De Literaire Boekhandel aan de Lijnmarkt in Utrecht gaat sluiten. De winkel was 30 jaar geopend maar zal in augustus de deuren sluiten. De eigenaresse van de boekenzaak laat weten dat het pand is verkocht en dat de nieuwe eigenaar er een andere onderneming gaat beginnen.
De eigenaresse Thoma Adelaar van de Literaire Boekhandel schrijft op de website: “Ons geliefde pand op de Lijnmarkt, met het ‘Podium voor Poëzie’ waar zoveel activiteiten plaatsvinden: optredens, boekpresentaties, lezingen en leesclubs – is zo maar, achter onze rug om, verkocht aan iemand die er zijn eigen onderneming gaat uitvoeren en dat zal, tot ieders spijt, zeker geen boekhandel zijn.”
Hoge huren
De boekenwinkel bestond al ruim 30 jaar. Volgens Adelaar is het niet haalbaar om in een ander pand in de binnenstad verder te gaan. Daarvoor zijn de huren te hoog geworden. “Voor de Lijnmarkt zélf betekent het wegvallen van de boekhandel een verarming voor deze authentieke straat en dat hadden wij graag willen voorkomen.”
De komende en laatste maanden gaat het team van de Literaire Boekhandel hun ‘best doen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.’
Eerder dit jaar werd ook al bekend dat boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats na ruim 32 jaar de deuren gaat sluiten. De zaak gaat in september dicht omdat de boekhandel niet meer rendabel zou zijn.
Gekoppelde berichten
Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats sluit na ruim 32 jaar
Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats gaat in september sluiten. Na 32 jaar is…
28 Reacties
ReagerenPoeh-weer een leuke vakzaak die verdwijnt. Als je eens in ogenschouw neemt welke leuke/mooie/goede vakzaken er wel niet uit de binnenstad zijn verdwenen in de afgelopen jaren, dan schrik je je echt rot. En helaas komen er maar weinig vakzaken voor terug…
@ waldorff
Inderdaad wat ervoor terugkomt zal helaas ongetwijfeld het zoveelste fantasieloze dertien-in-een-dozijn horeca-‘concept’ zijn.
Absolute schande! Wat zal Thoma Adelaar – en haar personeel – zich verraden en belazerd voelen. Een zeldzame kwaliteitsboekhandel verdwijnt. Cultuurverarming in Utrecht.
En inderdaad: het zal me niet verbazen als er weer een koffietent of zoiets in komt. Het sterft er langzamerhand van in Utrecht.
(Hier in de straat is er pas een bijgekomen, waar de ‘ober’ je meteen in het Engels aanspreekt en verbaasd is over jouw verbazing, en vervolgens de koffie niet te drinken is.)
Tja, de pandeigenaren gaan alleen maar voor grof geld verdienen (op de korte termijn), best grof om even geen overleg met je huurder te zoeken voordat je de huur eenzijdig opzegt trouwens.
Daarmee gaan ze wel gewoon hun eigen graf in de toekomst graven.
Utrecht is dan alleen nog maar eenheidsworst voor de massa. De massa zijn geen trendsetters en dat gaat ten koste van je imago als stad (en dus ook je klanten in de toekomst). Want je bent dan of een kopie van Amsterdam of je hebt hetzelfde aanbod als in een andere provinciestad te pakken.
De mensen die gewoon goedkoop willen shoppen met de auto, gaan gewoon naar Nieuwegein ofzo.
Wat je aantreft in Utrecht zijn formules, bedacht door marketingbureaus en die moeten alleen meer iets unieks uitstralen; ze zijn het niet. dat zit niet het DNA.
Dit is wel slikken ja. En kortzichtig. Met alleen horeca maak je een stad niet interessant. Wat een gemis.
Jammer, ik kwam er graag, je kreeg er goed advies. Originele retail staat zwaar onder druk, ik vraag me af hoe houdbaar de enorme huurprijzen zijn.
