Foto’s: ‘Het nieuwe Hoog Catharijne is in alles anders dan het oude’ | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: ‘Het nieuwe Hoog Catharijne is in alles anders dan het oude’ | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: ‘Het nieuwe Hoog Catharijne is in alles anders dan het oude’

Foto’s: ‘Het nieuwe Hoog Catharijne is in alles anders dan het oude’
De entree naar de Stadskamer van het nieuwe Hoog Catharijne. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Nieuw Hoog Catharijne opent, als alles goed gaat, volgende week al deels de deuren. De zogeheten ‘Noord Passage’ verbindt dan Vredenburg met het Centraal Station.  

Nieuw Hoog Catharijne opent, als alles goed gaat, volgende week al deels de deuren. De zogeheten ‘Noord Passage’ verbindt dan Vredenburg met het Centraal Station.  

In het nieuwe gedeelte komen winkels als Stradivarius, Zara Home, Bershka en Claudia Sträter. Ook komen er flagshipstores van NIKE en WE. De passage loopt via het Entreegebouw (het gebouw aan het Vredenburg), door de Stadskamer (glazen gebouw boven de toekomstige singel), via het Poortgebouw (roze) naar het Centraal Station.

Niet claustrofobisch

De pers kreeg vandaag alvast een kans om een kijkje te nemen in het nieuwe winkelcentrum. Sarah Vehmeijer, de Shopping Center Director van Klépierre (eigenaar Hoog Catharijne), verzorgde samen met Menno Overtoom, de directeur van Hoog Catharijne, de rondleiding.

Menno Overtoom, directeur Hoog Catharijne: “Nieuw Hoog Catharijne wordt voor alle doelgroepen.” Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Wat opvalt is de ruimte die je overal hebt. “Het nieuwe Hoog Catharijne is in alles anders dan het oude”, legt Vehmeijer dan ook uit. “Het is hoog, licht en je krijgt geen claustrofobisch gevoel. Daarnaast wordt het straks heel duidelijk waar je moet zijn. Dus je hoeft niet meer zo te zoeken.” Vehmeijer is vooral te spreken over de zogeheten ‘Stijlkamer’. “Dit is een hoge kamer met een golvend plafond dat steeds van kleur verandert. Daarnaast komt hier onder andere de Zara Home te zitten.”

Ook Overtoom is te spreken over het nieuwe deel. “We noemen bewust nog geen datum voor de opening, maar we mikken op volgende week. Zoals je ziet moet er nog veel gebeuren. We gaan straks in delen open en ook de winkels zullen niet allemaal tegelijk de deuren openen.”

De toekomstige Stijlkamer

Voor Overtoom zit het grootste verschil met het oude Hoog Catharijne hem in de doelgroepen die bereikt kunnen worden in het nieuwe winkelcentrum. “Het oude winkelcentrum was commercieel gezien een groot succes. Maar het was niet voor alle doelgroepen. Dat willen we in dit nieuwe gebouw wel gaan bereiken. Dus er zitten ook winkels uit het hogere segment.”

In de Stadskamer komen straks drie plekken waar je in het water kan kijken en waar de bootjes onder je door varen. “Hier komt straks veel horeca. Dat was echt iets wat ontbrak in het oude Hoog Catharijne. Verder worden hier de Noord Passage en de toekomstige Zuid Passage (opening eind 2018, red.) met elkaar verbonden. Wij zien dit echt als een binnenstadsplein.” Onder andere fastfoodketens Leon en Burger Federation openen hier deze zomer.

Brug naar TivoliVredenburg

Tot slot komt er ook een verbinding tussen TivoliVredenburg en de Stadskamer. “Dat is contractueel verplicht”, legt Vehmeijer uit. “We moeten deels 24 uur per dag open zijn. De brug voor het gebouw is nog niet helemaal af, maar straks kan je ook via de stoep bij TivoliVredenburg ineen keer over de singel Hoog Catharijne in.”

Een tweede grote opening van nieuw Hoog Catharijne vindt in december van dit jaar plaats. Dan zullen onder andere winkels als Five Guys en Vapiano de deuren openen.

In deze glazen muur komt een ingang waardoor je zo naar TivoliVredenburg kan lopen.

