Sedi van Loon over het belang van stemmen: ‘Door te stemmen bepaal je wie de beslissingen in jouw gemeente nemen’ Sedi van Loon over het belang van stemmen: ‘Door te stemmen bepaal je wie de beslissingen in jouw gemeente nemen’

Sedi van Loon over het belang van stemmen: ‘Door te stemmen bepaal je wie de beslissingen in jouw gemeente nemen’

Sedi van Loon over het belang van stemmen: ‘Door te stemmen bepaal je wie de beslissingen in jouw gemeente nemen’
Foto: Robert Oosterbroek
Volgende week is het tijd om te stemmen. Dat kan niet alleen op 16 maart, maar ook op 14 en 15 maart. Het zogeheten ‘vroegstemmen’ is in het leven geroepen vanwege corona. Zo hoeft niet iedereen op één dag te stemmen, waardoor het bij de stembureaus iets rustiger wordt. Dat zou de kans dat mensen elkaar besmetten met corona moeten verkleinen. Vervolgens is het een kwestie van je identiteitsbewijs en stempas – die je inmiddels in de brievenbus hebt ontvangen – meenemen naar een stemlocatie in jouw gemeente. Daar stem je op een kandidaat van de partij van jouw keuze. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, stemmen?

Volgende week is het tijd om te stemmen. Dat kan niet alleen op 16 maart, maar ook op 14 en 15 maart. Het zogeheten ‘vroegstemmen’ is in het leven geroepen vanwege corona. Zo hoeft niet iedereen op één dag te stemmen, waardoor het bij de stembureaus iets rustiger wordt. Dat zou de kans dat mensen elkaar besmetten met corona moeten verkleinen. Vervolgens is het een kwestie van je identiteitsbewijs en stempas – die je inmiddels in de brievenbus hebt ontvangen – meenemen naar een stemlocatie in jouw gemeente. Daar stem je op een kandidaat van de partij van jouw keuze. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen, stemmen?

Utrechter ‘bepaalt’
In de Utrechtse raad is plek voor 45 raadsleden. Die gemeenteraad beslist over de regels in de gemeente Utrecht. Welke partijen en hoeveel raadsleden van die partij er in de raad komen, hangt af van hoe de Utrechter stemt. “Door te stemmen bepaal je met anderen wie er in de gemeenteraad komen en wie de beslissingen in jouw gemeente nemen”, vertelt Sedi van Loon, projectleider bij Stem jij ook? Stel: inwoners stemmen massaal op het CDA, waardoor die partij twaalf zetels behaalt, dan komen er twaalf CDA-raadsleden in de raad. Dan is er dus een sterk geluid van die partij binnen de gemeenteraad, wat weer invloed heeft op de regelgeving in de gemeente. Dat betekent overigens niet dat elk plan van de partij met de meeste zetels direct doorgaat. Eerst moet de meerderheid van de raadsleden voor zijn.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 besloot 59 procent van de Utrechters zijn stem uit te brengen. Dat houdt in dat ongeveer 159.000 Utrechters naar het stembureau gingen. In de binnenstad was de opkomst het hoogst, met zo’n 82,9 procent. In Overvecht was die juist het laagst, met iets minder dan 41 procent. Wel was het opkomstpercentage in alle wijken groter dan in 2014. Toen bracht 54,2 procent van de Utrechters een stem uit.

‘Lokaal zijn partijen vaak heel toegankelijk’

Hoe kies je dan op welke partij je stemt? Volgens Van Loon is het allereerst handig om online informatie te zoeken. “Zoek uit welke partijen meedoen aan de verkiezingen”, zegt ze. Daarna kun je hun verkiezingsprogramma’s bekijken. “Check ook hun sites, YouTube en Instagram. En je kunt de partijen mailen. Lokaal zijn partijen vaak heel toegankelijk.” Verder zijn veel partijen online te vinden of komen ze langs de deuren. Zit je met vragen? Het beste is om ze gewoon te stellen. Het gaat erom dat je een partij vindt die zoveel mogelijk dezelfde visie voor de gemeente heeft als jij.

