The Student Hotel is welkom in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant The Student Hotel is welkom in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

The Student Hotel is welkom in Utrecht

The Student Hotel is welkom in Utrecht
De plek waar The Student Hotel zich wil vestigen. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
The Student Hotel is welkom in Utrecht. Dat heeft het Utrechts college vandaag laten weten naar aanleiding van commotie die was ontstaan over de komst van het hotel.

The Student Hotel is welkom in Utrecht. Dat heeft het Utrechts college vandaag laten weten naar aanleiding van commotie die was ontstaan over de komst van het hotel.

Nadat The Student Hotel afgelopen december bekendmaakte een vestiging te willen openen in het oude Rabobankgebouw bij Hoog Catharijne, ontstond er veel commotie. Verschillende Utrechtse partijen zoals Student & Starter, de PvdA en studentenbelangenbehartiger Vidius vrezen voor uitbuiting van studenten. Door middel van een raadsbrief en antwoorden op raadsvragen van Student & Starter reageert het college nu op die commotie.

De verschillende partijen zijn bang dat er te hoge huren gevraagd zullen worden. In The Student Hotel krijgen studenten namelijk geen huurovereenkomst aangeboden, maar een hotelovereenkomst. Op deze manier kan alle bestaande huurwetgeving worden omzeild.

Het college deelt deze zorgen niet. Integendeel: ze zien het hotel juist als een goede aanvulling op het bestaande aanbod voor reguliere huisvesting van studenten. “The Student Hotel voorziet in de behoefte van een groep studenten die bewust kiest voor een bepaald voorzieningenniveau”, zo schrijft het college.

Het huurbedrag in andere vestigingen van The Student Hotel ligt weliswaar met ongeveer 625 euro per maand relatief hoog, maar daarvoor krijg je wel meer dan alleen een kamer. Het genoemde bedrag is namelijk inclusief meubilair, schoonmaakkosten, een fiets, beveiliging en een 24-uursreceptie. Verder kan er gebruik gemaakt worden van verschillende openbare ruimtes en worden er ‘netwerkopportunities’ georganiseerd. Daar vertelde The Student hotel-directielid Frank Uffen eerder aan DUIC al meer over.

Internationale studenten

Het college denkt dat het hotel een goede tijdelijke huisvestingoplossing geeft voor (internationale) studenten. Daar is de Universiteit Utrecht het volgens hen mee eens; die vindt ook dat de komst van een studentenhotel hun internationale positie versterkt.  Want door dit hotel is het straks makkelijker voor internationale studenten om een plekje te vinden in de stad.

Student & Starter stelde ook de volgende vraag aan het college: “The Student Hotel verhuurt 75% van de kamers aan internationale studenten. Deze kamers worden vaak verhuurd voor een periode langer dan zes maanden tot een jaar. Bent u het daarom met ons eens dat er wél sprake is van een huurovereenkomst?”

Het college reageert dat ze van mening is dat er bij The Student Hotel sprake is van een tijdelijk verblijf in een hotel. Omdat de verblijfsduur waarschijnlijk maar maximaal tien maanden zal mogen zijn -de duur van een semester-  geldt huurbescherming en huurprijsbescherming niet.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Jansen

  En wethouder Paulus Jansen, SP, valt volledig door de mand nu. En dat voor een SP’er nota bene. Na al eerder te hebben laten zien geen grip te hebben op alle wetsovertreders vehuurders en ook al te hebben laten zien gewoon zaken te blijven doen met coöperaties die geld verdienen belangrijker vinden dan het uitvoeren van hun taken, zorgt deze niet functionerende SP’er er voor dat wonen in Utrecht alleen nog maar om het grote geld gaat. Dit in tegenstelling tot zijn taak. Wat vindt de lokale en landelijke SP eigenlijk van zo iemand die de beginselen van de partij in diskrediet brengt en de partij op die manier ook landelijk schade berokkent inzake afhakende teleurgestelde kiezers. Als hier nu zalvende worden volgen van een lokale SP’er maakt dat de schade alleen maar groter.

 2. Michiel B

  “Het college reageert dat ze van mening is dat er bij The Student Hotel sprake is van een tijdelijk verblijf in een hotel. Omdat de verblijfsduur waarschijnlijk maar maximaal tien maanden zal mogen zijn -de duur van een semester- geldt huurbescherming en huurprijsbescherming niet.”

