Partij voor de Dieren wil dat Utrecht per direct een fokverbod voor herten invoert Partij voor de Dieren wil dat Utrecht per direct een fokverbod voor herten invoert

Partij voor de Dieren wil dat Utrecht per direct een fokverbod voor herten invoert

Partij voor de Dieren wil dat Utrecht per direct een fokverbod voor herten invoert
Stockfoto
De lokale fractie van de Partij voor de Dieren wil dat er in Utrecht zo snel mogelijk wordt gestopt met het fokken van herten en andere dieren die vanaf begin volgend jaar niet op de huis- en hobbydierenlijst staan. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend en wil onder meer van het college weten of zij dierenwelzijn belangrijk vindt dan het ‘Bambi-gevoel’.

De lokale fractie van de Partij voor de Dieren wil dat er in Utrecht zo snel mogelijk wordt gestopt met het fokken van herten en andere dieren die vanaf begin volgend jaar niet op de huis- en hobbydierenlijst staan. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend en wil onder meer van het college weten of zij dierenwelzijn belangrijk vindt dan het ‘Bambi-gevoel’.

De Rijksoverheid heeft een lijst met dieren samengesteld die voor mensen geschikt zijn om te houden. Daar staan bijvoorbeeld de katten en honden op. Deze zogenoemde ‘positieflijst’ is echter aangepast en vanaf 1 januari 2024 wordt die vervangen door de huis- en hobbydierenlijst. Niet alleen de naam is aangepast, maar ook de samenstelling van de dieren die erop staan. Zo zijn herten straks niet meer op de lijst te vinden. Dit betekent onder andere dat deze dieren niet meer gefokt, verkocht, gekocht en gehouden mogen worden op bijvoorbeeld hertenkampen en kinderboerderijen.

Wetenschap

“Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Het gaat om het welzijn van de dieren. Ik kan niets anders dan varen op het wetenschappelijk onderzoek”, zei minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week.

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren wil echter niet wachten tot begin 2024 en roept het college op ‘zo snel mogelijk’ actie te ondernemen. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend over de kwestie en wil onder meer weten of het college dierenwelzijn belangrijker vindt dat het Bambi-gevoel.

Direct

“Waarom zouden we wachten met het stoppen met fokken tot 1 januari 2024? Is het college bereid om het fokverbod per direct in te laten gaan […]?” Daarnaast wil de partij hoeveel dam- en edelherten er momenteel in Utrecht worden gehouden en op welke locaties dit is.

Tot slot maakt de Partij voor de Dieren zich zorgen over de lege weides die straks ontstaan. “Kan het college toezeggen dat dieren die niet meer worden gehouden door het invoeren van de positieflijst niet vervangen zullen worden door dieren die er wél op staan […]?”

28 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Ik kan mij doorgaans best vinden in de standpunten van de Partij voor de Dieren, als het gaat om de bio-industrie bijvoorbeeld.
  Dit begint echter aardig door te slaan zo. Zo’n hertje in Oog en Al heeft een prima leven, dat kun je toch niet vergelijken met een plofkip, of een varken dat gemarteld wordt met een stroomstootwapen.

 2. BdV

  Het ‘Bambi-gevoel’ is blijkbaar iets heel anders dan dierenwelzijn? Ik denk dat de PvdD de gebruikte termen iets beter moet definiëren, zodat volwassenen ook begrijpen waar het over gaat.

 3. Nuchter

  Binnen enkele jaren wordt er een heel leger Utrechters opgesloten in de wijk Merwede. Een fokverbod daar is niet nodig, daar is geen ruimte voor. Wel is deze diervriendelijke partij is sterk voor tiny houses in Utrecht, zij zal dat op deze plek wel zien zitten.
  Tiny houses; ‘Kleinschalig wonen met heel veel groen om je heen en zover als mogelijk vandaan van andere mensen’. Om dat voor alle Utrechters te verwezenlijken is er wel 4 keer zo veel grondoppervlak nodig; zeg maar dag met je handje tegen de tien minutenstad; alles ligt zó ver uit elkaar dat autorijden de norm wordt.

  Wat vindt de Partij voor de Dieren belangrijk voor ons?:
  ‘Jouw gemeente maakt plannen samen mét inwoners. Bijvoorbeeld door goed te
  luisteren naar de wensen en ideeën van inwoners’.

  Laat die bewoners nou graag naar een hertenkamp gaan en autogebruik onmisbaar vinden. Dat gaat deze Wahalla partij uiteraard niet honoreren. Inwoners zijn de tegenstanders van deze partij.

