Waar moet een grote evenementenplek komen in Utrecht? Gemeente deelt lijst met locaties Waar moet een grote evenementenplek komen in Utrecht? Gemeente deelt lijst met locaties

Waar moet een grote evenementenplek komen in Utrecht? Gemeente deelt lijst met locaties

Waar moet een grote evenementenplek komen in Utrecht? Gemeente deelt lijst met locaties
Archieffoto
Utrecht groeit, de ruimte wordt schaarser en de behoefte aan grote evenementen groter. Daarom is de gemeente al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie voor grote evenementen. In die zoektocht is nu flinke een stap gezet. Er is een lijst met 70 locaties gepubliceerd. 

Utrecht groeit, de ruimte wordt schaarser en de behoefte aan grote evenementen groter. Daarom is de gemeente al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie voor grote evenementen. In die zoektocht is nu flinke een stap gezet. Er is een lijst met 70 locaties gepubliceerd. 

Een lange lijst met plekken. Dat komt omdat in het onderzoek alle mogelijke locaties in en rondom de stad in kaart zijn gebracht, ook plekken waarvan de kans klein is dat ze geschikt zijn.

Tijdens de zoektocht deelden 1.600 inwoners, evenementenorganisatoren en andere belanghebbenden hun mening via een online enquête, straatinterviews en groepsgesprekken. Daarbij werd niet alleen gevraagd naar geschikte locaties, maar ook naar de criteria waaraan een nieuwe plek moet voldoen.

De ideale locatie moet minstens 3 hectare groot zijn, minimaal 10.000 bezoekers kunnen ontvangen en ten minste 12 dagen per jaar beschikbaar zijn voor evenementen.

Er staan veel bekende plekken op de lijst, zoals de parken, Galgenwaard en het Jaarbeursplein. Ook staan er een aantal ‘out-of-the-box’ locaties op de lijst, zoals het dak van The Wall, het dak van P+R Westraven en de ringweg.

Vijf kansrijke locaties

De 70 locaties zijn opgedeeld in vier categorieën, de gemeente gaat nu de plekken uit categorie 1 en 2 verder onderzoeken op zaken als wetgeving, bereikbaarheid, toegankelijkheid, spreiding en kosten. Het doel is om aan het eind van dit jaar de lijst terug te brengen naar 5 kansrijke locaties.

Wethouder Eva Oosters (Evenementen): “De druk op de ruimte in Utrecht neemt toe, en dat vraagt om creatieve oplossingen. We hebben een nieuwe evenementenlocatie nodig om de stad levendig te houden, maar ook om te zorgen voor een betere balans tussen evenementen en juist ook soms de rust waar bewoners naar op zoek zijn.”

Het proces is te volgen via deze website van de gemeente.

46 Reacties

Reageren
  1. Abel

    In elk geval niet bij BetonT- daar ervaren wij erg veel overlast van net als iedereen zich hopelijk kan voorstellen bij een “evenementlocatie” in een woonwijk. Zien nu al op tegen nieuwe seizoen.
    Doe evenementen in daarvoor geschikte locaties binnen zoals bv ziggo dome etc. Dat zijn geluidwerende gebouwen zodat niet iedereen automatisch in dezelfde herrie zit als waar die bezoekers naartoe zouden willen.

  2. Pee

    Laat de groene parken maar met rust.

  3. Jozias

    Wat is toch die fascinatie met evenementen van de gemeente Utrecht?

    Alsof de gemeente geen andere taken of prioriteiten heeft?

    Ik bedoel evenementen kunnen leuk zijn (ook stom), maar vanwaar zoveel en zoveel focus hierop?

  4. Baliekluiver

    De utrechtse binnenstad is al één grote evenementenlocatie. Laat de festivalindustrie zelf een locatie bouwen (én betalen) waar ze niemand tot last zijn. Waarom moeten wij die commerciele cowboys steeds weer faciliteren met het beschikbaar stellen van waardevolle openbare ruimtes?

  5. Nina

    Waarom nog meer feestlocaties? Laat de vogels, vleermuizen, omwonenden en andere dieren met rust, zou ik zeggen.

