Nieuw Hoog Catharijne geopend: “Het was altijd zo rommelig, maar dit is zo mooi!” | De Utrechtse Internet Courant Nieuw Hoog Catharijne geopend: “Het was altijd zo rommelig, maar dit is zo mooi!” | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw Hoog Catharijne geopend: “Het was altijd zo rommelig, maar dit is zo mooi!”

Nieuw Hoog Catharijne geopend: “Het was altijd zo rommelig, maar dit is zo mooi!”
Archieffoto DUIC / Robert Oosterbroek
Het nieuwe gedeelte van winkelcentrum Hoog Catharijne (HC) opende vandaag haar deuren. Reizigers van het station werden via het nieuwe gedeelte naar het centrum geleid. “HC was altijd zo rommelig, maar dit is zo ontzettend mooi.”

Het nieuwe gedeelte van winkelcentrum Hoog Catharijne (HC) opende vandaag haar deuren. Reizigers van het station werden via het nieuwe gedeelte naar het centrum geleid. “HC was altijd zo rommelig, maar dit is zo ontzettend mooi.”

Vanaf het Vredenburg loop je zo via het zogeheten Entreegebouw het nieuwe winkelcentrum in. Winkeliers op de boven- en benedenverdieping zijn nog druk bezig hun winkel piekfijn in orde te maken voor de opening. Het winkelcentrum oogt open en groot. Met uitzicht op de singel en TivoliVredenburg loop je richting de stationshal.

Directeur van Hoog Catharijne, Menno Overtoom (links), komt net de roltrap op. Foto DUIC / Robert Oosterbroek

Bezoekers van het nieuwe winkelcentrum zijn enthousiast. “We zijn hier speciaal heen gekomen voor de opening en zijn opzoek naar Steps”, vertellen moeder en dochter Menasalvas. “De vloer is hier zó mooi. Het ziet er echt royaal uit. Het vorige HC was zo rommelig. Steeds was er wel iets afgesloten.”

Opening WE Flagshipstore

Bij de opening van de flagshipstore WE was het erg druk. De winkel pakte groot uit met hapjes en drankjes. “We hebben naar de opening uit gekeken”, vertelt Liselotte van de Lustgraaf, PR manager van de winkel. “Het winkelcentrum wordt al jarenlang verbouwd en nu is het eindelijk zo ver”, glundert ze.

De WE opende vanochtend een zogeheten flagshipstore in Hoog Catharijne. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Met de opening van de nieuwe winkel slaat WE ook gelijk een nieuwe weg in. “Dit is de eerste winkel waar je samen kan passen. Met het concept ‘better together’ hebben klanten de mogelijkheid om elkaars outfit te beoordelen.” Dat maakt het winkelen volgens haar extra leuk.

Ook andere winkels stonden te springen om open te gaan. Medewerkster van Bershka is trots op deze nieuwe locatie. “We hebben hier echt naar uit gekeken en ik ben blij dat het eindelijk zo ver is.”

Dagje vrij

Naast bezoekers die speciaal voor de opening komen, waren er ook veel passanten van het station. “Ik moet nu naar mijn werk, maar het ziet er prachtig en modern uit. Binnenkort neem ik een dagje vrij om hier te shoppen”, lacht reiziger Willy Zending.

Vorige week legde directeur van Hoog Catharijne, Menno Overtoom, nog uitgebreid uit aan DUIC wat er allemaal veranderd is in het nieuwe HC.

De Stadskamer. Foto DUIC / Robert Oosterbroek
Vanuit de Stadskamer loop je via het Poortgebouw richting Centraal Station. Foto DUIC / Robert Oosterbroek
De Stijlkamer. Foto DUIC / Robert Oosterbroek
In de loop van de ochtend werd het steeds drukker in het nieuwe winkelcentrum. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Fotoverslag

Opening Nieuw Hoog Catharijne (Robert Oosterbroek en Marlot van den Berg)

Gekoppelde berichten

45 Reacties

Reageren
 1. Pierre Sommer

  Er valt uiteraard altijd wat op en aan te merken en wat te verbeteren maar zie eens tot wat visie, durf, volharding, daadkracht en betrokkenheid van uiteenlopende publieke partijen, bedrijven, instellingen en beslist niet in de laatste plaats burgers en bezoekers hebben geleid.