“Praat met familie, vrienden en buren. Kijk naar wat de mensen om je heen vinden, maar snap wel dat je zelf moet beslissen op wie je wil stemmen”, gaat Van Loon verder. Ook is het volgens haar een goed idee om de gemeentelijke stemhulp in te vullen. In de gemeente Utrecht is een KiesKompas beschikbaar. “Kijk bovendien tv en lees de krant.” Op DUIC.nl staat bijvoorbeeld een dossier over de gemeenteraadsverkiezingen waar je onder andere interviews met mensen van de verschillende partijen kunt lezen.

Kandidatenlijst
Het is dus belangrijk om te kijken naar wat een partij wil en hoe dat overeenkomt met wat jij wil. Daarna is het tijd om een persoon van de kandidatenlijst te kiezen. De meeste mensen gaan voor de nummer één op de lijst; dat is de lijsttrekker. Of voor een zogeheten lijstduwer, een bekende persoon die wordt ingezet om stemmen binnen te halen. PvdA heeft er bijvoorbeeld twee: schrijver Aafke Romeijn en historicus Maarten van Rossem.

Maakt het eigenlijk uit op wie je stemt? “Het maakt uit, want als mensen massaal stemmen op iemand die niet bovenaan de lijst staat, dan kan die met voorkeurstemmen alsnog in de raad komen. Dat komt zeker weleens voor”, legt Van Loon uit. Volgens haar is het heel persoonlijk op wie je stemt, en of je bijvoorbeeld op een vrouw stemt. “Maar het is goed om diversiteit te hebben in de volksvertegenwoordiging. Nu zijn het relatief vaak witte mannen. Misschien wil jij juist iemand met een andere achtergrond.”

Ver-van-je-bed-show?
Het is dus wat uitzoekwerk: verkiezingsprogramma’s lezen, het nieuws volgen, kandidaten opzoeken… En dat terwijl het misschien voelt als een ver-van-je-bed-show. Maar dat is het niet – de gemeenteraad heeft juist veel invloed op jouw directe leefomgeving. Denk aan besluiten over het aandeel groen in jouw wijk, of er voldoende plekken zijn om te sporten en of er extra stoplichten moeten komen bij dat ene gevaarlijke kruispunt. En jij kunt daar dus, met je stem, indirect over meebeslissen. Een mooie gelegenheid om als Utrechter van je te laten horen.

18 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Maar ik wil helemaal geen gemeente, laat staan dat er mensen werken die beslissingen voor me nemen….En nu?

 2. Zuilen030

  Het klopt dat je kunt kijken naar een partijprogramma, maar met een coalitie van minstens drie partijen blijft er vaak weinig over van de standpunten, kiesdrempel ophogen het moeilijker maken om een partij te starten zou al een heel stuk helpen, komt de besluitvorming ten goede, max 6 partijen is meer dan genoeg.

 3. Lachgas

  Paar dagen geleden in de media dat regering ingewikkelde zaken dumpt naar de gemeemteraad.
  Daar hebben raadsleden geen verstand van helaas.
  Dus wat je ook kiest…
  Bovendien kies je vaak op de aktuele zaken. Zaken die over 3 jaar kompleet nieuw zijn en waarover je nooit gestemt hebt.

 4. Liza

  @ Misschuttert

  Misschien je bezig houden met de politiek in het dorp waar je tegenwoordig woont en de gemeentepolitiek in UTRECHT overlaten aan Utrechters. Lijkt me zinvoller en logischer.

 5. Scherpschutter

  @Liza

  Maar…Ik zie u gisteren nog posten in een ander topic dat niet zoveel op heeft met grenzen? LOL

 6. Lexus

  Anders dan Scherpschutter beweert, zijn vormen van lokaal bestuur onmisbaar. Helaas functioneren de gemeenten steeds slechter, zowel om externe — bijvoorbeeld het ‘over de schutting’ gooien van problemen door de landelijke overheid — als om interne redenen, bijvoorbeeld door erbarmelijk slecht beleid op vele terreinen en het veel te dicht tegen de macht van bestuur en ambtenaren aanschurken door de gekozen vertegenwoordigers.

