Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren

Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren

Duizend tijdelijke woningen in 2023 in Utrecht erbij? Dat gaat toch niet gebeuren
Op het Befu-terrein staan nog geen tijdelijke woningen
Een kale zandvlakte. Meer is er niet te vinden op het voormalige Befu-terrein in Hoograven in Utrecht. Even verderop lijkt al iets meer te gebeuren. Aan de Pagelaan staan tientallen containers klaar om verbouwd te worden naar huizen. Een omwonende reageert echter zonder veel hoop; ze verwacht niet dat er snel mensen wonen. Meerdere malen werd door de gemeente Utrecht toegezegd dat er dit jaar duizend tijdelijke woningen in Utrecht opgeleverd zouden worden om de woningnood een klein beetje te verlichten. Nu blijkt dat dit niet gaat gebeuren.

Een kale zandvlakte. Meer is er niet te vinden op het voormalige Befu-terrein in Hoograven in Utrecht. Even verderop lijkt al iets meer te gebeuren. Aan de Pagelaan staan tientallen containers klaar om verbouwd te worden naar huizen. Een omwonende reageert echter zonder veel hoop; ze verwacht niet dat er snel mensen wonen. Meerdere malen werd door de gemeente Utrecht toegezegd dat er dit jaar duizend tijdelijke woningen in Utrecht opgeleverd zouden worden om de woningnood een klein beetje te verlichten. Nu blijkt dat dit niet gaat gebeuren.

Vertraging bij bouwprojecten, dat is niks nieuws. Alleen de duizend tijdelijke woningen die dit jaar gebouwd zouden worden in Utrecht zijn herhaaldelijk aangekondigd. Daarbij is door de gemeente ook meermaals de link gelegd met de omstreden maatregel van vorig jaar om tijdelijk alle beschikbare sociale huurwoningen aan statushouders toe te wijzen. Toen deze maatregel in juli 2022 werd aangekondigd, stelde wethouder Dennis de Vries wel een voorwaarde; er komen snel extra woningen bij in Utrecht, waaronder duizend tijdelijke huizen in 2023.

Het college schreef daarover: “Het versneld huisvesten van statushouders vraagt veel van de Utrechtse woningzoekenden, de wachttijd loopt op. Daarom heeft de gemeente als voorwaarde gesteld dat er tegenover deze inzet ook meer perspectief op een woning moet staan.” Wethouder De Vries omschreef het zo: “Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling. Voorwaarde is dat we het aantal beschikbare woningen structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren; 1.000 in 2023 en nog eens 1.000 tot 1.500 in 2024.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het is niet duidelijk wanneer de containerwoningen aan de Pagelaan bewoond zullen zijn

In oktober 2022 werd de maatregel voor statushouders geëvalueerd, waarbij ook melding werd gemaakt van de bewuste koppeling in communicatie tussen de extra tijdelijke woningen en de huisvesting van statushouders. Ook het College voor de Rechten van de Mens, dat onderzoek deed naar het tijdelijk voorrang verlenen aan statushouders, beschreef de duizend tijdelijke woningen in 2023 in haar oordeel over de zaak.

Het is tijd om de balans op te maken, de voorkeursmaatregel voor statushouders was een succes, maar ondertussen lijkt de woningcrisis onverminderd groot, hoe staat het met de duizend tijdelijke woningen die er dit jaar zouden komen? Daar kunnen we kort over zijn; die gaan er dit jaar niet meer komen. Dit is het korte antwoord, maar dat vraagt natuurlijk om veel meer uitleg.

Meerdere locaties

Er zijn meerdere locaties waar de tijdelijke woningen moeten komen. Op dit moment liggen er onder meer plannen voor de Pagelaan en het Befu-terrein in Hoograven, Wetering-Zuid in Leidsche Rijn en Tussen de Rails in Lunetten. De eerste drie locaties hadden duizend woningen moeten opleveren – maar dat gaat dit jaar niet lukken en de aantallen zijn ook naar beneden geschroefd. De gemeente gaat nu uit van 560 woningen op die drie locaties, waarbij de hoop er is dat er een paar huizen op de Pagelaan in ieder geval dit jaar in gebruik genomen kunnen worden.

