Woningbouwplannen van de baan: toch weer filmtheater in ’t Hoogt Woningbouwplannen van de baan: toch weer filmtheater in ’t Hoogt

Woningbouwplannen van de baan: toch weer filmtheater in ’t Hoogt

Woningbouwplannen van de baan: toch weer filmtheater in ’t Hoogt
Het Utrechts Monumentenfonds gaat toch geen woningen bouwen in de voormalige filmhuispanden aan ’t Hoogt en de Slachtstraat. Jos Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver, wil er nu een nieuwe bioscoop in beginnen met drie zalen.

Het Utrechts Monumentenfonds gaat toch geen woningen bouwen in de voormalige filmhuispanden aan ’t Hoogt en de Slachtstraat. Jos Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Springhaver, wil er nu een nieuwe bioscoop in beginnen met drie zalen.

Jos Stelling wil weer dat er films gaan draaien in de zalen van voormalig filmhuis ’t Hoogt. Het oudste filmtheater van Nederland vertrok eind 2018 uit de historische panden en gaat een nieuwe start maken in De Machinerie. Sindsdien staan de panden leeg.

Vrijdag tekenden directeur Suzan ten Brake van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en Stelling een intentieovereenkomst. Ze gaan samenwerken aan het plan om Filmtheater Slachtstraat te openen.

Woningbouw

Het plan is een volledige draai met eerdere plannen van het UMF. Het UMF liet eerder weten de panden te willen restaureren en ombouwen naar woningen. Ook moest het pand aan de Slachtstraat 5, waar eerder het café van Filmtheater ’t Hoogt zat, verkocht worden omdat het geen monumentale waarde had voor het fonds. Dit gaat allemaal niet meer door.

Al eerder bleek dat deze plannen van het UMF lastig werden, er was namelijk een ‘verschil van inzicht’ met de gemeente. De discussie ging over de erfpacht, die wordt hoger als er woningen in de panden zitten. Bij een culturele invulling is de erfpacht lager. Daarom liep de restauratie al eerder vertraging op.

Directeur Ten Brake laat echter weten dat dit niet de reden is om met Stelling in zee te gaan. Ze laat weten dat het UMF van mening is veranderd, en vindt een culturele invulling nu ook het beste plan om de panden te behouden.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Dichter en schrijver Ingmar Heytze onthulde het bord voor het nieuwe filmtheater

200 stoelen

Er moeten drie filmzalen komen die samen goed zijn voor 200 stoelen. Het oude café wordt weer in ere hersteld. Stelling noemde het een ‘fantastische dag’, hij is erg blij dat er weer een filmtheater in de panden komt. Hij vindt een netwerk van drie filmhuizen in de historische binnenstad erg sterk.

In het gehele complex van gebouwen komt ook het Museum voor het Kruideniersbedrijf. Er blijven dan nog wat vierkante meters over waarvoor het UMF nog een andere culturele invulling gaat zoeken.

De komende maanden worden gebruikt om de plannen uit te werken en te kijken of dit echt haalbaar is. De partijen hopen in de loop van 2021 open te kunnen gaan.

46 Reacties

Reageren
 1. Inez

  En waarom mogen de vorige uitbaters van het Hoogt niet terugkomen?

 2. Hugo Aylva

  Dat is fantastisch nieuws! ‘t Hoogt met een Jos Stelling sausje. Vond het jammer dat zijn plannen met de City niet doorgingen, maar dit maakt veel goed. Ook fijn dat er weer een gezellig café komt op dezelfde plek.

 3. wollie

  alle sympathie voor jos stelling.

  de grote zaal is prachtig, echter het geheel is zeer slecht toegankelijk voor mindervaliden. gezien de monumentale status van dit doolhof zal het niet eenvoudig danwel lonend zijn om enige verbetering te realiseren.

  dan toch maar naar een holywood-romkom in kinepolis? :-/

 4. Dirk

  Briljánte move van Stelling. Banenmachine voor partijprominenten van politieke partijen ‘t Hoogt is naar een industrieterrein verhuisd en de markt vraagt vervolgens Stelling om terug te komen en niet ‘t Hoogt met haar gratis geld-wanbeleid. Ik hoop dat dit dan echt de nekslag is voor ‘t Hoogt. Wat een geld is daar tientallen jaren weggesmeten terwijl er commerciele alternatieven zijn.