  Ik ben trots dat ik indertijd als algemeen directeur van de Projectorganisatie Stationsgebied samen met andere mensen en organisaties leiding aan deze megaoperatie om die in gang te zetten, stukje bij bij beetje te (laten) realiseren. Dat ging niet zonder slag of stoot. Waar een (inter)nationaal als uniek bestempeld referendum (A of 1) al niet toe kan bijdragen! En als centraal en vitaal onderdeel van de stad is het Stationsgebied nog niet eens helemaal klaar. Dit uitzonderlijk gebied zet Utrecht, ook ver buiten haar grenzen, weer extra op de kaart, geeft dynamiek aan en ademt mee met de stad. En die is nooit af, blijft omwille van haar betekenis in beweging.

 2. Erwin

  @Pierre Amen!

  Ben benieuwd, ga snel een kijkje nemen!

 3. Bram de Goede

  Het is zeker mooi in de winkels, maar hoe ziet het er straks uit op straat niveau? Daar gaat het al dertig jaar mis. Hoe gaat het de komende dertig jaar? De welstandscommissie heeft twijfels, ik ook.

 4. herman

  @Pierre, inderdaad “wij van wc eend vinden”….

 5. Nico

  Zorg gewoon dat er trappen komen vanaf de Moreelsebrug naar de perrons

 6. Tonnie Montana

  Top Pierre, maar ter nuance: we zijn nu 1 dag bezig om meer dan 40 jaar diepe, duistere ellende in Hoog Catharijne, op het Vredenburg en eigenlijk het hele centrum van Utrecht goed te maken. Terwijl de betrokken partijen nog altijd dezelfde zijn. Laten we in godsnaam vooral niet te hard juichen.

 7. Kritisch

  Vanwaar eigenlijk dat DUIC, zonder kritische beschouwing, standaard marketing en PR-berichten van Klepierre en HC 1 op 1 kopieert.

  Moet ons door de strot geduwd worden dat we het nieuwe HC geweldig vinden ofzo?

 8. Jasper R

  Ik ben er net geweest en het ziet er echt heel mooi uit! Alles is van hoge kwaliteit, veel ruimte, veel licht. 100x beter dan het oud Hoog Catharijne. Ik ben onder de indruk! Een gebied met internationale allure.

  Voor alle mopperkonten en zuurpruimen, ga er eens doorheen lopen in plaats van standaard er vanuit te gaan dat het niks is…

 9. Truze Fronssen

  Jasper R: dat doet Hoog Catharijne nu eenmaal met je. Niet veel aan te doen.

 10. Laurens

  Hahaha, ok Pierre is sowieso een Klépierre medewerker, Erwin en Jasper denk ik ook.

 11. Kritisch

  Zo, Kleppierre doet de laatste tijd wel veel moeite om zelfs in de comments hier hun personeel net iets te positieve verhalen te laten neertypen.

  Als je zo’n PR machine nodig hebt, zegt dat dus eigenlijk al dat je een slecht ontwerp heb neergezet dat zichzelf niet of nauwelijks verkoopt. Wellicht tijd voor Kleppierre om zich te bedenken dat HC de Utrechter door de strot is geduwd en dat er nooit een liefdesrelatie gaat ontstaan. Hoeveel propaganda er ook tegenaan gegooid wordt.

  Bedenk wel: het oude HC was in zijn tijd van oplevering ook, mooi, schoon, modern en paste ook helemaal in de tijdsgeest. De problemen zijn pas later ontstaan.

  Ik zie overigens het verschil niet met het oude HC, behalve dat het nu nieuw is. Ik zie dezelfde soort gangen met dezelfde soort tegels en dezelfde winkels.

