Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats sluit na ruim 32 jaar | De Utrechtse Internet Courant Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats sluit na ruim 32 jaar | De Utrechtse Internet Courant

Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats sluit na ruim 32 jaar

Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats sluit na ruim 32 jaar
Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats gaat in september sluiten. Na 32 jaar is de zaak niet meer rendabel. Toch is eigenaar Leo Spee niet bedroefd: “Dingen komen en dingen gaan.” 

Boekhandel De Wijze Kater aan de Mariaplaats gaat in september sluiten. Na 32 jaar is de zaak niet meer rendabel. Toch is eigenaar Leo Spee niet bedroefd: “Dingen komen en dingen gaan.” 

Van zelfhulpboeken en yogagidsen tot bijbels en reisbundels. Met duizenden titels heeft De Wijze Kater op de Mariaplaats een gevarieerd aanbod in boeken. De boekwinkel is gespecialiseerd in esoterische (spirituele) boeken. Eigenaar Leo Spee begon de winkel 32 jaar geleden en staat nog steeds achter de toonbank. Daar komt dit jaar echter een einde aan. De winkel gaat sluiten.

In september zullen de laatste boeken verkocht gaan worden. “Een boekhandel is namelijk niet meer rendabel”, licht Spee kort toe. Hij vertelt niet treurig te zijn over de sluiting van zijn zaak, waar hij al 32 jaar te vinden is. “Dingen komen en dingen gaan. Ik lig er niet wakker van. Wat ik hierna precies ga doen weet ik nog niet, maar ik heb nog genoeg andere dingen omhanden.”

Het winkelpand aan de Mariaplaats wordt ondertussen al te huur aangeboden. Een nieuwe winkelier moet 97.500 euro per jaar gaan betalen.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. m

  8k/maand huur..dat wordt een overbodige winkel van een keten gok ik..

 2. Paul

  Heel jammer…ik weet geen goed alternatief in Utrecht. Of komt deze zaak ergens waar het niet op AA locatie zit terug ?

 3. Herman

  Wat jammer, een echt onderscheidende winkel verdwijnt. Heb er regelmatig boeken gekocht, in een winkel zoeken is toch wat anders dan achter de pc…

 4. mark

  8k per maand huur rendabel maken als zelfstandige is inderdaad een vrij moeilijke opgave.

 5. Scherpschutter

  Goedemorgen zeg. Met die huurprijs (8000 Euro per maand) heb je ook wel even wat esoterische boeken te verkopen zeg (ook nog behoorlijk specialistisch dus een relatief kleine doelgroep) om überhaupt uit de kosten te komen. En dan moet je nog winst zien te maken…

  Het is me een groter raadsel hoe deze zaak 32 jaar heeft kunnen overleven dan waarom ze niet langer rendabel is, eigenlijk.

 6. Peet

  8000 euro elke maand aftikken,,sukses!!!???

 7. Herman

  Waar staat dat de huidige huurder dezelfde huurprijs moet betalen als de nieuwe huurder?
  Waarschijnlijk heeft de huidige huurder een “oud” huurcontract aangezien ze er al 32 jaar zitten, de nieuwe huurder krijgt een “nieuw” contract dat meer in overeenstemming is met de locatie zoals die nu anno 2019 waard is.

 8. Willem

  In 32 jaar nooit geweest. Een mens kan goed zonder esotherische lektuur.

 9. JdV

  Gelukkig heeft Broese vast ook wel een kastje vol esoterie.

 10. Henk

  Misschien nog een dunking dougnuts?

  Amsterdamse toestanden.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/08/kwekkeboom-vertrekt-exorbitante-huur-a3653137

  Ik was er vandaag nog, kwekkeboom en Tuschinski zijn twee eilanden in een zee van ellende. Deze straat straks ook? Souvenirs, tattoos, kaas, suikerwaren, pizza en Utrecht tours?

 11. Marja Oosterman

  Een aantal jaren geleden was de huur al schandalig verhoogd. Daar is voor een kleine zaak niet tegenop te werken. Hoe lang kijken gemeentebesturen nog toe hoe projectontwikkelaars en andere vastgoedhandelaren binnensteden verpesten?

