Wethouder Anke Klein keert niet terug in het nieuwe college: ‘Een afscheid met een lach en een traan’ Wethouder Anke Klein keert niet terug in het nieuwe college: ‘Een afscheid met een lach en een traan’

Wethouder Anke Klein keert niet terug in het nieuwe college: ‘Een afscheid met een lach en een traan’

Wethouder Anke Klein keert niet terug in het nieuwe college: ‘Een afscheid met een lach en een traan’
Wethouder Anke Klein.
Met een lach en een traan neemt Anke Klein binnenkort afscheid als wethouder. Haar rol op het politieke en bestuurlijke toneel in Utrecht is uitgespeeld. Als verantwoordelijke op dossiers als cultuur, onderwijs en financiën heeft ze een flinke stempel weten te drukken op de stad en haar inwoners. Nu het nieuwe college aanstaande is, heeft de fractie van D66 laten weten iemand anders voor te dragen als wethouder. Dat is jammer voor Klein, want ze was graag doorgegaan, maar ze kijkt vooral met plezier en trots terug op de afgelopen vier jaar.

Met een lach en een traan neemt Anke Klein binnenkort afscheid als wethouder. Haar rol op het politieke en bestuurlijke toneel in Utrecht is uitgespeeld. Als verantwoordelijke op dossiers als cultuur, onderwijs en financiën heeft ze een flinke stempel weten te drukken op de stad en haar inwoners. Nu het nieuwe college aanstaande is, heeft de fractie van D66 laten weten iemand anders voor te dragen als wethouder. Dat is jammer voor Klein, want ze was graag doorgegaan, maar ze kijkt vooral met plezier en trots terug op de afgelopen vier jaar.

Om maar gelijk met dat laatste te beginnen, Klein vertelt dat ze nog wel beschikbaar was voor een nieuwe periode. “Maar ik weet ook dat je niet iets voor altijd bent, en het is aan de fractie om een kandidaat te kiezen voor de nieuwe periode. Ik was er ook niet vanuit gegaan dat ik zomaar nog vier jaar door kon, ik hield er rekening mee dat het kon stoppen.” Toen Klein begon als wethouder zeiden collega’s zelfs dat elke donderdag, de dag dat er vergaderd wordt in de gemeenteraad in Utrecht, de laatste kan zijn. “Je moet dus ook altijd en elke keer laten zien waar je voor staat.”

Dat het afscheid wellicht niet helemaal gewenst is, maakt haar terugblik op de afgelopen vier jaar niet minder rooskleurig. Klein is onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Financiën, Cultuur en Onderwijs, daarnaast ook erfgoed, wijkgericht werken en participatie, Utrecht 900 en de wijken Oost en Binnenstad. Grote belangrijke onderwerpen die door de coronacrisis extra veel aandacht nodig hadden. Toen ze in 2018 begon, kon ze de coronapandemie natuurlijk nog niet voorzien.  

Tekst gaat verder onder afbeelding

De wethouders tijdens de start in 2018

Aanmelden school

Als we Klein naar de wapenfeiten vragen, is het eerste dat ze zegt – na het benoemen dat kiezen lastig is – het nieuwe aanmeldbeleid voor basisscholen in Utrecht. Toen Klein begon, waren er signalen dat het aanmelden van kinderen bij scholen niet eerlijk verliep. Na een uitgebreid onderzoek bleek dat ook het geval te zijn. Klein: “Niet alle kinderen hadden evenveel kans om zich aan te melden bij de school van voorkeur.” Het gevolg was dat het beleid tot ongelijke kansen leidde en dat er een tweedeling kon ontstaan tussen kinderen en ouders met verschillende economische achtergronden. “Dat druist natuurlijk in tegen elk rechtvaardigheidsgevoel. Zelfs als dit bij één kind gebeurt, is het al te veel.”

Klein ging aan de slag en ze wist bijna alle scholen, 106 van de 109, in Utrecht te verenigen om gezamenlijk een aanmeldsysteem te ontwikkelen. “Het was belangrijk dat zoveel mogelijk scholen meededen, want als gemeente nemen we natuurlijk geen kinderen aan, dat doen de scholen.” Er kwam een nieuwe centrale manier van aanmelden. De eerste resultaten laten zien dat 95 procent van de kinderen naar de school van hun voorkeur kunnen.

