Verkenner adviseert coalitiegesprekken in Utrecht met GroenLinks, D66, Student & Starter, PvdA en ChristenUnie Verkenner adviseert coalitiegesprekken in Utrecht met GroenLinks, D66, Student & Starter, PvdA en ChristenUnie

Verkenner adviseert coalitiegesprekken in Utrecht met GroenLinks, D66, Student & Starter, PvdA en ChristenUnie

Verkenner adviseert coalitiegesprekken in Utrecht met GroenLinks, D66, Student & Starter, PvdA en ChristenUnie
Verkenner Roel van Gurp zegt dat een combinatie van GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie een goede basis vormt voor een nieuwe coalitie in Utrecht. De partijen zijn het volgens Van Gurp over veel dingen eens, waaronder de aanpak van de klimaat- en wooncrisis.

Verkenner Roel van Gurp zegt dat een combinatie van GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie een goede basis vormt voor een nieuwe coalitie in Utrecht. De partijen zijn het volgens Van Gurp over veel dingen eens, waaronder de aanpak van de klimaat- en wooncrisis.

Roel van Gurp werd door GroenLinks-fractievoorzitter Julia Kleinrensink gevraagd om te verkennen welke partijen de komende vier jaar in een college zouden kunnen samenwerken. Hij heeft de afgelopen weken dan ook gesprekken gevoerd met alle partijen die tijdens de verkiezingen een zetel in de gemeenteraad hebben bemachtigd.

“De gesprekken heb ik stuk voor stuk ervaren als waardevolle en plezierige gesprekken, waar in alle openheid gesproken is over ambities, verwachtingen en wensen voor een volgende coalitie.”

Zo zou vrijwel iedereen de thema’s betaalbaar wonen en klimaat als ‘zeer urgent’ hebben bestempeld, die volgens Van Gurp vaak in één adem werden genoemd met onder meer kansengelijkheid. Ook is er veel gesproken over de lokale economie, werkgelegenheid, en herstel van de coronacrisis.

Advies

Op basis van al die gesprekken en de verkiezingsuitslag, waarbij Utrecht volgens de verkenner een overwegend progressief beeld laat zien, zegt Van Gurp dat een combinatie van GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en de ChristenUnie een goede basis vormt voor een nieuwe coalitie. “Ik adviseer dan ook met deze partijen op korte termijn de onderhandelingen te starten.”

De partijen hebben volgens de verkenner een ‘brede gezamenlijke inhoudelijke basis’. Zo vinden ze allemaal dat er in Utrecht snel betaalbare woningen moet komen, de klimaatcrisis moet worden aangepakt en de groeiende ongelijkheid moet worden tegengegaan.

“Het zijn stuk voor stuk partijen met een sterk sociaal gezicht en aandacht voor Utrechters die niet vanzelfsprekend mee kunnen komen in deze tijd waarin de spanningen wereldwijd toenemen, de lasten hard stijgen en de klap van de coronacrisis voor velen nog voelbaar is.”

Rijnenburg

Ook is met deze partijen gesproken over polder Rijnenburg. Van Gurp is van mening dat de fracties duidelijk moeten zijn over de plannen die zij hebben voor dit gebied. “Ik acht het kansrijk dat deze partijen er samen op een werkbare en op de toekomst gerichte manier met elkaar uit kunnen komen.”

Tot slot adviseert de verkenner snel door te gaan naar de volgende fase en de onderhandelingen over een coalitieprogramma voor de aankomende jaren te starten. Ook deze fase wordt begeleid door Van Gurp. Dat doet hij samen met Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

36 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Bah bah bah. Met Student & Starter komt er nog meer hedonistisch feestgedruis in het college. DAT WILLEN WE NIET. Waarom valt CDA af, die zijn tenslotte ook door de kiezer beloond? En denken in ieder geval wat breder dan alleen de leefwereld van jongeren.

 2. Bill

  Ja hoor, vijf partijen!! De keuze voor deze combinatie is ronduit slecht voor de concurrentiepositie van de stad. De know-how om de economie een boost te geven ontbreekt gewoon bij het merendeel van deze vrindengroep, en GL/D66/VVD/VOLT zou een aanmerkelijk vooruitstrevender en meer realistisch beeld van de verkiezingen geven.

