Bouw 285 woningen in Staatsliedenbuurt in Utrecht stap dichterbij Bouw 285 woningen in Staatsliedenbuurt in Utrecht stap dichterbij

Bouw 285 woningen in Staatsliedenbuurt in Utrecht stap dichterbij

Bouw 285 woningen in Staatsliedenbuurt in Utrecht stap dichterbij
De bouw van het project Nieuw Buurland in de Staatsliedenbuurt in Utrecht is een stap dichterbij. Woningcorporatie Mitros wil in het gebied 150 huizen slopen om er vervolgens 285 nieuwe woningen te bouwen. De gemeente heeft ingestemd met het plan waar de eisen instaan waarbinnen Mitros mag ontwikkelen.

De bouw van het project Nieuw Buurland in de Staatsliedenbuurt in Utrecht is een stap dichterbij. Woningcorporatie Mitros wil in het gebied 150 huizen slopen om er vervolgens 285 nieuwe woningen te bouwen. De gemeente heeft ingestemd met het plan waar de eisen instaan waarbinnen Mitros mag ontwikkelen.

Het gaat om de buurt tussen de Troelstralaan, Nolenslaan en Samuel Mullerlaan. De gemeente heeft in samenwerking met bewoners richtlijnen voor zowel de nieuwe woningen als de publieke ruimte vastgesteld. Binnen deze richtlijnen gaat Mitros het bouwplan ontwerpen.

In die richtlijnen staat onder andere dat er minstens 150 sociale huurwoningen moeten komen, net zoveel als er nu zijn. Daarnaast komen er ook woningen in het middensegment en ten minste tien eengezinswoningen. Op de kop van de Troelstralaan komt een complex van tien verdiepingen. De andere bouwblokken worden drie, vier en vijf lagen hoog.

Tuin

De huizen die er nu nog staan hebben een afgesloten tuin. Straks zijn de tuinen deels voor iedereen toegankelijk. Voor de ontwikkeling van het gebied moeten een aantal bomen het veld ruimen. Voor iedere gekapte boom wordt in het gebied of in de directe omgeving een nieuwe geplant. Een aantal daarvan komt in de openbaar toegankelijke binnentuinen.

In totaal komt er volgens de gemeente 1.200 vierkante meter openbaar groen bij en 1.000 vierkante meter privé groen. Bij de herinrichting wordt rekening gehouden met klimaatverandering en extreme weersomstandigheden, zodat de omgeving beter bestand is tegen veel regen en warmte.

Als alles volgens planning verloopt begint Mitros halverwege 2022 met de sloop van de huidige sociale huurwoningen in het gebied. Eind 2022 wordt begonnen met de bouw. De eerste woningen worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Buurlander

    Fijn dan de plannen eindelijk concrert worden. Ik heb zelf jaren in de SSH/mitros woningen gewoond als student wachtend op de sloop. 10 eensgezinswoningen zijn niet veel. Ik verbaas me er altijd over hoe weinig gezinswoningen er gebouwd worden en hoeveel flatjes er bijgebouw ld worden waar mensen eigenlijk vaak liever niet in willen wonen. Wel goed om te horen dat ze de sociale huur in stand houden.

    Nieuw buurland is een grappige knipoog naar de naam die de bewoners aan hun buurt hebben gegeven.

  2. Esrin W.

    Ook hiér komen weer de bekende Leidsche Rijn blokkendozen voor terug?

  3. Simon

    150 sociale huurwoningen slopen!!! Schande, die mensen worden allemaal uit huis gezet. Oh wacht komen 285 woningen voor terug. Iets andere indeling van de wijk dus het zou kunnen dat op de plek waar nu mensen wonen park komt.

    Geen enkel kranten artikel, geen moord en brand vanuit de politiek, apart, want langs de Croeselaan gaan 40 woningen plat om de bouw van een wijk met 3000 woningen logischer te kunnen inrichten. En moet je daar eens horen.

    P.s. Verschil is dat hier de bewoners waarschijnlijk keurig een vervangende woning krijgen, en de gemeente de bewoners aan de Croeselaan al jaren aan het lijntje houd.

  4. Koel Hoofd

    Waar nu de huizen tussen de Talmalaan en Troelstralaan staan, was tot 2009 een park met bomen waar bewoners uit de buurt gebruik van maakten.
    Die grond is duur verkocht door de gemeente.

    Die gasloze nieuwbouwhuizen met tuin en afgesloten parkeerplaats wordt nu verkocht voor meer dan 6 ton. Nogal een contrast met de buren in de bestaande sociale woningbouw van 70 jaar geleden met sociale huurders met sociale problemen. Maar deze hebben wel een eigen afgesloten binnentuin en delen zonder problemen de beschikbare openbare parkeerplaatsen.

    Er gaan 150 sociale woningen tegen de grond en daar komen 258 woningen voor terug (minstens 150 sociale huur, 10 eengezinswoningen en wat middenhuur), op datzelfde kleine stukje grond. Op de kop van de Troelstralaan komt een complex van tien verdiepingen. De andere bouwblokken worden drie, vier en vijf lagen hoog.