 7. Liza

  @ Misschuttert

  In tegenstelling tot jouzelf (herinner ik mij) gooi ik de stadspoorten niet dicht nee. Ik ben blij dat de stadsmuren afgebroken zijn.

  Echter je hebt geen stemrecht meer in Utrecht. Doe dan niet net alsof je dat wel hebt.

  De tijd die je op het online lokale krante van Utrecht doorbrengt neemt ergens wil schrikbarende vormen aan. Is er niks te doen in dat nieuwe dorp van je?

 8. Scherpschutter

  @Lexus

  “Anders dan Scherpschutter beweert, zijn vormen van lokaal bestuur onmisbaar.”

  Ja, wat moet je met dit argumentloze toverkreten? Zuurstof, water en voedsel zijn onmisbaar. Een gemeente is niet onmisbaar, maar een inefficiënte overbodigheid van absurde proporties. Ik overleef het wel zonder, Lexus. LOL

 9. Lexus

  @Scherpschutter: goed lezen: ik heb het over vormen van lokaal bestuur, het hoeft dus niet per se in de vorm van de huidige gemeenten.

  Ik heb al vaker proberen duidelijk te maken dat het ontbreken daarvan eerst leidt tot chaos — strijd van allen tegen allen — en daarna tot de macht van de sterkste, dus dictatuur. Dan liever democratie en rechtsstaat, al functioneren die nog zo gebrekkig.

  Genoeg argumenten? Of houdt u vast aan uw eigen toverkreten? Ik ben bang van wel, want u behoort nu eenmaal tot het type mensen dat niet voor rede vatbaar is.

  Nog eens een keer mijn advies: koop een onbewoonbaar eiland, ga daar in uw eentje wonen en vraag toelating tot de Verenigde Naties. Als u die hebt gekregen, bent u eindelijk helemaal vrij…

  Mag ik ook eens een keer lol hebben, of moet het in het tegenwoordige jakkertaaltje LOL zijn?

 10. Pee

  Gewoon massaal niet gaan stemmen want ik heb het idee dat de uitslag toch wel enigszins vaststaat.

 11. Scherpschutter

  @Liza

  “Is er niks te doen in dat nieuwe dorp van je?”

  Nee mevrouw. En wij zullen er voor vechten om dat zo te houden. Hier zijn grenzen nog grenzen.

  @Lexus

  Goed. Zonder gemeente (of andere vorm van lokaal bestuur) hebben we dus moordlust, doodslag, chaos en menselijk lijden, eindigend in een dictatuur, als ik u goed begrijp. Klinkt allemaal heel rationeel…LOL

 12. Lexus

  @Scherpschutter: zoals gezegd, u staat los van de werkelijkheid en bent niet voor rede vatbaar. Ik zal u heel in het kort twee voorbeelden uit het verleden geven: 1. de Franse revolutie: opstand van de derde stand, chaos, dan een moordpartij door de jacobijnen, ten slotte Napoleon als dictator; 2. de Russische revolutie: arbeidersopstand, oorlog tussen de ‘witten’ en ‘roden’, moord op de tsarenfamilie, ten slotte communistische dictatuur. Deze voorbeelden zijn met andere aan te vullen, maar ik heb er genoeg van. Met u valt toch niet te praten, zoals op dit forum al zo vaak is vastgesteld.

 13. Scherpschutter

  @Lexus

  Oh my…

  U geeft eerst aan dat het ontbreken van bestuur leidt tot “chaos en strijd van allen tegen allen” en draagt dan twee revoluties die nota bene draaiden om een massale en gerichte opstand tegen het bestuur aan ter onderbouwing van dat punt…? LOL

  Waar zit u met uw gedachten?