  6. Binnenstadbewoner

    Ja nergens dus. Utrecht moet niet alles willen. Van donderdag tm zaterdag is het hier al vol en druk, zonder enig festival. Wellicht leuk voor de randgemeenten / in de provincie om zoiets aan te bieden. Meer ruimte en kan een gemeente ook op de kaart zetten.

  7. Steven

    Heb even gekeken, alle 70 locaties zijn meer dan prima, er is namelijk niets bij mij in de buurt. Zuur voor de één prima opgelost voor mij.

    Een beetje egoïstisch? Zeker! Schaam ik me daarvoor? Geen seconde.

  8. Kaat

    Eerst fauna passages aanleggen bij de Biltse Rading om er vervolgens festivals in de grasweiden te gaan houden? Mag hopen dat dit niet serieus is.

  9. Xander

    Ik stel voor om een evenementenlocatie te kiezen die ligt in of nabij een wijk waar de inwoners GroenLinks, D66 en PvdA stemmen. Bij voorkeur een wijk waar Utrechtse wethouders wonen.

  10. Har

    Ik zal voorstellen om de evenementen te houden op het kruispunt van de A2 en de A12 dus bovenop klaverblad Oudenrijn

  11. Lion

    Ik woon aan Parkrand prachtig oud stadspark. Zijn momenteel beduidend minder festivals. Ben geen festivaltijger ofzo maar mis de talloze festivals juist ! Geniet er als direct omwonenden altijd enorm van. De muziek, de sfeer, de reuring. Kom maar op.

  12. Bill

    Utrecht denkt te monofunctioneel. Ga de onderhandeling aan met de Jaarbeurs, verdiep die resterende hallen, en creëer er bovenop een centraal park voor de stad in combinatie met een plek voor grote evenementen.
    Kosten haal je eruit door de Jaarbeurs de ruimte te geven door op deze kostbare grond flink hoog de lucht in te bouwen, soort van setting als het Central Park.

  13. Steve

    In Papendorp is nog wel ruimte
    Anders in De Uithof.

  14. Massegast

    De gemeente gebruikt de openbare ruimte, zoals parken en pleinen, voor evenementen, die aan het openbare gebruik onttrokken worden. Dat is mijn grootste en principiële bezwaar. Ik denk ook dat het juridisch niet houdbaar is. Parken en pleinen zijn er voor iedereen. En waarom doet de gemeente dat? Natuurlijk, heel simpel: om er geld mee te verdienen. Welke kiene journalist duikt eens in deze juridische en financiële kluwen? Van de politiek verwacht ik in dit verband niet veel. De schijnwerper op jezelf richten is vaak niet zo aantrekkelijk. Het zal ook moeilijk zijn corruptie buiten de deur te houden. De gemeente is hier nl. monopolist, met die openbare ruimte. En de geldstromen die in het geding zijn, zijn substantieel. Tot slot: wat is het argument richting de goedgelovige burger? De stad levendig houden. Hoe schattig!

  15. Simpel

    Bestaan er ook plekken waar de omwonenden blij zijn met de betreffende evenementen? En zo niet, wat is dan de reden ze toch te organiseren?

    Laat in ieder geval de parken buiten beschouwing: die zijn bedoeld voor rust en groen.

  16. Jopie

    Niet in lunetten! 10.000 man is veel teveel voor die cv paar vierkante meter gras en struiken met de uilen, hermelijn, ijsvogel, en de bewoners tussen de snelwegen, spoorlijnen en t stadion.

  17. Realist

    Mooie gestructureerde manier om te kijken waar evenementen plaats kunnen vinden. Als er niets georganiseerd kan worden is het ook maar een saaie boel.

  18. Mejuffrouw Rivierenwijk

    Logische zoektocht, de vraag is welke bezoekers evenementen op het oog hebben. Inwoners van de stad? Of veel grootschaliger en ‘van buiten’. Voegt wens om evenementen wat toe aan de leefbaarheid van de stad? Of wordt Utrecht een soort Disney park? Ik woon sinsds begin jaren 90 in de stad. De ontwikkelingen van de afgelopen decennia hebben Utrecht zeker veel goeds gebracht, maar ik zou nu wel willen zien dan wat er is hoogwaardig en divers blijft en niet nog meer wordt. Beton T is echt overlastgevend, misschien mogen ze wel de decibellen die ze halen, maar dat zegt niet dan mensen aan de overkant van de brug er geen last van hebben. Wees lief voor al je inwoners, stadbestuur. En vraag niet stiekem wat ze willen terwijl het eigenlijk genoeg is. Welke partij gaat daar de komende verkiezingen voor staan?