De belangrijkste vraag is natuurlijk, waarom is het blijkbaar zo lastig om de huizen te laten verrijzen? We vroegen het na bij de gemeente, er kwam een lijstje met oorzaken terug. Wat goed is om te weten: de gemeente Utrecht bouwt zelf geen huizen en is dus afhankelijk van de plannen en het tempo van ontwikkelaars. Daarnaast is er ook gewoonweg weinig ruimte beschikbaar in de stad. “Locaties die ogenschijnlijk beschikbaar zijn, zijn vaak al bestemd voor bijvoorbeeld groen, bedrijven of permanente woningbouw”, aldus de gemeente.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het Befu-terrein

Daarnaast spelen ook zaken als beperkingen van het energienetwerk en de afstemming met de omgeving. Ondertussen lopen de tekorten en de kosten op in de bouwsector. Geld speelt sowieso een belangrijke rol uiteraard. Dat is ook terug te zien in de zogenoemde businesscase; tijdelijke woningen staan er voor tien of maximaal vijftien jaar. “Echter, na deze termijn zijn de kosten nog niet terugverdiend en daarom is het noodzakelijk om met de corporaties afspraken te maken over de zogenoemde vervolglocaties; waar kunnen deze woningen naartoe over tien of vijftien jaar om verder geëxploiteerd te worden”, aldus de gemeente.

Miljoenen van het Rijk

Wel is er iets bedacht om de financiële haalbaarheid te vergroten. De gemeente Utrecht heeft zich hardgemaakt voor een deal met de regio en het Rijk. Dit was een succes. Het Rijk heeft in 2022 toegezegd 11,5 miljoen euro te geven aan de gemeente Utrecht voor de bouw van duizend tijdelijke woningen. In augustus vorig jaar schreef de gemeente dan ook in een persbericht naar aanleiding van de miljoenen van het Rijk: “De woningen worden uiterlijk 2023 gerealiseerd.” Deze toezegging kwam ook niet uit de lucht vallen, in de deal met het Rijk werden namelijk ook deadlines gesteld. Mochten die niet gehaald worden, dan gaan de miljoenen mogelijk verloren. De gemeente Utrecht laat daar nu op weten: “We zijn in overleg met het Rijk hoe de subsidies doorgeschoven kunnen worden naar 2024. Dit overleg loopt nog. Gevolg is natuurlijk in ieder geval dat de woningen helaas later in gebruik kunnen worden genomen.”

‘De bouw ligt complexer dan we een jaar geleden hadden verwacht’

Duizend tijdelijke woningen in 2023 erbij, zoals gemeld in persberichten en brieven naar de gemeenteraad? Dat gaat niet meer lukken. Het college is daar ook niet blij mee, zegt ze zelf: “Utrecht kampt – net als andere steden – met een serieuze wooncrisis. Die willen we zo snel mogelijk oplossen, maar dat gaat niet zo snel als we willen. […] De bouw ligt complexer dan we een jaar geleden hadden verwacht. Daar balen we enorm van, maar dat betekent niet dat onze inzet is veranderd.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De containerwoningen moeten nog verder opgeknapt worden

Dan nog even terugkomend op de koppeling tussen de duizend tijdelijke woningen in 2023 en de maatregel om statushouders voorrang te geven op sociale huurwoningen. Zoals eerder gezegd, werd de komst van de duizend tijdelijke woningen een ‘voorwaarde’ genoemd door het college. Wethouder Dennis de Vries zegt daar nu over: “Aan de voorwaarde gaan we nog steeds voldoen, alleen duurt het langer. Maar die woningen gaan er komen. Ze zijn nog steeds hard nodig om de crisis aan te pakken. De gemeente werkt er met corporaties en Rijk hard aan om te zoeken naar mogelijkheden om dit sneller voor elkaar te krijgen. Daar hebben we het Rijk echt bij nodig.”

