280 containerwoningen in Hoograven in Utrecht naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd 280 containerwoningen in Hoograven in Utrecht naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd

280 containerwoningen in Hoograven in Utrecht naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd

280 containerwoningen in Hoograven in Utrecht naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd
Foto: Robert Oosterbroek
De 280 tijdelijke containerwoningen in Hoograven in Utrecht worden naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd. Dat laat de gemeente weten. Het project aan de Pagelaan heeft, net als andere locaties voor tijdelijke woningbouw, flink last van vertraging.

De 280 tijdelijke containerwoningen in Hoograven in Utrecht worden naar verwachting in augustus 2024 opgeleverd. Dat laat de gemeente weten. Het project aan de Pagelaan heeft, net als andere locaties voor tijdelijke woningbouw, flink last van vertraging.

Eigenlijk hadden de tijdelijke appartementen dit jaar al klaar moeten zijn, dat streven is niet gehaald. Hoewel de gemeente grote plannen heeft voor tijdelijke woningbouw, lijkt dit toch allemaal lastiger te realiseren dan gehoopt.

Nu is er dus wel wat positiefs te melden. De 280 studio’s van 27 vierkante meter moeten in augustus klaar zijn. Het gaat om sociale huurwoningen die bedoeld zijn voor studenten, starters, statushouders en mensen met een ‘kwetsbare achtergrond’, dit zijn bijvoorbeeld bewoners die doorstromen uit de maatschappelijke opvang.

Tijdelijke woningbouw

De gemeente zei eerder toe dat er dit jaar 1000 tijdelijke woningen opgeleverd zouden worden. Het werd door wethouder Dennis de Vries zelfs een voorwaarde genoemd, bij de maatregel van vorig jaar om statushouders voorrang te geven op de Utrechtse woningmarkt. DUIC schreef hier in augustus al uitgebreid over toen duidelijk werd dat aan die voorwaarde niet wordt voldaan; die 1000 tijdelijke woningen zijn er namelijk niet gekomen dit jaar.

Daarnaast werd eerder ook de ambitie uitgesproken om niet alleen in 2023 1000 tijdelijke woningen te bouwen, ook in 2024 en 2025 zou dit het geval zijn. De plannen zijn nu naar beneden bijgesteld. Er worden 1050 tijdelijke huizen verwacht tot 2026. De ambitie wordt niet gehaald door financiële tegenvallers, stijgende kosten en problemen met de levering van de woningen.

Voorlopig staan er tijdelijke woningen op de planning op de Pagelaan en Befu-terrein in Hoograven, Wetering Zuid in Leidsche Rijn, Tussen de Rails in Lunetten en bij P&R Overvecht.

Reactie

Wethouder Dennis de Vries over de bouw van de containerwoningen aan de Pagelaan: “Deze woningen dragen bij aan het verminderen van de woningnood, en dat is hard nodig. Ik spreek veel jongeren die vastzitten omdat ze geen eigen woning kunnen krijgen. Naar verwachting krijgen de bewoners in de zomer van 2024 de sleutel. We doen echt alles wat in ons bereik ligt om te zorgen dat er meer sociale huurwoningen bijkomen. Naast het plaatsen van tijdelijke woningen, blijven we ons inzetten voor het realiseren van permanente nieuwbouw. Ook kijken we samen met corporaties hoe we de bestaande woningen beter kunnen benutten.”

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Vroeger (ja, jongen, opa wil het even over vroeger hebben). Vroeger wist de sociaal – democratie wijken als Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht te realiseren. In de jaren 80 kwam de stadsvernieuwing en nu zitten we in de fase van de container-woningen. Vooruitgang is niet tegen te houden jongen en opa zal het niet meer meemaken, maar wat is de volgende fase die links uit de hoge hoed tovert?

 2. Boogschutter

  Ik kan @ Massegast wel begrijpen. Je rijpe leeftijd houdt levenservaring in. Over de sociaaldemocratie zeg je ook verstandige dingen: zij was de aanjager van de grootschalige naoorlogse volkshuisvesting. Daar werd wat gerealiseerd! En kom daar nu eens om. De enige kronkel in je betoog is dat je er kennelijk ‘links’ van beschuldigt dat de zaken op volkshuisvestelijk niveau zo lelijk in de soep zijn gelopen. Dat, m’n beste Massegast is een lelijk misverstand. Jarenlang beleid met VVD en CDA aan de macht heeft geleid tot de afbraak van de eens zo geroemde volkshuisvesting. Het was de rechtse VVD die bij monde van haar minister Blok het hele Ministerie voor Volkshuisvesting ophief en alles aan de vrije markt overliet. Vervang ‘links’ in je betoog door ‘rechts’ en er is inderdaad geen speld tussen te krijgen.