  Aan de oorspronkelijke problemen: geen leven op straat niveau, naar binnen gekeerd zijn, is in feite niks gedaan en niks veranderd. Het glas richting straatniveau is nu achter het glas dichtgetimmerd met panelen. De Catherijensingel is nog steeds een straat, ter hoogte van HC, waar je niet wil wandelen en fietsen. De overkluizing is vergroot. De nieuwe singel zie je op dat stuk nauwelijks.

  Zie ik nu dat ze weer lichte tegels hebben uitgekozen? Tegels die je dus op zijn minst 5x per dag moet dweilen? Iets waar al snel op bezuinigd gaat worden.

 12. Thomas

  Gewoon kijken kritisch. Maar inderdaad, als je niet wilt, zie je de verschillen niet. Sommigen zijn ziende blind.

 13. Simba

  Waar het nieuwe HC ‘shined’ is in de Stadskamer, met een mooi uitzicht over de singel. Alleen jammer dat je andersom dus te maken hebt met een lelijke onderbreking van de (nog door te trekken) singel… Verder is het qua afwerking een up scale (dat wel) winkelparadijs dat overal in de ontwikkelde wereld had kunnen staan.

 14. WvR

  @Laurens, @Kritisch:
  Is het nu echt zo moeilijk om er vanuit te gaan dat niet iedereen die het wel mooi vindt niet een Klepierre medewerker is? Dat niet iedereen die het niet met je eens is gewoon een eigen mening heeft? Of is dat te ruimdenkend, of telt ruimdenkendheid alleen als het met jullie opinie overeenkomt?

  Ik ben er nog niet door heen gelopen, zal wel het weekend worden, en ben benieuwd hoe het er uit ziet. Ik heb goede hoop.

  En geen Klepierre medewerker.

 15. Marcel

  Ik was er vanmiddag. Internationale allure heef het. Echt mooi en ruim. Ben op het Vredenburg geboren, heb alle ellende langs zien komen. Vindt het Vredenburg met zn muziek zaal helemaal niks, maar het winkelgebied is mooi. Maar……ik ga toch wel lekker nog steeds de oude stad in. Dat is het echte stadsgevoel van Utrecht. Hoop oprecht dat de middenstand het daar volhoud!!!!!

 16. Erik

  Ik zal HC altijd blijven mijden! Nooit dat ik daar door zal lopen. Doodzonde dat alle bezoekers van onze mooie stad eerst door dit lelijke bouwwerk heen MOETEN voordat ze eindelijk de echte pracht van de stad kunnen ervaren

 17. Pro de echte Utrechtse ondernemers

  @ WvR

  Best sneu als je daadwerkelijk denkt dat je leven beter en mooier wordt en je zelf gelukkiger wordt door dingen te kopen. HC zit alleen nog maar vol ketens die met miljoenen budgetten je manipuleren om je dat te laten geloven. Tipje van de sluier: dat effect is steeds snel uitgewerkt waardoor je blijft terugkomen. Maar echt gelukkig worden doe je er natuurlijk nooit van.

 18. Dirk

  Erik, als je je er een beetje in verdiept had, zou je weten dat eind van het jaar het Stationsplein Oost af is en Utrecht Centraal en HC vanaf dan losgekoppeld zijn en je dus helemaal niet meer door HC MOET, je kan er vanaf dan heel makkelijk omheen.

 19. Zomaar een lezer/schrijver

  @Kritisch: over weer veertig jaar zal het wel weer gedateerd aan doen, maar ‘we’ hebben in veertig jaar best wat geleerd qua winkelcentrum bouwen. Dit is echt beter dan wat er was. Nadeel vind ik wel dat het op een doorsnee Amerikaanse mall lijkt.

  En die lichtgekleurde tegels zijn vrij glad. Dat gaat in badkamers meestal samen met “neemt niet veel vuil op”. Dat zal hier niet veel anders zijn, denk ik.

  Ik vraag me wel af wat water en sneeuw met die toch al ietwat gladde vloer zullen doen. Zijn die grote matten voor de ingang adequaat?

  Tot slot: snapt iemand de kleurcodes van de kleine vloertegeltjes (zwart, wit, geen)?

