Bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater bij de Neude is begonnen Bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater bij de Neude is begonnen

Bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater bij de Neude is begonnen

Bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater bij de Neude is begonnen
Artist-impression van het nieuwe filmtheater
De bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater in Utrecht is begonnen. Op enkele meters afstand van de Neude, in de voormalige panden van filmtheater ’t Hoogt, moeten in november weer films gedraaid worden.

De bouw van het nieuwe Slachtstraat Filmtheater in Utrecht is begonnen. Op enkele meters afstand van de Neude, in de voormalige panden van filmtheater ’t Hoogt, moeten in november weer films gedraaid worden.

De vergunning is rond en de bouw is begonnen. De gebouwen aan het Hoogt en de Slachtstraat waren tientallen jaren onderdeel van Filmtheater ’t Hoogt. Maar zij vertrokken omdat een deel van de panden getransformeerd zou worden tot woningen en het gebouw aan de Slachtstraat verkocht zou worden.

Dat plan van eigenaar Utrechts Monumentenfonds liep echter de soep in. Toen kwam Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en Louis Hartlooper Complex met het idee om er weer een filmhuis met horeca te beginnen. Sindsdien wordt er hard gewerkt aan de nieuwe plek voor filmliefhebbers.

Wat is het plan?

Het Hoogt 4 en 6 (voorheen kruidenierswinkeltje Betje Boerhave) worden bij het nieuwe theater gevoegd. De ingang van het filmtheater, café en restaurant is aan de Slachtstraat 5. Het Kruideniers Museum Utrecht en andere culturele activiteiten komen in de panden Hoogt 8 en 10 en er liggen plannen voor een nieuwe invulling van de tuin achter deze panden.

Er komen op de eerste en tweede verdieping drie theaterzalen met in totaal ruim 200 zitplaatsen. Het café, de serre, ‘de achterkamer’ en het restaurant krijgen een Franse sfeer (Parijs eind 19e eeuw).

Slachtstraat Filmtheater is straks alle dagen van de week geopend. De activiteiten en filmprogrammering zullen zijn gebaseerd op die van Springhaver, het Louis Hartlooper Complex en ‘t Hoogt.

De Machinerie

Filmtheater ‘t Hoogt bouwt ondertussen met andere partijen aan de Machinerie. Central Studios in Werkspoorkwartier gaat voor miljoenen euro’s verbouwd worden om een nieuwe plek te worden voor beeldmakers, studenten en liefhebbers op het gebied van film- en beeldcultuur. Naast ‘t Hoogt moeten onder meer Fotodok en het Nederlands Film Festival hier de deuren openen. Wanneer de Machinerie opengaat is niet bekend.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Juize

  Iets meer artist impressions graag!

 2. Monique

  Fijn dat het weer opengaat in november. Zal er zijn! Heb hier menig avond met veel plezier doorgebracht.

 3. e-utrechter

  “Laten we vanavond naar het slachthuis gaan”
  Man man, wat een lullige naam! Kan dat niet wat beter?

 4. Peer

  Dus degene die het Nederlands Filmfestival heeft opgezet en jarenlang heeft geregeld wordt aan de kant gezet voor een gesubsidieerd filmhuis(lees ‘t Hoogt) dat nog nooit financieel met winst heeft gedraaid en kunstmatig in stand wordt gehouden en dat nu met miljoenen van de overheid een te duur pand mag betrekken? Een Machinerie waarvoor al miljoenen zijn vrijgemaakt, maar waar nog geen plan van op papier staat? Wat voor idioot college hebben we eigenlijk?

  Een succesvolle filmmaker en exploitant zet het oude Hoogt weer op de kaart, want de oude eigenaar wist er geen kaas van te maken en die geef je nu dus miljoenen om er weer doorheen te jagen. Man, man, man!! Wat een treurigheid!

 5. Terence

  Utrecht wordt straks nog een stukje mooier 🙂

 6. Massegast

  Ik neem aan dat Jos Stelling de Utrechtse stadsmedaille al gekregen heeft!

 7. Herman

  Duic probeert objectief te blijven, maar in de laatste alinea wordt wel even subtiel de “miljoenen” genoemd die elders besteed worden genoemd..

 8. Gerard Brugmans

  Iedereen in Utrecht weet dat Jos hier weer iets moois van gaat maken, net zoals we we ook allemaal weten hoe het zal aflopen met die Machinerie…

 9. Steven

  Goed nieuws voor een groeiende stad: meer bioscopen!

 10. W.

  Dit klinkt veelbelovend. Ik ben heel benieuwd hoe dit er straks uit gaat zien, maar klinkt nu al als een fijn filmtheater wat we erbij (of terug, soort van) krijgen.

  @e-utrechter: Ja, dat kan zeker: Slachtstraat Filmtheater.

 11. Barend

  En nu hopen dat het langzaam verloederende City-gebouw nog een keer een turnover krijgt van een gewetensvolle ondernemer.

 12. Utrechter

  Ik kan niet wachten! Veel succes Jos!

 13. Martijn

  Zo blij dat jij dit weer hebt opgepakt Jos Stelling! Zonder jou was er in Utrecht geen filmcultuur meer over. Oude tijden gaan hier herleven. Ik verheuf me nu al!

 14. W

  Succes Jos Stelling!
  Dank voor zoveel culturele inzet voor Utrecht!!!
  Utrechtse bestuurders wordt wakker!

 15. Valentine

  Zo mee eens Terence en Martijn!!!! Weer stukje Utrecht terug :)))

 16. R.M van Dijk

  Klasse. Jos. Stelling

 17. Kees Truijens

  Geweldig.
  De gemeente Utrecht is wel heel lang doorgegaan met het tegenwerken van Jos Stelling. Potdeksels, die heeft Utrecht gemaakt tot een centrum voor hedendaagse cinema . Cultureel ondernemerschap van de bovenste plank. Als City het onder Kinepolis volhoudt dan zijn is Utrecht helemaal een filmtopstad.

  Of de Machinerie voor al die miljoenen echt een interessante bijdrage gaat leveren moeten we maar afwachten.

 18. bawang putih

  @e-utrechter
  de wat betere naam is Slachtstraat filmtheater, nu wel tevreden?
  😉

 19. Otto Nelemans

  Chapeau Jos. Even doorbijten en we genieten verder. Zojuist de Toverberg gelezen. De tijd staat gewoon stil en als die weer door tikt kunnen we naar het Slachthuis. Nooit gedacht dat ik naar een slachthuis ging verlangen. De tovenarij is nu al begonnen.

 20. Hugo Aylva

  Toch nog goed nieuws in deze tijd van gesloten culturele instellingen. Goed om te horen dat de verbouwing van start gaat, ondanks de coronacrisis. Ik kan niet wachten om hier snel een mooie film te gaan kijken. Iets om naar uit te kijken!

 21. Lex Krosse

  Fijn en mooi Initiatief van Jos Stelling. Ik hoop wel dat dit gebouw wel toegankelijk wordt voor mensen met een beperking

 22. wollie

  slachtstraat heeft maar zes aaneengeschakelde medeklinkers.
  het kan erger: angstschreeuw

 23. Inge

  @Lex Krosse
  Het pand wordt voorzien van een lift, een mindervalide toilet en alle zalen zullen toegankelijk zijn met een rolstoel.

 24. Rob

  E_ UTRECHTER HEEFT DUS GEEN ENKEL GEVOEL VOOR HUMOR
  Ziet er zeer leuk uit
  Graag een goede wijn o

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).