  Goed om te weten dat huurovereenkomsten voor bepaalde tijd naar de mening van het college niet meer onder de – toch al beperkte – bescherming van het huurrecht vallen. Gelukkig hoeft een verhuurder al niet meer huurovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te gaan voor kamers (tenzij voor een langere duur dan 5 jaar). Nu is iedere vorm van bescherming écht illusoir geworden.

  Misschien kan het college ook alvast even alle geïnde compensatiebedragen voor omzettingsvergunningen voor de (tijdelijke) verhuur van losse kamers (vanaf heden: “hotelkamerverhuur”) terugboeken en alle boetes herroepen. Dat “lik-op-stuk” beleid voor illegale kamerverhuur kan ook wel de prullenbak in. Misschien beter om dan gewoon niet langer te pretenderen dat er zoiets als studentenhuisvesting bestaat en alles gewoon studentenhotelkamers te noemen. Voortaan mag je overal maximaal 10 maanden huren – je krijgt wel een servicepakket erbij: een fiets van 15 euro van de gemeentedump, een onderhoudscontract voor je cv-ketel en een slot voor de voordeur)! Is nog goed ook voor de economie, al dat geld dat in verhuiswagenverhuur gaat worden gepompt.

  Nooit meer handhaving van regelgeving! Hoera!

 3. Bill

  Prima plan, en fijn dat de gemeenteraad dit doorzet. Gewoon goed onderbouwd en een kwaliteitsimpuls voor het gebied..!

 4. Thomas

  Nogal logisch dat je in een hotel een gemeubileerde kamer krijgt, niet?

  Het huurbedrag in andere vestigingen van The Student Hotel ligt weliswaar met ongeveer 625 euro per maand relatief hoog, maar daarvoor krijg je wel meer dan alleen een kamer. Het genoemde bedrag is namelijk inclusief meubilair, schoonmaakkosten, een fiets, beveiliging en een 24-uursreceptie. Verder kan er gebruik gemaakt worden van verschillende openbare ruimtes en worden er ‘netwerkopportunities’ georganiseerd. Daar vertelde The Student hotel-directielid Frank Uffen eerder aan DUIC al meer over.”

 5. Ricard

  Fijn dat dit plan doorgezet kan worden. Hopelijk maken ze er iets moois van daar 🙂

 6. Geologic

  Saillant dat het college meent zich te moeten ‘meten’ met het beleid in andere steden, in plaats van gewoon in haar taak handhaven te voorzien. Daarnaast gaat het college ook de fout in bij de beantwoording van de Raadsvragen 159 en gebruikt ze de toelichting van artikel 7:232 BW bij het instellen de wet in vergaderjaar 1998/1999, terwijl deze zomer opnieuw over deze tekst is gesproken door de minister. En die sprak toch echt met hele andere bewoordingen dan destijds; wat volgt is een citaat uit Memorie van Toelichting van Wet doorstroming huurmarkt:

  “Het Burgerlijk Wetboek (BW) kent thans enkele categorieën van verhuur waarop de huurbescherming voor woonruimte niet of in mindere mate van toepassing is. Het gaat dan om: a. Huur welke een gebruik van woonruimte betreft dat naar zijn aard slechts van korte duur is (artikel 7: 232, tweede lid, van het BW). In dit geval geldt noch de huurbescherming noch de huurprijsbescherming voor woonruimte. Het gaat hier om situaties waarin overduidelijk is dat een beroep op huurbescherming niet redelijk zou zijn. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van een vakantiewoning voor het houden van vakantie of het gebruik van een wisselwoning tijdens een renovatie van de eigen woning.”
  De MvT is hier te vinden: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/12/22/ek-mvt-wet-doorstroming-huurmarkt-2015-versie-raadvanstate

  Overduidelijk gebruik van 7:232 BW zonder huurbescherming is bijvoorbeeld een vakantiewoning of wisselwoning door omstandigheden en niet gewoon redelijk en normale bewoning, ongeacht of dit voor een tijdelijke periode is.

  Werkelijk verbazingwekkend dat een college, dat zo hard van leer optreedt tegen iemand als Van Hooijdonk, de fluwelen benadering dankzij het marketingbeleid van The Student Hotel niet als gevaar ziet.