 3. Betweter

  Meer aandacht voor inclusiviteit gaat zeker lukken. En met deze samenstelling is de hedonistische levensstijl van jongeren ook gewaarborgd.

 4. Realist

  Wat weer een armoede met al die linkse minderheidspartijen. De diversiteit is zoek, en dat moet het goede voorbeeld gaan geven?

 5. Liza

  Mooi, precies conform de verkiezingsuitslag.

  Grappig trouwens, de nog grotere hoeveelheid rechtsere trollen op DUIC, die waarschijnlijk door Thierry zelf na het giga verkiezingsverlies van rechts in Utrecht op DUIC zijn afgestuurd. Ze hebben er maar een dagtaak aan.

 6. Ray

  Erg jammer voor de gewone werkende Utrechters. Had liever iets meer “midden” gezien. Waarschijnlijk gaat dit meer geld kosten voor de inwoners van de stad.

 7. Justin

  Wat een armoede weer met al die reaguurders hier die de uiterste minderheid representeren.

 8. Henk

  Heerlijk divers college gaan we krijgen, zo heeft Utrecht dan ook gestemd!

 9. Realist

  @Justin. Dat is geen armoe, dat is nu vvmu en daar heeft verder niemand last van. Fijn dat Duic die mogelijkheid trouwens biedt. Waar de bevolking wel last van gaat krijgen is een extreem links overheidsbeleid.

 10. Rutger

  meer vorige oppositie in de nieuwe coalitie: PvdA, VVD, CDA, Volt. En dan maar eens een keer zonder Groen Links.

 11. Utrechtvoorutrecht

  @Justin Minderheid? Ze zijn massaal niet gaan stemmen. Anders had “rechts” of z’n sloffen gewonnen. Aldus de reaguurders.

  Ik vermoed dat het doel van de verkenning niet begrepen wordt. Het doel is een groep partijen te verzamelen die meters kunnen gaan maken. Vanzelfsprekend is daarbij steun van de oppositie onontbeerlijk. Maar landelijk hebben partijen als PvdD en Volt laten zien dat ze in de oppositie productief kunnen zijn. Kan me voorstellen dat dat ook een factor is in deze beslissing.

 12. Zuilen030

  D66 en Student en Starter zijn de feestpartijen van de binnenstad, ik heb te doen met de bewoners daar. Heeft niets met links of rechts te maken, maar zoals hierboven al eerder genoemd, is de diversiteit voor alle Utrechters er niet.

 13. Rob H.

  “Hedonistische levensstijl”. Er zijn hier een hoop mensen nooit jong geweest…

 14. Adriaan

  @Realist:
  De burger heeft al last van linkse ambtenaren. Vooral die met kleine beurs. Die ambtenaren noemen zich sociaal, maar bewerkstelligen onbewust (kennisgebrek) het tegenovergestelde: een verdere scheiding van arm en rijk. Denk aan de energiepolitiek. Welke oen helpt er nou zijn voormalige vijand financieel in het zadel?????

  Maar ja, ik roep niet voor niets:

  POLITICI DOEN AAN WENSDENKEN, INGENIEURS DENKEN NA.

  De geupdate versie zou kunnen zijn:
  Ambtenaren doen aan wensdenken, ingenieurs denken na.
  Met als disclaimer:
  Ingenieurs trekken politiek gewauwel niet en zitten daarom nauwelijks in de politiek.

 15. Lombokker

  Oude wijn in nieuwe zakken. Om de geleden verliezen aan te vullen mogen er twee partijen meer meedoen met wat in wezen een voortzetting van het oude college is.
  Daarmee krijgen de kiezers (opnieuw) een dikke middelvinger van de partijen die al jaren de dienst uitmaken. Geen wonder dat steeds meer kiezers afhaken!

 16. Lachgas

  Heb je hier verkenner voor nodig om tot deze conclusie te komen!

 17. Jacques

  Huh? Waarom geen gesprekken met volt en pvdd?

 18. Bill

  Liza: Erg goedkoop verweer, met uw “rechtsere trollen”. Wat een krachtterm, bent u van de afdeling “linksere trollen”?

  Die afspiegeling is een meerderheid, dus ook de keuze om meer naar het midden te bewegen is hierin een optie.