 5. Gerard Brugmans

  Da’s goed nieuws, ik wens Jos Stelling veel succes!

 6. JM

  Ik had er zo op gehoopt!!!! Bedankt Jos Stelling. Wat een waarde voor centrum Utrecht!

 7. Jolanda

  Ik hoop dat Jos het pand wel toegankelijker maakt. Toilet en Zaal 1 boven met die trappen zijn niet te doen. Verder natuurlijk fantastisch dat Jos dit zonder subsidie gaat doen. Ik hoop dat er eindelijk een einde komt aan het subsidieslurpende clubje van Rianne Brouwer op het industrieterrein.

 8. Monique

  Hulde voor Jos stelling!

 9. Maria

  En nu nog het City-theater herontwikkelen tot een nieuwe culturele hotspot.

 10. Erwin

  Enorm goed nieuws! Succes Jos!

 11. Peetje

  Top!!!
  Ben ook heel benieuwd waar nu een mooie plek gevonden wordt voor het Kruideniersmuseum met het leuke “snoepwinkeltje van Betje Boerhave”. Moest weg van Hoogt nr. 6 vanwege de plannen van het UMF (vóórdat ze van inzicht veranderden). Nog steeds tijdelijk in de Wittevrouwenstraat, ook een mooi oud pand, maar het “hoort” ook op ‘t Hoogt!

 12. Jim

  Over de toegankelijkheid…er komt een lift, zei Jos Stelling bij de presentatie!

 13. Jim

  Over de toegankelijkheid: er komt een lift, zei Jos Stelling bij de presentatie!

 14. Otto Nelemans

  Beste Jos, in het openbaar: dit voelt als een feestdag. Veel succes!

 15. Gaikokujin

  Fantastisch! Dat is goed nieuws 🙂 Het Hoogt is heel lang mijn favoriete café geweest, tot het om onbegrijpelijke redenen failliet ging en werd overgenomen door een reeks cateraars en externe horeca-uitbaters en elke keer erger en leger werd.
  Stelling zal niet zo gauw een goedlopend café op zo’n superlocatie op de fles laten gaan 🙂

 16. jos stelling

  Beste Otto, vooral goed voor onze stad. Het zal hier straks met de winkel-leegloop (op tijdelijke kledingwinkels na) steeds meer op een slecht gebit gaan lijken. :).

 17. peter

  Geweldig! Een goed einde van een dramatisch verhaal. Straks weer lekker naar de film in de stad. Jos Stelling, gefeliciteerd!

 18. W

  Wat een goed nieuws!
  Als er één persoon is, die we het monumentale pand in onze binnenstad gunnen om er cultureels iets moois mee te doen, dan is het Jos Stelling wel. Wij gaan zelf in Utrecht alleen maar naar het Louis Hartloper Complex of het Springhavertheater. Prachtige films draaien er altijd en de sfeer is heerlijk! Vriendelijke bediening ook.
  Stelling klopt niet om subsidie bij de gemeente aan! Met al die subsidie die ‘t Hoogt al die jaren ontvangen heeft om er iets mee te doen, is het wel heel gemakkelijk zaken doen. We blijven alles en overal volgen!
  Chapeau Jos en heel veel succes!

 19. Martijn Schroevers

  Back to the roots. Geweldig nieuws Jos! Veel succes.

 20. Herman

  Helemaal prima, wel onder voorbehoud dat er geen subsidie heengaat. Ook geen verkapte vage constructies. We hebben genoeg culturele hotspots die al een graai in de pot doen.

