Wethouder blijft erbij; De Machinerie voldoet nog aan de voorwaarden Wethouder blijft erbij; De Machinerie voldoet nog aan de voorwaarden

Wethouder blijft erbij; De Machinerie voldoet nog aan de voorwaarden

Wethouder blijft erbij; De Machinerie voldoet nog aan de voorwaarden
Central Studios in Utrecht
Wethouder Anke Klein heeft donderdagmiddag tijdens het spoeddebat over De Machinerie benadrukt dat het wat haar betreft prima is dat de organisatie een stichting wordt en niet een vereniging zoals eerder in de plannen stond. Wat haar betreft wordt het plan uitgevoerd zoals afgesproken.

Wethouder Anke Klein heeft donderdagmiddag tijdens het spoeddebat over De Machinerie benadrukt dat het wat haar betreft prima is dat de organisatie een stichting wordt en niet een vereniging zoals eerder in de plannen stond. Wat haar betreft wordt het plan uitgevoerd zoals afgesproken.

Er was gedoe ontstaan over de Machinerie nadat de organisatie een stichting was begonnen in plaats van een vereniging. Dat laatste stond in de plannen toen een meerderheid van de gemeenteraad goedkeuring gaf aan 3,55 miljoen euro steun.

Er waren al schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp, maar de antwoorden waren volgens VVD, CDA, SP, PVV en Stadsbelang Utrecht onvoldoende en ze vroegen een spoeddebat aan.

‘Fundamenteel verkeerd’

VVD-raadslid Marijn de Pagter liet daarover weten: “In december besloten we dat De Machinerie een (coöperatieve) vereniging wordt. Twee maanden daarna hebben ambtenaren afgewogen dat het ook een stichting mag worden. Over die beslissing zijn we helemaal niet geïnformeerd, laat staan betrokken. Dat is fundamenteel verkeerd. Op dat vlak verwacht ik een mea culpa van de wethouder.”

De Pagter stond niet alleen in zijn kritiek. Meerdere partijen vonden dat de raad beter geïnformeerd had moeten worden over de gewijzigde rechtsvorm. De gemeenteraad heeft namelijk het laatste woord over besluitvorming.

CDA-raadslid Sander van Waveren: “De wethouder moet uitvoeren wat de gemeenteraad haar opdraagt. De gemeenteraad vertegenwoordigt de stem van de stad en daar moet goed naar geluisterd worden. De raad is dus echt onvoldoende betrokken bij deze wijziging.”

Reactie

Wethouder Anke Klein begon dan ook donderdagmiddag met de woorden: “Natuurlijk is de gemeenteraad absoluut het hoogste orgaan, zonder twijfel. Het is ook nooit mijn bedoeling om de indruk te wekken dat ik dat niet op die manier zou aanvaarden en daar ook niet naartoe zou leven. Als die indruk is ontstaan dat ik daar licht mee zou omgaan dan laat mij dat niet koud.”

Ze legde echter wel uit dat de gemeente nog steeds denkt dat het geen probleem is dat De Machinerie als stichting opereert. Ook meent de wethouder dat ze daarmee niet afwijkt van het raadsbesluit waarmee goedkeuring werd gegeven aan de 3,55 miljoen euro steun. “Het initiatief verandert niet.” Ook in de eerste plannen werd al gesproken over de mogelijkheid voor een stichting. Een meerderheid van de raad, waaronder D66 en GroenLinks, steunde haar hierin.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Coen

    En wat nu?

    Gaan nu ook eindelijk eens Groen-Links- en D’66-leden zich uitspreken tegen de fractiediscipline in?

    Dit kan toch niet? Als de Raad EIST dat het een coöperatieve vereniging wordt en dat dit de voorwaarde voor overheidssteun is, dan heeft de wethouder en hebben zeker de ambtenaren daar naar te luisteren, ook al wil ‘t Hoogt het niet.

    Het enige positieve is dat ‘t Hoogt toch binnen no time failliet gaat op die locatie. Door Corona stort overigens de hale filmsector in en gaat het kijkgedrag verschuiven richting online. Zit je dan in je megalomaanpand op een kutlocatie.

    De bieb kan prima de echte vreemde arthouse draaien in hun eigen filmzaal (zonder ‘t Hoogt) en Stelling maakt een doorstart van de oude ‘t Hoogt met de wat meer publieksvriendelijkere arthouse. Beiden zouden daar maar een fractie van de 3,4 miljoen voor nodig hebben. Filmeducatie kan via de Filmhub Midden via andere vormen een weg vinden en er zijn genoeg broedplaatsen waar een filmtalentenhub, al dan niet gesponsord door het Nederlands Filmfestival, een plek kan krijgen.

  2. Bakfiets

    Dit is wachten op totdat het misgaat. Ik vermoed dat er binnen 1,5 jaar extra geld bij moet én dat blijkt dat andere ondernemers te weinig inspraak hebben of zelfs geweerd gaan worden.

  3. UtrechtseSjoerd

    Voor een iets meer uitgebreid verslag, check mijn twitter-feed

    https://twitter.com/UtrechtseSjoerd/status/1324272883846303744

  4. Karla

    Jongons, met deze coronatoestand zullen ook de bestaande culturele instellingen extra steun nodig hebben, zoals TiVre en Ekko en Kikker en de Schouwburg. Zullen we die eerst maar eens op de been zien te houden, want bewezen waarde en zo?
    Nog even afgezien van het achterbakse veranderen van de opzet, denk ik dat we die megalomane bodemloze put op een onmogelijke lokatie uberhaupt voorlopig op een laag pitje moeten zetten.
    Laten we even wachten tot we alles overeind hebben gehouden, Jos Stelling klaar is met zijn Slachtstraat, even checken hoe de bieb het doet met het culturele aanbod en dan nog eens heel goed nadenken of die Machinerie met haar bijzonder dubieuze voorgeschiedenis eigenlijk nog wel nodig is. En of we daar nog geld voor over hebben.

  5. Koel Hoofd

    Een rechtsgeleerde zou toch wel het verschil moeten weten tussen een stichting en een vereniging.
    Een rechtsgeleerde met een financiele achtergrond zou zich er meer bewust van moeten zijn dat ‘uitzicht op gratis geld’ mensen hele rare dingen laat doen.
    Een rechtsgeleerde zou toch ook moeten weten dat het college moet doen wat de Raad opdraagt.
    Een rechtsgeleerde die begint met verkapte verontschuldigingen weet dat ze fout zit en rechts een oor wordt aangenaaid door links….

  6. Toine Goossens

    Wie doet mee?

    Het College heeft aan de Raad een voorstel voorgelegd. In dat voorstel is diep en uitgebreid ingegaan op de rechtsvorm van De Machinerie. De Raad heeft dat voorstel aangenomen.
    Afwijken van het eerdere besluit kan m.i. slechts door de Raad opnieuw een besluit te laten nemen, nu met de stichting als bestuursvorm.

    Een besluit van de Raad is een bestuursbesluit. Tegen ieder besluit van een bestuursorgaan staan de mogelijkheden van bezwaar en beroep open. Uiteindelijk gaat de Raad van State een uitspraak doen.
    Wie doet mee om een bestuursprocedure aanhangig te maken?

  7. Soylent

    Karla zegt het precies goed. En dan graag dat alles zonder de dubbele belangen en zelfverrijking die door ruime scheuten vriendjespolitiek nu onderdeel zijn van het plan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).