De afgelopen jaren is het diverse winkelaanbod in de binnenstad verandert in een paar monocultures: kleding en horeca, beide met een sterk pop-up karakter. Een deel van het publiek heeft het nakijken. Millennials en toeristen vormen de doelgroep. Totdat de recessie toeslaat. Dan haken die laatsten ook af en heeft de retail het nakijken. En wie nog koopkracht heeft is dan al lang uitgeweken naar de nieuwe binnenstad: de virtuele.
Raar idee misschien, maar kan Literaire boekhandel dan niet in het pand van de Wijze kater?
Dan gaat ze tenminste niet allebei verloren..
En zo wordt Utrecht centrum steeds meer de eenheidsworst die ook in andere grote steden te vinden is. Gelukkig hebben we onze grachten nog…
Overigens speelt de discussie over verschraling al 30 jaar. Heb ooit in de retail o.g. gewerkt, ook toen was er protest tegen de oprukkende V&D, Blokker en Kruitvat, 15 jaar geleden waren het de modeketens en nu is het goedkope mode en horeca, gericht op de millennials. Het probleem komt voort uit de enorme hoge m2 prijzen, vooral op A locaties. De meeste winkelpanden zijn in handen van beleggers, die veel voor die panden betaald hebben, in de verwachting dat ze er veel aan zullen verdienen. Alleen winkels met hele hoge omzetten of hele hoge marges kunnen dat betalen. De marges worden om zeep gebracht door on-line aanbiedingen en de hoge omzetten kunnen alleen opgebracht worden met goedkope mode of fast food.
Kortom, voor een gevarieerd winkelaanbod zou er een soort “huurbescherming voor winkeliers” moeten komen en of dat nou zo’ń goed idee is …… De beleggers zullen dat in ieder geval niet waarderen.
Jammer, naar deze boeken kopen wectegwnwoordig makkelijk op internet.
Een leuke horecazaak is welkom!
De Lijnmarkt was een van de leukste straten van Utrecht, helaas vind ik het steeds minder worden. Kunnen we geen actie gaan voeren of zo?
De commentaren gelezen hebbende, verwacht ik toch dat het voorlopig de toeristen zullen blijven, die steeds meer gaan bepalen wat Utrecht te bieden moet hebben. De bewoners zijn slechts de figuranten die af en toe in de weg lopen in dit lucratieve attractiepark.
Wat ook apart is: de mensen, de beleggers, die verdienen aan dit soort panden en alleen voor de hoogste opbrengst kiezen (moet zogenaamd volgende de economie; want de aandeelhouders) wonen in dezelfde wereld en hebben zelf ook geen belang bij verschraling van het aanbod. Zij moeten ook constateren dat de leuke winkels, waar zij misschien zelf graag komen, verdwijnen.
Lucebert moet je niet te vaak citeren want zijn ‘Alles van waarde is weerloos’ dreigt soms tot cliche te verworden. Maar in het geval van deze boekwinkel is deze regel maar al te zeer de spijker op zijn kop. Het botte kapitalisme en de banaliteit die hand in hand gaat met deze geldwolverij heersen in steden als Utrecht. Iemand die roept dat leuke horeca welkom is omdat je een boek wel via het internet kunt kopen maakt volgens mij deel uit van – en draagt bij aan diezelfde geestloze verarming die helaas in deze tijd de boventoon voert.
In die 30 jaar had je als slimme ondernemer, zeker in crisistijd, de mogelijkheid om een lang en goed huurcontract uit te onderhandelen, of het pand te kopen, nu is dat natuurlijk niet meer mogelijk. Verder is een verschralend aanbod natuurlijk niet de leukste verandering, ik zie het liever ook anders. Maar als we allemaal zo graag die zelfstandige ondernemers willen behouden, moeten we er wel kopen. En dat doen we nu eenmaal niet meer. Overigens afgeven op een nieuwe generatie en internetverkoop…..wakker worden. Millennials willen trouwens geen goedkope mode, @hadjememaar
Welkom in een kapitalistische maatschappij. Bevalt het niet? In Venezuela schijnt veel goedkope winkelruimte te huur te zijn.
Horeca hoezee!
De gemeente maakt deze verschraling mogelijk en treurt er niet om. Geleidelijk is de binnenstad zo onaantrekkelijk dat ik er slechts kom als het niet anders kan.
