De jaarlijkse huurverhoging voor duizenden Utrechtse huurders in de vrije sector wordt begrensd. Dat heeft de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) besloten. Ook worden middenhuurwoningen in de vrije sector zoveel mogelijk toegewezen aan huishoudens met een middeninkomen.
De gemeente Utrecht en de IVBN zijn al langer in gesprek om het aanbod middenhuurwoningen (boven 720 euro en onder 966 euro) te vergroten in de stad. De IVBN laat nu weten dat huurders van de 6300 woningen in de vrije sector, de komende 4 jaar te krijgen maken met een huurverhoging van maximaal de inflatie plus 1 procent.
De afspraken gaan over de huurwoningen van de leden van de IVBN die boven de sociale huurgrens zitten. Het gaat in totaal om 6300 woningen, ongeveer een kwart van de totale huurvoorraad boven de 720 euro in de stad Utrecht.
Er zijn eerder al afspraken gemaakt in het Stadsakkoord Wonen met leden van de IVBN om 4500 middenhuurwoningen te bouwen in Utrecht de komende 5 jaar.
Nieuwe huurders
De beperking van de huurstijging geldt ook voor eventuele nieuwe huurders van deze bestaande woningen. “Alleen als met instemming van de huurder tussentijdse investeringen in de woning worden gedaan kan dit tot een hogere huurverhoging leiden”, is te lezen in de afspraken van de gemeente en IVBN.
De gemeente Utrecht wil verder dat de middenhuurwoningen zoveel mogelijk beschikbaar zijn voor mensen die daar het meest op aangewezen zijn, zoals doorstromers uit sociale sector.
De IVBN belooft in ieder geval 25 procent van de vrijkomende bestaande huurwoningen tot de middenhuurgrens, met voorrang te verhuren aan huishoudens met een middeninkomen. De afspraken gaan per 1 januari 2020 in. De gemeente en IVBN proberen verder ook landelijk deze afspraken vast te leggen in een wettelijk kader.
2 Reacties
ReagerenTot op heden is het altijd zo geweest dat wanneer de overheid zich gaat bemoeien met het bedrijfsleven en mensenlevens, dit zeer ongewenste gevolgen heeft. Dat heet overheidsfalen als gevolg van libertair paternalisme, bekende termen in de economie.
Inflatiecorrectie + 1% huursverhoging lijkt lief voor de huurder.
Maar de verhuurder wordt geconfronteerd met diverse extra belastingen die deze niet kan verrekenen met de huur, en hogere bouwkosten dankzij eerdere inmenging van de overheid in de markt.
Dus de marges staan onder druk, wat al een aanleiding was om vooral duurdere woningen te bouwen om de onkosten van sociale en middenhuren te compenseren. En komen nu nog verder onder druk te staan. Hoe gaat dit plaatje zich ontwikkelen op lange termijn?
Want de middenklasse is al vele jaren de lul, daarom worden rijken steeds rijker en komen er steeds meer armen bij e krijgt de politiek steeds meer invloed in de privésfeer. Een bekend gegeven van het neoliberaal paternalistisch kapitalisme sinds de jaren zeventig. Een lagere kale huur stijging compenseert echt de stijgende belastingen op additionele woonlasten niet, terwijl deze wel worden opgelegd door: overheid en politiek.
@Koel hoofd: het een sluit het ander niet uit in negatieve zin: wie zijn de daders. Maar ook in positieve zin sluit het een het ander niet uit: voor de lange termijn is meer bouwen en grond beschikbaar stellen de oplossing voor de korte termijn moet de overheid voorkomen dat de krappe woningmarkt wordt misbruikt door woningaanbieders.