Utrechtse wethouders Linda Voortman en Lot van Hooijdonk gaan door, Kees Diepeveen stopt Utrechtse wethouders Linda Voortman en Lot van Hooijdonk gaan door, Kees Diepeveen stopt

Utrechtse wethouders Linda Voortman en Lot van Hooijdonk gaan door, Kees Diepeveen stopt

Utrechtse wethouders Linda Voortman en Lot van Hooijdonk gaan door, Kees Diepeveen stopt
GroenLinks Utrecht heeft Linda Voortman en Lot van Hooijdonk opnieuw voorgedragen voor het wethouderschap. Huidig GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen heeft besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen.

GroenLinks Utrecht heeft Linda Voortman en Lot van Hooijdonk opnieuw voorgedragen voor het wethouderschap. Huidig GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen heeft besloten zich niet opnieuw kandidaat te stellen.

De coalitieonderhandelingen tussen GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en de ChristenUnie zijn nog in volle gang, maar er wordt langzamerhand wel meer duidelijk over welke wethouders nog een termijn doorgaan en wie er stoppen. Voor GroenLinks worden Van Hooijdonk en Voortman dus opnieuw voorgedragen.

Julia Kleinrensink, fractievoorzitter van GroenLinks, prijst zich gelukkig met de twee kandidaten: “Zowel Lot als Linda hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze zich het vuur uit de sloffen lopen om Utrecht socialer, eerlijker en duurzamer te maken. Utrecht groeit, en wij willen dat daarbij niemand achterblijft én dat de stad duurzamer en groener wordt. Met Lot en Linda kunnen we aan beide opgaven werken.”

‘Vuur brandt nog steeds’

Linda Voortman is nu vier jaar wethouder in Utrecht en heeft onder meer Diversiteit en Werk en Inkomen in haar portefeuille. “Afgelopen periode heb ik me ervoor ingezet dat we in de groeiende stad oog blijven houden voor mensen die het minder goed getroffen hebben. Ik heb veel in gang gezet, maar er is ook nog veel te doen. Daarom wil ik graag door”, aldus Voortman.

Ook Lot van Hooijdonk is blij dat ze nog een keer is voorgedragen. Van Hooijdonk is sinds 2014 wethouder in Utrecht en is onder meer verantwoordelijk voor Mobiliteit, Energie en Groen. “Ik heb de afgelopen acht jaar met passie gewerkt aan een groenere, gezondere en klimaatvriendelijke stad. Dat vuur brandt nog steeds. Ik ben dan ook heel vereerd dat GroenLinks mij nog een keer voordraagt”, zegt Van Hooijdonk.

Diepeveen

Huidig GroenLinks-wethouder Kees Diepeveen keert niet terug in het nieuwe college. Hij besloot zelf zich geen kandidaat te stellen. Diepeveen is sinds begin 2003 werkzaam geweest als wethouder, eerst in Amsterdam Noord en de afgelopen 6,5 jaar in Utrecht. Diepeveen: “Dit is ongelooflijk mooi en dankbaar werk, maar ook zwaar. Dat zware ga ik niet missen, maar het voorrecht om me te mogen bezighouden met de vormgeving van de stad en met het verbeteren van de positie van met name kwetsbare mensen natuurlijk wel.”

Volgens Kleinrensink zal Diepeveen gemist worden bij GroenLinks. “Kees is in al die jaren echt een wethouder van en voor de stad geworden. Zijn empathie en luisterend oor zullen gemist worden in de stad en bij GroenLinks”, zegt ze. Diepeveen oriënteert zich op ‘andere manieren om zich in te zetten voor de samenleving’.

Eerder werd al duidelijk dat wethouders Klaas Verschuure en Anke Klein van D66 niet terug zullen keren in het nieuwe college.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Helaas. De onomstreden Klein vertrekt, maar de omstreden akela’s van GL gaan onvermoeibaar door.

 2. Lombokker

  Verkeerswethouder van Hooijdonk heeft de afgelopen 8 jaar tot 3 keer toe een motie van wantrouwen aan haar broek gekregen. Alle drie overleefd omdat de coalitie besloot om haar de hand boven het hoofd te houden.
  Vervolgens zijn er verkiezingen, en raken de grootste 2 van de 3 coalitiepartijen (GL en D66) flink wat zetels kwijt. Hoe zou dat nou komen?
  Beide partijen geven hiermee aan dat zij schijt hebben aan de kiezers. Dan is het natuurlijk niet zo verwonderlijk dat die kiezers steeds minder vertrouwen hebben in de politiek.

 3. Rutger

  Als je bestuurlijke wilt vernieuwen, ook gegeven de verkiezingsuitslag, zouden deze wethouders wel een andere portefeuille moeten krijgen.

 4. Johan

  @ Lombokker
  De spijker op zijn kop. Vooral Van Hooijdonk is bepaald niet zonder krassen en scheuren. Boegbeeld van een partij die van de kiezer een pak slaag kreeg. En dan gewoon weer doorgaan alsof er niets is gebeurd. Bah, bah, bah.

 5. Hans

  Bedankt Kees. Jammer dat je Lot niet meeneemt.

 6. Walter

  Slecht nieuws.

 7. Realist

  De kiezer heeft door de dramatisch lage opkomst laten zien dat er iets moet veranderen. Helaas blijven dezelfde mensen op dezelfde posten zitten. Schijt aan de kiezer in dit geval.

