Zorgen over stankoverlast in Overvecht Zorgen over stankoverlast in Overvecht

Zorgen over stankoverlast in Overvecht

Zorgen over stankoverlast in Overvecht
Beeld: Google 3D
Er zijn al langer zorgen over de stankoverlast in Overvecht veroorzaakt door de waterzuiveringsinstallatie in Overvecht. De VVD en PvdA stellen schriftelijke vragen over de situatie en vragen zich af of er geen gezondheidsrisico’s zijn voor omwonenden.

Er zijn al langer zorgen over de stankoverlast in Overvecht veroorzaakt door de waterzuiveringsinstallatie in Overvecht. De VVD en PvdA stellen schriftelijke vragen over de situatie en vragen zich af of er geen gezondheidsrisico’s zijn voor omwonenden.

Al zeer lange tijd is er stankoverlast in de buurten rond de waterzuiveringsinstallatie in Overvecht. Bewoners geven aan dat zij daar veel last van hebben en dat zij zelfs soms gezondheidsklachten ervaren zoals misselijkheid.

De VVD en de PvdA in Utrecht stellen dat de waterzuivering aan de wettelijke eisen lijkt te voldoen, maar dat de ervaren overlast te heftig lijkt te zijn. De partijen maken zich zorgen over de stankoverlast en de eventuele gevolgen voor de gezondheid van bewoners.

“Alhoewel er verschillende gesprekken en open dagen plaats vinden, hebben de bewoners het idee dan hun zorgen niet serieus worden genomen en wordt al jaren beloofd dat ‘de stank vanzelf overgaat’.”

Zwangere vrouwen

Dat de geur niet 100 procent veilig is, blijkt volgens de partijen ook uit de uitnodiging die de waterzuivering heeft rondgestuurd over een open dag. Hierin staat: “Het wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn om te komen.” De schadelijke bacterie waar dit over gaat, zit niet alleen in de tanks, maar zou ook verspreid kunnen worden wanneer het regent over het terrein.

Ook hebben sommige bewoners, zonder eerdere gezondheidsklachten, gemeld dat ze ’s nachts ‘misselijk wakker’ te zijn geworden in een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis met de ramen dicht. De partijen willen nu weten of ook stankoverlast wordt gemeten en of er maatregelen nodig zijn.

12 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Niet alleen in Overvecht. Aan de overkant van de Vecht, in Ondiep, is de lucht regelmatig ook niet te harden.

 2. Hans

  Een RWZI midden in de stad is op termijn onhoudbaar. Verplaats deze naar Rijnenburg en bouw die woningen hier; toplocatie om te wonen!

 3. Koel Hoofd

  Die waterzuivering zit er al decennia lang, maar nu geeft het ineens stankoverlast? Hoezo is dat?

 4. Erwin

  Zoals bewoners van de binnenstad volgens de meeste reaguurders niet mogen klagen over geluidsoverlast, mogen bewoners van overvecht en ondiep niet zeuren over de waterzuiveringsinstallatie. Punt.

 5. Fitboy

  Ik vind het eigenlijk wel lekker om mijn buikspieren een beetje te trainen met de kokhalsneigingen die ik krijg als ik voorbij fiets.

 6. Ton

  Kom er maar in, jongens: ‘Dan moet je daar maar niet gaan wonen. Ga lekker naar de provincie.’
  O wacht, die varkens- en kippen-megastallen stinken minstens zo erg en zijn minstens zo ongezond voor omwonenden .

 7. JdV

  De zuiveringsinstallatie stond daar al. Maar Utrecht heeft er steeds dichter op en om heen gebouwd. Identiek aan de DE fabriek, de sojafabriek en andere locaties in de stad die voorheen geen overlast hebben veroorzaakt maar dat opeens wel doen omdat er zowat in de achtertuin woningen worden neergezet.
  In plaats van in de polder te bouwen zet Utrecht in op verdichting en binnenstedelijk wonen. En die keuze heeft consequenties. Jammer dat de politici die de keuzes maken daar niets van willen weten.

 8. trol

  Was het niet zo dat de nieuwe installatie veel minder stankoverlast zou geven? Of draait de oude installatie ook nog en als die stopt, is de stank weg?

 9. Cico

  @Erwin: je vergeet de standaard dat ‘je dan maar moet verhuizen’ als je er niet tegen kan. Altijd superfijn, zo’n niet-oplossing voor problemen

 10. Hetty

  Degenen, die over die waterzuivering gaan, zouden eens een tijdje in de stankzone moeten gaan bivakkeren. Wedden, dat er dan heel snel anti-stank-maatregelen genomen gaan worden. Ik denk dat Hans gelijk heeft, verplaats de hele handel en bouw er huizen. Ik hoop, dat er snel een oplossing komt voor dit ding, waar een luchtje aan zit.

 11. Harry

  Dat is het Hoogheemraadschap de gestichte rijnlanden.
  En die zitten in Houten dus ruiken het niet.

  Wel raar dat na de bouw en installatie van een modern systeem het zo gaat stinken.

 12. Architectuur Utrecht

  Hier komt straks toch de eerste luxe jachthaven aan de vecht in Utrecht?
  Want juist daarom moesten de Zandpad boten weg…
  Daarom zou ook de Waterzuivering minder moeten stinken lijkt me !
  perfecte plek trouwens voor dat jachthaven appartementen project !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).