    Mijn koffiedik zegt:
    de sociale huur komt in de nieuwe oostbloktoren, in een piepklein ‘appartementje met Frans balkon’ (dat is geen balkon maar een hekje) wat uitkijkt op op de buurt, maar zonder de eigen afgesloten binnentuin en met minimale openbare parkeergelegenheid.
    De middenhuur komt in de laagbouw (4-5 lagen) met openbaar groen en deelparkeren (dat is openbaar parkeren maar dan groengewassen).
    Die 10 eengezinswoningen hebben elk een tuintje van 3.5×3.5m (1000m2 privé groen) en zullen waarschijnlijk wel dure koop worden.
    Van die nieuw gekapte bomen zal de helft ergens anders in de stad (Amelisweerd?) worden gecompenseerd want daar is na deze uitbreiding door inbreiden geen ruimte meer voor.

    Win-win-win voor iedereen:
    De gemeente komt van haar zo diep gehate auto’s af door fietsgebruik legaal afdwingen en tegelijkertijd te besparen op het openbaar groen in het kader van verbetering kwaliteit openbare ruimte;
    De lagere sociale klasse wordt zowel groen- en vervoersarm maar sociaal superduurzaam en ‘fietsenisgezond’ tot 10 hoog gestapeld;
    De middenhuur krijgen iets meer woonruimte in de laagbouw en beide kunnen het openbaar meter hoog bruingroene onkruid (wel 4m2 per woning NB) sociaal delen met de bugs;
    De duurzame startende gentry kan de eengezinswoningen van 3 verdiepingen met eigen parkeergelegenheid en eigen tuintje kopen;
    De reeds gevestigde elite kan zeggen dat de buurt zo leuk duurzaam is opgeknapt en stemt volgende keer weer op D66/GL.

    Alles is een keuze, het is maar waarvoor je kiest…

  5. Cor Nelis

    Als er op dezelfde vierkante meters bijna het dubbele aantal woningen terugkomt zijn die per definitie dus een stuk kleiner. De sloop start in 2022 en de oplevering is in 2024… En waar blijven de bewoners van die 150 sociale huurwoningen dan al die tijd? En hebben die het recht van terugkeer? Of worden die ergens driehoog achter weggestopt?

  6. Kaat

    De woningen worden kleiner en de gebouwen hoger. Dit geeft minder lichtinval bij de woningen ernaast. Daarnaast wordt mi de bevolkingsdichtheid wel heel dicht in de Staatsliedenbuurt omdat dit jaar ook een hoge woontoren van 19 hoog wordt opgeleverd.

    De huidige woningen zijn nu anti kraak. De huidige bewoners (vooral studenten) wisten dat het tijdelijk zou zijn en waarschijnlijk betalen ze een scherpe prijs…

  7. Jozias

    @ Koel Hoofd

    “Sociale huurders met sociale problemen?”

    Wat is dat nou weer voor onzinnige aanname en voor een erg groot deel onjuiste kwalificatie.

    Het salaris bepaalt in de basis of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, niet je mentale gesteldheid.

    Zo’n beetje alle single starters op de arbeidsmarkt komen in aanmerking bijv., of de alleenstaande politieagent, verpleegkundige, postbode en conducteur.

    Dat er een specifieke groep mensen is, die door sociale-emotionele problemen niet normaal carrière kunnen maken en daardoor ook aangewezen zijn op sociale woningbouw klopt natuurlijk ergens, maar zij maken maar een marginaal deel uit van de complete groep die gebruik maakt van sociale huurwoningen.

    In de meeste sociale huurwoningen wonen gewoon doodnormale mensen, die iets minder dan modaal verdienen. Dat ligt niet per sé aan henzelf maar ook aan de keuzes die wij als samenleving maken. Sommig belangrijk werk wordt immers nauwelijks beloond. Sommige mensen kiezen voor de inhoud van een baan en niet voor het geld. Dat recht hebben zijn.

    Overigens, wat doe jij zelf eigenlijk? Je hebt wel erg veel vrije tijd om op DUIC rond te hangen immers. Je draagt niet echt heel veel positiefs bij aan gesprekken en discussies. Of jij nu echt een meerwaarde bent voor deze samenleving, daar twijfel ik ernstig over. Bij veel sociale huurders doe ik dat niet. Die hebben namelijk beroepen die veel bijdragen aan de samenleving. Bijvoorbeeld ook in de geestelijke gezondheidszorg. De mensen die dit belangrijke werk doen verdienen immers niet veel.

  8. Buurlander no. 2

    Om alle vragen en aannames hierboven te beantwoorden:
    De naam Nieuw Buurland wordt niet door alle Buurlanders in dank afgenomen. Sommigen zien het als knipoog naar wat er ooit is geweest. Anderen zijn niet blij met het feit dat de naam is overgenomen zonder enig overleg met huidig Buurland.
    Wat gebeurt er met de huidige bewoners? Die hebben geen recht op vervangende woonruimte. De overbrugging tussen sloop en nieuwbouw is te groot voor herplaatsing. Mitros is wel in overleg met een aantal bewoners om te kijken naar voorrang op andere woonvormen binnen Utrecht.

    De huizen hadden in de 10 jaar tijd dat ze op de slooplijst stonden, al van top tot teen gerenoveerd kunnen worden. Maar dat brengt natuurlijk niet zoveel geld in het laadje als de volledige sloop en nieuwbouw (!). Verduurzaming? of kapitalisering van de woningmarkt…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).