 8. Justin

  @Lombokker, GL en D66 gingen met de gemeenteraadsverkiezingen van respectievelijk (2014) 9 en 8 zetels, naar (2018) 10 en 12 zetels, naar (2022) 9 en 13 zetels. Hoe kom je erbij dat ze “flink wat zetels kwijt raken”?

 9. Johan

  Je kletst uit je nek Justin. Bij de raadsverkiezingen 2022 haalde GL 9 zetels (een verlies van 3) en D66 8 zetels (een verlies van 2). De partijen van fietsen en feesten verloren dus 5 (vijf!) zetels en doen vervolgens of hun neus bloedt. Het is een schande.

 10. Lombokker

  @Justin Uw beweringen hier zijn aantoonbaar onjuist:

  GL van 12 zetels in 2018 naar 9 zetels in 2022 (23,0% → 18,5%)
  D66 van 10 zetels in 2018 naar 8 zetels in 2022 (20,7% → 16,3%)

  https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/verkiezingen/uitslag-gemeenteraadsverkiezing-2022/

 11. WV

  @ Justin
  Hilarisch. Je verwisselt de resultaten van 2014 en 2022.
  Die twee partijen haalden in zowel 2014 als 2018 samen 22 zetels
  In 2022 nog slechts 17. Als dat geen “flink wat zetels kwijtraken is”… 😂

 12. PeterH

  Justins telraampje of bril is stuk. Overigens intriest dat de partij van de inclusie zich niet afvraagt WAAROM bijna de helft van de kiezers blijkbaar de moed opgegeven – en de interesse verloren heeft. Utrecht maken we samen? Blijkbaar alleen op de voorwaarden en manipulaties van GL. Zou Linda Voortman zo’n zelfonderzoek aankunnen?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 13. Justin

  Poe poe, ik maak een foutje en iedereen gaat helemaal los vanachter z’n keyboardje. Blijkt maar weer dat ik zoals andere reaguurders hier te veel nuttigere zaken te doen hebt. 5 zetels die dan naar andere linkse partijen gaan, lekker belangrijk.

 14. Lexus

  Ik weet niet of het veel uitmaakt welke partijen het in een gemeente voor het zeggen hebben. Vroeger had je zogeheten afspiegelingscolleges waarbij alle partijen vertegenwoordigd waren. De raad als geheel was toen nog letterlijk de baas. Maar het besturen was toen, vooral in de niet al te grote gemeenten, een stuk gemakkelijker. Nu hebben we te maken met een enkele deskundige bestuurder en veel goedwillende amateurs. Maar die moeten wel een zeer gecompliceerd uitdijend lichaam obvereind houden. Dat was al lastig en werd nog moeilijker doordat de centrale overheid, die de afgelopen decennia zowat alle problemen voor zich uitgeschoven heeft en nieuwe problemen heeft gecreëerd, hierbij ook allerlei taken over de schutting naar de gemeenten heeft gegooid, en dat dan ook nog, meestal als bezuiniging, met veel te weinig budget. Ik kan alleen maar zeggen: arme Nederlandse burgerij, door uw verkeerde politieke keuzes — vooral steun aan de neoliberale en rechts-populistische partijen — gaat u een nog veel ernstigere sitatie tegemoet. Steeds meer problemen gaan, zowel landelijk als gemeentelijk, uit de hand lopen.

 15. eigenvervoereerst

  die huurauto maffiosi stoppen pas als je de stad niet meer in of uit kunt met een eigen auto en iedereen een rode, groene of witte huurverhikel onder zn kont heeft.

 16. Wim

  Eh, Lexus, ben je de weg kwijt? We hebben hier geen neoliberaal rechts-populistisch college in wording. Maar een dogmatisch woke-links, andere partijen uitsluitend, college. Allesbehalve afspiegeling zeg maar.

 17. Bert

  Justin doet waarschijnlijk ook de boekhouding voor mevr van hooijdonk.

  @lexus afspiegeling doen partijen als gl en d66 alleen aan als het in hun politieke ideologie past. Anders mag je mensen gewoon buitensluiten hoor!

 18. Bernhard

  Boeiend. Utrecht krijgt de bestuurders die het verdient. Lekker D66 en GL blijven stemmen met z’n allen.

 19. onkl

  @Wim: vermoedelijk doelt Lexus op het probleem dat de landelijke overheid steeds meer taken overhevelt naar de gemeentes, liefst als verkapte bezuiniging. Ondertussen is de gemeente niet echt een sterke bestuurslaag (Niet specifiek in Utrecht, maar in heel Nederland), waardoor de uitvoering van taken nu in vrijwel iedere gemeente volledig spaak loopt.

  Volgens Lexus (en ik ben het daarmee eens) is die decentralisatie drang van de overheid een agenda van onze rechts-liberale partij(en), waardoor het te verwachten is dat we nog heel lang op linkse wethouders kunnen schelden, omdat we daar de kwalijke gevolgen zien van al die landelijke stemmen op de vvd/cda.
  (ik snap nog niet helemaal wat rechts populisme er volgend Lexus mee te maken heeft. Hoe dommig die partijen ook mogen zijn, op dit onderwerp zijn ze het iha. roerend eens met links.)

 20. Esrin W.

  Gaaf! @de mensen van de Weerdsingel: dan gaat ook die stoomwals gewoon door bij jullie voor de deur. Jullie vinden het toch prima dat ze er zit? Niet klagen dan ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).