  19. Yoshua

    LR, is het meest verstandige oplossing, gezien de achterstand en problemen in deze wijk.
    LR verdiend positiviteit.
    Als stad hebben we verantwoording voor deze wijk, LR is nog te redden.
    Alle evenementen naar LR.

  20. KeesJ

    Tsjaaa, de zoveelste poging om onverenigbare doelen na te streven… “Balans tussen levendigheid en leefbaarheid” is hierbij de mantra van gemeente. Ervaring leert dat “levendigheid”, in deze door “dieprood” bestuurde stad, het altijd wint. En dat ten koste van omwonenden. We hebben een wettelijke structuur van “bestemmingsplannen” om te zorgen dat de openbare ruimte benut wordt waarvoor ie bedoeld is. Een bestemmingsplan met “evenementen” als doel is er (nog) niet. De gemeente gaat de aanstaande wettelijke (omgevingswet) conversie van “bestemmingsplannen” naar “omgevingsplannen” aangrijpen om slinks de evenementen in de bestemming van de openbare ruimte te frotten. “Slinks” omdat de afspraak is die conversie één op één te laten verlopen zónder grote wijzigingen. Zó gaat het gemeentebestuur om met de “balans van belangen”, gewoon een onsje toevoegen aan de levendige kant van de balans.
    In het húidige systeem is er een vergunning nodig om van het bestemmingsplan af te wijken. Dan zou je zeggen dat de toets aan het bestemmingsplan ertoe moet leiden dat overwegend geldt dat vergunningaanvragen voor evenementen geweigerd worden, want de bestemmingsplannen kennen geen “evenementen”. Sterker ze worden soms zelfs expliciet verboden. Welnu in de afgelopen drie jaar is er zegge en schrijven 1 (!) vergunningaanvraag afgewezen voor het Wilhelminapark. Daar was ook nog een rechtzaak voor nodig om de gemeente te duiden dat Wilhelminapark een beschermde monumentenstatus heeft. Hoeveel bewijs heb je nodig om te concluderen dat het bestuur op de hand is van de evenementenbranche. Bij de vergunninguitdelers van de gemeente hebben enkelen ook een verleden in die branche dus … het hemd is hier nader dan de rok. De suggestie om evenementen vooral te houden in wijken waar bestuurders en beslissende ambtenaren wonen kan ik van harte ondersteunen. Als meest in het oog spingende voorbeeld: Park Transwijk, een oase temidden van een ‘probleemwijk’ met verder weinig groen, weinig faciliteiten en weinig sociale cohesie. Komende maanden gaat het daar weer los met 10.000-en voor het Bevrijdingsfestival, Central Park, Introdagen etc. Als aperatief is Sneeuwbal (januari jl) al genuttigd met een compleet vernielde grasvlakte als gevolg. En dat alles midden in een woonwijk met aan de noord- en zuidkant verpleeghuizen waarvan de cliënten per evenement door op- en afbouw ca. drie weken van hun dagbesteding in het park zijn uitgesloten. Oproep aan het gemeentebestuur: ga je schamen, héél diep!

  21. Optimist

    Wat een hoop klagers hier. Als een festival tot max 11 uur open is in het weekend, maar 1x per zoveel maanden of jaar plaats vind op diezelfde locatie, wat is dan het probleem? Stel je eens voor dat mensen plezier hebben joh, poe poe.