Jammer dat er weer eem kwaliteitswinkel verdwenen is. Het komt niet meer terug en daar zitten de millenials niet mee. De enige troost is gedeelde leed met de andere reagerende. Behalve de horrcauitbater Herman en de cynicus JdV
Horeca hoezee!
Weer wordt er ruimte vrij gemaakt voor de horeca en goedkope retailhandel. Wat verschraald deze stad in rap tempo. Niet alleen de binnenstad, maar ook een aardige winkelbuurt rond De Burgemeester Reigerstraat en de Nagtegaalstraat zijn geen schimmeer van wat ze ooit was. De gemeente kan zich dit aanrekenen. Het vrijheidsideaal om d.m.v. investeren in panden winst te maken slaat tragisch door. Ik mijd de binnenstad. Alleen als het niet anders kan kom ik er zoals voor het kopen van mooie boeken en mij in de geweldige vakwinkels laten adviseren of gewoon met het erudiete personeel over de uitgestalde waar kletsen. Ik geloof daar nog steeds in.
De enige troost put ik uit de mooie bovenstaande reacties. Behalve van de horecafiele Herman en JdV Maduro
@Mark, ik heb een paar millennials in huis en ga dagelijks met millennials om. We moeten ze inderdaad niet allemaal over 1 kam scheren. Over het algemeen zijn ze best begaan met het lot van de wereld en willen ze ook dingen doen die betekenis hebben, maar ze kopen hun kleren bij Zara, H&M en Zalando (er wordt bijna wekelijks geshopt) en vliegen meerdere keren per jaar goedkoop naar een ander continent om vakantie te vieren.
Beste JdV,
je kunt je niets anders indenken als keihard kapitalisme of Maduro ?
Koop eens een goed boek ! Ik weet nog wel een goede boekhandelaar.
Mijn droom: wakker worden in een plaats waar de gemeente het verbied om aan kleine zelfstandige (boek-)winkels een toren hoge huur te betalen. Misschien zelfs er op toelegt, zodat toeristen e.a. gasten in de stad steeds opnieuw verrast kunnen worden door die panden met hun oorspronkelijke waar…
Heel jammer, we leven in een stad met een burgemeester die een openingsspeech houdt bij een Hudson Bay, en Primark promoot. Liever ketens, uniforme goedkope retail in plaats van een fijne winkel met ruimte voor een gesprek en mooi product. Ik verwacht niet dat het veel beter gaat worden.
@ton. Boeken koop ik op bol.com
@K. En dan ook verplicht elke inwoner 1 door de gemeente goedgekeurd boek aanschaffen uiteraard.
@anna: ik begrijp dat jij wekelijk iets kocht hier?
Jammer! Lijnmarkt gat de steenweg achterna, daar is ook niets leuks meer te vinden.
Toch jammer dat de eigenaar van het pand zijn verkoopplannen niet gedeeld heeft met zijn huurder (niet netjes na 30 jaar) en deze huurder de kans heeft gegeven het te kopen. Begrijp wel dat de eigenaar het tegen het hoogste bod wil verkopen, dat zouden wij ook willen en doen. Misschien kunnen we allemaal nog een of meer boeken kopen bij deze winkel De Literaire Boekhandel en zo eea een beetje verzachten. Wij als consument hebben ook een stem, en dat is goed kiezen waar en wat je koopt (bij ketens/internet/duurzaamheid etc etc). Sterkte mensen van De Literaire Boekhandel met de laatste loodjes. Wellicht in een leuke buurt winkelstraat herstarten waar de huren lager zijn?
Het leuke aan een goede boekvakhandel ( of een openbare bibliotheek ) is dat er, in tegenstelling tot bol.com, geen algoritmes zijn die je blik steeds dieper in je tunnelvisie sturen. Je kunt er nog verrast worden; je blik verruimen; buiten je bubbel geraken.
Jaja mensen dit is nu ongelimiteerd kapitalisme in werking. Een economisch keuze, maar we doen ondertussen alsof het een natuurwet is waar we niks meer aan kunnen doen. Utrecht wordt verdeeld over een paar beleggers, verkocht door de marketeers en we kijken ernaar en mopperen erover.