 19. Pee

  @Liza
  Ik weet niet hoor maar dat is niet conform de verkiezingsuitslag.
  Links gaat de boel voor de normale mens dus verder slopen .

 20. Marcel

  Als je denkt dat het ook maar iets uitmaakt met wie er in het stadsbestuur komt heb je het mis. De vorige periode is er niets vooruitstrevends gedaan/gelukt. De raad heeft helemaal niks voorgesteld wat het college heeft uitgevoerd. De vier jaar voor deze 4 jaar ook niks. De komende 4 jaar ook niks. Dat is 12 jaar niks. Schijnbaar stemmen we voor niks. Dus roep hier maar weer van alles er gebeurd toch niks. Geen huis extra erbij, CWM wordt niet opgeheven, energie voorziening veranderd niet, extra hoogbouw met mooie balkons komt er niet, infra structuur van de stad veranderen gebeurd niet, brommers op fietspaden zonder helm veranderd niet, bomen op het Vredenburg komen er niet, de rare fietsoversteek op het Vredenburg wordt niet veranderd, kleine vrachtauto’s komen er niet, slopen van het plastic singel gebouw met al zijn kleurtjes gebeurd niet, binnenstad bewoonbaar maken gebeurd niet, eenrichtings verkeer stad in en uit gebeurd niet, makkelijker verbouw en bouwvergunning afgeven in 3 weken gebeurd niet, beter parkeren voor fietsers gaat echt niet gebeuren, controle op brommers in de stad gaat niet gebeuren, natuurlijk wel een supermarkt bij de studenten.

 21. W

  PvdA is hierbij de grote excuustruus? Jammer!
  Waarom CDA niet in plaats van de Christen Unie?
  Zit de Utrechtse bevolking weer met Groen Links, Christen Unie en D66 ‘opgescheept’!
  Zijn Groen Links en D66 echt zo onzeker?
  Terecht gezien de afgelopen 8! jaar op volkshuisvestingsbesluiten!!!
  Lees al 3 dagen in het AD de schrijnende interviews van de 32 bewoners van die sociale woningen aan de Croeselaan, die voor dat parkje gesloopt moeten worden!
  Lombokker! Je hebt helaas helemaal gelijk!

 22. Confusius

  @ W

  Zitten de Utrechters weer opgescheept? Ze hebben in grote getalen gestemd voor de partijen die je noemt.

  De PVDA excuustruus? Deze partij heeft zich juist altijd ingezet voor behoud van de woningen aan de Croeselaan als 1 van de weinige.

  Waar gaat je verhaal in hemelsnaam over?

  @ Marcel

  Geen huis erbij in 12 jaar? Waar heb je het over man. Het ene na het andere nieuwbouwproject wordt en is gestart in Utrecht.

  @ Pee

  Ik weet niet hoor, maar de hier genoemde partijen zijn precies conform de verkiezingsuitslag. Lezen is kennelijk erg ingewikkeld voor een reaguurder. Bovendien bezetten zij samen een meerderheid van de zetels in de raad.

  @ Bill, de meerderheid van de trollen heeft een rechtse agenda. Dat is een feit. Zie je hier dagelijks op DUIC. en ze vertegenwoordigen de mening in de stad en op straat NIET. Linkse trollen, bestaan die eigenlijk wel?
  Zo wordt hier op DUIC gesuggereerd dat de echte Utregter het beleid in de stad niet dult. Echter, bij de verkiezingen, al jaren op rij, wijst de uitslag steeds 1 richting op: De Utrechter wil links en progressief en liberaal (de VVD pakt ook nog wel eens wat zetels zelfs, met name in Leidsche Rijn).

  Zo ver de feiten in plaats van reaguurders-wensdenken.

 23. Henk

  @ de trolletjes

  Kijk eens wat voor een walgelijk man jullie grote leider en roerganger is:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/04/06/baudet-staat-met-zijn-poetin-liefde-ook-in-europa-tamelijk-alleen-a4108178

  Opdat wij niet vergeten welke partij jullie massaal de gemeenteraad in wilde hebben.

 24. Janah

  Inderdaad @Ray de ” gewone werkende Utrechter” herkent zich niet in dit voorstel. Het is dan ook een minderheid aan het worden.