 3. Rob H.

  @Massegast: je weet dat Links hier probeert te repareren wat rechts de laatste tientallen jaren afgebroken heeft?

 4. Geenstijl@Utrecht

  Wel fijn dat deze wethouder zo optimistisch is,dan hebben de statushouders in iedergeval een woning.

 5. Binnenstadbewoner

  Niks zo permanent als tijdelijke woningen …. . Over 25 jaar staan die er nog. En met een paar verdiepingen er bovenop.

 6. Ruben Herrebrugh

  Die containers staan er al maanden. Dus aansluiten aan gas water en licht en inrichten die handel. Hoezo moet dat nog een half jaar duren. Kun je bijna net zo goed fatsoenlijke huizen bouwen in die tijd.

 7. Le coq sportif

  Bizar Massegast om hier ‘links’ de schuld van te geven. De VVD heeft onder Stef Blok de volkshuisvesting de nek omgedraaid, de markt de macht in handen gegeven, waardoor we nu geen controle meer hebben op wat we willen bouwen, aangezien de markt pas bouwt wanneer het het meest geld oplevert en niet wanneer dat in het algemeen belang is. De VVD is hiermee direct verantwoordelijk voor de huidige woningcrisis en het gaat onder de PVV niet beter worden ben ik bang. Ik vraag me oprecht af of ‘rechtse’ reageerders die hier wel vaker links onterecht betichten vsn problemen waar zij niet verantwoordelijk voor is wel eens een krant lezen, of zitten jullie gewoon te trollen?

 8. Vreemdeling

  Hollanders willen dit ook wel.

 9. Ton

  Deze tijdelijke “studio’s” staan nu weg te roesten op de Pagelaan.
  Leuk initiatief van wethouder De Vries, enkel zijn er een groot aantal mensen nu nog aan het wachten. Nader onderzoek zal moeten plaatsvinden over de vertraging lijkt mij zo.

 10. andere Ton

  Het lijkt me dat Massegast hier meer hint op de onmacht van links.
  Wiens schuld dat is is een andere kwestie.

 11. Anne-Fleur

  Gemeente zorg voor je ouderen wat is dit voor een beleid

 12. Massegast

  @Reageerders — Opa Massegast kan zich anders nog wel herinneren dat Wim Kok en Bram Peper in de jaren 90 de ideologische veren hebben afgeschud en zijn toegetreden tot het gilde der neoliberalen. (Waarom is me nog steeds niet duidelijk). Dat Stef Blok uiteindelijk de beul werd doet er dan niet eens zo veel meer toe. De ‘rode ingenieurs’ (Samsom, Dijsselbloem) keken toe en stemden in. Intussen lagen de PvdA keizers en die partij al jaren in scheiding. Kiezers zijn uiteindelijk niet gek. Eén van de pijlers van de sociaal democratie, het volkshuisvestingsbeleid, was ter ziele. (Trefwoorden: Vestia, Maserati). En het zal niet snel terugkomen. Not in our lifetime.

 13. Nina

  Val net in de uitzending van ON op NPO 1 en zie dat een gehandicapte man die in een rolstoel zit al maanden in een busje woont. Hij heeft geen zicht op een woning. Bizar.

 14. Dave Miltenburg

  @Massegast: opa heeft geen actieve herinnering aan de dramatische VVD politiek

 15. Lombokker

  Ik hoop dat ze de brandveiligheid goed op orde hebben, bij vergelijkbare projecten blijkt dat namelijk niet het geval te zijn.
  https://www.parool.nl/amsterdam/onderzoek-na-brand-riekerhaven-containerwoningen-niet-brandveilig~ba4324e4/

 16. Boogschutter

  Massegast lees dit ook even als je wilt:

  https://nos.nl/l/2502422

 17. Wonert

  Het is mij volstrekt onduidelijk hoe tijdelijke woningen iets oplossen. Ja, tijdelijk, maar denken we dat er, nadat de levensduur van deze woningen is verstreken, minder mensen zijn die woonruimte willen? Ik heb begrepen dat we alleen maar groei van de bevolking verwachten. Dus ik begrijp niet hoe dit wat oplost.