Wethouder Anke Klein voor de klas op basisschool Waterrijk

Cultuursector

Als we het over cultuur hebben veert Klein op. Ze heeft de afgelopen jaren zo veel mogelijk – als de coronasituatie het toeliet – bezoeken gebracht aan instellingen in de stad. Klein vertelt: “We mogen echt ontzettend trots zijn op al het talent dat hier is; jonge makers en grote gevestigde namen, van amateurkunst tot professionals.” Ze roemt onder meer het succes van TivoliVredenburg, waar verschillende zalen verschillende genres programmeren en zodoende verschillende doelgroepen samenbrengen in één gebouw. Maar Klein benadrukt ook het belang van de wijkcultuurhuizen en een plek als het Berlijnplein.

Tijdens haar periode als wethouder maakte de raad 45,2 miljoen euro vrij voor een nieuw cultureel hart in Leidsche Rijn. Deze week werden de papieren ondertekend. “Het Berlijnplein is en blijft een plek in ontwikkeling, dat is ook de kracht ervan. Het is niet helemaal uitgedacht op papier, maar het is flexibel en kan veranderen naar aanleiding van de reacties en wensen van gebruikers en bezoekers. Zo’n plek is ook nodig in Leidsche Rijn, waar over alles tot in de puntjes is nagedacht. Het is een plek voor kunst en cultuur, maar ook een plek waar omwonenden wat kunnen gaan drinken. Daarbij is het ook een plek geworden voor heel Utrecht, niet alleen voor Leidsche Rijn.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Anke Klein tijdens de ondertekening op het Berlijnplein

We moeten het toch ook even meenemen; de coronacrisis heeft zijn sporen nagelaten bij heel veel werkzaamheden van Klein. Juist portefeuilles als Onderwijs, Cultuur en Financiën werden sterk geraakt. “Dat heb ik natuurlijk heel erg gemerkt. Gelukkig hebben we als stad met alle partners, schouder aan schouder samengewerkt. Ook heb ik met mijn collega’s in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam veelvuldig contact gehad en gesproken met Den Haag over extra steunmaatregelen.”

Klein vertelt verder: “Wat ik in de coronatijd vooral miste is naar mensen toegaan, want dat is juist het mooie van de lokale politiek. Ik ben iemand die mensen veel liever in het echt ziet, dan online achter een computer. Al moet ik over dat laatste zeggen dat ik wel geleerd heb dat je juist via de computer laagdrempelig contact kan hebben met bewoners die juist liever niet naar een zaaltje gaan om ergens in een groep over te spreken. Wat mij betreft moeten we dus ook die mogelijkheid blijven bieden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Anke Klein op bezoek bij DOMunder

Toekomst

Dan zijn er nog bepaalde onderwerpen waarvan wethouder Klein hoopt dat er in toekomst ook aandacht voor blijft. Utrecht is een stad die alle vierkante meters hard nodig heeft, voor woningen en infrastructuur, “Maar ik vind dat we ook oog moeten houden voor voldoende ruimte voor kunstenaars, ateliers, muziekruimtes, creatieve ontmoetingsplekken en broedplaatsen. Die plekken moeten we ook vroeg in het proces van gebiedsontwikkeling meenemen.”

Een ander belangrijk punt is de financiële staat van Utrecht. Op dit moment zit het nog snor met de begroting, maar het tekort kan in 2026 oplopen tot 26 miljoen euro. “De gemeente Utrecht moet doen wat goed en nodig is voor haar inwoners, en daar moeten we financieel toe in staat zijn. Al een aantal jaren ben ik met collega’s in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken over het gemeentefonds, waar een groot deel van de inkomsten van de gemeente vandaan komt. Er is nu te veel onzekerheid over hoe dat fonds zich gaat ontwikkelen de komende jaren. We weten als gemeente dus niet waar we op kunnen rekenen over een aantal jaar. Deze onzekerheid is niet iets wat we aan onze bewoners willen verkopen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Anke Klein helpt bij het in elkaar zetten van het aftelraam voor Utrecht 900

Na vier jaar wethouderschap, wat hard werken is, is de vraag wat Klein de komende tijd gaat doen. “Nou, voorlopig ben ik natuurlijk nog wethouder en tot het laatste moment zal ik mij inzetten voor de stad en haar inwoners. Dat vergt nog mijn volle aandacht. Het werk als wethouder is ook echt wel buffelen, en het zit ook niet in mijn aard om veel tijd vrij te nemen.”

