Gemeente: ‘Roeiers kunnen blijven trainen op Merwedekanaal’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente: ‘Roeiers kunnen blijven trainen op Merwedekanaal’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente: ‘Roeiers kunnen blijven trainen op Merwedekanaal’

Gemeente: ‘Roeiers kunnen blijven trainen op Merwedekanaal’
Volgens de gemeente kunnen de drie Utrechtse roeiverenigingen gebruik blijven maken van het Merwedekanaal tijdens de werkzaamheden rond de Nelson Mandelabrug. De gemeente heeft hiervoor een aantal maatregelen getroffen.

Volgens de gemeente kunnen de drie Utrechtse roeiverenigingen gebruik blijven maken van het Merwedekanaal tijdens de werkzaamheden rond de Nelson Mandelabrug. De gemeente heeft hiervoor een aantal maatregelen getroffen.

De drie Utrechtse roeiverenigingen Triton, Orca en Viking deden eerder al hun beklag over de afsluiting. Zij eisten een vergoeding van 300.000 euro van de gemeente. Na de ontstane commotie vroegen zes oppositiepartijen opheldering aan het college.

Het gemeentebestuur zegt nu dat er op verschillende manieren rekening is gehouden met de roeiverenigingen. Zo is er tijdens de werkzaamheden één bruggat van 10 meter breed beschikbaar voor vaarverkeer en wanneer het gat dicht moet is dit voor korte duur.

Onveilig

Volgens de clubs is de doorvaart voor maanden gestremd. Ross Goorden, voorzitter AUSR Orca zei eerder:“We verwachten dat er vanaf eind november voor ongeveer 5 of 6 maanden helemaal geen doorvaart mogelijk is en dat het daarna voor ongeveer dezelfde periode te onveilig is om te varen. De breedte van de doorvaart is daarna namelijk te smal.”

De gemeente zegt over de breedte nog in gesprek te zijn met de roeiers. Genoemde maatregelen zijn onder andere het plaatsen van webcams en verkeersregelaars op de brug.

Obstakels

Daarnaast zorgt de gemeente ervoor dat er tijdens drukke periodes geen obstakels zoals pontons op het Merwedekanaal liggen. Tijdens wedstrijd- en introductieperiodes van de roeiverenigingen wordt het kanaal over de volle breedte beschikbaar voor de roeiers. “Eventuele obstakels in en om het water zijn goed verlicht”, zegt de gemeente.

De roeiers maken gebruik van het Merwedekanaal vanaf de Driewerf tot aan de Muntbrug, een afstand van 3,5 kilometer. De Nelson Mandelabrug ligt op 2,5 kilometer afstand van de Driewerf. Wanneer het water onder deze brug wordt afgesloten verliezen de roeiers dus een kilometer aan roeiwater. Er is al langer discussie over de toekomst van het trainingswater.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Bertje 030

  Dat wordt een stukje klunen, goed voor de spieren.

 2. Gerard Brugmans

  Even om misverstanden te voorkomen: met dat “trainingswater” wordt dus gewoon een openbare vaarweg bedoelt waar roeiverenigingen al jaren gratis gebruik van maken. Ik heb zelf plannen om bij ons op straat een tennisbaan aan te leggen en overweeg een claim van 400.000 euro als de gemeente de straat op wedstrijddagen niet volledig afsluit en niet voor voldoende verlichting, webcams en verkeersregelaars zorgt. Maar omdat ik de steun heb van Student&Starter, PvdA, VVD, ChristenUnie, CDA en D66 denk ik dat het wel goed komt…

 3. Hadjememaar

  Zo zie je maar, met een beetje goede wil van de ambtenaren komt er een acceptabele oplossing. Jammer dat het eerst de nodige consternatie vergt. Op de lange termijn voorzie ik de noodzakelijkheid van een eigen roeiwater. Kijken hoeveel voeten in de aarde dat gaat vergen.

 4. Cico

  Goed nieuws. Je kan niet ontkennen dat de roeiers al decennia een positieve bijdrage leveren aan de stad. De gemeente heeft vaak de neiging om met een zekere kokervisie aan bouwprojecten te beginnen, maar luistert nu naar de bewoners. Dat waardeer ik enorm.

 5. Herman

  Zo zie je maar, iedereen roept maar wat. Ondertussen is er meer dan genoeg water beschikbaar om te roeien.
  Daarnaast is het zo dat het grootste deel van het verenigingsleven zich in de bar afspeelt, daar zijn meer leden te vinden dan op het water en vloeit het vocht (en dat is echt geen water) rijkelijk.

 6. jan

  Gerard Brugmans. Ik heb een tip voor je. Bedoelt hoort met een d niet met een t. Want het is hier een voltooid deeldwoord.

 7. Lombokker

  @Herman
  Beetje goedkoop om te suggereren dat die roeiers vooral veel bier zitten te drinken.
  Als je een beetje oplet, had je kunnen weten dat Nederland in de internationale roeisport een aardig potje meeblaast. De dubbelvier heeft onlangs nog goud gepakt op het WK, terwijl er ook 2 zilveren en 1 bronzen plak werden veroverd.

 8. Cico

  “Zo zie je maar, iedereen roept maar wat”

  Pfff begin eens met zelfreflectie. En noem dan eens een waterbaan op van 3,5 km lang waar geen binnenvaart doorheen gaat.

 9. Leo van Halewijn

  G.Br. had er eerder bij moeten zijn met zijn (ongefundeerde) op-en aanmerkingen, nl. voor 1880.Zo lang bestaat de vereniging al.
  LvH

 10. Herman

  @Lombokker, niets goedkoop, gewoon eigen waarneming, ga eens kijken zou ik zeggen.

 11. Johan

  Brugmans is langzamerhand echt van het padje. Als je wilt tennissen ga je naar een tennisclub. Die worden bijzonder goed gefaciliteerd door de gemeente.

 12. Gerard Brugmans

  @Johan, het was een geintje, excuses als ik het te serieus heb geformuleerd! Maar een tennisclub betaald huur, een roeivereniging niet. Dat is de hele achtergrond van deze kwestie: jarenlang gratis gebruik maken van openbare ruimte en dan schaamteloos eisen durven stellen als dat even niet meer kan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).