 14. Koel Hoofd

  @Pee
  “Gewoon massaal niet gaan stemmen want ik heb het idee dat de uitslag toch wel enigszins vaststaat.”
  Dat klopt, maar slechts ten dele.
  In 2018 is slechts 59% komen opdraven de rest heeft niet gestemd. Het gevolg is dat die klojo’s die wel de moeite namen om een rood kruisje te zetten hier nu al jaren de scepter zwaaien. Dus de enige manier om die het veld te laten ruimen is wanneer juist iedereen gaat stemmen! Immers, die 41% die in 2018 niet heeft gestemd laat zich al die tijd al de kaas van het brood vreten door die 59% die wel heeft gestemd.
  Nederland geeft zelfs de mogelijkheid om ‘strategisch te stemmen’ in de meest verfijnde democratie ter wereld omdat we geen kiesdrempel hebben maar wel allemaal een mening. Nederlanders pakken die kansen ook massaal, vandaar de opkomst van al die partijen op de beide flanken. Dat zijn allemaal mensen die de standaard machtspartijen al jaren negeren.

  @Zuilen030
  De Kiesdrempel is de weg naar een totalitair regime omdat daarmee elk tegengeluid al preventief in de kiem wordt gesmoord. Daarom heeft Nederland juist geen kiesdrempel, we zijn een echte democratie en geven iedereen een stem. Daar kan je een mening over hebben want niet elke stem klinkt even leuk.
  Maar je mag die stemmen nooit en te nimmer cancellen want dat is het begin van het einde van de democratie en de opmaat naar een dictatuur.

 15. Zuilen030

  @Koelhoofd: Als je kunt kiezen tussen 6 of 8 partijen in een gekozen bestuur kan er voor iedereen wel een partij bijzitten waar je het meest mee hebt, de besluitvorming en de uitvoering kan zoveel sneller en beter, heeft niets met de democratie te maken, kijk eens een debat in bijv. de tweede kamer, voordat al die eenmans (of vrouw) partijtjes hun zegje hebben gedaan ben je 2 dagen verder.

 16. Lexus

  @Scherpschutter: u begrijpt het niet of wilt het niet begrijpen. Daarom nog één keer: chaos komt voort uit het niet meer aanwezig zijn, althans het niet meer functioneren, van een overheid of bestuur. U wilt volgens uw reacties geen overheid of bestuur, of een zonder of met minimale bevoegdheden. Het uiteindelijk resultaat van geen bestuur of een bestuur zonder bevoegdheden loopt uit op chaos. In de strijd die hieruit ontstaat, grijpt de sterkste de macht en is er dus sprake van een dictatuur, zoals ik aan de hand van de voorbeelden heb duidelijk gemaakt. Ik heb liever een democratisch gekozen bestuur, gecombineerd met een rechtsstaat, dan een dictatuur waarin de macht van de sterkste geldt, zoals nu bijvoorbeeld in Rusland, China en Noord-Korea. U kennelijk niet…

 17. Katja

  Kiezers stemmen, partijen gaan daarna formeren, en de uitverkoop van principes en beloftes kan beginnen.

 18. Scherpschutter

  Lexus

  Waar heb je het nu toch over? We hadden het over lokaal bestuur en zonder lokaal bestuur zou er volgens jou oorlog en bloedvergieten komen. Ik vraag je om argumenten…Die heb je niet. Erna kom je met een kant nog wal rakende comment over de Franse Revolutie (die nota bene je eigen comment ontkracht) en dan kom je nu ineens met een radicale standpuntwijziging. Nu is het ineens dat chaos en bloedvergieten ontstaan door afwezigheid van bestuur als zodanig (iets anders dan lokaal bestuur) en voeg je er ook nog disfucntionerend bestuur aan toe (hetgeen een conpleet nieuw punt is dat de complete discussie op zijn kop gooit) en begint u over Rusland en China.

  Sorry, maar hier is echt geen touw aan vast te knopen. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat u op geen enkele wijze aannemelijk heeft gemaakt dat we niet zonder lokaal bestuur kunnen. U heeft eerder het tegendeel bewezen; ook lokaal bestuur zorgt voor niets dan ellende.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).