 4. Lombokker

  Volgende stap, verbod konijnen, cavia’s en hamsters als huisdier?
  Want dat is hartstikke zielig, die beestjes in een kooitje.
  Knettergek!

 5. Matt

  “Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag.” Wat een gezwets. Die beesten weten niet beter. Ik heb ook niet altijd ruimte voor mijn natuurlijke gedrag, Partij voor de Mensen oprichten dan maar?

 6. JoH.

  G.H.: Ah, dan vindt de PvdDieren jou aan hun zijde bij de strijd tegen de bio-industrie? Fijn, want die strijd heeft een lange adem nodig. Deze strijd gaat om – in aantallen – minder dieren, maar kan snel worden geregeld. En is dus ook goed om te doen. Bovendien, Lombokker, voor de gemeente is een particulier moeilijker om regels aan op te leggen, dan aan een organisatie. Kortom, de PvdDieren in de gemeente Utrecht gebruikt de invloedssfeer die ze heeft om verschil te maken, precies zoals de PvdD-stemmers verwachten.

  BdV: Ik begrijp niet precies wat u insinueert. Bambi-gevoel is duidelijk iets anders dan dierenwelzijn.

  Matt: U citeert “Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag”, uitgesproken door minister Adema van LNV, die wetenschappelijk onderzoek aanhaalt. U vindt dat gezwets. Vindt u dan dat ChristenUnie-minister Adema van LNV zwetst, of vindt u wetenschappelijk onderzoek gezwets?

  In de gemeenteraad van Utrecht zitten 14 Partijen voor de Mensen, die zich allemaal bekommeren om uw welzijn, uw arbeid, uw vrijheid, uw diversiteit, uw inspraak en zelfs uw religie. Van die laatste meerdere zelfs. Voor het welzijn van de dieren is er maar één. En ik ben wel blij met die ene partij.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Wanneer komt er een fokverbod voor deze partij, want dit begint toch wel rare vormen aan te nemen

 8. Peter van Zoest

  Goed plan. Die beesten horen in de natuur. Zet ezels, geiten en schapen in de wei. Veel beter.

 9. Scherpschutter

  Wat zou een hert willen? Nooit geboren worden en het leven als zodanig nooit kunnen ervaren….of geboren worden en het leven ervaren in een hertenpark?

  Het leven als zodanig ontnemen aan dieren; is dat nu werkelijk waar een ‘dierenliefhebber’ een voorstander van zou zijn? Think about that for a second….

  Ik heb het al vaker gezegd en zal het nog eens herhalen; ‘dierenliefhebbers’ zijn geen dierenliefhebbers. In de verste verte niet. Het zijn mensenhaters.

 10. Statler

  Veilig in een omheinde omgeving wat rondgrazen in plaats van na een leven van schichtig rondkijken opgepeuzeld worden door een roedel wolven. Ik denk dat het hert een voorkeur zou hebben.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 11. Gerrit van Dijk

  Een fokverbod vind ik een uitstekend idee, voor Partij voor de Dieren

 12. Wil

  @lombokker: ja prima plan eigenlijk. Konijnen horen immers niet in een hok. Bedankt!

 13. Partij voor de Dieren Utrecht

  Wij maken ons geen zorgen over de lege weides die ontstaan, dat strookt niet met de zin erna, die wél klopt. We willen dat de dieren die wél op de Positieflijst staan en per se gehouden moeten worden, meer ruimte krijgen.

 14. Realist

  Katten en honden worden er tactisch buiten gehouden want dat kost waarschijnlijk te veel stemmen als daar een verbod op komt. Honden en katten echter leven sec gezien ook niet in vrijheid en kunnen sec gezien ook niet geen natuurlijk gedrag vertonen dus hop, een verbod graag.

 15. Piet

  Wat zou een hert willen? Die wil natuurlijk dierenwelzijn en dus af en toe een pleziertje maar ja ze mogen niet meer fokken dus dat wordt ze ook al afgenomen.

 16. Katja

  Mijn reactie werd niet geplaatst (fokverbod voor mensen).Mag dat niet gezegd worden of zo ?

 17. Monique

  @partij van de dieren Utrecht – richt je op de intensieve veeteelt en niet op onze herten. Die hebben het namelijk heel goed hier. Maar ja hier spelen jullie helaas niets klaar.