 20. Erik

  Mensen. Het lijkt er op dat niet iedereen weet wat er hierna nog gaat gebeuren. HC is nog lang niet af en dat gaat ook nog wel even duren. De eerste stap is gezet en dat is een stap in de goede richting.
  Voor de criticasters onder ons check ook even de volgende stappen…

 21. Rob H.

  Erik: Dat MOETEN ze helemaal niet. Er zijn mogelijkheden om er omheen te lopen.

 22. Paul

  Wat een slap gelul allemaal…..

  HC en de oude binnenstad zijn een uniek concept…..oud en nieuw Utreg.
  Als het koud en slecht weer is, winkel je droog en warm binnen, bij mooi weer ga je lekker naar buiten.

  Daarbij trek je veel bezoekers naar de stad die zeker ook de oude binnenstad bezoeken en dus geld uitgeven.

  Het is nog niet af, en word steeds mooier.

  Nu alleen de stad beter bereikbaar en betaalbaarder maken voor auto’s, op het Vredenburg een mooie fontein met bankjes, en de singel echt doortrekken en we stralen inderdaad allure uit, ook met de nieuwe Bijenkorf. die iets uitstraalt

  Ik hoor de geitenwollen sokken niet over het afschuwelijke lelijke Muziekcentrum Vredenburg….honderden miljoenen over de balk gegooid met een uitstraling die nergens bij past. Of over de oerlelijke fietsenstallingen in de binnenstad, maar ja….dan kom je aan hun “kindje”.

 23. Ronald

  @ wvr

  Laurens en kritisch zijn enkele van de vele aliassen van ook wel genoemd Jansen. Erkend Duic-scribent. Heeft daar een dagtaak aan.

 24. BdV

  Ziet er netjes uit, hier en daar best aardige hoekjes. Ik zal t.z.t. eens gaan kijken. Hopelijk kunnen schoonmakers, alsmede de bezoekers, het nog een tijdje zo laten.

  @Nico: Nee, zolang er poortjes nodig zijn om het aantal zwartrijders te verminderen, zie ik weinig kans op trappen naar de perrons.

  Ik werk niet voor Kleppière.

 25. WvR

  @Pro de echte Utrechtse ondernemers:
  Hoe precies is dit een reactie op mijn bericht? Ik heb alle 7 regels nog’ns nagelezen,maar kan ik niet anders dan concluderen dat ik nergens zeg dat “… je leven beter en mooier wordt en je zelf gelukkiger wordt door dingen te kopen…”.

  Volgens mij ging het over of HC nu mooi(-er) of niet mooi(-er) geworden is. En dat iedereen daar gewoon een eigen mening mag hebben, en dat mensen die het mooi vinden niet vol automatisch Klepierre medewerkers hoeven te zijn.
  Maar het was natuurlijk ook best een grote hoeveelheid letters om te moeten interpreteren.

 26. Kritisch

  @ Ronald

  Nee hoor. Lijkt wel onderdeel van de Kleppierre-propaganda. Mensen die Hoog Catherijne een gedrocht vinden beschuldigen 1 en dezelfde persoon te zijn.

 27. Maria

  @ Dirk

  Op datzelfde stationsplein-oost wordt je nog steeds langs de formules en ketens van Kleppierre en NS geleid (die ook “buiten” komen te liggen). Vandaar dat je niet rechtstreeks vanaf het tramperron richting Mariaplaats kan, maar eerst moet teruglopen (best wel wat meters), dan met een trap omhoog moet, dan langs al die winkels moet en dan weer vanaf een trap omlaag moet (paar honderd meter om; dat hebben ze bij het tijdelijke station van Arnhem al eens geprobeerd, dat mensen dwingen om te lopen langs winkels. Onder grote publieke druk is dat toen aangepast).

 28. Laura

  Ben het best wel met ‘kritisch’ eens dat ik, buiten dat het nieuw is, het echte grote verschil met het oude Hoog Catherijne (in de staat van 2008) niet echt zie.

  Het is dezelfde kleur tegels die er ligt, geflankeerd door dezelfde ketens. Het ziet er alleen nu wat meer shiny uit. Maar dat is logisch, het is nieuw.