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
  1. buurtbewoner

    wat een fantast die wethouder:
    Wethouder De Vries omschreef het zo: “Ze zijn ons allen even lief”

  2. Utrechtse Harrie

    Gemeente Utrecht die de afspraken niet nakomt: “je verwacht het niet”.
    Gratis woningen weggeven aan statushouders – het makkelijke deel – dat kunnen ze wel. En zoals we de gemeenteraad weer kennen: paar beloftes doen over extra woningen, vervolgens aantallen naar beneden, alles op de lange baan schuiven, en hopen dat de inwoners het er maar weer bij laten zitten. Per saldo: wel woningen weggeven, weinig/niets bijbouwen. Het is dat ik niet anders had verwacht van dit gemeentebestuur, anders was ik nu misschien teleurgesteld.

  3. Geenstijl@Utrecht

    Zolang je de hele wereld blijft uitnodigen,zal er geen einde aan de woningnood komen,maar dat mag je natuurlijk hier niet zeggen.

  4. jankanerwatvan

    Nee Dennis de Vries, als ja als voorwaarde stelt dat er in 2023 1000 tijdelijke woningen moeten worden gebouwd dan voldoe je niet aan deze voorwaarde als deze woningen in 2024 worden gebouwd

  5. de Roeptoeter

    Op zich is het te begrijpen dat het vertraagt. Alleen kan je niet eind dit jaar of begin volgend jaar weer alle sociale woningen naar statushouders doen, ondanks dat ongetwijfeld dit weer verzocht gaat worden door het COA, de aanmeldcentra zijn niet ineens minder vol, de statushouders moeten nog steeds ergens terecht.
    Alleen je inwoners ook.

  6. Mazzelaer

    Een heel verhaal over de tijdelijke woningen die maar niet van (lees: op) de grond komen, maar geen en-ke-le verklaring waarom het Befu-terrein nog ‘n zandwoestijn is.

    “Het is moeilijk…”, dat dacht de op nieuwjaar voor deze plannen vervroegd ontruimde woongroep ook. “Ze zijn ons allen even lief” – allen, maar natuurlijk niet iedereen..

  7. W

    Wat is toch steeds dat rechtse slachtofferige frame “maar dat mag je natuurlijk hier niet zeggen” en het dan toch zeggen en terwijl je dondersgoed weet dat je dat hier wel mag zeggen want rechtse prietpraat is hier immers de norm

  8. Realist

    Deze woningen zijn niet voor de gewone Utrechter bestemd, deze woningen moeten een heel ander probleem oplossen.

  9. Rutger

    Gemeente Utrecht er zijn toch wel wat parkeerplaatsen (USP) of loze stroken te vinden, de huizen liggen ongeruikt in de opslag: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/door-de-jonge-aangeschafte-flexwoningen-liggen-nog-in-de-opslag-ministerie-ontkent-mislukking~bee3e052/

  10. Frank

    Het is heel simpel. De pagelaan zou in september bewoond gaan worden. Echter door een bezwaar door een buurtbewoner heeft de bouw stilgelegen. Pas zodra de ontwikkelaar zeker weet dat deze bewoner niet naar de rechter stapt, gaan ze verder met de bouw. Prognose lijkt nu Q1 2024.

  11. w

    @W
    het rechtse mag wat mij betreft wel gezegd: minder asielinstroom!!!!!
    geen voorrang voor statushouders!!!
    en wat mij betreft een tijdelijke verblijfsvergunning, draag je binnen een jaar niets bij aan maatschappij, ken je de taal nog steeds niet, en ben je na een jaar nog afhankelijk van uitkering en toeslagen? einde verblijfsvergunning, enkeltje land van herkomst!

