Utrechtse vereniging Zwaluwen 1911 komt met plan voor nieuw sportpark Utrechtse vereniging Zwaluwen 1911 komt met plan voor nieuw sportpark

Utrechtse vereniging Zwaluwen 1911 komt met plan voor nieuw sportpark

Utrechtse vereniging Zwaluwen 1911 komt met plan voor nieuw sportpark
Wethouder Maarten van Ooijen (Sport) bij de overhandiging van de Visie Sportpark 2.0.
Met slimmer gebruik van de grond op het bestaande complex meer Utrechters laten sporten. Die ambitie – neergelegd in de Visie Sportpark 2.0 – presenteerde Omniclub Zwaluwen Utrecht 1911 dinsdagmiddag in het eigen clubhuis aan wethouder Maarten van Ooijen.

Met slimmer gebruik van de grond op het bestaande complex meer Utrechters laten sporten. Die ambitie – neergelegd in de Visie Sportpark 2.0 – presenteerde Omniclub Zwaluwen Utrecht 1911 dinsdagmiddag in het eigen clubhuis aan wethouder Maarten van Ooijen.

Zwaluwen Utrecht 1911 is een sportvereniging met 2500 leden die bij de club voetballen, hockeyen, tennissen en biljarten. De velden worden gehuurd van de gemeente Utrecht. De club vervult ook een buurthuisfunctie en geeft onderdak aan een sport-BSO. De leden vormen een afspiegeling van de omliggende wijken: Kanaleneiland, Oog in Al en Rivierenwijk.

Voorzitter Michel van Wanrooij: “Daar zijn we trots op en dat willen we behouden en versterken.” Alleen hebben de diverse afdelingen – met name voetbal en hockey – te maken met lange wachtlijsten. Met de bouw van de nieuwe wijken Merwedekanaalzone, Beurskwartier en Stationsgebied (34.000 inwoners) zullen deze naar verwachting alleen maar toenemen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Daarom heeft Zwaluwen 1911 een plan gemaakt voor een herontwikkeling van het sportpark. De overhandiging van het rapport was het slotstuk van maandenlang werk door een werkgroep waarin verschillende geledingen van de club vertegenwoordigd waren. In de visie schetsen de samenstellers een aantal scenario’s die antwoord kunnen bieden op de uitdagingen; het schreeuwende tekort aan velden en de daarbij behorende wachtlijstproblematiek voorop.

Wethouder Maarten van Ooijen zei bij het in ontvangst nemen van het rapport: “Vlak voor corona – tijdens de viering van 10 jaar hockey – heb ik de vereniging gevraagd om hun plannen op papier te zetten. Dat hebben jullie op een indrukwekkende wijze gedaan, samen met de buren. Daar ben ik Zwaluwen dankbaar voor. Want dat er iets moet gebeuren is duidelijk. De bal ligt nu bij de gemeente en wij gaan nu de volgende zet doen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Artist’s impressions voor ‘Sportpark 2.0’ ontworpen door Urban Space Studio Architects & planners van clublid Amar Baghdadi laten zien hoe de nieuwe velden straks zelfs op het dak van een nieuw te bouwen parkeergarage zouden kunnen komen. Ook krijgt het vernieuwde terrein een meer parkachtig aanzien, waardoor het een meer natuurlijke verbinding kan vormen met het Utrechtse stadscentrum. Baghdadi, zelf wijkbewoner: “Het is mijn droom om Kanaleneiland meer onderdeel uit te laten maken van de stad.”

Omnisportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911 roept de gemeente Utrecht op tot actie. Van Wanrooij: “We weten dat gebiedsontwikkelings- en herstructureringsprocessen complex zijn en forse doorlooptijden kennen van initiatief tot realisatie. Daarom is het moment om het ijzer te smeden daar: het vuur is heet, er mag niet worden gedraald.”

5 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Mooi plan, met veel multifunctioneel ruimtegebruik. En kijk je naar dichtbevolkte steden in b.v. Azië dan kan er nog veel meer. Gemeente, ontwikkelen maar!

 2. Jos

  Reken maar dat de gemeente op die grond aast om er kantoren en woningen neer te laten plempen door een ontwikkelaar. De grond daar is namelijk heeeeeeeeel erg veel geld waard.

 3. Lombokker

  “Kanaleneiland, Oog in Al en Rivierenwijk.”
  Nou, hier zie ik die leden ook regelmatig fietsen hoor, dus zet Lombok daar ook maar bij.

 4. Jan

  Er is iets mis met de plaatjes: de terreinen van de Domstad Dodgers zijn plots verdwenen….

 5. Herman

  Mooi hoe zo’n club zichzelf opnieuw uitvindt!
  Ooit gefuseerd uit 2 voetbalverenigingen uit het volk, nu een bloeiende omnivernniging wederom uit het volk, maar dan wel het volk anno 2020, mooie integratie van voetbal, hockey en culturele minderheden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).