Klein vervolgt: “Het is nu ook allemaal nog best wel vers, het is niet dat ik al precies bedacht heb wat ik straks ga doen.” Als laatste woorden geeft Klein nog mee: “Ik ben, als ik terugdenk aan mijn periode als wethouder, zo ontzettend blij met de manier waarop Utrechters zich naar mij hebben opengesteld. Ik heb heel goed samengewerkt met alle professionals en inwoners van de stad. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Zo hebben ze mij echt deelgenoot kunnen maken van alles wat er gebeurt. Ik ben echt thuis in Utrecht.”

 

30 Reacties

Reageren
  1. Lachgas

    Door D66 afgeserveerd!

  2. Geenstijl@Utrecht

    Nou ze krijgt een riante uitkering hoor,hoeft ze niets voor te doen.

  3. Don

    Ik mis het onbereikbaar, onleefbaar en onbetaalbaar maken van utrecht is ze daar niet trots op.

  4. Ger

    Jammer dat ze van D66 niet door mag, een plezierige en kundige wethouder die naar meningen luisterde

  5. Gbrie

    Logisch dat je iemand die het goed doet niet meer terug wil

  6. Otto Nelemans

    Er komen niet zo veel goede mensen meer boven drijven in de politiek. Mensen met visie, gevoel voor urgentie en handelen met redelijkheid in het vaandel. Mw. Klein wil door en D66 laat haar vallen. Haar opvolger(ster) moet wel heel erg goed zijn, wil ik haar vergeten. bedankt mevrouw Klein

  7. Lombokker

    Dat nieuwe aanmeldbeleid is zeker iets om trots op te zijn. Al is het natuurlijk vreemd dat het zo ver heeft kunnen komen. Als kinderen geen gelijke kansen hebben blijft talent onbenut, en doe je jezelf als maatschappij ernstig tekort.

    Mede gezien de oplopende tekorten hoop ik dat de portefeuille Financiën in het nieuwe college veel zwaarder gaat wegen, en niet meer iets is wat een wethouder ‘erbij’ doet. Zorg in ieder geval dat het terecht komt bij een wethouder die aantoonbaar verstand heeft van financiële zaken.

  8. Peter van Zoest

    Ok Duic, maar waarom wil D66 nu eigenlijk van haar af?

  9. Anne Marie ten Berge

    Anke Klein D66 wethouder Binnenstad zal in het nieuwe college van B&W niet terugkeren? Wanneer is het ‘oude’ college dan afgetreden?

  10. Lombokker

    @Anne Marie t B
    Eerste zin in dit artikel: “. . . neemt Anke Klein binnenkort afscheid als wethouder”

    Omdat zowel GL als D66 flink wat zetels hebben verloren, moet er nog een vierde partij worden gevonden om een college te vormen dat een meerderheid in de gemeenteraad heeft. Onderhandelingen zijn al een tijd gaande, maar zoals tegenwoordig gebruikelijk in Nederland, neemt men daar flink de tijd voor.

  11. Niels Bokhove

    @ Peter van Zoest: goede vraag! Betekent een volgende deuk in het imago van het gammele D66. Zo serveert de partij zichzelf opnieuw af, nu lokaal. Wat rommelt er daar binnen de fractie?
    Uit eigen ervaring weet ik hoe goed Anke Klein als wethouder cultuur was. Jammer voor Utrecht.

  12. Scherpschutter

    @Peter van Zoest

    “Ok Duic, maar waarom wil D66 nu eigenlijk van haar af?”

    Dat lijkt me persoonlijk vrij logisch verklaarbaar. D66 heeft net een ongekende verkiezingsnederlaag geleden en dat bloedbad was uiteraard geen gevolg van kiezers die bijzonder tevreden waren over de kwaliteit van het gevoerde beleid door de wethouder.

  13. Wim

    Tsja. Ervaring en kwaliteit. Dat willen we niet in onze fietsfeestsstad.