 7. Steven

  Eveneens de heer Jansen van de eerste post ben ik zeer verbaasd dat in een wethouder Wonen van de SP dit zomaar langs zich heen laat gaan. Moedwillig wordt hier het puntensysteem voor de maximale huur ontweken. Al in een eerdere reactie gepost maar nog steeds relevant:

  In een artikel in het financieel dagblad pochen de uitbaters van The Student Hotel zelf met een rendement van 15%. Van de geldschieters wel te verstaan. Daar moet het rendement van de exploiteerder van het Student Hostel nog bovenop… Dat steekt scherp af van het gebruikelijke rendement van 4% bij vastgoedprojecten. (https://fd.nl/frontpage/ondernemen/902736/the-student-hotel-haalt-150-mln-op-voor-expansieplannen)

  Dat is ook niet zo vreemd. Want er is bewust gezocht naar een manier om het puntensysteem voor huurders te omzeilen en ze zijn zelf nogal trots dat ze een weg gevonden hebben zoals ze blij vertellen in dit artikel: (https://www.heijmans.nl/nl/verhalen/vijf-vragen-aan-charlie-macgregor/).

  Het is juist heel goed dat Student & Starter en nu later ook PvdA hier scherpe vragen bij stellen. Volgens de minister wonen ligt de bal namelijk bij de gemeenten om hier wel of niet medewerking aan te verlenen (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/11/14/beantwoording-kamervragen-verhuur-woonruimte-aan-studenten-door-the-student-hotel). Goed om hier paal en perk aan te stellen! Hoop dat hier nog een goed raadsdebat aan vast wordt geknoopt.

  Net zelf overigens even geprobeerd een kamer te boeken voor het tweede semester van dit collegejaar (februari-juni). Daar wordt mooi even €9116,48 voor gevraagd. Dat is drie keer meer dan de 600-650 euro per maand die in dit artikel genoemd wordt. Zeker niet netjes te noemen. Hoop dat hij de raadsleden eerlijker informeert (https://www.thestudenthotel.com/book/#/choose?numAdults=1&numRooms=1&hotel.hotel_id=101175&arrival=2017-01-31T23:00:00.000Z&departure=2017-06-29T22:00:00.000Z)

 8. .

  Ik zeg welkom!

 9. Vissers

  “het oude Rabobankgebouw bij Hoog Catharijne”

  Volgens mij is het gewoon onderdeel van Hoog Catharijne?

 10. Zonnenwende

  Goeie bijdragen van de reageerders.
  Dank jullie wel.

  Ik ben zeker voor een kwaliteitsimpuls, maar niet op deze manier. Het iriekt inderdaad zeer sterk naar een truc om de huurwet te omzeilen.

 11. bas

  Het is gewoon een hotel. Punt uit. Niks “speciaal” voor studenten.
  Hoe zit het verder met inschrijven als woonachtig in Utrecht, kan dat dan ook? Een eventuele studiebeurs als uitwonende?

  Vergeleken met een ander hotel is de prijs per maand relatief goedkoop. Vergeleken met een kamer in Utrecht, betaal je gewoon zeer veel voor erg weinig. En net nu ze zo actief optreden tegen huisjesmelkers… Ik zie een gat in de markt voor Vloet en van Hooijdonk….

 12. Gregor

  We doen net of dit concept nieuw is. Het bestaat al een aantal jaar in Amsterdam en Eindhoven en gaat binnenkort ook van start in Delft. Iedereen is laaiend enthousiast. Snap de heisa niet, want het is een keurig concept dat een selectieve doelgroep bereikt waarmee nauwelijks rekening wordt gehouden. Sommigen doen net of het een hostel wordt. Hostel? Zoiets als op de Neude? Daar blijkt de overlast ook allemaal wel mee te vallen. Nog geen halve liter blikken bier gezien voor de deur. Enfin, mooie toevoeging op een tochtig en lelijk stukje stationsgebied!
  Go for it!

 13. Scherpschutter

  Ik moet zeggen dat ik dit college niet heel erg hoog heb zitten, maar het valt niet anders te zeggen dan dat men hier een logische, morele en meer dan degelijk onderbouwde respons levert op het handjevol anti-vrijemarktactivisten dat dit prachtige initiatief op belachelijke gronden probeerde te stoppen.

  Ook wat mij betreft is het Student Hotel meer dan welkom in Utrecht en ik wens de ondernemers achter dit doordachte initiatief alle succes en mooie rendementen!