  12. Utrechtvoorutrecht

    Vaak hebben bouwprojecten vertraging door bezwaren (en eventueel later rechtzaken) van omwonende huiseigenaren die bang zijn dat de waarde van hun huizen omlaag gaan. Dan kun je asielzoekers de schuld geven maar die behoren doorgaans niet tot de groep van vermogende huisbezitters met teveel vrije tijd.

  13. Eelco

    De school waar nu containers staan werd afgebroken omdat het te dicht bij snelweg stond. Krijg je kanker van. Nu staan containers die staan tijdelijk, slecht tijdelijk 10 jaar, en daar krijg je geen kanker van. Daarbij komt er nog een terrein bij met net zoveel tijdelijke woningen. Hoograven gaat overspoeld worden met fietsers, auto ea verkeer. Er is nog geen oplossing voor de nieuwe verkeers situatie. Dus dat wordt chaos. En hiermee verpest je heel Hoograven.

  14. Paul

    Status houders zijn hard nodig bij het groeiende aantal openstaande vacatures. Hoe coaching daarvoor is relevant om te integreren. Duitsland heeft dat al vele jaren terug begrepen hoe essentieel dat is om onze welvaart in stand te houden met steeds minder kinderen…

  15. Koel Hoofd

    “Locaties die ogenschijnlijk beschikbaar zijn, zijn vaak al bestemd voor bijvoorbeeld groen (= natuur/landbouw/park), bedrijven of permanente woningbouw”
    Dat is een politiek correct eufemisme voor Nederland is propvol.
    Kortom, het kabinet is gevallen over de asielcrisis en groenrood Utrecht struikelt er ook al over. Gaat nog spannend worden in november.

  16. Sjaak

    @w: stoer man! Lekker je onderbuik laten gaan mbt zwakken in de samenleving. Topkerel ben je.

  17. Bert Bruislijm

    All pigs are equal. Some pigs are just more equal.

  18. Nina

    @ Paul
    Er zijn genoeg Nederlanders die kunnen werken. Echter liggen velen aan het parttime infuus; waarbij minder loon wordt aangevuld met toeslagen.

    En dus toeslagen en uitkeringen alleen nog voor burgers die 10 jaar Nederlands staatsburger zijn. En daarbij toeslagen alleen nog voor mensen die met een baan van min. 36 uur niet boven een bepaald minimumloon uitkomen.

    Een sociaal vangnet is er niet om mensen die ervoor kiezen parttime te werken financieel aan te vullen tot een fulltime salaris, maar dat is wel wat we nu doen in Nederland.

  19. rmn

    Smakelijk gelachen. We zijn weer in de maling genomen he?

    Lekker op dezelfde partijen blijven stemmen! Dan komt het vast goed.

  20. Sandra

    Teleurstellend… ook dat het kraakpandje daar voor dit ontruimd was geworden. Misschien kunnen ze terugkomen totdat de vertragingen voorbij zijn.

  21. Cohen

    Wat een verschrikking en wat een smerige spelletjes worden hier gespeeld.

    Als men niet heel zeker wist dat er gebouwd kon worden dan had dat discriminerende eigen-volk-laatst beleid al helemaal niet gemogen. Het aantal daklozen is verdubbeld in een paar jaar tijd, Nederland kent een miljoen economische daklozen. Wie dakloos is leeft in een derde wereld situatie. En dat allemaal omdat er allerlei belangen spelen die daar gewoon lak aan hebben.

    Zoals u ziet klopt wat de overheid zegt en belooft vaak gewoon niet, dus dan is het redelijk om aan te nemen dat al die smoesjes ook niet kloppen. Waarom zouden we een overheid die zo met haar burgers omgaat ooit nog vertrouwen? Inderdaad het sociaal contract is stuk. Voor zover ik kan overzien is Wethouder Dennis de Vries eindverantwoordelijk, dit kan toch allemaal niet zomaar zonder consequenties blijven zou je denken.