 18. Statler

  @Katja:
  de uitspraak is nu wel geplaatst. U was misschien iets te specifiek in uw oorspronkelijke bijdrage?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. Koel Hoofd

  “Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Het gaat om het welzijn van de dieren. Ik kan niets anders dan varen op het wetenschappelijk onderzoek”, zei minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige week.

  Vind nou echt niemand dit een bizar statement van Adema?
  Want eigenlijk zegt dat wetenschappelijk onderzoek dan dat: opgejaagd worden door een troep wolven op de Veluwe en als hertje met pure doodsangst de A28 over moet sprinten om het vege lijf te redden om dan te worden aangereden door een vrachtwagen en dan uren te moeten liggen lijden voordat de verlossende dood komt omdat die wolven al wat anders zijn gaan doen….volkomen natuurlijk gedrag is. Maar vredig ongestoord met de kudde in luilekkerland leven dierenmartelen is…
  Right… komen de wolven op de Veluwe soms herten tekort?

  @Realist
  Dat is een reden, een andere is dat het onderzoek waarop de zogenaamde ‘aangerichte milieuschade door katten’ (aantal prooien per kat per dag) niet goed is uitgevoerd en ook niet in Nederland of Europa van toepassing is.
  Het is appels met peren vergelijken, mensen met katten weten dat en die zitten ook bij politieke partijen.

 20. Katja

  @Statler: nee hoor, zelfde taal.

 21. Herman Gallé

  Uitstekend voorstel van PvdD. Zeker ook gezien in het licht van de nieuwe wet dieren waarin het gebod geldt dat dieren de mogelijkheid moeten hebben hun natuurlijk gedrag te vertonen. Herten horen in de vrije natuur zich te bewegen. Een ook hier veel gehoord non-argument is dat de dieren in hertenkamp zo’n goed leven hebben. Dat hebben ze niet! Wellicht lopen ze in de natuur grotere kans slachtoffer te worden van predatoren waaronder de mens, maar daar is wel hun plaats. Dieren zijn geen vermaaksobjecten maar autonome wezens met een intrinsieke waarde. Gelukkig begint het tot steeds meer mensen door te dringen dat dieren er niet voor de mens zijn. Dat is voor een zeer belangrijk deel te danken aan de Partij voor de Dieren die het bewustwordingsproces op gang heeft gebracht. Daarvoor hulde!

 22. Zonnewende

  Helemaal eens met G.H.

 23. Stuurvrouwtje aan wal

  “Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Het gaat om het welzijn van de dieren.”

  Stuurvrouwtje heeft het idee dat herten in een hertenkamp meer ruimte hebben om hun natuurlijke gedrag te vertonen dan honden in huis en parkieten, hamsters en cavia’s in hun hokjes…

 24. S

  @monique: op instigatie van de pvdd is zelfs in eerste en tweede kamer een zeer belangrijke wet aangenomen die ziet op bio-industriedieren maar de minister weigert die uit te voeren. Dus waar heb je het over?

 25. Gert

  Voor of tegen de hertenkampen; de Pvdd probeert waarschijnlijk eventueel verweer voor te zijn. Waarom die haast? Zit daar iets achter?
  En heeft iemand het commissiedebat eens goed beluisterd? Daarin blinkt Dhr. Adema uit in subjectiviteit.
  En wat is dierenwelzijn? Wat of wie kan aantonen dat het dierenwelzijn op hertenkampen niet in orde is?
  Nee, met hun voorstellen om zsm de boel af te ronden geven ze zowel de hertenkampen nauwelijks tijd om hun maatregelen te nemen (en welke?), zij geven nauwelijks tijd om een verweer af te wachten (net een maand geleden bekend gemaakt) op een wetenschappelijk onbebouwd rapport en gaan compleet voorbij aan de honderden vrijwilligers die iedere dag, jaren lang voor de dieren gezorgd hebben.
  Lekker makkelijk Pvdd.
  Zouden ze hier bij stilstaan als zij weer een speeddate avond organiseren?

 26. Statler

  @Koel hoofd:
  wolven hebben geen schietmasker. Dat hert komt sowieso op een pijnlijke – wat wij inhumane -manier zouden noemen, aan zijn eind.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 27. Duivenman

  Hoe zit het met duiven in een hok opgesloten, om op gezette tijden uit te vliegen,en bij slechte presentatie word je nek omgedraaid.

 28. Monique

  @S de minister staat niet boven de wet. PvdD zal moeten doorpakken net zoals Urgenda met de rechtszaak deed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).