  Dit Hoog Catherijne gaat natuurlijk nooit het hoge segment betreden, wat ze het publiek graag willen laten geloven, het zijn grotendeels exact dezelfde ketens die er zitten, uitgebaat door dezelfde investeerders. Die mikken zich toch echt een doelgroep die denkt dat shoppen (dat is ze wijs gemaakt) de beste vorm van ontspanning is voor je geest. Utrecht krijgt daar echt geen internationale allure door. Al helemaal niet voor de stedentrip-bezoekers uit de hele wereld die ze willen aantrekken. Die komen namelijk voor de leuke oude straatjes, de kleine (lokale) winkeltjes, de horeca, de grachtjes, de musea en cultuur. Daar is de toeristencampagne dan weer nadrukkelijk op gericht. Oftewel: HC richt zich op exact dezelfde bezoekers als het altijd al gedaan heeft. Prik door de marketing bullshit heen. Echter: met name deze doelgroep shopt steeds meer online, ook omdat men natuurlijk gewoon hard moet werken om het consumptiepatroon in stand te moeten houden. Online shoppen bespaard dan tijd.

 29. Gerard Pieters

  @ Erik

  De rest van Hoog Catherijne gaat niet meer echt aangepakt worden hoor. Dat kan namelijk niet. Je ziet ook aan de plannen dat dit niet meer echt op de planning staat (die zijn openbaar in te kijken).De rest van de bovenliggende panden zijn niet in handen van Kleppierre, maar in handen van particuliere eigenaren en die gaan voorlopig niets aan de gebouwen doen. Het enige wat kan gebeuren, is dat de rest van het doolhof een kleine opfrisbeurt krijgt, maar niks structureels.

 30. Laura

  Ik hou niet van een wereld van opplak stenen en tegels. Een “make-believe-wereld”.

 31. Saskia

  Gadver: doet pijn aan mijn ogen dat Poortgebouw

 32. Saskia

  Depressief die Catherijnesingel. Een donker winderig tochtgat. Alle daklozen slapen alweer onder de brede overbrugging van de Catherijensingel. Kun je mooi zien als je met de auto onder dit bouwwerk door mag rijden. Met de voet en fiets wil je daar nog niet eens zijn.

 33. Laurens

  LOL Ronald, geen idee wie Kritisch en Janssen zijn, maar ben het inderdaad vaak met ze eens.

  @wvr Het gaat mij er niet om of het mooi is of niet. Het gaat mij om het proces, hoe HC erdoorheen is geduwd, hoe er keuzes worden gemaakt die vooral Klépierre goed uitkomen en de Utrechter/bezoeker minder. Ik stoor me ook aan de alleen maar positieve, onkritische berichten er hier op duic.nl over worden geplaatst. En het gaat mij erover dat hier mensen reageren die met hun marketing verhaaltjes overduidelijk niet willekeurige Utrechters zijn maar mensen met zakelijke belangen in HC. Kan een werknemer van Klépierre zijn, een aandeelhouder, maar kan ook prima een franchisenemer van de Jamin. Wat kan mij de “internationale allure” van HC schelen? Wat betekent dat überhaupt? Denken ze echt dat mensen uit buurlanden lekker een dagje komen shoppen in HC? Internationale allure in je broekje Jasper R.

  Ik heb geen mening over de esthetiek, ben er niet geweest, en ga er denk ik ook niet komen. Het zal ongetwijfeld mooier zijn dan de vorige versie. Dat kan eigenlijk ook niet anders; al had je de hele boel in krantenpapier ingepakt was het erop vooruit gegaan.

 34. WvR

  @Laurens: Je laatste zin kunnen we het in ieder geval over eens zijn 🙂

 35. Barend

  Mooi hoor, licht en ruim. Wel puntje van aandacht inderdaad: die vloertegels. Glad, te glad.

 36. cas

  wooowww, ze hebben het voor elkaar gekregen om 5% van HC er van binnen goed uit te laten zien!
  Als ze echt vooruitgang hadden willen boeken was het beter geweest een deel plat te gooien en opnieuw op te bouwen.