  22. w

    @Sjaak
    topkerel, thx
    niks stoers aan, gewoon realistisch
    wat is jouw oplossing dan voor de woningnood Sjakie?

  23. Uuu

    @ Sandra

    Krakers moeten vaak weg voor niks. gebeurd daarna vaak jaren/ decennia niks. Zit ook geen echte logica achter, behalve neo-liberale principes> politieke en ambtelijke middelen worden ingezet zodat de graaiers nog meer kunnen graaien.

  24. Uuu

    @ W

    Asielzoeker zijn niet het grootste probleem op de woningmarkt, want echte vluchtelingen (anders rijg je de status niet); die aantallen kan Nederland aan> de aantallen waren in het verleden zelfs veel hoger, het probleem zijn wel de honderdduizenden goedkope gastarbeiders die door het bedrijfsleven gebruikt worden om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten (VNO-NCW en VVD/ CDA is 4/ 6 handen op een buik> arbeidsverdringing van Nederlandse arbeidskrachten, oneerlijke concurrentiepositie) en alle onzinnige expats (ze lullen engels, dus interessant) en internationale studenten, die al dan niet in Nederland blijven (krijgen ook nog beurzen en hoeven geen tot weinig belasting te betalen en kosten NL belastingbetalers zo 2x zoveel) en trekken alle woningen uit de markt en drijven prijzen op (want vaak uit hele rijke families)> wat de gek er voor geeft.

    Deze 2 of 3 groepen trekken tienduizenden tot honderdduizenden woningen uit de markt. Laat het even op je inwerken. Wie wordt er beter van? De top van bepaalde bedrijven of de aandeelhouders, niet de Nederlandse staat of burger.

    Dan zijn op de woningmarkt natuurlijk nog de volgende problemen aanwezig: speculatie met woningen en grond, bewuste verpaupering met redenen (zoals in de jaren zeventig bijv.) en bouwen voor alleen en met name de hogere segmenten> de yuppenapartementen> want hoge rendementen, etc..

    Dan hebben we ook nog woningcoöperaties die opereren als winstgevende bedrijven en niet bouwen naar behoefte. Ze hebben natuurlijk sinds de marktwerking in de jaren negentig de wachtlijsten laten oplopen van 5-10 jaar naar 20-25 jaar gemiddeld. Ze waren in die tijd met hele andere dingen bezig, maar niet met volkshuisvesting.

  25. Wim Vreeswijk

    Het is waanzin om er nog eens 1000 woningen of circa 3.500 extra inwoners toe te laten in onze sta. Nederland is dankzij de landelijke politiek verreweg het meest overbevolkte landje geworden van heel Europa. Het ius m.i. zeer onverantwoord om met deze vol-prop-mentaliteit onverminderd door te gaan.

  26. Uuu

    @ Wim Vreeswijk

    Je bericht staat vol met niet kloppende info.

  27. DeVries

    @Nina wie moet mijn kinderen dan opvoeden, als ik van jou >36 uur per week moet werken?

  28. DeVries

    Stel dat ze begonnen waren bij het einde en geëindigd bij het begin. Dan had je destijds geweten dat je in een jaar tijd geen 1000 woningen kan bouwen..
    Klopt ik spreek als bouwkundig uit ervaring.

  29. Paul

    @ Weinig inzicht in de arbeids markt. Veel mensen hebben samen ook gedeelde gezins verantwoordelijk. En verdient iedereen het , als hij minder dan 10 jaar staatsburger is om in armoede te leven ? Zeer discriminerend , een creatie van 2e hands burgers .
    Kijk naar Duitsland, 1 op de 7 mensen in de medische zorg komt nu al uit het buitenland, harde noodzaak met de enorme arbeids te korten. Handjes aan het bed, door iedereen gewenst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).