Fotoverslag

Nieuw Hoog Catharijne (Marlot van den Berg / DUIC)

27 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Wat een verbetering wordt dit! Kan niet wachten om er zelf doorheen te lopen 🙂

 2. Utrechter

  Oh nee de oude traverse voor voetgangers komt terug! Kijken of we het dit keer weer presteren om al 28 jaar opening een referendum te organiseren over het terugdraaien van in het verleden gemaakte fouten. Toegegeven: de meeste nieuwbouw is minder lelijk dat de oudbouw, maar waarom heeft de gemeente Utrecht Klepierre niet zover gekregen om af te zien van de afzichtelijke Poortgebouw (zoals eerder beloofd), die enorme overkluizing van de singel? En waarom blijft alle lelijke oudbouw zoals de toren en gevels over als sluitstuk? Gemiste kans.

 3. Trotse Utrechter

  Ziet er echt fantastisch uit, kan bijna niet wachten tot het helemaal klaar is. Vind vooral het poortgebouw schitterend om te zien. Elke echte Utrechter gaat dit fantastisch vinden.

 4. herman

  Wat ze doen het wordt er altijd beter op! Slechter kon ook gewoon niet.

  Sommigen onderdelen zien er nu al goed uit, voor eindoordeel mogen we nog een jaar of wat wachten tot ook de doorgang naar het station gereed is.

 5. Nieuwegeiner

  Eens met ‘Utrechter’.

 6. Sjaak

  Hahaha voor alle doelgroepen!! De Zara, Primark, Nike, We…
  Ff serieus, de consument met geld laat zich hier niet zien!

 7. Willem

  @herman: het kan wel degelijk slechter dan het was! De 120m “overkluizing” al gezien? De tunnel was er niks bij.

 8. Ramon

  Het wordt zoveel mooier dan het was!

  @Utrechter, de toren en het de andere stukken die niet worden opgeknapt zijn geen eigendom van Kleppiére. De toren bijvoorbeeld zijn woningen de VVE zal dat moeten doen.

  @Herman, de verbinding naar het Centraal station gaat in december open, net als het nieuwe Stationsplein Oost en het eerste gedeelte van de fietsenstalling. De zuid passage en het V&D pand duurt nog zeker 1,5 jaar.

 9. Gregor

  Eindelijk een groot en waardig winkelcentrum waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dit past bij de allure die een snelgroeiende stad als Utrecht is. Iedere fatsoenlijke en zichzelf respecterende stad behoort een shopping mall te bezitten met grandeur. Dat gaat nu ook in Utrecht lukken! Bravo!

 10. Laurens

  Fijn dat iedereen al voor de opening blij is met het resultaat. Al bekruipt mij het gevoel bij sommige reacties hierboven dat mevr. Vehmeijer zelf even achter haar toetsenbord is gekropen.

  De retail heeft het steeds moeilijker, vrijwel overal, en in vrijwel elke branche/sector. Overal sluiten winkels; met name in winkelcentra, maar ook in het centrum van steden en gemeenten is steeds meer leegstand. De consument bestelt nou eenmaal steeds meer online, en die trend is onomkeerbaar. Ik zie niet waarom HC hier ongevoelig voor zou zijn, en vrees dan ook dat het er over een jaar of vijf alweer een stuk minder florissant uit ziet. We gaan het zien.

 11. Erik

  @Laurens:
  Ik ben wel benieuwd, waar in het centrum van Utrecht is leegstand? Ik kan het niet vinden. Zelden zo weinig leegstand gezien als in het centrum van Utrecht.

 12. Atilla Vigh

  @Erik

  Nou het pand van de C&A komt binnenkort vrij. En de Planeet moet straks gevuld gaan worden. Overigens ga eens voor de lol over Lange Elisabethstraat en Steenweg lopen. Doe dat elke 3 maanden: het zal je verbazen hoeveel wisseling van de wacht er is. Tevens gaat het complete vernieuwde winkelcentrum in 2019 echt helemaal open. Dan is ook het gehele nieuwe winkelhart in Leidscherijn Centrum open.

  Zonder een retailexpert te zijn, maar enig kannibalisme zal daar gaan plaatshebben. Laten we wel zijn, de retailmarkt is nog steeds aan het herstructureren en zonder de wensgedachten van veel burgers en wegkijkers, de grootste bedreiging voor fysieke winkels is online. Op dit moment is 10% van de retailmarkt in NL online. Dat heeft al heel veel veroorzaakt. En het is echt niet zo dat de koek groter wordt: we gaan niet 3x zo veel schoenen en kleding kopen, dat is kul.