 37. Paul

  Ach….al deze negatieve reacties zullen van de winter verstommen als je lekker warm binnen kan lopen.

  Wen nou maar aan anno 2017 en de vooruitgang.! Je kan niet overal je zin in krijgen lees doordrammen.

  De fietscolonne heeft de laatste 10 jaar hun zinnetje gehad, nu is het weer tijd voor gewone mensen en Utrechters.

  Welkom nieuw HC!!!

 38. Johan Macklemore

  Paul: als ik ‘s winters echt graag binnen wil lopen blijf ik thuis (ik woon binnen, schitterend concept). Als ik naar buiten ga accepteer ik dat het daar koud is, anders ga ik niet naar buiten.

  Alleen als ik ‘s winters een einde aan mijn leven wil maken, zou ik Hoog Catharijne nog wel overwegen, als een kat die altijd het treurigste hoekje op zoekt om te sterven.

 39. Paul

  @ Johan Macklemore

  Je hebt helemaal gelijk….zoveel mensen…zoveel meningen, maar gun een ander ook wat! Blijf lekker thuis als het koud is….de middenstand zal types als jou “omarmen”,

  De stad heeft met nieuw HC een grote trekpleister er bij, of denk je dat de mensen komen kijken hoe Groen Links van onze mooie binnenstad een fietsstad wil maken die bijna onbereikbaar is voor auto’s?

 40. Johan Macklemore

  Dat denk ik eerlijk gezegd zeker Paul; ik denk sowieso niet dat ze Utrecht qua winkelcentrum zouden verkiezen boven – ik noem maar wat plaatsen – Zoetermeer, Helmond of Hengelo.

  En ‘de middenstand’ vindt het denk ik wel best als ik niet naar HC ga, de middenstand zit namelijk helemaal niet in Hoog Catharijne. Tenzij je meneer Zara (de een-na rijkste persoon van de wereld) een middenstander noemt natuurlijk.

 41. Dagmar van de Ven

  Architectonisch; modern, fris, mooi (al zullen smaken verschillen).
  Winkelaanbod: >50% is (nog) niet open, bestaande winkels (die grotendeels definitief vertrekken) in de oude gedeeltes bijkans onvindbaar.
  Zonde van mijn vrije dag om lekker te gaan winkelen in het vernieuwde Hoog Catharijne; zal niet snel weer een bezoek brengen.

 42. Bertha Bouwman

  Ben afgelopen zaterdag door het nieuwe stuk van Hoog Catharijne gekomen. Was helemaal verrast. Prachtig. Licht. Geweldige winkels.
  Kom snel weer terug.

 43. Ria

  Er zit geen gezelligheid meer in, geef mij maar het oude.

 44. Koen

  Vandaag voor het eerst in hetnieuwe hoog catharijne geweest. Als geboren en getogen Utrechter van 33 jaar kan ik het oude Hoog catharijne nog goed herinneren. Het klinkt misschien raar maar ik vond dat leuker dan het nieuwe. Ik wil graag gewoon met de auto komen en dat wordt zwaar ontmoedigd. Een middagje parkeren kost mij minimaal 20 euro en met onze baby en kinderwagen met de tram gaan vind ik geen optie. Dan kom ik in hc en zie ik alleen maar hipster achtige biologische koffietentjes zonder toiletten en kledingzaken gericht op snelle jongelui. Jammer ik voel me niet meer thuis en ben blij als ik weer naar ons boerendorp rijd.
  Met dank aan Groenlinks en de huidige gemeenteraad wordt Utrecht een stad die vooral op yuppen gericht is. JAMMER!!!

 45. Miep uut Assen

  Was gisteren voor het eerst sinds lange tijd weer eens in Hoog Catherijne. Tja ik vind, iedere verandering is geen verbetering. Vond oude Hoog Catherijne veel gezelliger, veel knusser…. Maar ja, ben geen Utrechtenaar en ben niet bekend met alle problemen die daar spelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).