 14. Geologic

  @Gregor: Het is zo’n ‘heisa’ omdat minister Blok (Rijksdienst & Wonen) recent naar aanleiding van Kamervragen [1] heeft aangegeven dat het niet wenselijk is dat Student Hotel als kamerverhuurder optreedt (maar dat het als hotel wél mag!) en dat hij handhaving en toezicht aan de gemeente en de rechtelijke macht laat, zonder zelf wijzigingen aan te brengen in de wet of toezicht te houden. En daarom wordt dit debat hier opnieuw gevoerd, en wellicht in de toekomst nog wel meer gemeenten.

  *1: Beantwoording Kamervragen Student Hotel, zie vraag nummer 7 : https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/11/14/beantwoording-kamervragen-verhuur-woonruimte-aan-studenten-door-the-student-hotel

 15. Toine Goossens

  Eerlijk gezegd begrijp ik de commotie niet. In hotels wonen al van oudsher hotelgasten voor langere tijd. Dat is geen probleem. Op dit moment verandert echter het internationale reis- en verblijfgedrag. Een van de motoren daarachter is de toenemende populariteit van studentenuitwisseling programma´s.
  Voor die studenten is het huren van een kamer in een klassiek hotel meerdere bruggen te ver. Ik ken echter Airbnb verhuurders die regelmatig voor langere tijd verhuren aan buitenlandse studenten. Blijkbaar is dat voordelig voor hen. Anders zouden ze wel via de reguliere kamerverhuur markt een kamer vinden. B.V. studenten die zelf in het buitenland verblijven en hun kamer tijdelijk voor langere termijn verhuren. Ook dan zal de huurbescherming niet ingeroepen kunnen worden, of indien wel, dan zal niemand meer zijn/haar kamer aanbieden, maar tijdelijk opzeggen.

  Waar vraag bestaat en niet voldoende of niet het juiste aanbod bestaat, ontstaan nieuwe initiatieven. En dat is maar goed ook. Als het aan de gemeente Utrecht ligt mogen particulieren straks niet meer voor langere tijd via Airbnb op die vraag inspelen. Logische en terecht dat er dan andere vormen komen.
  En ook logisch en terecht dat die vormen niet onder de huurbescherming vallen. Die bescherming is daar niet voor bedoeld.

  Niet gewenste gevolgen voor verhuur die wel onder de huurbescherming valt, dient door doordachte herdefinitie van wetsbegrippen opgelost te worden.

  Het tegenhouden van wenselijke ontwikkelingen valt onder behoudzuchtigheid ofwel conservatisme.

 16. Utrecht Centrum Stad van Nederland.

  Hotels welcome !

 17. International

  “Internationaal Studenten”hotel…………in Nederland.
  Alleen………..het Nederlands telt blijkbaar Internationaal Niet mee!
  “the” student hotel” / Dom “Under” / “Urban outfitters” (waar we Engels spreken!!!!) en nog legio andere voorbeelden.

  Waarom niet: Studenten-hotel / Dom-Onder / winkels waar men heus genoeg Engels kent om geholpen te kunnen worden??????

  Laat de (al dan niet tijdelijke) nieuwkomers merken, dat we geen Engelse
  provincie zijn. (zeker niet Na de Brexit)
  Toeristen vinden dat leuk, studenten vinden hun weg wel en Nederlanders
  kunnen -ten minste- in eigen land, hun eigen taal blijven spreken.
  (Wordt het binnenkort ook “Kingsday”?)
  O,o, wat slaan we onszelf graag op de borst met ons (merendeel)
  Steenkolen-Engels!

  Je hoeft niet nationalistisch te zijn, om eigen landstaal in ere te houden en
  (mede daarom) voor buitenlanders sweet en cute te blijven.

 18. Aanklagen die hap

  Aangezien de gemeenteen en de SP-wethouder het wederom het niet doen, is nu de weg vrij aan de SSH, kamerverhurders en andere hotels om de gemeente, middels rechtzaken, te dwingen op te treden tegen dit soort bedrijven die willens en wetens handelen tegen de geest van de wet in.

  Dat zo’n stom ambtenarencorps dat niet begrijpt.

  Ik zou the student hotel en de gemeente aanklagen totdat je als concurrerende ondernemer beschermd wordt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).