 21. wollie

  over t hoogt en subsidie: juist door die financiële steun was er ruimte in het programma voor films voor een klein publiek / van jonge regisseurs. laten we niet doen alsof dat allemaal weggegooid geld was…

 22. Henk

  @ Inez

  Omdat Utrecht per verkocht kaartje van de vorige uitbater er 7,50 euro bij moest leggen. Het was een plek waar uitgerangeerde groen links en pvda politici een bestuursfunctie kon vervullen zodat ze toch nog hun grachtenpanden kunnen betalen.

 23. Hans

  Go Jos, go! Hier heeft iedereen wat aan. Films voor een klein publiek zullen, Stelling kennende – zeker een plek blijven vinden in dit nieuwe theater. Jos Stelling heeft Utrecht al heel wat geboden. Heel goed nieuws!

 24. Toine Goossens

  Ja dit tovert een glimlach op mijn gezicht. Terwijl de politieke partij ‘t Hoogt, 10 Euro subsidie per bezoek nodig had, gaat Jos de uitdaging aan om met winst te draaien. En, eh Inez, ‘t Hoogt is meer dan eens door het UMF uit een financiele crisis gehaald. Zij konden de huur niet betalen.

  Proficiat Jos en ook Suzan van harte. Ik hoop dat je historisch Utrecht een flinke impuls gaat geven.

 25. Zwijgende Meerderheid

  Een beetje filmliefhebber weet dat ‘t Hoogt een totaal andere programmering had en filmkunst vertoonde die we zonder subsidie nooit ergens op het grote scherm zouden kunnen zien. Alle waardering voor Jos Stelling, maar hij zal dit soort films niet zo snel programmeren. Film is ook een kunstvorm en experimentele kleine films met bijzondere narratieve structuren, beeldvoering, etc. verdienen ook een podium. Niet alle kunstuitingen kun je vercommercialiseren.

 26. Brigitte

  Chapeau Jos! Hier word ik blij van.

 27. Karenlee

  Ik vind het een geweldig ontwikkeling. Heb allang gehoopt dat het pand uiteindelijk in de bekwame handen van Stelling zou komen. Maar…. “De Slachtstraat”??? Waarom moet het per se vernoemd worden naar de straat? Onorigineel en on-lekkerbekkend. “Wat draait er in de Slachtstraat?” – je mond blijft erop vastlopen. Kom op, Jos – you can do better! Geef het filmhuis haar eigen identiteit.

 28. Joas

  @ zwijgende meerderheid

  Dat is onjuist. ‘T Hoogt draaide voor 65-75% (als het niet meer is) aan arthouse voor het wat grotere publiek. De filmfestivalpublieksfilms zullen we ze maar noemen. Zoals ieder filmhuis in Nederland die draait, ook Stelling. Stelling kreeg bepaalde films via distributeurs gelieerd aan ‘t Hoogt eerder niet aangeboden. Nu wel, bij gebrek aan locatie. Deze worden onder de noemer Cinefest vertoond bij Springhaver en LHC. Ik denk dat Stelling juist in programmering onderscheid gaat maken tussen LHC en dit nieuwe filmtheater. Anders vind je alleen nog maar bepaald aanbod op een industrieterrein. Het is juist een gat in de markt voor de kunstfilm, deze Slachtstraat.

 29. wollie

  @karenlee: filmtheater slachtstraat, niet de slachtstraat…

  kunnen we mooi elke avond naar cowspiracy, inglourious basterds en psycho 🙂

 30. Barend

  @ Zwijgende Meerderheid

  👍

 31. Bernhard

  Geweldig. Het café was een heerlijke plek. Mooie herinneringen aan.

 32. Felix

  @ Jos : van harte! We hebben meteen een fles voordelige prosecco opengerukt. Is er nog plek voor een keurig cultureelminnend echtpaar dat vanuit een bescheiden appartement een oogje in het zeil kan houden? ;o)

 33. Co

  Een heel mooi initiatief van Stelling.
  Er is al genoeg verdwenen in de afgelopen decennia.
  Denk maar aan Camera, Studio, Scala, Vreeburg etc.
  Dit is weer eens een meer dan welkome aanvulling.