  De versnelling van online is nu echt ingezet. Op het moment dat 50% online zal zijn, zullen er gewoon fysieke zaken moeten sluiten. En dan gaat een leuk aangekleed winkelcentrum met een modeshowtje echt niet meer helpen.

  Ook de duizenden voorbijgangers die HC trekt zal niet helpen: besef Nederlanders leven volgens het adagium “kijken kijken en niet kopen”.

  Zoals @Laurens het zegt: we zullen het gaan zien.

 13. Piet Parra

  Gebouwd voor de leegstand en de provincie. Opzochtig dat kleppierre hier overduidelijk zelf nog al iets te opvallende reacties post.

 14. herman

  @Laurens,

  Los van andere zaken ziet het er op de foto’s toch prachtig uit?
  Dat mag toch gezegd werden ook als je niet van Klepiere bent?

  De verhuurbaarheid en de troosteloosheid van de woontoren, Gildenkwartier en andere beton ellende is weer een ander verhaal.

 15. Erwin

  En anno 2017 wordt het adagium “Kijken, kijken – online kopen”.

 16. Oaky

  Wat mooi is, is ook maar een modererend. Het oorspronkelijk HC werd ook als ‘beter’ segment shopwalhalla aangeprezen. Het zijn maar marketingtermen en trucs. Best opvallend die paar zogenaamde positieve reacties, afgaande op eerdere topics over HC en de geluiden in de stad.

 17. Katja

  Gaat de oude traverse dan gesloopt worden ? Als je er nu doorheen loopt, kijk je tegen een blinde wand met golfplaten.

 18. Erik

  @Katja:
  Ja, de oude traverse is vanaf midden volgende week gesloten en wordt gesloopt, daar komt de zogenaamde South Mile, de 2e route door HC via de Stadskamer.

 19. Boris

  Goh Katja. Wat heb je toch een scherp waarnemingsvermogen.

 20. Laurens

  @herman Van mij mag je alles vinden, zelfs als je wél van Klépierre bent.

 21. Scherpschutter

  Het had qua ontwerp van mij persoonlijk strakker, minimalistischer en moderner gemogen, maar goed, ik moet niet zeiken ook. Mij zul je er toch niet zien zolang er toch alleen maar weer van die pauperketens komen en het centrum één grote haatzone voor auto’s is.

 22. Willem

  @scherpschutter: enorm fijn vooruitzicht! Fijn nieuws!

 23. Henk

  Wel grappig dat hier alleen maar mannen het einde der (winkel)tijden voorspellen, terwijl op de “in de buurt” pagina 50+ vrouwelijke reacties heeft waarbij ze vriendinnen taggen met de boodschap: “kom op we gaan”. Iets zegt mij dat die vrouwen behoorlijk wat meer besteden dan de mannen hier.

  Azijn tunnelvisie bij DUIC of overdreven enthousiasme “bij inde buurt”. You be the judge 🙂

 24. Cico

  Oude wijn in nieuwe zakken. In de jaren ’60 was Hoog Catharijne ook hypermodern, het had precies hetzelfde concept en ook toen kon je op werkelijk ALLE manier het winkelcentrum in via bruggen. Eruit was moeilijker, net als nu. Dat gaat natuurlijk via omwegen en ongure routes. Er was toen ook gewoon horeca, zoals Hoog Brabant dat ook werd vormgegeven ‘als een echt stadsplein’. Verder was het vooral fastfood en frituurlucht. Dat is nu vervangen met hippe hamburgers en pizza, wat ook gewoon fastfood is, maar dan duurder. De enige doelgroep die in de jaren ’60 werd bedient was de dagjesmens uit de provincie, die net als nu komt shoppen in grote ketens. Andere doelgroepen zijn er niet.

 25. Precies

  Precies Cico.

  Beter kan je het niet verwoorden.

 26. Dorota

  Wat vindt u over de dienstwinkels zoals stomerij,
  Schoenmakerij? Moeten ze ook terug komen?

  Ik vind het wel erg als dat zou verdwijnen.

 27. Paul

  Het nieuwe HC deel kan zich weer meten met internationaal grootstedelijk shopping Mall, en dat is ook wat Utrecht verdient naast de grootste OV Terminal van de Benelux.
  In Paris , Dusseldorf, of London zijn zeer zeker ook de High end consumers te vinden in de overdekte winkel centra. In NL zet HC nu straks weer de toon, denk ik, als ook mooiste modernste, daar kan Amsterdam of Rotterdam niet tegen op.
  HC wordt de belangrijkste van NL weer; Holland Shopping Mall.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).