  22. Pietje Puk

    Parkeerterrein Jaarbeurs (dus aan de Overste den Oudenlaan), Galgenwaard, Werkspoorterrein en (maar ‘net over de grens’) Plas Laagraven/”Down-under” zijn prima locaties. Naast P&R Papendorp ligt ook nog een grasveld niets te doen. Parken en openbaar groen (Forten Lunetten, Bloeyendael en de Botanische tuinen (serieus?) zijn voorbeelden die sowieso NOOIT moeten worden gebruikt, incluis dus Park Transwijk. Ze zijn niet bedoeld voor grote evenementen en worden nu al op veel meer dagen dan het festival zelf, onttrokken aan de bewoners. Bovenop P&R Westraven en The Wall zijn te onderzoeken en “nieuw” voor de gebruikers. Bovendien al veel geluid (snelwegen) in de buurt, dus daar kan nog wel een decibelletje bij.

  23. Claudia M.

    Eens met Jopie. Niet in Lunetten en al helemaal niet op de sportvelden. Je komt nu op zaterdag de wijk al niet uit of in met alle lukraak geparkeerde auto’s van de voetballende jeugd met hun ouders. Oh en na 22:00 uur wil ik niets meer horen! Al helemaal geen rampetampende muziek… Ik werk vijf dagen p.w. en ben in Lunetten komen wonen voor m’n rust, anders had ik wel iets in de binnenstad gezocht.

  24. Gbrie

    Evenementen? Waarom? Als je goed om je heen kijkt zie je gratis evenementen, zeker in het voorjaar. Maar daarvan genieten leren we de jeugd niet meer, de rust moet verstoord door muziek en veel geschreeuw. Jammer.

  25. Koel Hoofd

    Bij out of the box locaties in de lijst staat: op de ring of andere wegen…
    GLP = XR

    @Jozias
    Verkeerde vraag, dit is de 21e eeuw.
    Wat je wilt weten is hoe het komt dat een net afgestudeerde studente met zero vlieguren op de teller in de echte wereld aan de vetbetaalde baan van wethouder evenementen en immobiliteit van de 4e grote stad van Nederland? Dan kom je uit bij de PvdA + commissaris van de Koning maar niet bij S&S wat als bijzettafelje voor de coalitie fungeert.
    Tel daarbij op, twintigers zoeken partners in het uitgaansleven omdat ze nog niet in het echte leven zijn gearriveerd. Utrecht heeft een chronisch huwbare vrouwenoverschot en in Delft of Twente is niet zoveel te doen. Vandaar ook de wens van het college voor een afwerkplek in een garage vlak bij het centraal station.

    Toen de jongens van Sonnenborgh Utrecht een paar eeuwen geleden op de kaart zette gebeurde exact hetzelfde: die vrije (rijke !) jongens trokken vrouwen aan en de huwelijksmarkt tierde welig in de stad vol vermaak van beleving. Nu gebeurt het andersom, ergo de emancipatie is voltooid.
    Welkom in de 21e eeuw.

    @Massegast
    Geld is net water, het stroomt altijd naar het allerlaagste gebied…

  26. G. Pirkenhammer

    Evenementen BINNEN . Simpel. Letterlijk Ondergronds. Afsluiten met geluidsdichte deuren… Simpel. Daar hoort dat soort types ook thuis. Is ook koel … natuurlijke airco. en van alle ellende (herrie) af.

  27. Quinome

    De stad levendig houden… Ik heb de indruk dat de stad al bijzonder levendig is.
    Er is niet superveel natuur, dus het groen mogen we in stand houden als groen en niet als evenementenlocatie hoop ik. Voor mens, dier en ook de planten heel fijn als dat met rust gelaten wordt. Ik ben heel benieuwd welke locatie uiteindelijk gekozen gaat worden en welke evenementen daar dan komen.

  28. Theo

    Waarom moet dit buiten, en niet in een mooie goed geoutilleerde hal waar je geen last hebt van kou, regen of wind, stekende insecten en schijtende vogels? Waar je een prachtige geluids- en lichtinstallatie hebt, EHBO, toiletten, restauratievoorzieningen, parkeerplekken voor alle vervoer, een OV-halte en desnoods een geurinstallatie voor nog meer sfeer?

    Maar nee, Student en Starter wil liever gras vertrappen en vleermuizen pesten. En omwonenden. Bah. Volgend jaar niet op stemmen, mensuh!