 18. Koel Hoofd

  @Rob H @Boogschutter
  Het romantisch beeld van sociaal links is iets uit een heel ver verleden…als in halve eeuw. Ga maar eens kijken wie er in welke kabinetten sinds 1945 op welke posten zaten. Met wiki kom je een heel eind als je het allemaal zelf niet hebt meegemaakt…

  Links (PvdA) heeft sinds de jaren negentig niets meer gedaan aan volkshuisvesting want men vond dat Nederland na de VINEX (1991) wel af was.
  Kok II (PvdA Jan Pronk) kwam in 2001 zelfs met de 5e Nota Ruimtelijke Ordening met de horizon 2000/2020. Dat reduceerde volkshuisvesting naar wonen wat rustig overgelaten kon worden aan de vrije markt en regio’s met gesubsidieerde belangenbehartigers die nooit iets met wonen doen maar wel tegen wonen.

  Datzelfde kabinetten Paars (PvdA, VVD, D66) heeft de deskundige ministeries onthoofd van deskundige topambtenaren (die decennia lang die Nota’s Ruimtelijke Ordening opstelden) zodat de baantjescarrousel voor politici kon ontstaan. Daarmee werd ook de fundering gelegd om later de functie van ‘minister van wonen’ een ondergeschikt dossiertje voor hobbyende ministers van milieu en binnenlandse zaken te maken te maken, dat gebeurde onder Balkenende IV (PvdA in de seats naast CDA) waar Rutte I dankbaar gebruik van maakte.

  Met Rutte II had de PvdA nog iets nuttigs voor Nederland kunnen doen, maar men vond de hakken naar de EU wensen/milieukakkers klakken belangrijker. Dus deed Blok alles wat hij beter niet had kunnen doen en kwam er nog mee weg ook…

  Want dat wordt beetje te gemakkelijk vergeten, Nederland is een coalitie land dus er worden idealen opgegeven om maar te kunnen meeregeren. PvdA vond wonen niet meer belangrijk genoeg… Die 2e kamer moet controleren, als die de plicht verzaakt kan de coalitie pas met alles wegkomen. Dat gebeurde ook want die Rutte zat er voor zijn eigen machtsgeiligheid, de halve 2e kamer was niet veel beter…

  Intussen bouwde Links Utrecht volovergave exclusief peperduurzaam voor de rijke want die vogelaarwijken, daar moest men zo snel mogelijk vanaf…

  En nu stopt Links Utrecht de zwakke mensheid in zeecontainers die gemaakt zijn voor vrachtvervoer (NB!) en NIET VOOR MENSEN, omdat het milieu/klima, buitenland en buitenlandse zielenpoten plezieren al die jaren belangrijker was…

  Pijnlijk is vooral dat al in 1965 (Kabinet Cals, PvdA zat daar ook in) de prognose was dat de bevolking enorm zou toenemen. Van 12.5 miljoen toen naar 20 miljoen in het jaar 2000. Daarom kwam de KVP minister van VROM met de tweede Nota Ruimtelijke Ordening, niet de pvda want die had andere prioriteiten.
  Toen moesten de grenzen nog worden opengesteld en de EU met enorme volksverhuizingen want-dat-is-sociaal-en-arbeidsproductief nog realiteit worden. Toen die grenzen met Schengen en verdrag Maastricht open gingen hadden we al in 1994 hadden we al te maken met een asiebeleid wat gierend uit de klauwen liep, en in 1996 stopt het kabinet mensen in tentenkampen.

  Dus de PvdA wist al heel lang welke huisvestingsprobelemen op ons af zouden komen, maar koos er voor om vooral ver weg te kijken en zich te richten op gebakken luchtigere idealen als milieu/klima, feminisme en zielige mensen in derde wereld. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, waar ze moeten wonen mag de vrije lokale markt gaan uitzoeken…

  Van de VVD hebben alleen bedrijven iets te verwachten, maar de PvdA heeft het volk pas echt laten barsten. Dus nee, links probeert hier helemaal niets te doen behalve de handjes schoonwassen en links populistische zieltjes te winnen.