 25. Bromsnor

  Bromsnor vraagt zich af wat Pee bedoeld met “De Normale Mens”, is dat de rechts conservatieve xenofobe complotdenker of wat? Wie heeft het recht om zichzelf De Normale Mens te noemen? Bromsnor beschouwd zichzelf als weldenkend “normaal” mens, huis in Utrecht, twee kinderen, drie honden en een vrouw, full time job, kortom, normaler wordt het niet en juist Bromsnor is teleurgesteld dat Bij1 niet is uitgenodigd voor het formatiefeestje. Als dat niet ” normaal” is zou ik wel eens willen weten waarom niet. Waarom is Pee normaal en Bromsnor niet?

 26. J.

  Één prominente linkse trol par excellence: liza/Justin/confucius, of welke naam er nog meer aan zijn fantasie ontspruit.

 27. Ken uw taal

  Ott, Bromsnor, dan schrijf je ‘bedoelt’ en ‘beschouwt’.

 28. W

  Confucius!
  Vertel mij svp.
  Waar in de afgelopen 8! bestuursjaren van Groen Links en D66 gebouwd is voor:
  Senioren; fatsoenlijke seniorenwoningen in hun buurt?
  Sociale woningbouw, zoals nu gesloopt wordt aan de Croeselaan?
  Starterswoningen, waar héél véél Utrechtse jongeren al jaren op zitten te wachten?
  Help mij Confucius svp met de antwoorden, want de politici geven die namelijk helaas niet!
  En ja, de PvdA is de enige Utrechtse partij met het sociale hart! die zich ingezet heeft voor behoud 32 sociale woningen Croeselaan en helemaal Niet D66, Groen Links en de Christen Unie! Vandaar mijn woordkeuze ‘opgescheept’!
  En dit heeft niets met links of rechts te maken, wel met geviel en hart hebben voor alle Utrechtse inwoners!

 29. fy

  @justin: over armoede gesproken? kijk eens in de spiegel

 30. Don

  Ben benieuwd naar de naam van het collega programma als ik een suggestie mag doen onbetaalbaar, onleefbaar en onbereikbaar zal de lading wel aardig dekken.

 31. Bill

  Interessant om te zien dat mensen met een andere constructieve mening over de mogelijke zetelkeuze door het zich laat aanzien de meer links georiënteerden met ferme termen worden weggezet/in de hoek gedrukt/gecriminaliseerd, je zou bijna aan extreemlinks kunnen denken. Zonder enige ratio wordt er door die groepen maar iets geroepen over Baudet, etc..
  Sterkt mij in de gedachte dat een gemeenteraad met meer centrumpartijen de juiste keuze voor de stad is.
  @Confusius: Wat zijn volgens u rechtse trollen? Mensen met een andere mening dan de uwe? Die de weg op links voor de stad niét zien? Die evenveel stemrecht hebben en een mening, en op een andere manier naar de wereld kijken? Dit is precies het absurde wegzetten waar ik het hierboven over had.

 32. GeeWee

  In principe kan iedere combinatie van 23 of meer zetels werken. Wat dat betreft kan ook deze ‘kerstboom’ aan partijen ook een college vormen. M.b.t. Student & Starter hoop ik wel op voldoende continuïteit. Eén van hun uitganspunten is immers om de raadsleden na 2 jaar te wisselen.

 33. WV

  Het is gewoon erg jammer dat er geen breder draagvlak gezocht wordt. Trek CDA erbij. En geen idee wat S&S zou toevoegen. Utrecht bestaat niet alleen uit hoogopgeleide jongeren, beste politici.

 34. Henk van H.

  Door voor deze samenstelling te gaan, kiest de Utrechtse politiek niet voor verbinding maar voor de confrontatie. De dictatuur van de meerderheid.

 35. Bromsnor

  Aan Henk van H, Bromsnor prefereert de dictatuur van de meerderheid boven de dictatuur van de minderheid.

 36. Henk van H.

  @ Bromsnor
  In een volwassen democratie houdt de meerderheid rekening met de minderheid. Lesje staatsinrichting. In de Utrechtse verhoudingen had het gepast dat bijvoorbeeld CDA bij de coalitievorming betrokken zou worden. Met ook een best progressief programma was de coalitie daardoor verbreed. En dat was de democratie ten goede gekomen.
  De democratie schiet er niets mee op dat GL haar verlies compenseert door de aan haar verwante jonkies naar binnen te slepen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).