 34. Balthasar Welten

  Uiteindelijk is er veel tijd en energie verloren gegaan met het (niet) uitvoeren van het plan ” ‘t Hoogt eruit, woningen erin”. Had het gewoon gelaten en we hadden al die tijd nog extra arthousefilms kunnen zien.

 35. George van den Nieuwendijk

  Geweldige Locatie, verfrissend, Utrecht is een leuke stad met geweldige arthouse films en nog (1) derde filmtheater binnenkort erbij, geweldig toch, met andere woorden gewoon in hartje Utrecht. Ps ik kom met plezier bij Springhaver en het Louis Hartlooper Complex.

 36. Joas

  @ Balthasar Welten.

  ‘T Hoogt kon er niet inblijven; zij wilden en konden de huurprijs niet betalen. Daarnaast zijn zij al meer dan een decenium een onbetrouwbare huurder gebleken. Daar weer naast bouwt ‘t Hoogt veel luchtkastelen. Vandaar in 1e instantie plannen voor ‘t Hoogt eŕuit en een andere bestemming.

 37. Zwijgende Meerderheid

  @ Joas Cinefest is inderdaad leuk als je toevallig bijvoorbeeld om woensdagochtend om 11:00u naar de bioscoop kan. ‘t Hoogt programmeerde dat soort films op fatsoenlijke tijden en natuurlijk kan dat niet zonder subsidie, dat is duidelijk. Dit soort films moet je niet willen vercommercialiseren want dan worden ze geprogrammeerd op onmogelijke tijden omdat er maar een klein publiek voor is.

 38. Ton

  @karenlee: filmtheater Kintgenshaven misschien ? Of ook historisch verantwoord: filmtheater Geynkenshaven of filmtheater Rijntkenshaven.

 39. Joas

  @ zwijgende meerderheid

  De grootste doelgroep van filmtheaters is 65+, misschien niet wat je per se wil, maar wel een feit. Jonge generaties laten het, wat je ook probeert, toch afweten. Derhalve is een film om 11 uur in de ochtend programmeren helemaal niet raar. Dan kan en komt de doelgroep. Het is trouwens onjuist wat u zegt. Cinefestfilms staan ook ik de avond geprogrammeerd en ook om 19 uur.

  Joas, medewerker van 1 van de grootste arthousefilmtheaters van NL, buiten Utrecht

 40. jos stelling

  Zwijgende meerderheid: U bent slecht geïnformeerd. Cinefestfilms draaien we op steeds andere tijden en schuiven na verloop van tijd (enkele weken) wat op naar wat vroegere tijden voor de laatste liefhebbers. Wat bedoelt u hier eigenlijk met commercialiseren? 95% van de landelijke filmhuisprogrammering draait regulier in het LHC en Springhaver. Met de cinefestfilms staan we steeds met deze films landelijk hoog genoteerd. Het LHC en Springhaver dragen financieel veel bij aan culturele initiatieven en ondernemen talrijke activteiten (educatie) waar geld bij moet. En dat doen we met trots en veel plezier.

  Mocht u desondanks toch nog ergens over twijfelen: loop nog eens langs ‘t Hoogt en kijk even naar binnen. Te weinig overheidsgeld zult u zeggen. En dit in een tijd waarin via het internet of allerlei andere manieren de meest curieuze films op uw flatscreen thuis te zien zijn. Ik denk dat als u zich er een beetje in, verdiept we het zeker eens zullen worden (maar zo niet).

 41. ineke van Seumeren

  Beste Jos,geweldig bericht!Eindelijk komt er weer iets moois bij in de binnenstad.Dank voor jouw doorzettingsvermogen en een Oscar waard!

 42. Zwijgende Meerderheid

  @ jos stelling Misschien inderdaad niet optimaal geïnformeerd meer omdat ik moe ben geworden van het jarenlang gekrakeel tussen een horeca ondernemer en een filmhuis. Ik ben wel uw doelgroep maar kom zelden tot nooit meer in Springhaver of LHC. U heeft gelijk dat ik elke gewenste film thuis kan zien en dat doe ik dan ook vaak.