  14. B.

    Moet Klein niet weg omdat Student&Starter een wethouder op cultuur en onderwijs wil? Zo krijgen ze Wijk Binnenstad er ook bij (hoera horeca en terrassen)
    Waar zou S&S anders een wethouder op moeten gaan leveren?

  15. Marcel Gieling

    Jammer, voor de stad. Een kundig en zichtbaar wethouder met een brede blik voor wat cultuur in Utrecht betekent.

  16. Ab Kools

    Ik zal haar missen. Behalve op participatie heeft Anke Klein goed werk verricht.

  17. WV

    Het is een schande. Het zittende college krijgt een pak slaag. En in plaats van het roer om te gooien wordt het van kwaad tot erger. Bah.

  18. Omar Waseq

    Erg jammer om te moeten horen.

  19. Joop

    Eindelijk verlost van deze subsidie verslinder

  20. Jochie030

    Erg jammer. Een geliefde wethouder die oprecht hield van Onderwijs, Kunst en Cultuur en Utrecht.

  21. Terence

    Anke Klein,

    Zeer begaan, en capabel, ik ben zeer dankbaar voor al het werk wat zij heeft verzet!

  22. Realist

    Tijd voor nieuw elan? Lol

  23. Peter.

    Voor wat het waard is. Ze was in ieder geval de best geklede wethouder. Wat een treurnis voor de rest zeg. Slecht zittende confectie pakken en rare combinaties voor de dames. Dus op dat punt verschraalt het ook weer.

  24. Koel Hoofd

    @Peter.
    Strak punt. Ze laat zien dat policor Utrecht echt achtergebleven gebied is.

  25. Utrechter

    Tijdens haar periode als wethouder maakte de raad 45,2 miljoen euro vrij voor een nieuw cultureel hart in Leidsche Rijn. Een ander belangrijk punt is de financiële staat van Utrecht. Op dit moment zit het nog snor met de begroting, maar het tekort kan in 2026 oplopen tot 26 miljoen euro. “De gemeente Utrecht moet doen wat goed en nodig is voor haar inwoners, en daar moeten we financieel toe in staat zijn.
    Dat het op dit moment net nog snor zit met de begroting heeft te maken met de krankzinnige verhogingen van de gemeentelijke belastingen. Zou leuk zijn ook te publiceren hoeveel de gemeentelijke belastingen verhoogd zijn tijdens haar regime. En dan nog opgezadeld worden met een tekort van 26 miljoen door het geld met bakken bij horeca en cultuur naar binnen te scheppen. En doen wat nodig is mevrouw Klein is de uitgaven af te stemmen op wat er binnen komt en niet alles ongelimiteerd uitgeven aan de eigen elitaire cultuur en horeca achterban en de rekening neer leggen bij de inwoners van utrecht.

  26. Anne Marie ten Berge

    @ Lombokker: Er bestaat een college van Burgemeester & Wethouders. Ik lees dat het hele college afgetreden moet zijn omdat er een nieuw college onderweg is. Zo simpel is het. Dat dit vertrek met verkiezingen te maken heeft lijkt mij duidelijk. Maar de burgemeester blijft. Is die dan apart en bij meerderheid gekozen?

  27. Kasper

    @Anne Marie ten Berge
    Burgemeesters worden in NL niet gekozen maar zijn een kroonbenoeming. Dat werkt zo: Iedereen 18+ en NL’er mag bij een vacature solliciteren bij de Commissaris van de Koning. Een commissie uit de raad voert gesprekken met de meest geschikte kandidaten. De voorkeurskandidaat wordt door de raad voorgedragen voor benoeming. Bij grote gemeenten beslist het kabinet, anders de minister van binnenlandse zaken. Daarna tekent de Koning de benoeming.

  28. Realist

    @Kasper. Iedereen mag solliciteren maar altijd wordt het iemand uit het kartel. Zo werkt het in de praktijk.

  29. JR

    Het is toch wel heel verdrietig. Een kundige wethouder wordt weggestuurd. De akela’s van GL, waarvan een er motie van wantrouwen na motie van wantrouwen aan de broek kreeg, doen of hun neus bloedt en blijven domweg zitten.

  30. Bram van Reemst

    De sluiting van het Utrechts Centrum voor de Kunsten komt vreemd genoeg niet aan bod in dit artikel. Dat was toch een van haar voornaamste ‘wapenfeiten’?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).