodje dier: Ik schaam ook vaak hier te wonen. Maar anders dan u wegens de manier waarop onze beschaving met onze mededieren meent te mogen omgaan. Wat u trivialiteiten noemt is godzijdank voor veel mensen het besef dat dieren met mededogen en respect tegemoet moeten worden getreden. Ook heb u het begrip decadentie kennelijk niet helemaal goed begrepen. De decadentie ligt eerder in het feit dat we in dit land per jaar een half miljard dieren laten lijden en sterven in de hel van de bio-industrie. En dat voor een product dat we niet nodig hebben. Leed en dood voor ons plezier en dat kritiekloos accepteren als iets ‘wat nou eenmaal zo is’ is zo decadent als de pest. Dat er een partij en organisaties zijn die het opnemen voor de zwakke en weerloze tegen het botte, medogenloze consumentisme geeft mij hoop dat de decadentie nog kan worden gekeerd.

 16. Geenstijl@Utrecht

  Ik vond het al zo gek dat ik zoveel ratten in die buurt zag lopen, nu begrijp ik de oorzaak.

 17. Gregor

  Ze kunnen me wat. Ik blijf gewoon met mijn dochtertje van 2 enkele eendjes voeren bij de Muntbrug. Eendjes voeren is Nederlands cultureel Erfgoed. Handen af van deze traditie!

 18. Toine Goossens

  De meeste moskeeën hebben een container voor oud brood. Een verbod op brooddumping slaat als een tang op een varken.

 19. gaan we weer

  @ gregor, mensen zoals jij mogen geen kinderen krijgen, je leert ze alleen maar slechte dingen aan. Heb je het artikel wel gelezen? Je bent dus bewust gif aan het voeren voor dieren? Beter leer jij je kind over hoe je dieren moet respecteren of zoek even op hoe je eendjes wel gezond kan voeren, mocht je dat zo graag willen, of bezoek een kinderboerderij. Ik kan zo boos worden om dit soort imbeciele mensen die er blijkbaar niks van snappen. 2017 gast!

 20. Toine Goossens

  @GWW,

  Als u wilt dat alle burgers doen zoals u doet, dan hebt u nog een lange weg te gaan.
  Er zijn wel mensen zoals u die succesvol zijn, wij duiden hen aan met de term: Dictator.

 21. Yvonne

  In amsterdam is het al jaren verboden om eenden te voeren ivm de ratten overlast omdat eenden het brood niet eten. Helaas is er totaal geen handhaving die hierop let en mensen erop aanspreekt om ermee te stoppen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).