  Overigens, de PvdA is op sterven na dood. Het is nu de GroenLinks Partij, Exclusief voor de witte elite want die (witte) arbeider van toen bestaat niet meer volgens Timmermans. Daarom zijn ze ook zo obsessief bezig met die inclusiviteit, de elite gelederen zijn wel erg wit geworden in verhouding tot onze multiculti samenleving die tegenwoordig wel heel ver van ze af staat…

 19. Massegast

  @Boogschutter — Ik heb je suggestie opgevolgd en zag een Am. hoogleraar die namens de VN mbt huisvesting een kritische rondgang door NL maakt. Ik zou de goede man willen adviseren eens een rondgang door Am. steden te maken. Zou voor veel Nederlanders ook nuttig zijn. Een reisje naar de VS hoef je niet te boeken. Combineer op YouTube de trefwoorden: driving + slum en de naam van een Am.stad, bijv. Baltimore, LA, of St. Louis. Dan zie je dat er voor de professor in eigen land nog ontzettend veel te doen is. Zonde dat hij z’n kostbare tijd aan NL besteedt en eigenlijk ook een gotspe. Het ‘prettige’ van de USA is wel het volgende: het land is zo groot dat je met een goed (VN) salaris en financieel well to do zijnde de slums in je hele leven niet tegenkomt! Bij ons ligt de Pagelaan om de hoek. In de VS ligt de Pagelaan 3 uur rijden van je vandaan.

 20. Woningnood

  @ koelhoofd : Eén belangrijk onderdeel wordt vergeten in uw betoog. In de Den Uil tijden werden er miljoen overheidsgeld ook ” verspilt” aan woningbouw. Er werd eerst een project gemaakt en dan daarna moest de overheid het exploitatie te kort maar bijleggen. Of de grond nu duur of goedkoop was, overal moest dorpse laagbouw komen. Dit model was onhoudbaar, failliet.
  De waarheid is inderdaad dat volkshuisvesting niet afgeschaft had mogen worden want de vrijmarkt is per definitie gebaat bij krapte.
  Dus zowel markt als volkshuisvesting zijn nodig samenwerkend waarbij allereerst projecten meer realistisch gebouwd dienen te worden naar de grondprijzen. In het buitenland is het ondenkbaar dat je op dure grond met grote exploitatie te korten bouwt. Hoger bouwen als grond duur is, compacte woningen combineren met luxe woningen er boven op bijvoorbeeld. Als er dan nog wat overheids geld bij moet om voldoende sociale woningen te krijgen is dat geen schande, maar wijs beleid.

 21. Nina

  @ Koel Hoofd

  Ondanks coalitieakkoorden mogen we verwachten dat onze regenten altijd en in de eerste plaats ons land regeren.

  Regeren is vooruitzien en niet persoonlijke doelen halen waar je mee wilt scoren en/of fouten maskeren.

  Hopelijk gaat er eindelijk een hoognodige. nieuwe en bovenal sociale wind waaien na de laatste verkiezingen.

  Zijn we hopelijk eindelijk van de kramp af dat politiek Den Haag bij een crisis eerst met de imagocoach om de tafel gaat zitten en dan met een voorgeprogrammeerd verhaaltje de pers en het volk onzin verkoopt in plaats van een goede oplossing biedt nadat excuses voor het mislukte beleid zijn aangeboden.

  Een land regeren is geen marketingstrategie.

 22. Koel Hoofd

  @Woningnood
  Ik zei het correct met de woorden ‘als in een halve eeuw geleden’, 2023-50 = 1973 = Kabinet Den Uyl.

  @Nina
  Ik heb er een heel hard hoofd in.
  De afgelopen 30 jaar hebben we alleen maar egotrippers in Den Haag gehad welke het eigen belang van de achterban boven het algemeen belang zetten omdat de EU/VN/IMF (en andere supranationale organisaties) hier de dienst uitmaken. GW art 94, het maakt niet meer uit wie we als groot akela’s kiezen, ze hebben hier toch niets meer te zeggen.

 23. Utrechtse Jantje

  Tijdelijke containerwoningen zijn oké , maar zet er niet ,, alle ,, vrije plaatsen mee vol , gebruik minstens één vrije plek , om daar daadwerkelijk echte goede en betaalbare eenvoudige woningen voor permanent gebruik neer te zetten , en vervolgens weer ‘n plek vrij te maken enzovoort , tot alle containers weer geruimd zijn ….. Ik heb meer dan dertig jaar in zo’n eenvoudige woning op hoograven gewoond , en die woning is nog steeds perfect om in te wonen …

 24. Jan

  @ nina… sociale wind gaat waaien ? Van een partij die voor Uitsluiting en anti democratie is ? Een Partij met maar 1 lid ?
  Dan geloof je echt in verhaaltjes van deze verwilderde man helaas.

 25. jaap

  In de haast neer gezet in 2023 en niks meer aan gedaan al die tijf en dan moet het toch nog tot 08-2024 duren voor ze er in kunnen wonen ..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).