 43. Joas

  @ Zwijgende Meerderheid

  Er is geen gekrakeel. Hoogstens een uberslecht gerund filmtheater ‘t Hoogt, waar in het verleden PvdA prominenten in het bestuur naar hun pensioen toe mochten werken en waar men steeds op papier naar trucs aan het zoeken was om onmisbaar te lijken ipv hard aan het werk te zij om onmisbaar te zijn.

  Daarnaast incaseerden directies hoge salarissen, maar stond daar mismanagement tegenover. Zie 4 mislukte plannen voor de toekomst op rij in plaats van met 1 goed plan te komen (het is bijv. raar dat je plannen presenteert in de pers voor een nieuw mediahuis in de City> ‘t hoogt bedoel ik, niet Stelling, terwijl de eigenaar van het pand eigenlijk andere plannen heeft en het plan vanwege meerdere redenen niet kan).

  Je kan je bijv. ook afvragen waarom er geen plaats meer was voor ‘t Hoogt in de nieuwe bieb op de Neude, terwijl het in eerste instantie de bedoeling was om bieb en ‘t hoogt samen te brengen. Logisch ook als semi gemeentelijke instellingen en vlakbij oude locatie. Zelfde geldt voor eventuele integratie van ‘t Hoogt in Tivoli Vredenburg.

  En Stelling runt ook horeca ja. Gezeliige horeca mensen willen ook gewoon fijn eten en een biertje drinken als ze naar de film gaan. Watbis daar mis mee? Ook grsubsidieerde filmtheaters hebben dat inmiddels ingezien.

  ‘T Hoogt heeft trouwens niet zoveel vrienden in het circuit van gesubsidieerde filmtheaters in het land. Dat heeft ook een reden.

  Wist je trouwens dat Stelling geen problemen heeft met gesubsidieerde filmtheaters, omdat ze ook bestaansrecht hebben en daar vaak subsudie voor nodig is, dat hij vroeger een graag geziene gast in ‘t Hoogt was, daar de voorloper van het Nederlands Filmfestival is begonnen en dat hij bij toeval bioscoopbaas is geworden en in de 1e plaats regisseur is. Het is t Hoogt dat Stelling vaak dwars zit, omdat ze geen concurent willen. Nergens voor nodig.

  Maar veel plezier met thuis zitten en kijken. Veel mensen zien naar het filmtheater als sociale bezigheid. Zeker in deze Netflix tijden. Daarom moet er ook ruimte zijn om te kunnen kletsen.

 44. jos stelling

  Zwijgende meerderheid. Fijn!

 45. Paul

  Goed Initiatief Jos, de stad zal je dankbaar zijn.!
  Inderdaad…die naam is nog geen goed idee…wat denk je van Neude Theater, Dan weet iedereen waar het dichtbij is !
  Of Filmstad Theater…of Stelling Theater als verdiende blijvende hommage aan je zelf wat he het gedaan , zoals oprichting Nederlandse Film Dagen , NFF.

 46. Marcel

  Alle ruimte voor cultureel ondernemerschap! Onze – een – stad leeft van cultuur en creativiteit. Het inspireert jong en oud, zorgt voor ontmoeting en reflectie. Daar kun je nooit genoeg locaties voor hebben in een stad als Utrecht, vooral als ze zichzelf bedruipen en voor betaalde (en niet gesubsidieerde) banen zorgen. Gelukkig zien bestuurders en politici dat nu ook.
  De drukte bij het LHC en Springhaver laten zien dat hier grote vraag naar is. Soms is het daar in mijn ogen zelfs te gevaarlijk druk. Daarom moet Jos meer ruimte krijgen en niet tegengewerkt worden. En laat het bedenken van een ‘sandwich’ tussen de commerciëlere en experimentelere arthousefilms maar aan hem en zijn mensen over. Succes Jos!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).