  29. Tanja Nijman

    @Massegast: Kees van Oosten heeft hier een serie artikelen over geschreven voor Nieuws030, hier is er een:
    https://www.nieuws030.nl/columns/van-oosten-yuppen-hebben-het-in-utrecht-voor-het-zeggen/

  30. Stephen

    BetonT is te dicht bij een woonwijk, we ervaren zeer veel overlast. In de zomer willen we graag buiten kunnen zitten.

  31. Tinus van Leemput

    Mag de vrijmarkt dan ook eindelijk eens ergens anders? Op het dak van de jaarbeurs?

  32. Utrechter

    Onder het stadskantoor zit toch een grote parkeergarage. Neem aan dat die nagenoeg leef staat want niemand mag natuurlijk met de auto naar het stadskantoor.

  33. sandra

    Helemaal geen openbare herrie graag. Bezoekers die naar concerten willen kunnen gewoon kaartje kopen bij daarbij bestemde concertzaal. BetonT zorgt voor herrie in woonwijk en stadsparken lijken me ook geen festivalplekken. De stad is bruisend genoeg zonder dat we verplicht in de herrie moeten zitten

  34. W

    @Tanja Nijman: dat stuk is hetzelfde gezeur als hier, maar dan in een quasi-intellectueel jasje. Niet van onder de indruk.

  35. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje kan zich wel vinden in de reacties van Baliekluiver en Gbrie.

  36. Cico

    huur het stadion af of Central studios

  37. Katja

    Lage Weide, daar woont geen kip.

  38. Rutger

    Als de gemeente een flinke stap zet slaat mij inmiddels de schrik om het hart.

  39. Ihsan

    Waarom moet alles streeds groter (en daardoor noodzakelijk commerciëel) worden? Creëer liever ruimte voor kleinschalige niet-commerciëler initiatieven. In 2010-2011 was daar wel ruimte voor (gedoogde raves), maar daar is onder druk van de horecaondernemers in het Centrum hardhandig een eind aan gemaakt. Er zijn al zat plekken voor grote evenementen (Jaarbeurs, Jaarbeursplein, Park Transwijk, Down Under), en er zijn nog veel onbebouwde velden in Papendorp, de eeuwig braakliggende terreinen op de Uithof, de al 20 jaar braakliggende velden van de Wetering-zuid, etc. etc.

  40. Piet

    Er zijn jaarlijks in heel Nederland al ruim 1200! festivals er is dus meer dan genoeg keuze in het land om naar toe te gaan van klein tot groot.

    Hoeveel meer wil je hebben? Mensen gebruiken parken ook gewoon als recreatiegebied en dat zou moeten blijven en niet telkens een week of 2 worden afgesloten voor het op- en afbouwen van een festival.

  41. WV

    @ W

    En van jouw reactie ben ik al helemaal niet onder de indruk.

  42. John

    Waarom worden parken of plekken met veel groen en gras toch iedere keer weer als locatie genoemd of gebruikt??
    Waarom, als het om 10.000+ bezoekers gaat, wordt daarvoor niet het FC Utrecht stadion gekozen?
    De gemeente moet het zich eens laten doordringen dat dergelijke festivals niet in een wijk of in de stad thuishoren.

  43. M

    @John het stadion ligt ook gewoon in een wijk hè. Waar mensen al iedere 2 weken in de chaos zitten. Met vuurwerk, doorgesnoven kerels die tegen onze huizen aan staan te pissen en nergens meer kunnen parkeren omdat de parkeerwachter zijn wegbezuinigd. Je kan niet eens bezoek ontvangen op die dagen. En dan nog iedere paar weken een festival erbij?

  44. Sjonnie van Barneveld

    Jaarbeurshallen tivoli Vredenburg etc, hou evenementen binnen
    Dan is er ook geen overlast

  45. John

    @M; Daar heb je gelijk in, dat is dan ook niet te doen..

  46. Malle Aggie

    Als klimaat en duurzaamheid belangrijk zijn (ja1), dan niet in de openbare ruimte! Geen herrie, er zijn al veel teveel evenementen. Dier en mens (ook degenen met bijv. long-covid) willen gewoon wat meer rust. Waarom moet B&W zich hier tegenaan bemoeien? Laat ondernemers die wat willen, zelf maar iets (binnen) huren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).