 12. Inez

  @Herman: Het lijkt me het waarschijnlijkst dat de huur nog hoger wordt,
  het is nog steeds een goede locatie. En 32 jaar geleden zal het echt geen 8000 euro geweest zijn.

 13. JM

  En weer een authentieke winkel die uit het Utrechtse stadsbeeld verdwijnt. Heel erg jammer. Komt vast een keten in. En zo wordt het winkelaanbod langzaam volstrekt vervangbaar door elke andere grote stad…

 14. JdV

  @Marja Oosterman. Dan moeten de gemeentebesturen lekker alle gemeentelijke belastingen flink verhogen, met die pot geld panden aan kopen en die dan voor weinig ter beschikking stellen aan winkels die een slechts zeer klein gedeelte van de bevolking (de elite) tot klant mogen rekenen. Mooi communistisch principe lijkt me.

 15. Angelique

  Wat jammer. Ik loop nog wel eens binnen en dan loop ik dan ook door naar achteren in het spirtueel winkeltje.

 16. BramD

  Maf dat dit soort winkels überhaupt nog kunnen bestaan.

 17. Lauk

  Utrecht let op uw zaak. Vrije marktwerking zal toch een keer aan banden moeten worden gelegd. Nu? Of later als de stad is gereduceerd tot een aanhangsel van grote eigenaren en winkelketens. Het zal er toch een keer van moeten komen. Het was nu niet meteen mijn boekhandel, maar Utrecht is juist erg aantrekkelijk voor bewoners en mensen van buiten de stad door het enorm gevarieerde aanbod van kleine winkeltjes met een geheel eigen signatuur. Dat is geen romantiek, mar dat noemen we leefbaar en plezierig.

 18. claudia

  Hoop dat het toch ergens terugkomt, al in een kleinere versie.

 19. bee

  8 duizend voor een maand huur is toch niet op te brengen.

 20. Joke

  O wat jammer! Ben al die jaren al klant, al van toen De Wijze Kater nog aan de Twijnstraat gevestigd was. Pluspunten: Leo en de andere verkopers met kennis van zaken, het uitgebreide assortiment van boeken over zoveel onderwerpen vanuit oosterse en westerse spirituele stromingen, maar ook bijvoorbeeld over rouw en stervensbegeleiding, natuur, enz. en de afdeling met halfedelstenen enzovoorts. En in de boekenafdeling ook tijdschriften, cd’s, kaarten, agenda’s, tarotdecks. En nee, Broese heeft wel een afdelinkje met dit soort onderwerpen, maar De Wijze Kater is tamelijk uniek in Nederland met zo’n uitgebreid assortiment. Mensen komen daarvoor uit het hele land, weet ik.

 21. jan jacob

  Vanmiddag, maandag 25 maart 2019, was ik er nog ‘even’.

  De afgelopen jaren kwam ik er veel verrijkende inzichten (van diverse auteurs) tegen. Soms was ik concreet op zoek, soms vond ik bijzondere dingen.

  Van den Broek, Brennan, Gunster, Hurtag, Judith, Moerland, Pearl, Quispel, Seale, Stevens, Steiner het lag en ligt er soms allemaal. Een uiterst efficiënte boekwinkel.

 22. Cico

  @Scherschutter: dat is de nieuwe prijs. Die man heeft niet 32 jaar lang 8k betaald met de opbrengsten van yogaboeken.
  De prijzen dicteren wat in de winkel komt. Dit wordt een Starbucks.

 23. Wijnand

  Jammer, alweer een iconische winkel weg uit Utrecht…

 24. Gonnie van der Zande

  Heel erg jammer

 25. Benjamin

  Heel jammer, ik zal vooral de edelstenen missen, waarin ze een uniek en breed aanbod hadden, om de hoek, achterin… Daar kwam ik al meer dan 20 jaar regelmatig die kant voor op vanuit regio Nijmegen… En vergeet ook de beelden collectie niet, ze hadden zoveel meer dan boeken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).